Prospect SOTALEX, compr.

Substanța activă: sotalolum
Producator: Bristol-Myers Squibb
Clasa ATC: [C07AA]: sistem cardiovascular >> betablocanti >> agenti betablocanti >> betablocanti neselectivi

Indicații SOTALEX, compr.:

Aritmiile tahicardice supraventriculare, simptomatice si care necesita tratament, ca de exemplu tahicardia de jonctiune AV, tahicardia supraventriculara in sindromul WPW sau fibrilatia atriala paroxistica. Aritmii tahicardice supraventriculare cu simptomatologie grava.

Contraindicații:

Sotalex nu se utilizeaza in: insuficienta cardiaca NYHA IV, insuficienta cardiaca decompensata; soc; tulburari de conducere cardiaca (bloc AV gradul II si III); tulburari in transmiterea excitatiei (bloc SA); sindromul nodului sinusal; puls in repaus inainte de tratament sub 50 batai/min (brahicardii); interval QT prelungit; hipotensiune; tulburari ale circulatiei periferice in stadii avansate; afectiuni obstructive ale cailor respiratorii; acidoza metabolica; hipersensibilitate cunoscuta fata de Sotalol sau Suefonam. Administrarea in cazul unei tumori la nivelul medularei suprarenalei (feocromocitom) presupune blocarea concomitenta a receptorilor alfa. Este contraindicata administrarea intravenoasa de Sotalol la pacientii aflati sub terapia cu antagonisti de calciu tip Verapamil si Diltiazem, ca si administrarea i.v. a acestor antagonisti de calciu in timpul tratamentului cu Sotalol (exceptii: terapie intensiva). In special la pacientii cu functie ventriculara inrautatita sau dupa infarct miocardic exista pericolul accentuarii aritmiilor cardiace (proaritmii). De aceea, la acesti pacienti trebuie facuta o analiza riguroasa a raportului beneficiu/risc. Utilizarea medicamentelor cu proprietati de blocare a -receptorilor (de exemplu Sotalex) la pacientii cu psoriazis in antecedente personale sau familiale trebuie sa se faca numai dupa o evaluare riguroasa a raportului beneficii/risc.

Administrare SOTALEX, compr.:

Tabletele se administreaza cu putin lichid inaintea meselor. Pacientii aflati dupa un infarct miocardic recent sau cu capacitatea cordului redusa trebuie supusi unei observatii atente la inceputul tratamentului cu antiaritmicul Sotalex (de exemplu control monitorizat). In timpul tratamentului de durata sunt necesare controale la intervale regulate (de exemplu EKG standard la interval de o luna, respectiv la 3 luni EKG in repaus fata de EKG de efort). In cazul inrautatirii unui parametru - de exemplu prelungirea intervalului QT la mai mult de 500 ms, a intervalului PQ cu mai mult de 50% sau a cresterii numarului sau a gradului aritmiilor-este necesara reconsiderarea terapiei.

Atentie! Sotalex mediu nu se va administra dupa expirarea termenului de valabilitate. Medicamentul nu se pastreaza la indemana copiilor!

Reacții adverse ale SOTALEX, compr.:

In timpul tratamentului cu Sotalex pot aparea ocazional oboseala, ameteala, confuzie, cefalee, furnicaturi si senzatie de raceala la nivelul extremitatilor. Rar s-au observat tulburari ale tractului gastrointestinal, tulburari obstructive respiratorii, eruptii cutanate, caderea parului, conjunctivita, insomnii, accentuarea insuficientelor cardiace, scaderea accentuata a frecventei pulsului, tulburari de transmitere AV, ca si scaderea tensiunii arteriale. In afara de acestea se poate ajunge la accentuarea tulburarilor circulatiei periferice, xeroftalmie (atentie la pacientii cu lentile de contact), scaderea glicemiei, stari depresive, xerostomie, spasme musculare, respectiv slabiciune musculara, tulburari ale potentei. In cazuri izolate nu este exclusa accentuarea crizelor de angina pectorala. In unele cazuri s-au semnalat tulburari de vedere, conjunctivita si inflamatii ale corneei. S-a semnalat un singur caz de bronsita alergica cu fibrozare. Aparitia aritmiei in sensul modificarii sau accentuarii tulburarilor de ritm cardiac pot prejudeca activitatea cordului, urmarea posibila fiind stopul cardiac, in special la pacientii cu aritmii care pun in pericol viata, si cu functie limitata a ventriculului stang; se poate ajunge la efecte aritmogene; in cazuri izolate s-au semnalat sincope. Din cauza activitatii antiaritmice de clasa nu trebuie avuta in vedere prelungirea intervalului QT si corectata doza. In cazul terapiei cu Sotalex se pot agrava simptomele hipoglicemiei (in special puls accelerat). Acest lucru trebuie avut in vedere in cazul unui post sever sau in cazul diabeticilor cu oscilatii mari ale glicemiei.

Administrarea de SOTALEX, compr. în sarcină / alaptare:

Sotalol trece prin placenta si atinge concentratii active in sangele din cordonul ombilical.
Pentru utilizarea de Sotalol in primele 3 luni de sarcina nu exista inca date suficiente. Terapia cu Sotalex trebuie intrerupta 48-72 h inainte de nastere deoarece exista posibilitatea aparitiei la nou-nascuti a unui puls incetinit, hipotensiunii hipoglicemiei, depresiei respiratorii (asfixie neonatala).

Daca acest lucru nu este posibil, dupa nastere nou-nascutii trebuie supravegheati cu grija timp de 48-72 h. Sotalol se cumuleaza in laptele matern si atinge concentratii eficiente.
Desi cantitatea de substante active din laptele matern s-ar putea sa nu reprezinte un pericol pentru copil, sugarii trebuie supravegheati.
Alte medicamente cu substanța activă sotalolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu SOTALEX, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul SOTALEX, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.