Prospect Fluimucil 300 mg/3 ml soluţie injectabilă/soluţie pentru inhalat prin nebulizator/soluţie pentru ins

Substanța activă: acetylcysteinum
Producator: Zambon S.p.A., Italia
Clasa ATC: [R05CB]: aparatul respirator >> preparate pentru tratamentul tusei >> expectorante fara combinatii cu antitusive >> mucolitice

Indicații Fluimucil 300 mg/3 ml soluţie injectabilă/soluţie pentru inhalat prin nebulizator/soluţie pentru ins:

Fluimucil 300 mg/3 ml este un medicament pentru tratamentul afecţiunilor respiratorii caracterizate prin hipersecreţie densă şi vâscoasă: bronşită acută, bronşită cronică şi exacerbările acesteia, emfizem pulmonar, mucoviscidoză şi bronşiectazie.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Fluimucil 300 mg/3 ml:
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la acetilcisteină sau la oricare dintre celelalte componente ale Fluimucil 300 mg/3 ml.
- La nou-născuţi şi copii cu vârsta sub 1 an Fluimucil 300 mg/3 ml nu trebuie administrat decât în indicaţii stricte şi sub supraveghere medicală.

Administrare Fluimucil 300 mg/3 ml soluţie injectabilă/soluţie pentru inhalat prin nebulizator/soluţie pentru ins:

Utilizați întotdeuna acest medicament așa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur.

Administrare intravenoasă
De asemenea, la pacienţii spitalizaţi, administrarea Fluimucil 300 mg/3 ml este posibilă şi prin injectare intravenoasă lentă.

- Copii cu vârsta sub 1 an
La copii cu vârsta sub 1 an acetilcisteina trebuie administrată intravenos numai în spital, în indicaţii stricte, vezi pct. 4.3.

- Copii cu vârsta sub 6 ani
La acest grup de vârstă este de preferat administrarea pe cale orală. Cu toate acestea, dacă este indicat tratamentul intravenos, doza la copii cu vârsta sub 6 ani este de 10 mg acetilcisteină/kg şi zi.

- Copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6-14 ani
1/2 fiolă de 1-2 ori pe zi (echivalent cu 150-300 mg acetilcisteină)

- Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 14 ani
1 fiolă de 1-2 ori pe zi (echivalent cu 300-600 mg acetilcisteină)

Administrare sub formă de aerosoli
De fiecare dată, se administrează prin nebulizator 1 fiolă, de 1-2 ori pe zi, timp de 5-10 zile.
Datorită siguranţei bune a administrării medicamentului, frecvenţa administrărilor şi dozele aproximative pot fi modificate de către medic în limitele acceptate, în funcţie de răspunsul clinic şi efectul terapeutic, fără a fi necesară diferenţierea dozei la adulţi faţă de cea la copii.

Instilaţie endotraheobronşică
De fiecare dată, se administrează 1 fiolă, de 1-2 ori pe zi, sau de câte ori este necesar, în funcţie de metodele selectate (cateter permanent, bronhoscop, etc.).

Instilaţie endoauriculară sau lavajul altor cavităţi
Doza medie recomandată este de ½-1 fiolă, de fiecare dată.

Dacă utilizaţi mai mult Fluimucil 300 mg/3 ml decât trebuie
Utilizare parenterală
Simptome ale intoxicației
În cazul supradozajului simptomele sunt similare dar mai grave față de cele indicate la pct.Reacții adverse.

Tratamentul intoxicației
În cazul supradozajului tratamentul se bazează pe întreruperea perfuziei, adoptarea unui tratament simptomatic și a procedurilor de resuscitare. Nu există un antidot: NAC este dializabil. Inhalații sau utilizare endotraheobronșică
Nu au fost observate cazuri de supradozaj.
Administrarea locală a unor doze excesive poate determina fluidificarea masivă a secreţiilor bronşice şi, în consecinţă, în cazul afectării reflexului de tuse, trebuie menţinută permeabilitatea căilor respiratorii prin aspiraţie mecanică, dacă este necesar.

Dacă uitați să utilizați Fluimucil 300 mg/3 ml
Dacă ați uitat sau ați utilizat prea puțin Fluimucil 300 mg/3 ml, vă rugăm să continuați să luați următoarea doză conform programului obișnuit de administrare.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Fluimucil 300 mg/3 ml soluţie injectabilă/soluţie pentru inhalat prin nebulizator/soluţie pentru ins:

- Substanţa activă este acetilcisteina. O fiolă a 3 ml soluţie injectabilă/soluţie pentru inhalat prin nebulizator/soluţie pentru instilaţie endotraheobronşică conţine acetilcisteină 300 mg.
- Celelalte componente sunt: hidroxid de sodiu, edetat de sodiu, apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Administrarea acetilcisteinei prin inhalarea aerosolilor poate determina, la începutul tratamentului, fluidificarea secreţiilor bronşice şi creşterea simultană a volumului acestora. La pacienţii care nu pot expectora în mod adecvat este necesară eliberarea căilor respiratorii prin drenaj postural sau prin aspiraţie bronşică pentru a se preveni retenţia secreţiilor.
Pacienţii care suferă de astm bronşic trebuie monitorizaţi cu stricteţe în timpul tratamentului; în cazul apariţiei bronhospasmului, tratamentul trebuie întrerupt imediat.

Administrarea produsului la pacienții cu ulcer peptic sau istoric de ulcer peptic trebuie făcută cu atenție în special în cazul utilizării concomitente de medicamente cunoscute pentru provocarea leziunilor gastrice.
Administrarea acetilcisteinei intravenos necesită supraveghere medicală. Efectele nedorite după administrarea acetilcisteinei prin perfuzie intravenoasă au o probabilitate mai mare de apariție dacă perfuzia se face prea rapid sau într-o doză excesivă.

Atenționări speciale
După deschiderea fiolei se poate simţi un miros sulfuros; acesta nu reprezintă un semn de modificare a calităţii medicamentului. Soluţia de acetilcisteină îşi poate schimba culoarea în roz, după deschiderea fiolei sau după transferul acesteia în echipamentul pentru aerosoli, dar aceasta nu afectează eficacitatea şi tolerabilitatea medicamentului.
Deoarece acetilcisteina poate reacţiona chimic cu anumite materiale (de exemplu cauciuc, fier, cupru), aparatul pentru administrarea aerosolilor trebuie să fie confecţionat din sticlă şi materiale plastice. Acesta trebuie spălat cu apă după utilizare.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu influențează capacitatea de a conduce vehicule și de a folosi utilaje.

Informații importante despre ingredienți
O fiolă de Fluimucil 300 mg/3 ml conține 43 mg (1,9 mmol) de sodiu; aceasta trebuie luată în considerație în cazul pacienților cu funcție renală redusă sau dietă săracă în sodiu.

Reacții adverse ale Fluimucil 300 mg/3 ml soluţie injectabilă/soluţie pentru inhalat prin nebulizator/soluţie pentru ins:

Ca toate medicamentele, Fluimucil 300 mg/3 ml poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Inhalații sau utilizare endotraheobronșică
Hipersensibilitate, bronhospasm, rinoree, obstrucție bronșică, stomatite, vărsături, greață, urticarie, iritație, mâncărime.

Utilizare parenterală
Șoc anafilactic, reacții anafilactice, reacții anafilactoide, hipersensibilitate, tahicardie, bronhospasm, dispnee, vărsături, greață, angioedem, urticarie, iritație, mâncărime, edem facial, scăderea presiunii sangvine (sângelui), timp protrombină prelungit.

A fost raportată foarte rar apariția unor reacții cutanate severe, cum sunt sindromul Stevens-Johnson și sindromul Lyell în legătură cu administrarea acetilcisteinei.
Dacă apar semne de alterare mucocutanoasă contactați imediat medicul dumneavoastră și întrerupeți administrarea acetilcisteinei.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Fluimucil 300 mg/3 ml împreună cu alte medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea concomitentă cu alte medicamente

În cazul tratamentului concomitent cu produse pe bază de nitroglicerină spuneți medicului dumneavoastră. Administrarea concomitentă a acetilcisteinei cu nitroglicerină induce o hipotensiune semnificativă și cauzează dilatarea arterei temporale, cu posibile dureri de cap; de aceea se cere monitorizarea presiunii.
Antitusivele și acetilcisteina nu trebuie administrate concomitent deoarece reducerea reflexului de tuse poate duce la acumularea de secreții bronhice.
Pentru inhalare și utilizare endotraheobronșică Fluimucil poate fi administrat în asociere cu medicamente frecvent utilizate cum ar fi bronhodilatatoarele, vasoconstrictoarele etc :în acest caz produsul trebuie utilizat cât mai repede posibil.
Informațiile existente privind interacțiunea -acetilcisteinei cu antibiotice, se referă la teste in vitro și evidențiază o descreștere a activității antibioticului după administrarea concomitentă. Se recomandă ca măsură de precauție administrarea separată a celor două medicamente, deoarece poate să existe incompatibilitate între acetilcisteină şi anumite antibiotice.

Influențarea analizelor de laborator

Acetilcisteina poate cauza interferențe cu metoda colorimetrică de testare a salicilatului total. Acetilcisteina poate interfera cu determinarea ketonelor urinare.

Administrarea de Fluimucil 300 mg/3 ml soluţie injectabilă/soluţie pentru inhalat prin nebulizator/soluţie pentru ins în sarcină / alaptare:

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Deşi studiile de teratogeneză efectuate cu Fluimucil 300 mg/3 ml la animale nu au evidenţiat nici un efect teratogen, administrarea acestuia în perioada de sarcină şi alăptare trebuie efectuată, ca în cazul altor medicamente, doar în cazul în care este neapărat necesar şi sub supraveghere medicală strictă.

Prezentare ambalaj:

Fluimucil 300 mg/3 ml este disponibil sub formă de soluţie limpede, incoloră, fără particule vizibile, cu un slab miros sulfuros.
Fluimucil 300 mg/3 ml este ambalat în cutii cu 5 fiole din sticlă brună a câte 3 ml soluţie injectabilă/soluţie pentru inhalat prin nebulizator/soluţie pentru instilaţie endotraheobronşică.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la vederea și îndemâna copiilor.
Nu sunt necesare condiţii speciale pentru păstrare.
Nu utilizaţi Fluimucil 300 mg/3 ml după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Depozitare: se recomandă deschiderea fiolelor de Fluimucil 300 mg/3 ml în momentul utilizării: fiolele deschise sunt utilizabile numai dacă au fost depozitate în frigider pentru o perioadă de timp care nu a depășit 24 de ore. Fiolele o dată deschise nu pot fi reutilizate pentru injecție.
Dacă soluția de acetilcisteină a fost amestecată cu un bronhodilatator sau un alt medicament soluție trebuie utilizată cât mai curând posibil și nu poate fi depozitată.
Alte medicamente cu substanța activă acetylcysteinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Fluimucil 300 mg/3 ml soluţie injectabilă/soluţie pentru inhalat prin nebulizator/soluţie pentru ins(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Fluimucil 300 mg/3 ml soluţie injectabilă/soluţie pentru inhalat prin nebulizator/soluţie pentru ins vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.