Prospect Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva 300mg/150mg/300mg comprimate filmate

Substanța activă: abacavirum+lamivudinum
Producator: TEVA UK Ltd, PHARMACHEMIE B.V., TEVA SANTE
Clasa ATC: [J05AR]: >> >> >>

Indicații Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva 300mg/150mg/300mg comprimate filmate:

Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva este utilizat pentru tratamentul infecţiei cu HIV (virusul imunodeficienţei umane) la adulţi.

Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva conţine trei substanţe active utilizate pentru tratamentul infecţiei cu HIV: abacavir, lamivudină şi zidovudină. Toate acestea aparţin unui grup de medicamente antiretrovirale, numit analogi nucleozidici inhibitori ai revers transcriptazei (INRT).

Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva ajută la controlul bolii dumneavoastră.
Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva nu vindecă infecţia cu HIV; medicamentul reduce cantitatea de virus din organismul dumneavoastră şi o menţine la un nivel scăzut. Acesta ajută organismul dumneavoastră în creşterea numărului de celule CD4 în sânge. Celulele CD4 reprezintă un tip de celule albe sanguine care au un rol important ajutând organismul dumneavoastră să lupte împotriva infecţiilor.

Nu toţi pacienţii răspund la tratamentul cu Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva în acelaşi mod.
Medicul dumneavoastră va monitoriza eficacitatea tratamentului dumneavoastră.

Contraindicații:

Nu luaţi Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva:
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la abacavir (sau la oricare alt medicament care conţine abacavir), lamivudină sau zidovudină sau la oricare dintre celelalte componente ale Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva
- dacă aveţi probleme ale ficatului
- dacă aveţi probleme severe ale rinichilor
- dacă aveţi un număr foarte mic de celule roşii în sânge (anemie) sau un număr foarte mic de celule albe în sânge (neutropenie)
Nu luaţi Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva și verificaţi împreună cu medicul dumneavoastră dacă credeţi că oricare dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră.

Administrare Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva 300mg/150mg/300mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Rămâneţi în legătură cu medicul dumneavoastră şi nu opriţi administrarea Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva fără recomandarea medicului dumneavoastră.

Ce cantitate trebuie să luaţi
Doza uzuală de Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva la adulţi este de un comprimat de două ori pe zi.
Luaţi comprimatele la intervale regulate, cu o perioadă de aproximativ 12 ore între administrarea fiecărui comprimat.
Înghiţiţi comprimatele întregi, cu o cantitate suficientă de apă. Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva poate fi luat cu sau fără alimente.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva

Dacă luaţi în mod accidental prea mult din Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului sau mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital, pentru recomandări.

Dacă uitaţi să luaţi Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva

Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte. Continuaţi apoi tratamentul ca înainte. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Este important să luaţi Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva în mod regulat, pentru că administrarea la intervale neregulate poate duce la scăderea eficacităţii împotriva infecţiei cu HIV şi, vă poate creşte riscul de a prezenta reacţii de hipersensibilitate.

Dacă încetaţi să luaţi Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva
Dacă aţi încetat să luaţi Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva, indiferent de motiv- în special dacă dumneavoastră consideraţi că prezentaţi reacţii adverse sau din cauză că aveţi alte boli:
⇒ Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a reîncepe tratamentul. Medicul dumneavoastră va verifica dacă simptomele pe care le aveţi sunt determinate de reacţia de hipersensibilitate. Dacă medicul dumneavoastră consideră că acesta ar putea fi motivul, vi se va spune să nu mai luaţi niciodată Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva sau oricare alt medicament care conţine abacavir. Este important să respectaţi această recomandare.

Dacă medicul dumneavoastră vă spune că puteţi să reîncepeţi tratamentul cu Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva, este posibil să vi se recomande să luaţi prima doză într-un loc în care se poate acorda asistenţă medicală de urgenţă, dacă vă este necesară.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva 300mg/150mg/300mg comprimate filmate:

- Substanţele active sunt abacavir, lamivudină și zidovudină. Fiecare comprimat conține abacavir 300 mg, lamivudină 150 mg şi zidovudină 300 mg.

- Aceste comprimate filmate conțin, de asemenea celuloză microcristalină, amidon de porumb pregelatinizat, amidonglicolat de sodiu tip A și stearat de magneziu. Învelişul comprimatului conţine hipromeloză 15 cP, lactoză monohidrat, dioxid de titan (E171), indigotină (E132), macrogol 4000 și citrat de sodiu dihidrat.

Precauții:

Reacţii de hipersensibilitate
Aproximativ 3 până la 4 pacienţi din 100, trataţi cu abacavir, în cadrul unui studiu clinic, care nu aveau prezentă o genă numită HLA-B*5701, au dezvoltat o reacţie de hipersensibilitate (o reacție alergică gravă).

⇒ Citiţi cu atenţie toate informaţiile despre reacţiile de hipersensibilitate de la pct. 4 din acest prospect.

Unii dintre pacienţii trataţi cu Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva sunt mai expuşi riscului de apariţie a reacţiilor adverse grave. Trebuie să fiţi avertizaţi cu privire la riscurile suplimentare:
- dacă aţi avut vreodată boli ale ficatului, incluzând hepatită B sau C (dacă aveţi infecţie cu virus hepatitic B, nu întrerupeţi tratamentul cu Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva fără recomandarea medicului dumneavoastră, deoarece puteţi avea o recădere a hepatitei)
- dacă sunteţi obez (în special, dacă sunteţi femeie)
- dacă aveţi diabet zaharat şi utilizaţi insulină.
⇒ Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă oricare dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră. În timpul tratamentului cu acest medicament, este posibil să fie necesară efectuarea unor teste suplimentare, incluzând teste de sânge.

Risc de infarct miocardic
Nu se poate exclude posibilitatea ca abacavirul să crescă riscul producerii unui infarct miocardic.
⇒ Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi probleme cardiace, fumaţi sau aveţi alte boli care vă pot creşte riscul de boală cardiacă, cum sunt tensiunea arterială mare sau diabetul zaharat. Nu întrerupeţi administrarea Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru.

Fiți atent/ă la simptome importante
Unii dintre pacienţii trataţi cu Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva dezvoltă alte boli, care pot fi grave.
Trebuie să știți despre semnele şi simptomele importante pentru care să fiți atent/ă în timp ce luaţi Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva.
⇒ Citiţi informaţiile de la ,,Alte reacţii adverse posibile ale Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva” al acestui prospect.

Protejarea altor persoane
Infecţia cu HIV se răspândeşte prin contact sexual cu o persoană care are această infecţie sau prin transfuzii de sânge contaminat (de exemplu, prin utilizarea aceloraşi ace). Tratamentul cu Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva nu opreşte transmiterea infecţiei cu HIV de la dumneavoastră la alte persoane. Pentru a proteja alte persoane de posibilitatea infectării cu HIV:
- Utilizaţi prezervativul când aveţi contacte sexuale orale sau penetrante.
- Evitaţi contactul cu sângele altor persoane — de exemplu, nu utilizaţi în comun acele.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva vă poate face să vă simţiţi ameţit şi să aveţi alte reacţii adverse care vă pot face să fiţi mai puţin vigilent. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje decât dacă vă simţiţi bine.

Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva conține lactoză
Unul dintre ingredientele Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva este lactoza monohidrat (un tip de glucid). Dacă doctorul dumneavoastră va spus că aveți o intoleranță la unele glucide, contactați medicul înainte să luați acest medicament.

Reacții adverse ale Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva 300mg/150mg/300mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Atunci când sunteţi tratat pentru infecţia cu HIV, este greu de stabilit dacă un simptom este una dintre reacţiile adverse la Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva sau la alte medicamente pe care le utilizaţi sau dacă este determinat de infecţia cu HIV. Din acest motiv, este foarte important să spuneţi medicului dumneavoastră despre orice modificări ale stării dumneavoastră de sănătate.

Aproximativ 3 până la 4 pacienţi din 100, trataţi cu abacavir, în cadrul unui studiu clinic, care nu aveau prezentă o genă numită HLA-B*5701, au dezvoltat o reacţie de hipersensibilitate (o reacţie alergică gravă), descrisă pe cealaltă faţă a acestui prospect, la ,,Reacţii de hipersensibilitate”. Este foarte important să citiţi şi să înţelegeţi informaţiile despre această reacţie gravă.

Pe lângă reacţiile adverse la Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva prezentate mai jos, pot să apară şi alte afecţiuni în timpul tratamentului.
⇒ Este important să citiţi informaţiile de pe cealaltă faţă a prospectului, la ,,Alte reacţii adverse posibile ale terapiei cu Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva”.

Reacţii de hipersensibilitate
Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva conţine abacavir.

Cine poate dezvolta aceaste reacţii adverse?
Oricine ia Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva poate avea o reacţie de hipersensibilitate la abacavir, care poate pune viaţa în pericol, în cazul în care continuă să utilizeze Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva.

Aveţi un risc mai mare de a dezvolta o astfel de reacţie, dacă aveţi o genă numită HLA-B*5701 (dar puteţi dezvolta o reacţie chiar dacă nu aveţi această genă). Veţi fi testat pentru detectarea prezenţei acestei gene înainte de a vi se recomanda Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva. Dacă ştiţi că aveţi această genă, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să luaţi Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva.

Care sunt simptomele?
Cele mai frecvente simptome sunt:
- febră (temperatură mare) şi erupţie trecătoare pe piele.

Alte simptome frecvente sunt:
- greaţă (senzație de rău), vărsături (stare de rău), diaree, durere abdominală (de stomac), oboseală severă.

Alte simptome includ:
- dureri la nivelul articulaţiilor şi muşchilor, umflare a gâtului, scurtare a respiraţiei, durere în gât, tuse, durere de cap
- ocazional, inflamaţie la nivelul ochilor (conjunctivită), ulceraţii în gură, tensiune arterială scăzută.

Dacă continuaţi să luaţi Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva, simptomele se vor înrăutăţi şi pot pune în pericol viaţa.

Când apar aceste reacţii adverse?
Reacţiile de hipersensibilitate pot să apară în orice moment în timpul tratamentului cu Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva, dar, de regulă, apar în timpul primelor 6 săptămâni după începerea tratamentului.

Ocazional, reacţiile au apărut la pacienţi care au reînceput administrarea de abacavir, pacienţi care prezentaseră în Cardul de Alertare doar unul dintre simptomele descrise, înainte de întreruperea tratamentului.

Foarte rar, reacţiile au apărut la pacienţi care au reînceput administrarea de abacavir, dar care nu prezentaseră simptome înainte de întreruperea tratamentului.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră:
1. dacă aveţi o erupţie trecătoare pe piele, SAU
2. dacă aveţi simptome din cel puţin 2 dintre următoarele grupuri:
- febră - scurtare a respiraţiei, durere în gât sau tuse
- greaţă sau vărsături, diaree sau durere abdominală
- oboseală severă, dureri în întregul corp sau o stare generală de rău.
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să opriţi administrarea Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva.

Purtaţi întotdeauna cu dumneavoastră Cardul de Alertare, pe durata tratamentului cu Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva.

Dacă aţi întrerupt tratamentul cu Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva

Dacă aţi întrerupt tratamentul cu Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva din cauza unei reacţii de hipersensibilitate, nu trebuie să mai luaţi NICIODATĂ Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva sau oricare alt medicament care conţine abacavir. Dacă faceţi acest lucru, în decurs de câteva ore, tensiunea arterială poate deveni periculos de mică, ceea ce poate duce la deces.

Dacă aţi încetat să luaţi Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva, indiferent de motiv - în special dacă motivul este reprezentat de faptul că dumneavoastră consideraţi că prezentaţi reacţii adverse sau din cauza faptului că aveţi altă boală:
⇒ Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a reîncepe tratamentul. Medicul dumneavoastră va verifica dacă simptomele pe care le prezentaţi sunt determinate de o reacţie de hipersensibilitate. Dacă medicul dumneavoastră consideră că acesta ar putea fi motivul, vi se va spune să nu mai luaţi niciodată Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva sau oricare alt medicament care conţine abacavir. Este important să respectaţi această recomandare.

Dacă medicul dumneavoastră vă spune că puteţi să reîncepeţi tratamentul cu Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva, este posibil să vi se recomande să luaţi prima doză într-un loc în care se poate acorda asistenţă medicală de urgenţă, dacă este necesar.

Dacă sunteţi hipersensibil la Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva, returnaţi toate comprimatele neutilizate de Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva pentru a fi distruse. Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse foarte frecvente
Acestea pot afecta mai mult de 1 din 10 pacienți:
- durere de cap
- senzaţie de rău (greaţă)

Reacţii adverse frecvente
Acestea pot afecta de la 1 până la 10 din 100 de pacienți:
- reacţie de hipersensibilitate
- stare de rău (vărsături)
- diaree
- dureri de stomac
- pierdere a poftei de mâncare
- ameţeli
- oboseală, lipsă de energie
- febră (temperatură mare)
- senzație de stare generală de rău
- dificultăţi la adormire (insomnie)
- dureri musculare şi disconfort
- dureri articulare
- tuse
- iritaţie sau curgere a nasului
- erupţie trecătoare pe piele
- căderea părului.

Reacţiile adverse frecvente care pot fi evidenţiate prin teste de sânge sunt:
- un număr mic de celule roşii în sânge (anemie) sau număr mic de celule albe în sânge (neutropenie sau leucopenie)
- o creştere a valorilor serice ale enzimelor ficatului
- o creştere a concentraţiei bilirubinei (o substanţă produsă în ficat) în sânge, care poate da pielii dumneavoastră o culoare galbenă.

Reacţii adverse mai puţin frecvente
Acestea pot afecta de la 1 până la 10 din 1000 de pacienți:
- senzaţie de lipsă de aer
- balonare (flatulenţă)
- mâncărime
- slăbiciune musculară.

O reacţie adversă mai puţin frecventă care poate fi evidenţiată prin teste de sânge este:
- reducere a numărului de celule sanguine implicate în coagularea sângelui (trombocitopenie) sau a tuturor tipurilor de celule sanguine (pancitopenie).

Reacţii adverse rare
Acestea pot afecta de la 1 până la 10 din 10000 de pacienți:
- tulburări hepatice cum sunt icter, mărirea ficatului sau ficat gras, inflamaţie a ficatului (hepatită)
- acidoză lactică (vezi următoarea secţiune ,,Alte reacţii adverse posibile ale Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva”)
- inflamaţie a pancreasului (pancreatită)
- durere în piept; boală a muşchiului inimii (cardiomiopatie)
- convulsii
- depresie sau anxietate, incapacitate de concentrare, somnolenţă
- indigestie, tulburări ale gustului
- modificări ale culorii unghiilor, pielii sau mucoasei din interiorul gurii
- simptome asemănătoare gripei
- frisoane sau transpiraţie abundentă
- furnicături la nivelul pielii (înţepături)
- senzaţie de slăbiciune la nivelul membrelor
- distrugere a ţesutului muscular
- amorţeli
- urinare mai frecventă
- mărirea sânilor la bărbaţi.

Reacţiile adverse rare care pot fi evidenţiate prin teste de sânge sunt:
- creştere a concentraţiei unei enzime numită amilază
- incapacitate a măduvei osoase de a produce celule roşii noi (aplazie eritrocitară pură).

Reacţii adverse foarte rare
Acestea pot afecta mai puțin de 1 din 10000 de pacienți:
- erupţii trecătoare pe piele, care pot forma vezicule şi pot arăta ca nişte ţinte mici (un punct central întunecat, înconjurat de o zonă deschisă la culoare, cu un cerc întunecat pe margini) (eritem polimorf)
- erupţie extinsă cu vezicule şi descuamări ale pielii, în special în jurul gurii, nasului, ochilor şi organelor genitale (sindrom Stevens-Johnson) şi o formă mai severă care determină o descuamare a pielii pe mai mult de 30 % din suprafaţa corpului (necroliză epidermică toxică).

Adresaţi-vă de urgenţă unui medic, dacă observaţi oricare dintre aceste simptome.
O reacţie adversă foarte rară care poate fi evidenţiată prin teste de sânge este:
- incapacitate a măduvei osoase de a produce celule roşii sau celule albe noi (anemie aplastică).

Dacă aveţi reacţii adverse
⇒ Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului, dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine severă sau neplăcută sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect.

Alte reacţii adverse posibile ale Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva

Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva poate determina alte afecţiuni care apar în timpul tratamentului infecţiei cu HIV.

Infecţiile vechi se pot reactiva
Pacienţii cu infecţie HIV avansată (SIDA) au un sistem imunitar slăbit şi sunt mai susceptibili să dezvolte infecţii grave (infecţii oportuniste). Când aceşti pacienţi încep tratamentul, pot constata că infecţiile vechi, ascunse, se pot reactiva, provocând semne şi simptome de inflamaţie. Aceste simptome sunt determinate, probabil, de faptul că sistemul imunitar al organismului devine mai puternic, astfel încât organismul începe să lupte împotriva acestor infecţii.

Dacă aveţi orice simptom de infecţie în timp ce luaţi Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva:
⇒ Spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Nu luaţi alte medicamente pentru tratamentul infecţiei fără recomandarea medicului dumneavoastră.

Forma corpului dumneavoastră se poate modifica
Pacienţii care utilizează tratament asociat pentru infecţia cu HIV, pot constata modificări ale formei corpului, determinate de modificări în distribuţia grăsimii:
- Dispariţia grăsimii de la nivelul picioarelor, braţelor şi feţei.
- Creşterea stratului de grăsime de la nivelul abdomenului (burtă), sânilor sau altor organe interne.
- La nivelul cefei pot să apară depuneri de grăsime (numită uneori ,,ceafă de bizon”).
Până în prezent, nu sunt cunoscute cauzele acestor modificări sau dacă acestea vor determina efecte de lungă durată asupra sănătăţii dumneavoastră. Dacă observaţi orice modificări ale formei corpului dumneavoastră:
⇒ Spuneţi medicului dumneavoastră.

Acidoza lactică este o reacţie adversă rară, dar gravă.
Unii pacienţi trataţi cu Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva sau cu alte medicamente asemănătoare (INRT) au dezvoltat o afecţiune numită acidoză lactică însoţită de creşterea în dimensiuni a ficatului.

Acidoza lactică este determinată de acumularea de acid lactic în organism. Este o afecţiune rară; dacă apare, de obicei, se produce după câteva luni de tratament. Această afecţiune poate pune în pericol viaţa, determinând insuficienţa organelor interne.

Acidoza lactică are o probabilitate mai mare de apariţie la pacienţii cu boli ale ficatului sau la persoanele obeze (supraponderale), în special la femei.

Semnele acidozei lactice includ:
- respiraţie adâncă, rapidă, dificilă
- somnolenţă
- amorţire sau slăbiciune la nivelul membrelor
- senzație de rău (greaţă), stare de rău (vărsături)
- durere de stomac.

Pe parcursul tratamentului, medicul dumneavoastră vă va supraveghea pentru observarea apariţiei semnelor acidozei lactice. Dacă aveţi oricare dintre simptomele prezentate mai sus sau orice alt simptom care vă îngrijorează:
⇒ Adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.

Este posibil să aveţi probleme ale oaselor.
Unii pacienţi care utilizează tratament asociat pentru infecţia cu HIV dezvoltă o afecţiune numită osteonecroză. În această boală, o parte din ţesutul osos moare, din cauza aportului redus de sânge către os.
Pacienţii sunt mai expuşi riscului de a avea această afecţiune:
- dacă au luat tratament asociat o perioadă lungă de timp
- dacă au luat, de asemenea, medicamente antiinflamatorii, numite corticosteroizi
- dacă au consumat alcool etilic
- dacă sistemul lor imunitar este foarte slăbit
- dacă au o greutate corporală mare.

Semnele osteonecrozei includ:
- rigiditate la nivelul articulaţiilor
- artralgie şi dureri (mai ales la nivelul şoldului, genunchiului sau umărului)
- dificultate la mişcare.
Dacă observaţi oricare dintre aceste simptome:
⇒ Spuneţi medicului dumneavoastră.

Alte reacţii adverse care pot fi evidenţiate prin teste de sânge.
Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva de asemenea poate determina:
- concentraţii crescute ale acidului lactic în sânge, care, în cazuri rare, pot duce la acidoză lactică
- concentraţii crescute ale zahărului şi grăsimilor (trigliceride şi colesterol) în sânge
- rezistenţă la insulină (ca urmare, în cazul în care aveţi diabet zaharat, este posibil să vă modificaţi doza de insulină, pentru a controla concentraţia de zahăr din sânge).

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente din plante sau alte medicamente eliberate fără prescripţie medicală.

Amintiţi-vă să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă începeţi să utilizaţi un medicament nou în timp ce luaţi Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva.

Aceste medicamente nu trebuie administrate concomitent cu Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva:
- stavudină sau emtricitabină, pentru tratamentul infecţiei cu HIV
- alte medicamente care conţin lamivudină, utilizate pentru tratamentul infecţiei cu HIV sau a infecţiei cu virus hepatitic B
- ribavirină sau injecţii cu ganciclovir, pentru tratamentul infecţiilor virale
- doze mari de co-trimoxazol, un antibiotic.
⇒ Spuneţi medicului dacă sunteţi tratat cu oricare dintre acestea.

Unele medicamente pot face mai posibilă apariţia reacţiilor adverse sau pot agrava reacţiile adverse.
Acestea includ:
- valproat de sodiu, pentru tratamentul epilepsiei
- interferon, pentru tratamentul infecţiilor virale
- pirimetamină, pentru tratamentul malariei sau altor infecţii cu paraziţi
- dapsonă, pentru prevenirea pneumoniei şi tratamentul infecţiilor pielii
- fluconazol sau flucitozină, pentru tratamentul infecţiilor fungice, cum este candidoza
- pentamidină sau atovaquonă, pentru tratamentul infecţiilor cu paraziţi, cum este PCP
- amfotericină sau co-trimoxazol, pentru tratamentul infecţiilor fungice şi bacteriene
- probenecid, pentru tratamentul gutei sau altor boli similare şi utilizat cu unele antibiotice pentru a le mări eficacitatea
- metadonă, utilizată ca substitut al heroinei
- vincristină, vinblastină sau doxorubicină, pentru tratamentul cancerului.

⇒ Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre acestea.

Unele medicamente interacţionează cu Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva
Acestea includ:
- claritromicină, un antibiotic Dacă sunteţi în tratament cu claritromicină, luaţi doza cu cel puţin 2 ore înainte de sau după administrarea Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva.
- fenitoină, pentru tratamentul epilepsiei. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi fenitoină. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă supravegheze în timpul tratamentului cu Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva.

Metadonă şi Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva
Abacavirul creşte rata eliminării metadonei din organism. Dacă luaţi metadonă, veţi fi supravegheat pentru observarea oricăror simptome ale sindromului de întrerupere. Poate fi necesară modificarea dozei dumneavoastră de metadonă.

Administrarea de Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva 300mg/150mg/300mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Sarcina
Nu se recomandă utilizarea Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva în timpul sarcinii. Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva şi medicamentele similare pot determina reacţii adverse la copiii nenăscuți. Dacă aţi rămas gravidă în timpul tratamentului cu Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva, medicul dumneavoastră poate să recomande efectuarea de investigaţii suplimentare copilului dumneavoastră (incluzând teste de sânge) pentru a se asigura că acesta se dezvoltă normal.

Dacă sunteţi gravidă, rămâneţi gravidă sau dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă:
⇒ Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră pentru a discuta despre beneficiul şi riscurile administrării Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva în timpul sarcinii.

Copiii ale căror mame au fost tratate cu INRT (medicamente asemănătoare cu Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva) în timpul sarcinii, au un risc scăzut de a fi infectaţi cu HIV. Beneficiul este mai mare decât riscul de a prezenta reacţii adverse.

Alăptarea
Femeile infectate cu HIV nu trebuie să alăpteze, deoarece infecţia cu HIV poate trece la copil prin lapte.

Dacă alăptaţi sau vă gândiţi să alăptaţi:
⇒ Spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Prezentare ambalaj:

- Comprimate filmate
- Comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare albastră, inscripționate cu TEVA pe o față și cu 5531 pe cealaltă față.
- Comprimatele filmate de Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva sunt disponibile în blistere albe PVC-ACLAR-PVC/Al care conțin 30, 40, 60 sau 90 comprimate filmate și în flacoane albe HDPE prevăzute cu sistem de închidere securizat pentru copii din PP care conţin 60 de comprimate filmate și ambalaj pentru uz spitalicesc care conține 60 de comprimate filmate.
- Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare. Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe blister şi cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă abacavirum+lamivudinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva 300mg/150mg/300mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Abacavir/Lamivudină/Zidovudină Teva 300mg/150mg/300mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.