Prospect Bromhexin Atb 8 mg, comprimate

Substanța activă: bromhexinum
Producator: Antibiotice SA, România
Clasa ATC: [R05CB]: aparatul respirator >> preparate pentru tratamentul tusei >> expectorante fara combinatii cu antitusive >> mucolitice
Categoria: Afectiuni pulmonare
Grupa farmaceutică: mucolitice
Grupa farmacoterapeutică: preparate pentru tratamentul tusei şi răcelii; expectorante, exclusiv combinaţii cu antitusive, mucolitice.

Indicații Bromhexin Atb 8 mg, comprimate:

Tratamentul tulburărilor de secreţie bronşică, în sensul formării excesive de mucus, fluidificând secreţia, în special în cazul afecţiunilor bronşice acute: bronşite acute şi acutizări ale bronhopneumopatiilor cronice obstructive.

Contraindicații:

-Hipersensibilitate la clorhidrat de bromhexin şi la oricare dintre excipienţii medicamentului.

Administrare Bromhexin Atb 8 mg, comprimate:

Adulţi: 1 - 2 comprimate de 3 ori pe zi. Nu se recomandă să se depăşească 6 comprimate pe zi.
Copii peste10 ani: 1/2 -1 comprimat de 3 ori pe zi.
Copii cu vârsta sub 10 ani: deoarece dozele pentru această grupă de vârstă sunt mai mici de 8 mg, se recomandă utilizarea altor forme farmaceutice cu concentraţii adecvate.
Durata tratamentului nu va depăşi 8-10 zile fără recomandarea medicului.

Acțiune:

Bromhexinul are proprietăţi mucolitice şi scade vâscozitatea sputei. Prin fluidificarea secreţiilor bronşice, favorizează expectoraţia şi drenajul acestora. Efectul este atribuit modificării compoziţiei mucinei prin stimularea sintezei de sialomucine. Favorizează pătrunderea antibioticelor in ţesutul pulmonar.

Compoziție Bromhexin Atb 8 mg, comprimate:

Fiecare comprimat conţine clorhidrat de bromhexin 8 mg.
Excipienţi: fiecare comprimat conţine lactoză monohidrat 50,5 mg.

Lista excipienţilor: Lactoză monohidrat, Celuloză microcristalină, Amidon de porumb, Talc, Stearat de magneziu.

Precauții:

Produsul se va administra cu prudenţă la pacienţii cu ulcer gastric (factor de risc) şi la pacienţii astmatici, când se va asocia cu bronhodilatatoare.
Administrarea Bromhexin Atb împreună cu antitusive (ex. codeină) se va face exclusiv la recomandarea medicului. În condiţiile unei producţii crescute de mucus în căile respiratorii, se poate produce acumularea secreţiilor, cu risc de spasme bronhice şi de infecţii ale căilor respiratorii.
Bromhexin Atb se va administra cu prudenţă în cazul insuficienţei renale severe, datorită riscului acumulării metaboliţilor.
La pacienţii cu insuficienţă renală sau hepatică, Bromhexin Atb se va administra cu prudenţă, la intervale de timp mai largi sau în doze mai scăzute.
Deoarece conţine lactoză monohidrat, pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Atenționări:

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Clorhidratul de bromhexin nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Bromhexin Atb 8 mg, comprimate:

Clorhidratul de bromhexin este în general bine tolerat. Reacţiile adverse care apar sunt în general moderate şi tranzitorii, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse sunt enumerate mai jos, clasificate pe aparate, sisteme şi organe, şi în funcţie de frecvenţă. Frecvenţele sunt definite astfel: foarte frecvent (> 1/10), frecvent (> 1/100, <1/10), mai puţin frecvent (> 1/1.000, <1/100), rar (> 1/10.000, <1/1.000), foarte rar (<1/10.000), inclusiv cazuri izolate.
-Tulburări ale sistemului imunitar: rar, pot apărea şi o serie de reacţii de hipersensibilitate: edeme, detresă respiratorie, febră şi frisoane, iar în cazuri izolate poate surveni şoc anafilactic.
-Tulburări respiratorii: la unii pacienţi incapabili de o expectoraţie eficientă, se poate produce accentuarea obstrucţiei bronhice;
-Tulburări gastro-intestinale: dureri abdominale, greaţă, vărsături, diaree;
-Tulburări hepatobiliare: creşterea aminotransferazelor serice;
-Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: rash, urticarie.
-Afecţiuni neurologice: rar cefalee, ameţeli

Supradozajul:

În supradozaj cu clorhidrat de bromhexin poate apărea accentuarea reacţiilor adverse. În cazul apariţiei unor manifestări de intoxicaţie se administrează tratament simptomatic.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Asocierea antitusivelor cu expectorante favorizează retenţia secreţiilor traheobronşice (vezi pct. 4.4), de aceea trebuie evitată.
În cazul administrării concomitente de antibiotice (eritromicină, cefalexină, oxitetraciclină) şi clorhidrat de bromhexin, este ameliorat pasajul antibioticului în ţesutul pulmonar.
Asocierea cu medicamente iritante gastric creşte riscul de apariţie a tulburărilor gastrice.

Administrarea de Bromhexin Atb 8 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Sarcina: Nu există disponibile studii suficiente de teratogenicitate la animale. Nu se dispune de studii controlate despre efectele clorhidratului de bromhexin în timpul sarcinii la om. Deoarece clorhidratul de bromhexin traversează bariera placentară, medicamentul se va administra cu prudenţă în primele 3 luni de sarcină.
Alăptarea: Deoarece clorhidratul de bromhexin trece în laptele matern, nu ar trebui utilizat în timpul alăptării.

Prezentare ambalaj:

Comprimate rotunde, plate, de culoare albă.

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate.
Cutie cu 200 blistere din PVC/Al a câte a 10 comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare inscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi intre 15-25° C, in ambalajul original.
A nu se lăsa la indemâna copiilor.

Orice produs neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale.
Alte medicamente cu substanța activă bromhexinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Bromhexin Atb 8 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Bromhexin Atb 8 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.