Prospect Trinomia capsule

Substanța activă: combinatii
Producator: Ferrer Internacional, Spania
Clasa ATC: [C10BX]: >> >> >>
Trinomia 100 mg/20 mg/2,5 mg capsule
Trinomia 100 mg/20 mg/5 mg capsule
Trinomia 100 mg/20 mg/10 mg capsule

Indicații Trinomia capsule:

Trinomia capsule conţine trei substanţe numite acid acetilsalicilic, atorvastatină şi ramipril.

- Acidul acetilsalicilic face parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub denumirea de antiagregante plachetare care ajută la prevenirea adeziunii şi agregării celulelor din sânge şi formării cheagurilor de sânge.
- Atorvastatina face parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub denumirea de statine, care acţionează prin reglarea lipidelor (grăsimilor) din organism care este utilizată pentru scăderea concentraţiei de colesterol şi trigliceride din sânge, atunci când regimul alimentar şi schimbarea modului de viaţă au eşuat. Dacă aveţi un risc crescut de boală cardiacă, atorvastatina poate fi utilizată pentru a reduce acest risc, chiar dacă valoarea colesterolului dumneavoastră este normală. În timpul tratamentului trebuie continuată o dietă standard de reducere a colesterolului.
- Ramipril face parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub denumirea de inhibitori ai ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei) care acţionează prin scăderea producţiei, în organismul dumneavoastră, de substanţe care pot creşte tensiunea arterială; relaxarea şi dilatarea vaselor de sânge; diminuarea efortului inimii de a pompa sânge în organismul dumneavoastră.

Trinomia este utilizat ca tratament de substituţie la pacienţii adulţi la care tratamentul cu componentele separate (acid acetilsalicilic, atorvastatină şi ramipril) administrate în acelaşi timp în doze terapeutice echivalente oferă un control adecvat, pentru a reduce la minimum riscul de accident cardiovascular la pacienţi care au prezentat în trecut un eveniment cardiovascular.

Contraindicații:

Nu luaţi Trinomia:
- dacă sunteţi alergic la acid acetilsalicilic, la alţi salicilaţi sau la tartrazină (colorant). Semnele unei reacţii alergice pot include erupţie trecătoare pe piele, probleme de respiraţie sau înghiţire, umflarea buzelor, feţei, gâtului sau limbii.
- dacă sunteţi alergic la ramipril sau al orice alt inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (ECA).
- dacă sunteţi alergic la atorvastatină, la alte medicamente similare utilizate pentru scăderea concentraţiei de lipide din sânge sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- dacă sunteţi alergic la soia sau arahide.
- dacă aveţi un istoric de a reacţiona la anumite medicamente împotriva durerii, febrei sau inflamaţiei (salicilaţi sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene), cu atacuri de astm sau altă hipersensibilitate (alergie).
- dacă aveţi ulcer gastric sau intestinal în fază acută.
- dacă prezentaţi un risc crescut de a sângera (hemofilie).
- dacă aveţi o boală de inimă (insuficienţă cardiacă severă) insuficient controlată.
- dacă luaţi concomitent 15 mg metotrexat sau mai mult pe săptămână.
- dacă aveţi polipi nazali (umflarea mucoasei nazale) şi astm.
- dacă aveţi afecţiuni severe ale ficatului sau rinichilor. - dacă aţi avut valori anormale inexplicabile ale testelor funcţiei ficatului.
- dacă sunteţi femeie aflată la vârsta fertilă şi nu utilizaţi o metodă de contracepţie eficace.
- dacă sunteţi gravidă sau încercaţi să rămâneţi gravidă.
- dacă alăptaţi.

Dacă luaţi:
- inhibitori ai proteazei HIV, cum sunt tipranavir sau ritonavir (medicamente utilizate în tratamentul HIV).
- ciclosporină (un medicament utilizat frecvent la pacienţii cu transplant de organe)
- dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică gravă numită „angioedem”. Semnele pot include mâncărime, urticarie, pete roşii pe mâini, picioare şi gât, umflarea gâtului şi a limbii, umflare în jurul ochilor şi buzelor, dificultăţi de respiraţie şi înghiţire.
- dacă efectuaţi şedinte de dializă sau orice alt tip de filtrare a sângelui. În funcţie de aparatul utilizat, este posibil ca Trinomia să nu fie potrivit pentru dumneavoastră.
- dacă aveţi afecţiuni ale rinichilor în care irigarea cu sânge a rinichilor dumneavoastră este redusă (stenoză de arteră renală).
- dacă tensiunea dumneavoastră arterială este anormal de mică sau instabilă. Va fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă măsoare tensiunea arterială.
- dacă aveţi mai puţin de 18 ani. Riscul de sindrom Reye există în cazul copiilor sub 16 ani cu febră, gripă sau varicelă.

Administrare Trinomia capsule:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Utilizarea acestui medicament
- Înghiţiţi acest medicament de preferat seara după cină.
- Înghiţiţi capsulele întregi, cu lichid.
- Nu desfaceţi, zdrobiţi şi nu mestecaţi capsulele.

Cât de mult să luaţi
Doza recomandată este de o capsulă pe zi. Medicul dumneavoastră va stabili concentraţia potrivită pentru dumneavoastră, în funcţie de afecţiunea de care suferiţi, de tratamentul curent şi de factorii personali de risc.

Dacă luaţi mai mult Trinomia decât trebuie
Ameţeli şi zgomote în urechi, în special la vârstnici, pot fi simptome ale unei intoxicaţii grave. Adresaţi-vă imediat unui medic sau mergeţi la cel mai apropiat serviciu de urgenţe al unui spital. Nu conduceţi un vehicul până la spital, rugaţi pe altcineva să meargă cu dumneavoastră sau chemaţi ambulanţa. Luaţi cu dumneavoastră cutia medicamentului. Aceasta ajută medicul să ştie ce aţi luat.

Dacă uitaţi să luaţi Trinomia
- Dacă omiteţi o doză, luaţi doza următoare ca de obicei.
- Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa capsula uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Trinomia
Vă rugăm să nu întrerupeţi sau să renunţaţi la tratamentul cu Trinomia înainte de a discuta cu medicul dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Trinomia capsule:

- Substanţele active sunt acidul acetilsalicilic, atorvastatina şi ramiprilul. Fiecare capsulă conţine acid acetilsalicilic 100 mg, atorvastatină 20 mg (sub formă de atorvastatină calcică trihidrat) şi ramipril 10 mg.
- Substanţele active sunt acidul acetilsalicilic, atorvastatina şi ramiprilul. Fiecare capsulă conţine acid acetilsalicilic 100 mg, atorvastatină 20 mg (sub formă de atorvastatină calcică trihidrat) şi ramipril 5 mg.
- Substanţele active sunt acidul acetilsalicilic, atorvastatina şi ramiprilul. Fiecare capsulă conţine acid acetilsalicilic 100 mg, atorvastatină 20 mg (sub formă de atorvastatină calcică trihidrat) şi ramipril 2,5 mg.

- Celelalte componente sunt:
Nucleu: celuloză microcristalină (E460); talc (E553); amidonglicolat de sodiu (tip A); lactoză monohidrat; amidon pregelatinizat; carbonat de calciu (E170); hidroxipropilceluloză (E463); polisorbat 80 (E433); crospovidonă (tip A); dioxid de siliciu coloidal anhidru; stearat de magneziu; hipromeloză (E464); stearil fumarat de sodiu.

Film: alcool polivinilic; dioxid de titaniu (E171); talc (E553); lecitină (din soia) (E322); gumă xantan (E415); hipromeloză (E464); citrat de trietil (E1505); povidonă; oxid galben de fier (E172); oxid negru de fier (E172).

Învelişul capsulei: gelatină (E441); dioxid de titaniu (E171); oxid roşu de fier (E172); shellac; etanol (cantitate infimă); oxid negru de fier; propilenglicol (cantitate infimă); hidroxid de amoniu (cantitate infimă).

Învelişul capsulei: gelatină (E441); dioxid de titaniu (E171); oxid roşu de fier (E172); oxid negru de fier (E172); shellac; etanol (cantitate infimă); oxid negru de fier; propilenglicol (cantitate infimă); hidroxid de amoniu (cantitate infimă).

Învelişul capsulei: gelatină (E441); dioxid de titaniu (E171); oxid negru de fier (E172); shellac; etanol (cantitate infimă); oxid negru de fier; propilenglicol (cantitate infimă); hidroxid de amoniu (cantitate infimă).

Precauții:

Înainte să luaţi Trinomia adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:
- dacă sunteţi alergic la alte medicamente pentru tratarea durerii sau antiinflamatoare, medicamente pentru tratarea febrei, reumatismului, altele decât acidul acetilsalicilic, sau la alte substanţe care pot cauza alergii.
- dacă aveţi alte alergii (de exemplu, reacţii la nivelul pielii, prurit, urticarie).
- dacă aveţi astm bronşic, febra fânului, umflarea mucoasei nazale sau boli cronice ale tractului respirator.
- dacă urmează să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală (inclusiv interventii chirurgicale minore, cum sunt extracţii dentare) poate apărea o creştere a tendinţei de sângerare. S-ar putea să fie necesar sa întrerupeţi tratamentul cu Trinomia pentru o scurtă perioadă de timp.
- dacă aveţi istoric de ulcere gastro-intestinale sau antecedente de hemoragii gastrointestinale.
- dacă luaţi tratament simultan cu medicamente care previn formarea cheagurilor de sânge, medicamente pentru durere, febră sau inflamaţie (antiinflamatoare nesteroidiene, de exemplu ibuprofen), corticosteroizi (utilizaţi pentru tratamentul alergiei sau inflamaţiei), antidepresive (de exemplu, inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei).
- dacă aveţi probleme ale inimii, ficatului sau rinichilor. Este posibil ca Trinomia să nu fie tratamentul potrivit pentru dumneavoastră. - dacă aveţi un deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază.
- dacă prezentaţi risc de gută, deoarece acidul acetilsalicilic poate reduce excreţia acidului uric. În anumite condiţii, aceasta poate declanşa un atac de gută. - medicul dumneavoastră trebuie să vă facă teste ale sângelui înainte de a începe să luaţi Trinomia şi apoi la intervale regulate în timpul tratamentului. Acest lucru este necesar pentru a verifica funcţionarea ficatului.
- dacă consumaţi regulat cantităţi mari de alcool etilic.
- dacă aveţi insuficienţă respiratorie gravă.
- dacă aţi pierdut multe lichide sau săruri din organism (stare de rău (vărsături), aveţi diaree, - transpiraţi mai mult decât de obicei, aveţi o dietă săracă în sare, luaţi diuretice de mult timp sau faceţi dializă).
- dacă urmează să fiţi supus unui tratament pentru a reduce reacţia dumneavoastră alergică la înţepăturile de albină sau viespe (desensibilizare).
- dacă aveţi o cantitate mare de potasiu în sânge (observată la analize ale sângelui).
- dacă aveţi o boală de colagen, cum este sclerodermia sau lupusul eritematos sistemic.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi durere, sensibilitate sau slăbiciune musculară inexplicabilă. Acestea pot să apară pentru că, rareori, problemele musculare pot fi grave, incluzând distrugere musculară care poate duce la insuficienţă renală; au fost raportate foarte rar cazuri de deces.

Riscul de distrugere musculară este mai mare la anumiţi pacienţi. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă vă aflaţi în oricare dintre următoarele situaţii:
- dacă aveţi probleme ale rinichilor.
- dacă aveţi probleme ale glandei tiroide.
- dacă aţi avut tulburări musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente care scad nivelul de lipide din sânge (de exemplu, alte statine sau fibraţi).
- dacă aveţi antecedente personale sau familiale de tulburări musculare.
- dacă consumaţi regulat cantităţi mari de alcool etilic.
- dacă aveţi vârsta peste 70 de ani.
Dacă oricare dintre cele de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, medicul dumneavoastră vă va face analize ale sângelui înainte şi posibil în timpul tratamentului, pentru a prevedea riscul de a prezenta reacţii adverse musculare.

În timp ce vi se administrează acest medicament, medicul dumneavoastră vă va monitoriza strict dacă aveţi diabet zaharat sau dacă prezentaţi un risc de apariţie a diabetului zaharat. Este posibil să prezentaţi un risc de apariţie a diabetului zaharat dacă aveţi valori crescute ale zahărului şi lipidelor în sânge, aveţi greutate corporală în exces şi aveţi valori crescute ale tensiunii arteriale.

În general, se recomandă corectarea deshidratării, a hipovolemiei sau a scăderii concentraţiei de săruri din organism înainte de începerea tratamentului (cu toate acestea, la pacienţii cu insuficienţă cardiacă, astfel de acţiuni corective luate în considerare cu atenţie pentru a evita riscul de supraîncărcare lichidiană).

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În timpul tratamentului cu Trinomia, vă puteţi simţi ameţit. Acest lucru este mai probabil să se întâmple când schimbaţi tratamentul de la alte medicamente la Trinomia sau când începeţi să luaţi o doză mai mare. Dacă acest lucru se întâmplă, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi unelte sau utilaje.

Trinomia conţine lactoză şi lecitină din soia
Trinomia conţine un zahăr numit lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a informat ca aveţi intoleranţă la anumite zaharuri, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a începe să luaţi acest medicament.

Trinomia conţine ulei de soia. Nu utilizaţi acest medicament dacă sunteţi alergic la arahide sau soia.

Reacții adverse ale Trinomia capsule:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Evaluarea reacţiilor adverse se bazează pe următoarele categorii de frecvenţă:
Foarte frecvente afectează mai mult de 1 din 10 utilizatori
Frecvente afectează mai puţin de 1 din 10 utilizatori
Mai puţin frecvente afectează mai puţin de 1 din 100 utilizatori
Rare afectează mai puţin de 1 din 1000 utilizatori
Foarte rare afectează mai puţin de 1 din 10000 utilizatori
Cu frecvenţă necunoscută frecvenţa nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile

Încetaţi să luaţi Trinomia şi contactaţi imediat un medic dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave – este posibil să aveţi nevoie de tratament medical de urgenţă:
- Au fost observate foarte rar scaune cu sânge sau vărsături cu sânge (semne ale unei sângerări grave în stomac).
- Au fost observate rar reacţii de hipersensibilitate la nivelul pielii, tractului respirator, tractului gastro-intestinal sau sistemului cardiovascular, în special la pacienţi cu astm. Pot să apară următoarele simptome de boală: tensiune arterială mică, crize de oprire a respiraţiei, rinită, congestie nazală, şoc alergic, umflarea feţei, limbii şi laringelui (edem Quincke).
- Au fost observate rar şi foarte rar sângerări grave, cum este hemoragia cerebrală, în special la pacienţii cu hipertensiune arterială necontrolată şi/sau administrare concomitentă de anticoagulante (medicamente care împiedică formarea de cheaguri de sânge), care pot pune viaţa în pericol.
- Slăbiciune, sensibilitate, crampe sau durere musculară. Rar, aceste probleme musculare pot fi grave, incluzând distrugere musculară care poate determina probleme ale rinichilor; foarte rar, sa raportat deces.
- Au fost observate rar reacţii alergice (hipersensibilitate) care determină: umflarea feţei, limbii şi gâtului şi care pot determina dificultăţi la înghiţire şi respiraţie, dar şi mâncărime şi erupţii trecătoare pe piele.
- Boală gravă însoţită de descuamarea şi umflarea pielii, formarea de vezicule la nivelul pielii, gurii, ochilor, organelor genitale şi febră. Erupţie trecătoare pe piele sub formă de pete roz-roşii, în mod special la nivelul palmelor sau tălpilor, pete care se pot transforma în vezicule.
- Rar, inflamarea ficatului şi îngălbenirea pielii şi a ochilor, mâncărime, urină de culoare închisă sau scaune de culoare deschisă, insuficienţă hepatică (foarte rar).
- Rar, inflamarea pancreasului însoţită adesea de durere abdominală severă.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi:
- Bătăi rapide ale inimii, bătăi puternice ale inimii sau neregulate (palpitaţii), durere în piept, senzaţie de apăsare în piept sau probleme mai grave, inclusiv un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.
- Scurtare a respiraţiei sau tuse. Acestea pot fi semnele unor probleme ale plămânilor.
- Apariţia mai uşoară de vânătăi, sângerare mai îndelungată decât de obicei, orice semn de sângerare (de exemplu sângerare din gingii), erupţie sub formă de pete purpurii pe piele sau dezvoltarea de infecţii mai uşor decât de obicei, durere în gât şi febră, senzaţie de oboseală, leşin, ameţeli sau piele palidă. Acestea pot fi semnele unor probleme ale sângelui sau ale măduvei osoase.
- Durere violentă de stomac care poate ajunge în spate. Acesta poate fi un semn de pancreatită (inflamaţie a pancreasului).
- Febră, frisoane, senzaţie de oboseală, pierderea apetitului alimentar, durere de stomac, senzaţie de rău (greaţă), îngălbenire a pielii sau a ochilor (icter). Acestea pot fi semnele unor probleme ale ficatului, cum sunt hepatita (inflamaţie a ficatului) sau afectarea ficatului.

Reacţii adverse la acid acetilsalicilic, atorvastatină sau ramipril luate separat: Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă oricare dintre următoarele reacţii adverse devine gravă sau durează mai mult de câteva zile.

Acid acetilsalicilic
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 utilizatori):
- Probleme gastrointestinale, cum sunt: senzaţie de arsură la stomac, greaţă, vărsături, durere de stomac şi diaree.
- Sângerare nesemnificativă din tractul gastrointestinal (micro-hemoragie).

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 utilizatori):
- Sângerare gastrointestinală şi ulcere.
- După administrarea de lungă durată a Trinomia, poate apărea anemie prin lipsă de fier din cauza sângerărilor oculte în tractul gastrointestinal.
- Pot să apară ulcere gastrointestinale, care perforează foarte rar.
- Inflamaţie gastrointestinală.
- Reacţii la nivelul pielii.

Rare până la foarte rare (pot afecta până la 1 din 1000 utilizatori):
- Cazuri de sângerare, cum sunt sângerare nazală, sângerare gingivală, sângerare la nivelul pielii sau a căilor urogenitale, cu posibilitatea de prelungire a timpului de sângerare. Acest efect poate continua timp de 4 până la 8 zile de la administrare.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 utilizatori):
- Valori crescute ale rezultatelor la testele funcţionale hepatice.
- Insuficienţă renală.
- Scăderea concentraţiei de zahăr din sânge (hipoglicemie).
- Acidul acetilsalicilic administrat în doze mici scade excreţia de acid uric. La pacienţii sensibili, aceasta poate duce în anumite situaţii la atacuri de gută.
- Reacţii la nivelul pielii, însoţită de febră şi reacţii la nivelul mucoaselor (eritem multiform).

Frecvenţă necunoscută (nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile): Durerea de cap, ameţeala, starea de confuzie mentală sau zgomotele în urechi, în special la pacienţii vârstnici, pot fi simptome de supradozaj.

Atorvastatină
Diabet zaharat. Acesta apare cu precădere dacă aveţi nivele crescute de zahăr şi grăsimi în sânge, sunteţi supraponderal şi aveţi tensiune arterială mare. Medicul dumneavoastră vă va ţine sub observaţie în timpul tratamentului cu acest medicament.

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 utilizatori):
- Inflamaţie a căilor nazale, durere în gât, sângerare nazală.
- Reacţii alergice.
- Creştere a valorilor concentraţiilor zahărului din sânge (dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să continuaţi urmărirea atentă a valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge), creştere a concentraţiei creatin kinazei în sânge.
- Durere de cap.
- Greaţă, constipaţie, flatulenţă, indigestie, diaree.
- Durere articulară, durere musculară şi durere de spate.
- Testele de sânge pot să arate funcţionare anormală a ficatului.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 utilizatori):
- Anorexie (pierdere a poftei de mâncare), creştere în greutate, scădere a valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge (dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să continuaţi urmărirea atentă a valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge).
- Coşmaruri, insomnie.
- Ameţeli, amorţeli sau furnicături la nivelul degetelor de la mâini sau picioare, reducere a sensibilităţii la atingere sau la durere, modificări ale gustului, pierdere a memoriei.
- Vedere înceţoşată.
- Zgomote în urechi şi/sau cap.
- Vărsături, eructaţii, durere la nivelul abdomenului superior şi inferior, pancreatită (inflamaţie a pancreasului care determină durere la nivelul stomacului).
- Hepatită (inflamaţie a ficatului).
- Erupţie trecătoare pe piele, erupţie sau mâncărime la nivelul pielii, urticarie, cădere în exces a părului.
- Dureri la nivelul gâtului, oboseală musculară.
- Oboseală, senzaţie de rău, slăbiciune, durere în piept, umflare în special la nivelul gleznelor (edem), temperatură crescută.
- Prezenţa de celule albe în urină, detectată prin analize ale urinii.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 utilizatori):
- Tulburări de vedere.
- Amorţeală sau furnicături la degetele de la mâini şi de la picioare.
- Sângerare sau vânătăi neaşteptate.
- Colestază (îngălbenire a pielii sau a albului ochilor).
- Rupturi ale tendoanelor.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 utilizatori):
- O reacţie alergică – simptomele pot include respiraţie şuierătoare bruscă, durere sau apăsare în piept, umflare a pleoapelor, feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului, dificultate la respiraţie, colaps.
- Pierdere a auzului.
- Ginecomastie (creştere de volum a sânilor la bărbaţi şi femei)
- Probleme grave la nivelul ficatului.
Ramipril
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 utilizatori):
- Durere de cap sau senzaţie de oboseală.
- Senzaţie de ameţeală. Aceasta este mai probabil să apară la începutul tratamentului cu Trinomia sau când începeţi să luaţi o doză mai mare.
- Leşin, hipotensiune arterială (tensiune arterială anormal de mică), în special când staţi în picioare sau când vă ridicaţi repede în picioare.
- Tuse seacă iritativă, inflamaţie a sinusurilor (sinuzită) sau bronşită, scurtare a respiraţiei
- Durere de stomac sau intestinală, diaree, indigestie, senzaţie de rău (greaţă) sau stare de rău (vărsături).
- Erupţii trecătoare pe piele, cu sau fără suprafaţă proeminentă
- Durere în piept.
- Dureri sau crampe musculare.
- Analize ale sângelui care arată o concentraţie mai mare de potasiu în sânge decât este normal.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 utilizatori):
- Tulburări de echilibru (vertij).
- Mâncărime şi senzaţii neobişnuite la nivelul pielii, cum sunt amorţeli, furnicături, înţepături, arsură sau senzaţie de fiori la nivelul pielii (parestezii).
- Pierdere sau modificare a gustului.
- Tulburări de somn.
- Senzaţie de deprimare, anxietate, nervozitate mai accentuată decât de obicei sau nelinişte.
- Nas înfundat, dificultăţi de respiraţie sau agravare a astmului bronşic.
- Umflare a intestinului numită „angioedem intestinal”, care se manifestă prin simptome cum sunt durere abdominală, vărsături şi diaree.
- Arsuri în capul pieptului, constipaţie sau gură uscată.
- Eliminarea unei cantităţi mai mari decât de obicei de apă (urină) pe parcursul zilei.
- Transpiraţii mai abundente decât de obicei.
- Scădere sau pierdere a apetitului alimentar (anorexie).
- Bătăi ale inimii neregulate sau mai rapide.
- Mâini şi picioare umflate. Acesta poate fi un semn că organismul dumneavoastră reţine mai multă apă decât de obicei.
- Înroşirea feţei.
- Vedere înceţoşată.
- Durere la nivelul articulaţiilor.
- Febră.
- Incapacitate de a avea raporturi sexuale la bărbaţi, scăderea apetitului sexual la bărbaţi sau femei.
- Un număr crescut al anumitor celule albe sanguine (eozinofilie) observat la analize ale sângelui.
- Analize ale sângelui care arată modificări ale funcţiei ficatului, pancreasului sau rinichilor.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 utilizatori):
- Senzaţie de nesiguranţă sau confuzie.
- Limbă roşie şi umflată.
- Piele cu aspect de solzi sau care se cojeşte, mâncărime, erupţie pe piele, cu suprafaţă proeminentă.
- Probleme ale unghiilor (de exemplu căderea sau separarea unghiilor de patul unghial).
- Erupţii trecătoare pe piele sau vânătăi.
- Aspect pătat al pielii şi extremităţi reci.
- Ochi umezi sau umflaţi, roşii, cu mâncărimi.
- Tulburări de auz şi zgomote în urechi.
- Senzaţie de slăbiciune.
- Analize ale sângelui care arată o scădere a numărului de celule roşii sanguine, celule albe sanguine sau trombocite sau a concentraţiei de hemoglobină.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 utilizatori):
- Sensibilitate mai mare decât de obicei la expunerea la soare.

Frecvenţă necunoscută (nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile):
- Dificultăţi de concentrare.
- Gură umflată.
- Analize ale sângelui care arată prea puţine celule în sângele dumneavoastră.
- Analize ale sângelui care arată mai puţin sodiu decât normal în sângele dumneavoastră.
- Degetele de la mâini sau de la picioare au o culoare modificată când vă este frig şi apar furnicături sau durere când încep să se încălzească (fenomen Raynaud).
- Mărirea sânilor la bărbaţi.
- Reacţii încetinite sau anormale.
- Senzaţie de arsură.
- Modificarea mirosului.
- Căderea părului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Trinomia împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente, deoarece Trinomia poate modifica efectele unor medicamente. De asemenea, există anumite medicamente care pot modifica efectul Trinomia.

Trinomia conţine acid acetilsalicilic, care poate influenţa felul în care acţionează anumite medicamente. De asemenea, unele medicamente pot influenţa felul în care acţionează acidul acetilsalicilic.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente care pot creşte riscul de a prezenta reacţii adverse:
- Anticoagulantele (de exemplu, cumarina, heparina) şi medicamentele care dizolvă cheagurile de sânge pot creşte riscul de sângerare. Trebuie să fiţi atenţi, prin urmare, la semne de sângerare interne sau externe (de exemplu, vânătăi) înainte de tratamentul cu aceste medicamente.
- Alţi inhibitori ai agregării plachetare (medicamente care inhibă adeziunea şi agregarea trombocitelor) de exemplu, ticlopidină, clopidogrel, care pot creşte riscul de sângerare.
- Medicamentele care conţin cortizon sau substanţe ca şi cortizonul, de exemplu prednisolon (cu excepţia produselor care sunt aplicate pe piele sau a cortizonului pentru tratamentul de substituţie pentru boala Addison) cresc riscul pentru reacţii adverse gastro-intestinale.
- Alte medicamente pentru tratarea durerii şi a inflamaţiei (medicamente analgezice nesteroidiene, cum sunt ibuprofen şi indometacin), precum şi alte medicamente antireumatice, în general cresc riscul de sângerări şi ulcer gastro-intestinal.
- Medicamentele care scad nivelul de glucoză din sânge (antidiabetice) pot duce la scăderea nivelului de glucoză din sânge. - Digoxină (un medicament care consolidează contracţia muşchiului cardiac).
- Metotrexat (un medicament folosit pentru tratarea cancerului şi a unor boli reumatismale).
- Acid valproic, un medicament pentru tratamentul crizelor convulsive (epilepsie).
- Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (medicamente pentru tratamentul depresiei) pot creşte riscul de sângerări gastro-intestinale. - Ciclosporina (un medicament utilizat frecvent la pacienţii cu transplant de organe).
- Vancomicina (un tip de antibiotic) care poate duce la probleme ale auzului.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre medicamentele următoare, care pot să scadă efectul acidului acetilsalicilic:
- Anumite medicamente cresc excreţia de urină (diuretice, aşa-numiţii antagonişti ai aldosteronului, de exemplu spironolactonă şi canrenoat, şi diuretice de ansă, de exemplu, furosemid).
- Medicamente care cresc excreţia de acid uric (de exemplu, probenecid şi benzbromaronă).

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre medicamentele următoare, al căror efect poate fi influenţat de acidul acetilsalicilic:
- Ibuprofen: acidul acetilsalicilic poate reduce efectul ibuprofenului. - Interferon α: acidul acetilsalicilic reduce activitatea interferonului α.
- Medicamente pentru tratamentul bolii maniaco-depresive (litiu). - Antiacide (utilizate pentru a trata indigestia).
- Barbiturice (utilizate în tratamentul convulsiilor).
- Zidovudină (utilizată în tratamentul HIV). - Fenitoină (un medicament pentru tratamentul epilepsiei).
- Acidul acetilsalicilic poate influenţa rezultatele testelor de sânge şi urină.

Trinomia conţine atorvastatină, care poate influenţa felul în care acţionează anumite medicamente. De asemenea, unele medicamente pot influenţa felul în care acţionează atorvastatina. Alternativ, atorvastatina poate creşte riscul de apariţie sau gravitatea reacţiilor adverse, inclusiv riscul de distrugere musculară descris în secţiunea ”Atenţionări şi precauţii”.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:
- Ciclosporina (un medicament administrat deseori la pacienţii cu transplant de organe).
- Anumite antibiotice sau medicamente antifungice, de exemplu, eritromicină, claritromicină, telitromicină, ketoconazol, itraconazol, voriconazol, fluconazol, posaconazol, rifampicină, acid fusidic.
- Medicamente utilizate în tratamentul infecţiei cu HIV, de exemplu, ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir, saquinavir, efavirenz, etc.
- Alte medicamente care reglează valorile lipidelor, de exemplu, gemfibrozil, alţi fibraţi, colestipol.
- Unele blocante ale canalelor de calciu, utilizate pentru tratamentul anginei pectorale sau tensiunii arteriale mari, de exemplu, amlodipină, dilitiazem; medicamente care vă reglează ritmul bătăilor inimii, de exemplu, digoxină, verapamil, amiodaronă.
- Alte medicamente cunoscute a interacţiona cu atorvastatina, incluzând ezetimibă (care reduce colesterolul), warfarină (care reduce coagularea sângelui), contraceptivele orale, stiripentol (un anticonvulsivant pentru tratamentul epilepsiei), fenazonă (un calmant al durerii), cimetidină (un antagonist al receptorilor H2) şi antiacide (medicamente pentru indigestie, care conţin aluminiu sau magneziu).
- Medicamente eliberate fără prescripţie medicală: sunătoare.

Trinomia conţine ramipril, care poate influenţa felul în care acţionează anumite medicamente. De asemenea, unele medicamente pot influenţa felul în care acţionează ramipril.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente, care pot creşte riscul de apariţie a reacţiilor adverse:
- Medicamente pentru tratamentul cancerului (chimioterapie).
- Medicamente utilizate pentru a împiedica rejetul de organ după un transplant, cum este ciclosporina.
- Diuretice (medicamente care cresc eliminarea de apă), cum este furosemidul.
- Medicamente care pot creşte concentraţia de potasiu în sânge, cum sunt spironolactona, triamterenul, amiloridul, sărurile de potasiu şi heparina (utilizată pentru subţierea sângelui).
- Glucocorticoizi utilizaţi pentru a trata inflamaţia, cum este prednisolonul.
- Alopurinol (utilizat pentru a scădea concentraţia de acid uric în sânge).
- Procainamidă (pentru tulburări de ritm cardiac).

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre medicamentele următoare, care pot să scadă efectul ramiprilului: - Medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mici, şocului, insuficienţei cardiace, astmului bronşic sau alergiilor, cum sunt efedrina, noradrenalina sau adrenalina. Va fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă verifice tensiunea arterială.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre medicamentele următoare, al căror efect poate fi influenţat de ramipril:
- Medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat, cum sunt insulina şi medicamentele administrate pe cale orală pentru a scădea zahărul din sânge. Ramipril poate scădea cantitatea de zahăr din sângele dumneavoastră.
Verificaţi atent cantitatea de zahăr din sângele dumneavoastră în timpul tratamentului cu Trinomia.
- Litiu (pentru afecţiuni psihice). Ramipril poate creşte cantitatea de litiu din sângele dumneavoastră. Va fi necesară verificarea atentă de către medicul dumneavoastră a cantităţii de litiu din sângele dumneavoastră.

Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai sus (sau nu sunteţi sigur), adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Trinomia.

Trinomia împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Consumul de alcool etilic creşte riscul de sângerare şi ulcere stomacale şi intestinale. Mai mult decât atât, alcoolul poate avea efecte cumulative cu medicamentele administrate pentru reducerea tensiunii arteriale. Prin urmare, consumul de alcool nu este recomandat în timpul tratamentului cu Trinomia.

Sucul de grepfrut conţine unul sau mai multe componente care afectează felul în care corpul utilizează unele medicamente, inclusiv Trinomia. Consumul de suc de grepfrut trebuie evitat. Trinomia trebuie luat de preferinţă seara după cină.

Administrarea de Trinomia capsule în sarcină / alaptare:

Nu trebuie să luaţi Trinomia dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Trinomia, opriţi imediat tratamentul şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Trecerea la un tratament alternativ corespunzător trebuie făcută înaintea unei sarcini planificate.

Nu trebuie să luaţi Trinomia dacă alăptaţi. Femeile cu potenţial fertil trebuie să folosească metode eficiente de contracepţie în timpul tratamentului. Adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Trinomia 100 mg/20 mg/ 10 mg capsule: capsule gelatinoase tari (lungime aproximativă: 21,7 mm) cu corp şi capac de culoare roz pal opac, imprimate cu „AAR 100/20/10”, conţinând două comprimate filmate a 50 mg acid acetilsalicilic de culoare albă sau aproape albă, gravate cu „AS”, două comprimate filmate a 10 mg atorvastatină de culoare brun-verzuie gravate cu „AT” şi un comprimat filmat a 10 mg ramipril de culoare galben pal gravat cu „R1”..
Trinomia 100 mg/20 mg/ 10 mg capsule este disponibil în cutii cu blistere conţinând 7, 14, 28, 56 sau 98 capsule.
Trinomia 100 mg/20 mg/ 5 mg capsule: capsule gelatinoase tari (lungime aproximativă: 21,7 mm) cu corp de culoare gri deschis opac şi capac de culoare roz pal opac , imprimate cu „AAR 100/20/5”, conţinând comprimate filmate a 50 mg acid acetilsalicilic de culoare albă sau aproape albă, gravate cu „AS”, două comprimate filmate a 10 mg atorvastatină de culoare brun-verzuie, gravate cu „AT” şi un comprimat filmat a 5 mg ramipril de culoare galben pal gravat cu „R5”.
Trinomia 100 mg/20 mg/ 5 mg capsule este disponibil în cutii cu blistere conţinând 7, 14, 28, 56 sau 98 capsule.
Trinomia 100 mg/20 mg/ 2,5 mg capsule: capsule gelatinoase tari (lungime aproximativă: 21,7 mm) cu corp şi capac de culoare gri deschis opac, imprimate cu „AAR 100/20/2,5”, conţinând două comprimate filmate a 50 mg acid acetilsalicilic de culoare albă sau aproape albă, gravate cu „AS”, două comprimate filmate a 10 mg atorvastatină de culoare brun-verzuie, gravate cu „AT” şi un comprimat filmat a 2,5 mg ramipril de culoare galben pal gravat cu „R2”.
Trinomia 100 mg/20 mg/ 2,5 mg capsule este disponibil în cutii cu blistere conţinând 7, 14, 28, 56 sau 98 capsule.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale pentru păstrare.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Trinomia capsule(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Trinomia capsule vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.