Prospect Zutectra 500 UI soluţie injectabilă în seringă preumplută

Substanța activă: imunoglobulina anti-hepatitica b
Producator: Biotest Pharma GmbH, Germania
Clasa ATC: [J06BB]: >> >> >>
Zutectra conţine anticorpi împotriva virusului hepatitic B, care sunt substanţe de apărare proprii organismului, pentru a vă proteja împotriva hepatitei B. Hepatita B este o inflamaţie a ficatului determinată de virusul hepatitic B.

Indicații Zutectra 500 UI soluţie injectabilă în seringă preumplută:

Zutectra este utilizat pentru prevenirea reinfecţiei cu virusul hepatitic B la adulţii la care s-a efectuat un transplant de ficat cu cel puţin o săptămână în urmă, deoarece aveau insuficienţă hepatică determinată de hepatita B.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Zutectra
- dacă sunteţi alergic la imunoglobuline umane sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
O reacţie alergică poate include respiraţie şuierătoare brusc instalată, dificultăţi la respiraţie, puls rapid, umflare a pleoapelor, feţei, buzelor, gâtului sau limbii, erupţie trecătoare pe piele sau mâncărime.

Zutectra este numai pentru injectare subcutanată (sub piele). Injectarea într-o venă sau într-un vas de sânge poate provoca şoc alergic.

Administrare Zutectra 500 UI soluţie injectabilă în seringă preumplută:

Zutectra este destinată injectării subcutanate (sub piele). Conţinutul unei seringi este destinat numai pentru o singură utilizare. A nu se injecta într-un vas de sânge.

În majoritatea cazurilor, injecţia vă va fi administrată de către medicul dumneavoastră sau de către asistenta medicală (asistentul medical). Cu toate acestea, în cazul în care concentraţiile de anticorpi din sângele dumneavoastră sunt suficiente şi vi s-a stabilit o schemă terapeutică, este posibil ca dumneavoastră sau persoana care vă îngrijeşte să fiţi instruiţi pentru a efectua injecţia la domiciliu (vezi mai jos).

Pentru a ţine evidenţa injecţiilor dumneavoastră cu Zutectra, se recomandă insistent să utilizaţi jurnalul de tratament. Medicul dumneavoastră vă va explica cum să îl utilizaţi.

Doza poate fi stabilită pentru fiecare pacient în parte și poate fi ajustată de la 500 UI până la 1000 UI (în cazuri excepționale, până la 1500 UI); doza se administrează în fiecare săptămână sau o dată la două săptămâni. Doza va depinde de starea dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza periodic starea și vă va spune cât anume şi cât de des este necesar să utilizaţi Zutectra.

Injectarea de către dumneavoastră sau cu ajutorul persoanei care vă îngrijeşte
Vă puteţi auto-injecta Zutectra fără ajutorul medicului dumneavoastră, dacă acesta v-a instruit cum să faceţi acest lucru. Dacă vă administraţi singur Zutectra, vă rugăm să citiţi cu atenţie instrucţiunile de la punctul „Cum să vă injectaţi singur Zutectra sau cu ajutorul persoanei care vă îngrijeşte”.

Zutectra trebuie adus la temperatura camerei (aproximativ 23°C – 27°C) înaintea utilizării.

Dacă utilizaţi mai mult Zutectra decât trebuie
Nu se cunosc consecinţele supradozajului. Cu toate acestea, dacă aţi utilizat mai mult Zutectra decât doza recomandată, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, personalului medical sau farmacistului pentru recomandări.

Dacă uitaţi să utilizaţi Zutectra
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa injecţia uitată. Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre administrarea dozei. Medicul dumneavoastră vă va spune cât anume şi cât de des este necesar să utilizaţi Zutectra.

Asiguraţi–vă că utilizaţi Zutectra aşa cum v-a fost recomandat şi aşa cum aţi fost instruit de către medicul dumneavoastră, pentru a evita riscul reinfecţiei cu virusul hepatitic B.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cum să vă injectaţi singur Zutectra sau cu ajutorul persoanei care vă îngrijeşte

Următoarele instrucţiuni au scopul de a vă explica cum să injectaţi Zutectra. Vă rugăm să citiţi instrucţiunile cu atenţie şi să le urmaţi pas cu pas. Medicul sau asistenta acestuia/acesteia vă vor instrui cu privire la modul de administrare.

Nu încercaţi să injectaţi Zutectra până când nu sunteţi sigur că înţelegeţi cum să preparaţi soluţia injectabilă şi să administraţi injecţia.

Informaţii generale:
- Nu lăsaţi seringile şi recipientul de eliminare a seringilor la îndemâna copiilor; dacă este posibil, încuiaţi stocurile.
- Încercaţi să vă faceţi injecţia la acelaşi moment al zilei. În acest mod este mai uşor să vă amintiţi.
- Verificaţi întotdeauna doza.
- Înaintea utilizării, soluţia trebuie adusă la temperatura camerei.
- Deschideţi fiecare seringă numai când sunteţi pregătit pentru injecţie. Trebuie să administraţi injecţia imediat după deschiderea seringii.
- Culoarea soluţiei poate varia de la limpede la galben palid sau maroniu deschis. Nu utilizaţi soluţia dacă este tulbure sau prezintă particule.
- Acest medicament nu trebuie amestecat cu alte medicamente.

Înainte de injectare:

1. Spălaţi-vă pe mâini. Este important ca mâinile şi produsele pe care le utilizaţi să fie cât mai curate posibil.

2. Pregătiţi dinainte toate lucrurile de care aveţi nevoie. Alegeţi un loc curat unde puteţi expune toate produsele pe care urmează să le utilizaţi:

- două tampoane cu alcool medicinal,
- o seringă cu Zutectra,
- un ac adecvat pentru injecţii subcutanate.

Vă rugăm să reţineţi că tampoanele cu alcool medicinal şi acele nu sunt conţinute în ambalaj şi trebuie să vi le procuraţi.

3. Înainte de a pregăti injecţia, decideţi unde urmează să vă injectaţi. Trebuie să vă injectaţi Zutectra în stratul adipos dintre piele şi muşchi (la aproximativ 8 – 12 mm sub piele). Cele mai bune locuri pentru injectare sunt acelea în care pielea este laxă şi moale, de exemplu la nivelul abdomenului, braţului, coapsei sau feselor şi la distanţă de articulaţii, nervi, oase.

Important: nu utilizaţi în nicio zonă unde puteţi simţi umflături, protuberanţe, noduli duri, durere sau în zone care prezintă modificări de culoare, depresiuni, cicatrici sau în locurile cu leziuni ale pielii. Discutaţi cu medicul sau cu personalul medical despre aceste aspecte sau despre orice aspecte neobişnuite observate. Trebuie să schimbaţi locul injectării la fiecare injecţie. Dacă unele zone sunt prea dificile de atins, este posibil să aveţi nevoie de ajutorul persoanei care vă îngrijeşte pentru a putea efectua injecţiile.

4. Pregătiţi seringa cu Zutectra:

- Scoateţi seringa din ambalaj.
- Examinaţi soluţia cu atenţie. Aceasta trebuie să fie limpede şi să nu conţină particule. Dacă soluţia prezintă modificări de culoare, este tulbure sau conţine particule, aruncaţi-o şi începeţi din nou cu o altă seringă.
- Scoateţi capacul protector al seringii.
- Scoateţi acul din ambalajul steril al acestuia şi fixaţi acul pe seringă.

5. Eliminaţi orice bule de aer care ar putea fi prezente în seringă.

- Ţineţi seringa cu acul orientat în sus şi loviţi uşor seringa cu degetele, până când bulele de aer s-au adunat la partea superioară. Apăsaţi cu grijă pistonul până la dispariţia bulelor de aer.

Injectarea

1. Selectaţi zona în care veţi efectua injecţia şi notaţi-o în jurnal.

Abdomen (stomac): nu utilizaţi zona de aproximativ 2,5 cm din jurul ombilicului. Evitaţi să utilizaţi zona la nivelul căreia vă puneţi curea, deoarece frecarea poate irita locul injectării. Evitaţi zonele cu cicatrici chirurgicale. Acesta este, probabil, locul unde injectarea este cea mai uşoară dacă vă efectuaţi singur injecţia.
Coapse: utilizaţi zonele de mijloc şi externe, unde puteţi prinde ţesutul între degete. Ţesutul adipos este de obicei mai abundent mai aproape de şold şi mai departe de genunchi.
Braţe: trebuie utilizată partea superioară posterioară a braţului. Este dificil să prindeţi ţesutul şi să vă injectaţi singur Zutectra în această zonă. Dacă alegeţi să vă injectaţi singur în braţ, încercaţi să prindeţi ţesutul poziţionând partea superioară a braţului pe spătarul unui scaun sau sprijinind braţul de un perete. Este mult mai uşor să se utilizeze acest loc dacă există altcineva care să vă ajute.
Fese: utilizaţi orice zonă în care puteţi prinde ţesutul între degete. Este mai dificil să vă faceţi singur injecţia în acest loc. Încercaţi să staţi în faţa unei oglinzi pentru a localiza zona sau puteţi solicita persoanei care vă îngrijeşte să vă administreze injecţia.

Este important să schimbaţi (rotiţi) locurile de injectare. În acest fel pielea va rămâne suplă iar medicamentul va fi absorbit în mod uniform. Rotirea locurilor de injectare înseamnă să începeţi dintr-un anumit loc şi apoi să utilizaţi toate celelalte locuri, înainte să reveniţi la primul loc utilizat. Apoi începeţi din nou rotirea locurilor de injectare. Pentru a evita problemele, poate fi util să ţineţi o evidenţă a locului în care aţi făcut ultima injecţie.

În imaginile următoare este prezentată administrarea la nivelul coapselor, ca exemplu:

2. Ştergeţi zona în care intenţionaţi să efectuaţi injecţia cu un tampon cu alcool medicinal. Lăsaţi pielea să se usuce la aer.
3. Prindeţi uşor pielea în jurul locului de injectare dezinfectat (ridicând-o puţin) şi împingeţi acul în piele cu o mişcare rapidă, sigură, la un unghi de 45 - 90 de grade. Injectaţi sub piele, aşa cum v-a fost arătat de către medic sau asistentă.
4. Injectaţi lichidul apăsând uşor pe piston. Aşteptaţi suficient timp pentru a injecta întreaga cantitate de soluţie, până când seringa este goală.
5. Apoi retrageţi imediat acul şi daţi drumul pielii.
6. Curăţaţi locul de injectare, ştergându-l printr-o mişcare circulară cu tamponul cu alcool medicinal.

Eliminaţi toate materialele utilizate

După terminarea injecţiei, eliminaţi fără întârziere toate acele şi ambalajele din sticlă goale într-un container pentru obiecte ascuţite.

Compoziție Zutectra 500 UI soluţie injectabilă în seringă preumplută:

- Substanţa activă este imunoglobulina umană anti-hepatită B 500 UI/ml.
- Zutectra conţine proteine plasmatice umane 150 mg/ml, din care cel puţin 96% sunt imunoglobuline G (IgG). Conţinutul maxim de imunoglobulină A (IgA) este de 6000 micrograme/ml.
- Celelalte componente sunt glicină şi apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Înaintea tratamentului, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau personalului medical
- dacă vi s-a spus că aveţi anticorpi anti-imunoglobuline de tip IgA în sânge. Această situaţie este foarte rară şi poate determina reacţii alergice.

Este posibil să fiţi alergic la imunoglobuline (anticorpi) fără să ştiţi, chiar dacă aţi tolerat tratamentele anterioare cu imunoglobuline umane. Mai ales în cazul în care nu aveţi o cantitate suficientă de imunoglobuline de tip IgA în sânge, pot să apară reacţii alergice cum sunt scăderea bruscă a tensiunii arteriale sau şoc.

Veţi fi supravegheat cu atenţie în timpul şi o perioadă scurtă de timp după administrarea primei injecţii cu Zutectra, pentru a se asigura faptul că nu prezentaţi nicio reacţie. Dacă prezentaţi o reacţie alergică la Zutectra, administrarea va fi oprită imediat. Vă rugăm să spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau personalului medical dacă observaţi orice reacţii în timpul injectării Zutectra.

Dacă aveţi antigen HBs pozitiv, nu vi se va administra tratamentul cu Zutectra, deoarece utilizarea acestui medicament nu vă aduce niciun beneficiu. Medicul dumneavoastră vă va explica acest lucru.

Pentru siguranţa dumneavoastră, veţi fi monitorizat periodic pentru măsurarea concentraţiilor de anticorpi.

Posibila interferenţă cu analizele de sânge
Zutectra poate influenţa rezultatele anumitor analize de sânge (teste serologice). Înainte de a vi se efectua orice analiză de sânge, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră despre tratamentul cu Zutectra.

Informaţii privind materia primă din Zutectra şi posibilitatea transmiterii agenţilor infecţioşi:

Materia primă sau materialul din care este produs Zutectra este plasma sanguină umană (aceasta este partea lichidă a sângelui).
Când medicamentele sunt produse utilizând sânge sau plasmă umană, se iau anumite măsuri pentru a preveni transmiterea infecţiilor la pacienţi. Acestea includ
- o selecţie atentă a donatorilor de sânge şi plasmă, pentru a exista siguranţa că sunt excluşi cei care prezintă riscul de a fi purtători de infecţii şi
- testarea fiecărei donări şi a rezervelor de plasmă, în vederea identificării prezenţei virusurilor sau a semnelor de infecţie.
De asemenea, producătorii acestor medicamente includ în procesarea sângelui sau plasmei etape care pot inactiva sau elimina virusurile. Cu toate aceste măsuri, când se administrează medicamente produse din sânge sau plasmă umană, nu se poate exclude complet posibilitatea transmiterii unei infecţii. De asemenea, aceasta se aplică în cazul oricăror virusuri necunoscute sau nou-apărute sau al altor tipuri de infecţii.

Măsurile luate sunt considerate eficace pentru virusurile încapsulate, cum sunt virusul imunodeficienţei umane (HIV), virusul hepatitic B şi virusul hepatitic C, precum şi pentru virusul neîncapsulat hepatitic A. Măsurile întreprinse pot avea valoare limitată împotriva virusurilor neîncapsulate, cum este parvovirusul B19 (agent cauzator al rubeolei).

Imunoglobulinele de tipul Zutectra nu au fost asociate cu infecţii cu virusul hepatitic A sau parvovirusul B19, probabil datorită faptului că anticorpii împotriva acestor infecţii, conţinuţi în medicament, au efect protector.

Se recomandă insistent ca, de fiecare dată când se utilizează Zutectra (atât în cazul tratamentului în spital cât şi al tratamentului la domiciliu), să se înregistreze denumirea şi numărul seriei de fabricaţie al medicamentului, pentru a se păstra evidenţa loturilor utilizate.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Zutectra nu are nicio influenţă sau are influenţă neglijabilă asupra capacităţii dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Zutectra 500 UI soluţie injectabilă în seringă preumplută:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Majoritatea reacţiilor adverse observate la utilizarea Zutectra au fost de intensitate uşoară până la moderată. În cazuri foarte rare, imunoglobulinele umane normale pot cauza o reacţie alergică gravă.

Dacă observaţi oricare dintre următoarele simptome, opriţi injectarea şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră:
- erupţii trecătoare pe piele,
- mâncărime,
- respiraţie şuierătoare,
- dificultăţi la respiraţie,
- umflare a pleoapelor, feţei, buzelor, gâtului sau limbii,
- tensiune arterială mică, puls rapid

Aceasta poate fi o reacţie alergică sau o reacţie alergică gravă (şoc anafilactic).

În caz de orice eveniment advers apărut după injectare, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră:

S–au raportat următoarele reacţii adverse la utilizarea Zutectra:

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
- reacţii la locul injectării: durere, urticarie la locul de injectare, hematom (acumulare de sânge în ţesuturile de sub piele), înroşire a pielii (eritem).

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane):
- durere de cap
- durere în etajul superior al abdomenului (de la nivelul pieptului până la ombilic)

În plus,următoarele reacţii au fost raportate doar o singură dată:

- oboseală (astenie)
- tensiune arterială mare (hipertensiune arterială)
- inflamare a mucoasei nasului şi gâtului (rinofaringită)
- spasm muscular
- reacții alergice (hipersensibilitate)
- bătăi anormale ale inimii (palpitații), disconfort cardiac
- mâncărime (prurit), erupție trecătoare pe piele
- durere la nivelul gurii şi gâtului

În cazul administrării altor preparate pe bază de imunoglobulină umană s-au raportat următoarele simptome suplimentare:
- frisoane
- durere de cap
- amețeală
- febră
- vărsături
- reacţii alergice uşoare
- greaţă (senzaţie de vărsături)
- durere articulară
- tensiune arterială mică
- durere moderată la nivelul părţii inferioare a spatelui
- reacţii la nivelul locului de injectare: umflătură, senzaţie dureroasă, înroşire, întărire a pielii, senzaţie de căldură locală, mâncărime, vânătaie şi erupţii trecătoare pe piele.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, personalului medical sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, aşa cum este menţionat pe www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau personalului medical dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Vaccinări

Zutectra poate reduce eficacitatea unor vaccinuri (anti-rujeolă, anti-rubeolă, anti-parotidită epidemică (oreion), anti–varicelă (vărsat de vânt) pentru o perioadă de până la 3 luni.

Este posibil să fie necesar să aşteptaţi cel puţin 3 luni după administrarea ultimei injecţii cu Zutectra, înainte să vi se poată administra vaccinuri vii atenuate.

Înaintea oricărei vaccinări, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră despre tratamentul cu Zutectra.

Administrarea de Zutectra 500 UI soluţie injectabilă în seringă preumplută în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau profesionistului din domeniul sănătăţii pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Zutectra se prezintă sub formă de soluţie injectabilă furnizată în seringi preumplute (500 UI/ml – cutie cu 5 seringi într-un blister). Culoarea soluţiei poate varia de la limpede la galben palid sau maroniu deschis.

O seringă preumplută Zutectra a 1 ml conţine 500 UI. Zutectra este furnizată într-un ambalaj care conţine 5 seringi preumplute, fiecare într-un blister.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe eticheta seringii, după EXP.

A se păstra şi transporta la frigider (2°C – 8°C). A nu se congela. A se ţine ambalajul primar în cutie, pentru a fi protejat de lumină.

Soluţia trebuie administrată imediat după deschiderea seringii.

Nu utilizaţi Zutectra dacă observaţi că soluţia este tulbure sau prezintă particule.

Orice medicament neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale. După terminarea injecţiei, aruncaţi fără întârziere toate acele, seringile şi ambalajele din sticlă goale în recipientul pentru obiecte ascuţite care v-a fost furnizat.
Alte medicamente cu substanța activă imunoglobulina anti-hepatitica b:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Zutectra 500 UI soluţie injectabilă în seringă preumplută(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Zutectra 500 UI soluţie injectabilă în seringă preumplută vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.