Prospect Terbinafină Actavis 10 mg/g cremă

Substanța activă: terbinafinum
Producator: NEXT PHARMA (Pharbil Waltrop GmbH), BALKANPHARMA -
Clasa ATC: [D01AE]: preparate dermatologice >> antifungice de uz dermatologic >> antifungice preparate pentru uz topic >> alte antifungice de uz topic
Categoria: Antibiotice, antimicotice, antiinfectioase

Indicații Terbinafină Actavis 10 mg/g cremă:

Terbinafină Actavis este un medicament antifungic care acţionează prin distrugerea fungilor ce determină afecţiuni ale pielii. Terbinafină Actavis este utilizat în tratamentul: tinea pedis, tinea cruris, şi tinea corporis. De asemenea, este utilizat în tratamentul infecţiilor pielii cu levuri cum sunt: candidoza şi pitiriazis versicolor.

Tinea pedis apare doar la nivelul piciorului (de obicei ambele picioare sunt afectate, dar nu întotdeauna), adesea între degete. De asemenea, poate să apară şi la nivelul scobiturii gleznei, tălpii sau în alte zone ale piciorului. Formele cele mai frecvente sunt caracterizate prin producerea de fisuri sau descuamări ale pielii, dar şi prin apariţia unor umflături uşoare, vezicule sau ulcere supurate.

Vă rugăm să vă adresaţi medicului dacă aveţi o infecţie fungică a unghiei (ciupercă în şi sub unghie), cu decolorarea unghiilor şi modificări ale structurii acestora (îngroşate, friabile), deoarece Terbinafină Actavis nu este indicat în tratamentul acestor infecţii. În tratamentul infecţiilor fungice ale unghiilor trebuie utilizate comprimatele care conţin terbinafină şi care pot fi obţinute doar cu prescripţie medicală.

Tinea cruris apare pe zonele corpului unde pielea este plicaturată, în special dacă acestea sunt umede. Aceste zone sunt: la nivelul regiunii inghinale şi al feţei interne a coapselor, afectarea fiind, de obicei, bilaterală, dar frecvent, o zonă este mai afectată decât cealaltă. Infecţia se poate extinde în zonele dintre picioare, către fese, sau în sus, către abdomenul superior. Infecţia poate să apară şi la nivelul pliului sânilor, axilei sau al altor zone de plicaturare. Erupţia apărută pe piele are margine netedă şi poate să prezinte vezicule. Determină mâncărimi.

Tinea corporis poate să apară în orice zonă a corpului, dar mai frecvent la nivelul capului, gâtului, feţei sau braţelor. Aspectul său este de obicei sub formă de zone circulare de erupţie eritematoasă, dar de asemenea poate să se prezinte sub formă de zone de descuamare şi determină mâncărimi.

Candidoza cutanată apare, de asemenea, în zonele corpului unde pielea este plicaturată şi umedă din cauza transpiraţiei (de exemplu sub sâni, în axile). De obicei, apare la pacienţii vârstnici sau obezi sau la cei cu diabet zaharat. Determină înroşirea pielii, mâncărimi şi descuamări.

Pitiriazis versicolor apare la nivelul pielii sub formă de zone de descuamare care devin pete albe datorită pierderii pigmentului cutanat. Petele sunt cel mai evidente în timpul verii în timp ce zonele de piele înconjurătoare se bronzează. Infecţia apare, de obicei, la nivelul trunchiului, gâtului, braţelor şi poate să reapară după câteva luni, mai ales în condiţii de vreme caldă şi transpiraţie abundentă.

Dacă nu sunteţi sigur în legătură cu cauza infecţiei dumneavoastră, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a utiliza crema, aceştia putând să vă ofere recomandările de rigoare.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Terbinafină Actavis:
- dacă sunteţi alergic la clorhidratul de terbinafină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Administrare Terbinafină Actavis 10 mg/g cremă:

Adulţi şi adolescenţi
În cazul în care tubul este sigilat, străpungeţi sigiliul folosindu-vă de vârful ascuţit de la nivelul capacului.
- curăţaţi şi uscaţi zona de piele afectată şi zonele adiacente, apoi spălaţi-vă pe mâini;
- deschideţi tubul şi puneţi pe deget o cantitate mică de cremă;
- puneţi la loc capacul tubului;
- aplicaţi destulă cremă într-un strat subţire pe zona afectată şi pe zona adiacentă acesteia;
- frecaţi uşor zona pe care aţi aplicat crema;
- spălaţi-vă pe mâini după ce aţi atins zona de piele infectată astfel încât să nu se extindă infecţia şi în alte zone sau să transmiteţi infecţia altcuiva.

Dacă efectuaţi tratamentul unei infecţii apărute în zone de plicaturare ale corpului dumneavoastră, puteţi acoperi zona pe care aţi aplicat crema cu o faşă de tifon, mai ales în timpul nopţii. Dacă procedaţi aşa, utilizaţi de fiecare dată când aplicaţi crema o nouă faşă de tifon.

Aplicaţi Terbinafină Actavis pe zonele infectate după cum urmează:
- tinea pedis: o administrare pe zi timp de 1 săptămână.
- tinea cruris şi tinea corporis: o administrare pe zi timp de 1 săptămână.
- candidoză cutanată: 1-2 administrări pe zi timp de 1-2 săptămâni. Aceasta apare la pacienţi vârstnici sau obezi în zonele de piele plicaturată şi umedă, sau la cei cu diabet zaharat. Pentru tratamentul candidozei este necesară o perioadă mai lungă de tratament.
- pitiriazis versicolor: 1-2 administrări pe zi timp de 2 săptămâni.

Utilizaţi Terbinafină Actavis conform recomandărilor din acest prospect, chiar dacă infecţia pare să se fi vindecat după câteva zile. Infecţiile par să se amelioreze după câteva zile de tratament, dar pot să reapară dacă medicamentul nu este aplicat cu regularitate sau tratamentul este întrerupt prea devreme.

Utilizarea Terbinafină Actavis trebuie să-şi manifeste efectele de ameliorare a afecţiunii cutanate după câteva zile. Totuşi, vindecarea completă a zonei de piele afectată este obţinută după o perioadă de timp de până la 4 săptămâni, chiar dacă simptomatologia a dispărut mai devreme. Chiar dacă nu veţi mai utiliza crema, după trecerea perioadei de timp recomandată pentru aplicare, procesul de ameliorare va continua.

Dacă nu aţi observat niciun semn de ameliorare în decurs de 2 săptămâni de la începerea tratamentului, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului, care vă vor sfătui ce să faceţi.

Pentru a facilita tratamentul trebuie să păstraţi curate zonele de piele afectate, spălându-le cu regularitate. Uscaţi-le cu grijă, fără a le freca, prin tamponare uşoară. Încercaţi să nu scărpinaţi zona deşi aceasta poate fi pruriginoasă, deoarece puteţi determina agravarea leziunii şi încetinirea procesului de vindecare sau extinderea infecţiei.

Deoarece aceste infecţii sunt contagioase, nu trebuie să împrumutaţi altora prosopul sau hainele dumneavoastră. Pentru a vă preveni de reinfectare, acestea trebuie spălate frecvent.

Copii cu vârsta sub 12 ani
Nu utilizaţi Terbinafină Actavis, cremă la copii cu vârsta sub 12 ani.

Dacă utilizaţi mai mult Terbinafină Actavis decât trebuie
Dacă dumneavoastră, sau altcineva, înghiţiţi accidental o cantitate de Terbinafină Actavis adresaţi-vă medicului dumneavoastră care vă va spune ce trebuie să faceţi.

Dacă uitaţi să utilizaţi Terbinafină Actavis
Dacă aţi uitat să aplicaţi o doză de cremă, aplicaţi-o imediat ce v-aţi amintit şi apoi continuaţi tratamentul aşa cum v-a fost recomandat. Dacă vă amintiţi în momentul aplicării dozei următoare, aplicaţi doar doza ce trebuie administrată în acel moment şi apoi continuaţi tratamentul aşa cum v-a fost recomandat.

Încercaţi să utilizaţi crema întocmai cum v-a fost recomandat. Acest lucru este important, deoarece omiterea aplicărilor cremei creşte riscul de reapariţie a infecţiei.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Terbinafină Actavis 10 mg/g cremă:

- Substanţa activă este clorhidratul de terbinafină. Un gram cremă conţine clorhidrat de terbinafină 10 mg.
- Celelalte componente sunt: alcool stearilic, alcool cetilic, stearat de sorbitan, palmitat de cetil, miristat de izopropil, alcool benzilic, polisorbat 60, hidroxid de sodiu, apă purificată.

Precauții:

Terbinafină Actavis este indicat doar pentru uz extern.
Nu trebuie să-l utilizaţi în interiorul gurii sau să-l înghiţiţi.
Evitaţi contactul cremei cu ochii dumneavoastră. Dacă, accidental, crema vine în contact cu ochii dumneavoastră, ştergeţi-o şi spălaţi-vă energic ochii cu apă rece din abundenţă.
Nu acoperiţi zona tratată cu pansamente etanşe (pansamente ocluzive) sau haine foarte strâmte.
Crema nu trebuie lăsată la vederea şi îndemâna copiilor.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Terbinafină Actavis nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Terbinafină Actavis 10 mg/g, cremă conține alcool stearic și alcool cetilic
Deoarece conţine alcool stearilic şi alcool cetilic, poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact).

Reacții adverse ale Terbinafină Actavis 10 mg/g cremă:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Următoarele reacţii adverse au fost raportate la utilizarea topică a terbinafinei:
Frecvente (pot afecta mai puţin de 1 din 10 persoane):
• mâncărimea pielii,
• exfolierea pielii.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
• leziuni cutanate,
• cruste,
• senzaţie de arsură
• modificări ale culorii pielii,
• înroşire a pielii,
• durere locală,
• iritaţie locală.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):
• iritaţii ale ochilor,
• uscăciune a pielii,
• eczemă,
• inflamaţie şi înroşire a pielii la locul de aplicare,
• erupţii cutanate cu formare de vezicule,
• erupţii cutanate tranzitorii însoţite sau nu de mâncărime (urticarie).

Apariţia erupţiilor severe cutanate impune oprirea tratamentului.

Cu frecvenţă necunoscută (care un poate fi estimată din datele disponibile):
• erupţii nespecifice la nivelul pielii.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http:/www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente.
Nu aplicaţi alte medicamente pe zonele tratate.

Administrarea de Terbinafină Actavis 10 mg/g cremă în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Dacă sunteţi gravidă întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Terbinafină Actavis.
Nu utilizaţi Terbinafină Actavis, cremă în perioada de alăptare, deoarece terbinafina, substanţa activă din componenţa cremei, este excretată în laptele matern. Sugarii nu trebuie să vină în contact cu zonele de piele pe care a fost aplicată crema, inclusiv cea de la nivelul sânilor.

Prezentare ambalaj:

Terbinafină Actavis se prezintă sub formă de cremă de culoare albă sau aproape albă şi este ambalat în cutii cu un tub din Al a 15, respectiv 30 mg cremă.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
A se utiliza în cel mult 6 luni de la prima deschidere a tubului.

Nu utilizaţi Terbinafină Actavis după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă terbinafinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Terbinafină Actavis 10 mg/g cremă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Terbinafină Actavis 10 mg/g cremă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.