Prospect Stocrin 30 mg/ml soluţie orală

Substanța activă: efavirenzum
Producator: Merck Sharp&Dohme B.V., Olanda
Clasa ATC: [J05AG]: antiinfectioase de uz sistemic >> antivirale de uz sistemic >> antivirale actionand direct pe virus >> ne-nucleozide inhibitori de revers transcriptaza

Indicații Stocrin 30 mg/ml soluţie orală:

Stocrin, care conţine substanţa activă efavirenz, aparţine unei clase de medicamente antiretrovirale denumite inhibitori non-nucleozidici de reverstranscriptază (INNRT). El este un medicament antiretroviral care acţionează împotriva infecţiei virusului imunodeficienţei umane (HIV) prin reducerea cantităţii de virus din sânge. Este utilizat de adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta de 3 ani sau mai mari.

Medicul dumneavoastră v-a prescris Stocrin pentru că aveţi infecţie cu HIV. Stocrin administrat în asociere cu alte medicamente antiretrovirale reduce cantitatea de virus din sânge. Acest lucru vă va întări sistemul imunitar şi va reduce riscul de a dezvolta boli asociate infecţiei cu HIV.

Contraindicații:

Nu luaţi Stocrin:
• dacă sunteţi alergic la efavirenz sau la oricare dintre celelalte componenteale acestui medicament. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări.
• dacă aveţi o afecţiune severă a ficatului.
• dacă sunteţi în tratament cuoricare dintre următoarele medicamente:
- astemizol sau terfenadină (utilizate în tratamentul simptomelor alergiei)
- bepridil (utilizat în tratamentul bolii de inimă)
- cisapridă (utilizată în tratamentul arsurilor în capul pieptului)
- alcaloizi de ergot (de exemplu ergotamină, dihidroergotamină, ergonovină şi metilergonovină) (utilizate în tratamentul migrenei şi al durerii de cap pulsante (de tip cluster))
- midazolam sau triazolam (utilizate pentru a vă ajuta să dormiţi)
- pimozidă (utilizată în tratamentul anumitor tulburări mentale)
- sunătoare (Hypericum perforatum) (remediu din plante medicinale utilizat pentru tratamentul depresiei şi anxietăţii)

Dacă luaţi oricare dintre aceste medicamente, spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Luând aceste medicamente împreună cu Stocrin puteţi crea un potenţial pentru reacţii adverse grave şi/sau care pun în pericol viaţa sau puteţi împiedica acţiunea eficientă a Stocrin.

Administrare Stocrin 30 mg/ml soluţie orală:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Medicul dumneavoastră vă va instrui cu privire la dozarea corectă.

• Doza pentru adulţii este de 24 ml o dată pe zi, zilnic.
• Doza de Stocrin poate necesita să fie crescută sau scăzută dacă utilizaţi, de asemenea, anumite medicamente (vezi Stocrin împreună cu alte medicamente).
• Stocrin soluţie orală poate fi administrat cu sau fără alimente.

Doza de Stocrin soluţie orală în mg nu este aceeaşi ca pentru Stocrin capsule sau comprimate filmate.

• Stocrin trebuie administrat zilnic.
• Stocrin nu trebuie folosit niciodată singur pentru tratamentul infecţiei cu HIV. Stocrin trebuie luat întotdeauna împreună cu alte medicamente anti-HIV.

Doza de Stocrin soluţie orală trebuie măsurată utilizând seringa pentru administrare orală livrată în ambalaj.

• La prima utilizare adaptorul trebuie montat la gâtul flaconului. Pentru aceasta îndepărtaţi capacul de protecţie pentru copii şi folia protectoare. Adaptorul flaconului care este deja fixat la vârful seringii poate fi acum potrivit pe gâtul flaconului şi apăsat cu putere în jos.

• Separaţi seringa de adaptor. Acum, adaptorul trebuie să se potrivească perfect la gâtul flaconului astfel încât capacul să poată fi pus şi scos fără îndepărtarea acestuia.

• Ţinând flaconul în poziţie verticală introduceţi vârful seringii în adaptor.

• Răsturnaţi flaconul cu capul în jos fără să desprindeţi seringa. Ţineţi ferm flaconul şi seringa într-o mână, iar cu cealaltă trageţi pistonul uşor până sub semnul care indică doza necesară. Dacă apar bule de aer în seringă, ţineţi flaconul în continuare răsturnat şi împingeţi pistonul înapoi, după care trageţi din nou de el. Repetaţi până nu mai există bule de aer în seringă.

• Pentru a măsura cu exactitate doza, ţineţi flaconul cu capul în jos şi împingeţi pistonul încet până când limita superioară a inelului negru (marginea apropiată de vârful seringii) se aliniază cu marcajul pentru doză. Răsturnaţi flaconul şi îndepărtaţi seringa. Ştergeţi adaptorul şi puneţi la loc cu grijă capacul.

• Înainte de a administra doza de soluţie orală asiguraţi-vă că pacientul este în poziţie şezândă sau stă în picioare. Introduceţi vârful seringii în gură orientat spre obraz. Apăsaţi încet pistonul pentru a permite înghiţirea medicamentului. Prin golirea rapidă în cavitatea bucală pacientul s-ar putea îneca.

După utilizare, înmuiaţi seringa în apă caldă cu săpun timp de cel puţin un minut. Trageţi apa caldă cu săpun în seringă până se umple, apoi goliţi-o complet. Repetaţi această manevră de cel puţin trei ori. Scoateţi tija pistonului din seringă şi clătiţi cu grijă ambele componente sub jet de apă caldă. Dacă părţi ale seringii nu sunt curate, repetaţi curăţarea conform instrucţiunilor. Lăsaţi părţile componente să se usuce complet înainte de reasamblare. Nu curăţaţi seringa în maşina de spălat vase.

Utilizarea la copiişi adolescenţi
• Doza pentru copiii şi adolescenţii care cântăresc 40 kg sau mai mult este de 24 ml o dată pe zi, zilnic.
• Doza pentru copiii şi adolescenţii care cântăresc mai puţin de 40 kg este calculată în raport cu greutatea corporală şi se administrează o dată pe zi, zilnic, cum se arată mai jos:

Greutate corporală kg → Stocrin soluţie orală (30 mg/ml), Doza (ml)
13 până la <15 → (Copii 3-<5 ani) 12 → (Adulţi şi copii de minim 5 ani) 9
15 până la <20 → (Copii 3-<5 ani) 13 → (Adulţi şi copii de minim 5 ani) 10
20 până la <25 → (Copii 3-<5 ani) 15 → (Adulţi şi copii de minim 5 ani) 12
25 până la <32,50 → (Copii 3-<5 ani) 17 → (Adulţi şi copii de minim 5 ani) 15
32,50 până la <40 → (Adulţi şi copii de minim 5 ani) 17
mai mult sau egal cu 40 → (Adulţi şi copii de minim 5 ani) 24

Dacă luaţi mai mult Stocrin decât trebuie
Dacă aţi luat prea mult Stocrin, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat serviciu de urgenţă pentru recomandări. Păstraţi la dumneavoastră ambalajul medicamentului pentru a putea descrie cu uşurinţă ce aţi luat.

Dacă uitaţi să luaţi Stocrin
Încercaţi să nu omiteţi nicio doză. Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o pe următoarea cât mai curând posibil, dar nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă aveţi nevoie de ajutor pentru a planifica orarul optim de administrare a medicamentului dumneavoastră, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Dacă încetaţi să luaţi Stocrin
Când Stocrin este pe terminate, prezentaţi-vă la medicul dumneavoastră sau la farmacist pentru o nouă prescripţie. Acest lucru este foarte important pentru că, în cazul întreruperii tratamentului chiar şi pentru scurt timp, cantitatea de virus poate să înceapă să crească. Virusul ar putea să devină mai dificil de tratat.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Compoziție Stocrin 30 mg/ml soluţie orală:

• Fiecare ml de Stocrin soluţie orală conţine 30 mg efavirenz ca substanţă activă.
• Celelalte componente sunt: trigliceride cu lanţ mediu, acid benzoic (E210) şi aromă de căpşuni/mentă.

Precauții:

Înainte să luaţi Stocrin adresaţi-vă medicului dumneavoastră

• Stocrin trebuie administrat împreună cu alte medicamente care acţionează împotriva HIV. Dacă s-a început folosirea Stocrin deoarece tratamentul dumneavoastră uzual nu a împiedicat înmulţirea virusului, trebuie început în acelaşi timp tratamentulcu alt medicament pe care nu l-aţi luat înainte.

• Puteţi transmite în continuare virusul HIV în timpul tratamentului cu acest medicament, totuși riscul este diminuat prin tratament antiretroviral eficient. Este important să luaţi măsuri de precauţie pentru a evita infectarea altor persoane prin contact sexual sau transfuzie de sânge. Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre precauţiile necesare pentru a evita infectarea altor persoane. Acest medicament nu vindecă infecţia cu HIV şi puteţi continua să faceţi infecţii sau alte boli asociate infecţiei cu HIV.

• În timpul tratamentului cu Stocrin trebuie să rămâneţi în grija medicului dumneavoastră.

• Spuneţi medicului dumneavoastră:

- dacă aveţi istoric de boli mentale, inclusiv depresie, sau abuz de substanţe sau alcool. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă vă simţiţi deprimat, dacă aveţi gânduri de sinucidere sau dacă aveţi gânduri ciudate (vezi pct. Reacţii adverse posibile).

- dacă aveţi istoric de convulsii (atacuri sau crize) sau dacă vi se administrează un tratament anticonvulsivat cum ar fi carbamazepină, fenobarbital şi fenitoină. Dacă luaţi oricare dintre aceste medicamente, poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă verifice concentraţiile de medicament anticonvulsivant din sânge pentru a se asigura că nu sunt afectate pe parcursul administrării de Stocrin. Medicul dumneavoastră vă poate da un alt anticonvulsivant.

- dacă aveţi istoric de afecţiuni ale ficatului, inclusiv hepatită cronică activă. Pacienţii cu hepatită cronică B sau C trataţi cu medicamente antiretrovirale combinate, prezintă un risc crescut pentru probleme severe ale ficatului şi care pot pune viaţa în pericol. Medicul dumneavoastră poate efectua teste de sânge pentru a vă verifica buna funcţionare a ficatului sau vă poate prescrie alt medicament. Dacă aveţi o afecţiune severă a ficatului, nu luaţi Stocrin (vezi pct. Nu luaţi Stocrin).

• Imediat ce începeţi să luaţi Stocrin, aveţi grijă la:

- semne de ameţeală, dificultăţi legate de somn, somnolenţă, dificultăţi de concentrare sau vise anormale. Aceste reacţii adverse pot apărea în prima sau a doua zi de tratament şi, de regulă, dispar după primele 2 până la 4 săptămâni.

- orice semn de erupţie pe piele. Dacă observațiorice semn a unei erupţii severe pe piele însoţită de formare de vezicule sau febră, opriţi administrarea Stocrin şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Dacă aţi prezentat o erupţie trecătoare pe piele în timpul administrării unui alt INNRT, prezentaţi un risc crescut de apariţie a unei erupţii trecătoare pe piele la administrarea Stocrin.

- orice semn de inflamaţie sau infecţie. La unii pacienţi cu infecţie HIV avansată (SIDA) şi istoric de infecţie oportunistă, la scurt timp după începerea tratamentului anti-HIV pot apărea semne şi simptome de inflamaţie din infecţii anterioare. Se presupune că aceste simptome apar ca urmare a unei îmbunătăţiri a răspunsului imun al corpului, ce permite organismului să lupte împotriva infecţiilor ce puteau fi prezente fără simptome evidente. Dacă observaţi orice simptome de infecţie, vă rugăm să spuneţi imediat medicului dumneavoastră.
În plus faţă de infecţiile oportuniste, pot de asemenea să apară afecţiuni autoimune (o afecţiune care apare atunci când sistemul imunitar atacă un ţesut sănătos din organism), după ce începeţi să luaţi medicamente pentru a vă trata infecţia cu HIV. Afecţiunile autoimune pot să apară la mai multe luni de la începerea tratamentului. Dacă observaţi orice simptom de infecţie sau alte simptome, ca de exemplu slăbiciune musculară, slăbiciune care începe la nivelul mâinilor şi picioarelor şi se deplasează în sus către trunchi, palpitaţii, tremurături sau hipereactivitate, vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră imediat să caute tratamentul necesar.

- afecţiuni ale oaselor. Unii dintre pacienţii cărora lis-a administrat terapie antiretrovirală combinată pot prezenta o afecţiunea oaselor numită osteonecroză (distrugerea ţesutului osos provocată de pierderea vascularizaţiei la nivelul osului). Durata terapiei antiretrovirale combinate, folosirea corticosteroizilor, consumul de alcool etilic, imunosupresia severă, indicele de masă corporală crescut, pot fi unii dintre multiplii factori de risc pentru apariţia acestei afecţiuni. Semnele de osteonecroză sunt: rigiditate articulară, dureri articulare (în special la nivelul şoldului, genunchiului şi umărului) şi dificultate la mişcare. Dacă observaţi apariţia oricărui simptom din cele menţionate, vă rugăm să îi spuneţi medicului dumneavoastră.

Copii şi adolescenţi
Nu este recomandată administrarea Stocrin la copii cu vârsta sub 3 ani sau cu greutate corporală mai mică de 13 kg deoarece nu a fost studiată corespunzător administrarea la aceşti pacienţi.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Stocrin conţine efavirenz şi poate determina ameţeli, dificultăţi ale capacităţii de concentrare şi somnolenţă.
Dacă sunteţi afectat, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

Reacții adverse ale Stocrin 30 mg/ml soluţie orală:

Ca toate medicamentele, acest medicamentpoate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. La tratarea infecţiei cu HIV, nu este întotdeauna posibil să spunem dacă unele dintre reacţiile adverse sunt determinate de Stocrin sau de alte medicamente pe care le utilizaţi în acelaşi timp sau de însăşi infecţia cu HIV.

În timpul terapiei pentru infecţia cu HIV poate să apară o creştere a greutăţii corporale şi a concentraţiei lipidelor plasmatice şi a glicemiei. Aceasta este parţial asociată cu îmbunătăţirea stării de sănătate şi cu stilul de viaţă, şi, uneori, în cazul lipidelor plasmatice, cu administrarea medicamentelor folosite în tratamentul infecţiei cu HIV. Medicul dumneavoastră vă va supune unei evaluări în cazul în care apar aceste modificări.

Cele mai notabile reacţii adverse raportate ale tratamentului cu Stocrin în asociere cu alte medicamente anti-HIV sunt erupţii pe piele şi simptome la nivelul sistemului nervos.

Trebuie să consultaţi medicul dumneavoastră dacă prezentaţi o erupţie trecătoare pe piele, deoarece unele erupţii pot fi grave; cu toate acestea, majoritatea erupţiilor dispar fără nicio modificare a tratamentului dumneavoastră cu Stocrin. Erupţiile trecătoare pe piele au fost mai frecvente la copii şi adolescenţi decât la adulţii trataţi cu Stocrin.

Simptomele la nivelul sistemului nervos tind să apară la începerea tratamentului, dar, în general, scad ca intensitate în primele câteva săptămâni. Într-un studiu simptomele la nivelul sistemului nervos au apărut frecvent în primele 1-3 ore după administrare. Dacă acestea devin supărătoare, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luaţi Stocrin seara la culcare, pe stomacul gol. Unii pacienţi au simptome mai grave care pot interesa starea de dispoziţie şi capacitatea de a gândi clar. Unii pacienţi chiar s-au sinucis. Aceste probleme tind să apară mai frecvent la pacienţii cu istoric de boli psihice. Întotdeauna anunţaţi imediat medicul dumneavoastră dacă aveţi asemenea simptome sau orice altă reacţie adversă apărută în timpul tratamentului cu Stocrin.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse:

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1utilizator din 10)
- erupţie pe piele

Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)
- vise anormale, dificultăţi de concentrare, ameţeli, durere de cap, tulburări de somn, somnolenţă, probleme de coordonare sau echilibru
- dureri de stomac, diaree, senzaţie de rău (greaţă), vărsături
- mâncărimi
- oboseală
- stare de anxietate, stare de depresie
Testele pot arăta:
- creşterea enzimelor ficatului în sânge
- creşterea trigliceridelor (acizi graşi) în sânge

Mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)
- nervozitate, uitare, confuzie, crize (convulsii), gânduri anormale
- vedere înceţoşată
- senzaţie de învârtire sau răsturnare (vertij)
- dureri în abdomen (burtă) determinate de inflamaţia pancreasului
- reacţii alergice (hipersensibilitate) care pot determina reacţii severe la nivelul pielii (eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson)
- îngălbenirea pielii sau a albului ochilor, mâncărimi, sau dureri în abdomen (burtă) determinate de inflamaţia ficatului
- mărirea sânilor la bărbaţi
- comportament agresiv, modificarea stării de dispoziţie, vederea sau auzirea unor lucruri care nu sunt de fapt acolo (halucinaţii), manie (boală mintală caracterizată prin episoade de hiperactivitate, euforie sau iritabilitate), paranoia, gânduri de sinucidere
- şuierat, ţiuit sau alte zgomote persistente în urechi
- tremor (tremurături)
- înroşirea trecătoare a pielii
Testele pot arăta:
- creşterea colesterolului în sânge

Rare (afectează 1până la 10 utilizatori din 10000)
- erupţie trecătoare pe piele însoţită de mâncărime cauzată de o reacţie la lumina soarelui
- insuficienţa hepatică a apărut la administrarea efavirenz, în unele cazuri ducând la deces sau transplant hepatic. Majoritatea cazurilor au apărut la pacienţi care aveau deja o afecţiune a ficatului, dar au existat câteva raportări la pacienţi fără vreo boală hepatică preexistentă.
- sentimente inexplicabile de primejdie neasociate cu halucinaţii, dar care pot face dificilă gândirea în mod clar sau raţional
- sinucidere

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, aşa cum este menţionat pe www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Stocrin nu trebuie asociat cu anumite medicamente. Acestea sunt enumerate la Nu luaţi Stocrin. Sunt incluse medicamente obişnuite şi un remediu dinplante medicinale (sunătoare) care pot determina interacţiuni grave.

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Stocrin poate interacţiona cu alte medicamente, inclusiv cu preparate din plante cum sunt extractele de Ginkgo biloba. Ca urmare, concentraţiile de Stocrin sau alte medicamente din sângele dumneavoastră pot fi afectate. Acest lucru poate împiedica acţiunea eficientă a medicamentelor sau pot agrava oricare dintre reacţiile adverse. În unele cazuri, medicul dumneavoastră va trebui să vă modifice doza sau să vă verifice concentraţiile din sânge. Este important să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

• Alte medicamente utilizate în tratamentul infecţiei cu HIV:
- inhibitori de protează: darunavir, indinavir, lopinavir/ritonavir, ritonavir, ritonaviratazanavir potenţat, saquinavir saufosamprenavir/saquinavir. Medicul dumneavoastră poate lua în considerare administrarea unui tratament alternativ sau modificarea dozei de inhibitori de protează.
- maraviroc
- comprimatul conţinând combinaţia efavirenz, emtricitabină şi tenofovir nu trebuie asociat cu Stocrin decât dacă vă recomandă medicul dumneavoastră, deoarece acesta conţine efavirenz, substanţa activă din Stocrin.

• Medicamente utilizate în tratamentul infecţiilor cu virus hepatic C: boceprevir, telaprevir, simeprevir.

• Medicamente utilizate în tratamentul infecţiilor bacteriene, inclusiv tuberculoză şi infecţii cu complexul mycobacterium avium corelate cu SIDA: claritromicină, rifabutină, rifampicină. Medicul dumneavoastră poate lua în considerare modificarea dozei sau administrarea unui antibiotic alternativ. În plus, medicul dumneavoastră poate prescrie o doză mai mare de Stocrin.

• Medicamente utilizate în tratamentul infecţiilor fungice (antifungice):
- voriconazol: Stocrin vă poate scădea concentraţia de voriconazol din sânge şi voriconazolul vă poate creşte concentraţia de Stocrindin sânge. Dacă luaţi aceste două medicamente împreună, doza de voriconazol trebuie crescută şi doza de efavirenz trebuie scăzută. Mai întâi trebuie să îl întrebaţi pe medicul dumneavoastră.
- itraconazol: Stocrin vă poate scădea concentraţia de itraconazol din sânge.
- posaconazol: Stocrin vă poate scădea concentraţia de posaconazol din sânge.

• Medicamente utilizate în tratamentul malariei:
- artemeter/lumefantrină: Stocrin vă poate scădea concentraţia de artemeter/lumefantrină din sânge.
- atovaquonă/proguanil: Stocrin vă poate scădea concentraţia de atovaquonă/proguanil din sânge.

• Medicamente utilizate în tratamentul convulsiilor/crizelor (anticonvulsivante): carbamazepină, fenitoină, fenobarbital, Stocrin vă poate scădea sau creşte concentraţia de anticonvulsivant din sânge. Carbamazepina poate împiedica acţiunea eficientă a Stocrin. Medicul dumneavoastră poate fi nevoit să ia în considerare administrarea unui alt anticonvulsivant.

• Medicamente utilizate pentru ascădea concentraţia lipidelor în sânge (numite şi statine): atorvastatină, pravastatină, simvastatină. Stocrin vă poate scădea concentraţia de statine din sânge. Medicul dumneavoastră vă va verifica concentraţiile de colesterol din sânge şi, dacă este necesar, va lua în considerare modificarea dozei de statină.

• Metadonă (medicament utilizat în tratamentul dependenţei de narcotice): medicul dumneavoastră poate fi nevoit să modifice doza de metadonă.

• Sertralină (medicament utilizat în tratamentul depresiei): medicul dumneavoastră poate fi nevoit să modifice doza de sertralină.

• Bupropionă (medicament utilizat în tratamentul depresiei sau pentru a vă ajuta să vă lăsaţi de fumat): medicul dumneavoastră poate fi nevoit să modifice doza de bupropionă.

• Diltiazem sau alte medicamente similare (numite blocante ale canalelor de calciu care sunt medicamente utilizate de obicei pentru hipertensiune arterială sau boli de inimă): când începeţi administrarea Stocrin, medicul dumneavoastră poate fi nevoit să modifice doza de blocante ale canalelor de calciu.

• Imunosupresoare precum ciclosporină, sirolimus sau tacrolimus (medicamente utilizate pentru a preveni respingerea organului transplantat): când începeţi sau opriţi administrarea Stocrin, medicul dumneavoastră va urmări cu atenţie concentraţiile plasmatice de imunosupresor din sânge şi poate fi nevoit să îi modifice doza.

• Contraceptive hormonale, cum sunt anticoncepţionalele orale, un contraceptiv injectabil (de exemplu Depo-Provera) sau un implant contraceptiv (de exemplu Implanon): trebuie să folosiţişi o metodă contraceptivă de tip barieră sigură (vezi Fertilitatea, sarcina şi alăptarea). Stocrin poate scădea eficacitatea contraceptivelor hormonale. Au apărut sarcini la femei care luau Stocrin în timp ce utilizau un implant contraceptiv, deşi nu a fost stabilit faptul că tratamentul cu Stocrina determinat ineficienţa contraceptivelor.

• Warfarină sau acenocumarol (medicamente utilizate pentru a reduce coagularea sângelui): medicul dumneavoastră poate fi nevoit să modifice doza de warfarină sau acenocumarol.

• extracte de Ginkgo biloba (un preparat din plante)

Administrarea de Stocrin 30 mg/ml soluţie orală în sarcină / alaptare:

Femeile nu trebuie să rămână gravide în timpul tratamentului cu Stocrin şi timp de 12 săptămâni după tratament. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda efectuarea unui test de sarcină pentru a se asigura că nu sunteţi gravidă înainte de începerea tratamentului cu Stocrin.

Dacă puteţi rămâne gravidă în timpul administrării Stocrin, trebuie să folosiţi o metodă contraceptivă de tip barieră sigură (de exemplu un prezervativ) împreună cu alte metode contraceptive incluzând contracepţia orală (comprimat contraceptiv) sau alte contraceptive hormonale (de exemplu implanturi, injecţii). Efavirenz poate să rămână în sângele dumneavoastră pentru o perioadă de timp după ce tratamentul este oprit. De aceea, trebuie să continuaţi să folosiţi măsuri contraceptive, ca cele de mai sus, pentru 12 săptămâni după încetarea utilizării Stocrin.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Dacă sunteţi gravidă trebuie să luaţi Stocrin doar dacă dumneavoastră şi medicul dumneavoastră decideţi că este absolut necesar. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

La fetuşii animalelor şi la nou-născuţii femeilor tratate cu efavirenz sau un medicament ce conţine o combinaţie de efavirenz, emtricitabină şi tenofovir, în timpul sarcinii s-au observat defecte congenitale grave. Dacă aţi luat Stocrin sau comprimatul conţinând combinaţia efavirenz, emtricitabină şi tenofovir în timpul sarcinii, medicul dumneavoastră vă poate solicita efectuarea periodică de analize de sânge şi alte teste diagnostice pentru monitorizarea dezvoltării copilului dumneavoastră.

Dacă luaţi Stocrin nu trebuie să alăptaţi.

Prezentare ambalaj:

Stocrin 30 mg/ml soluţie orală este furnizat în flacoane de 180 ml.În cutie este inclusă o seringă pentru administrare orală prevăzută cu un adaptor pentru gâtul flaconului.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe flacon şi pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Flaconul de Stocrin soluţie orală trebuie utilizat în decurs de o lună de la prima deschidere.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă efavirenzum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Stocrin 30 mg/ml soluţie orală(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Stocrin 30 mg/ml soluţie orală vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.