Prospect Retrikil 600 mg/300 mg comprimate filmate

Substanța activă: abacavirum+lamivudinum
Producator: Remedica Ltd, Cipru
Clasa ATC: [J05AR]: >> >> >>
Retrikil conţine două substanţe active care sunt utilizate în tratamentul infecţiei cu HIV: abacavir şi lamivudină. Acestea aparţin unei clase de medicamente antiretrovirale numite analogi nucleozidici inhibitori de revers transcriptază (INRT).

Indicații Retrikil 600 mg/300 mg comprimate filmate:

Retrikil se utilizează pentru tratamentul infecţiei cu HIV (virusul imunodeficienţei umane) la adulţi, adolescenţi şi copii cu greutatea de cel puţin 25 kg.

Retrikil nu vindecă complet infecţia cu HIV; reduce încărcătura virală din corpul dumneavoastră şi o menţine la nivel scăzut. De asemenea, creşte numărul de celule CD4 din sânge. Celulele CD4 sunt un tip de globule albe din sânge care au un rol important în ajutarea organismul dumneavoastră să lupte împotriva infecţiilor.

Nu toţi pacienţii răspund la fel la tratamentul cu Retrikil. Medicul dumneavoastră va urmări eficacitatea tratamentului.

Contraindicații:

Nu luaţi Retrikil:
• dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la abacavir (sau la oricare alt medicament care conţine abacavir), lamivudină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
Citiţi cu atenţie toate informaţiile despre reacţia de hipersensibilitate.
• dacă aveţi o afecţiune severă la nivelul ficatului.
Verificaţi cu medicul dumneavoastră dacă credeţi că oricare dintre aceste situaţii sunt valabile în cazul dumneavoastră. Nu luaţi Retrikil.

Administrare Retrikil 600 mg/300 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală de Retrikil la adulţi, adolescenţi şi copii cu greutatea de cel puţin 25 kg sau peste, este de un comprimat, o dată pe zi.

Înghiţiţi comprimatul întreg, cu apă. Retrikil poate fi luat cu sau fără alimente.

Luaţi periodic legătura cu medicul dumneavoastră
Retrikil ajută la controlul afecţiunii dumneavoastră. Trebuie să îl luaţi zilnic pentru a opri agravarea afecţiunii dumneavoastră. Este posibil să dezvoltaţi alte infecţii sau boli, legate de infecţia cu HIV. Rămâneţi în legătură cu medicul dumneavoastră şi nu opriţi administrarea Retrikil fără avizul medicului dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Retrikil
Dacă luaţi prea mult Retrikil, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului sau adresaţi-vă unităţii de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital pentru recomandări ulterioare.

Dacă uitaţi să luaţi Retrikil
Dacă uitaţi să luaţi o doză din medicamentul dumneavoastră, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte. Continuaţi apoi tratamentul ca înainte. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Este important să luaţi Retrikil în mod regulat, pentru că administrarea neregulată poate creşte riscul de apariţie a reacţiilor de hipersensibilitate.

Dacă încetaţi să luaţi Retrikil
Dacă aţi încetat să luaţi Retrikil, indiferent de motiv, în special dacă dumneavoastră consideraţi că aveţi reacţii adverse sau din cauză că aveţi alte boli:
Adresaţi vă medicului dumneavoastră înainte de a reîncepe tratamentul. Medicul dumneavoastră va verifica dacă simptomele pe care le aveţi se datorează unei reacţii de hipersensibilitate. Dacă medicul dumneavoastră consideră că aceasta ar putea fi motivul, vi se va spune să nu mai luaţi niciodată Retrikil sau oricare alt medicament care conţine abacavir. Este important să urmaţi acest sfat.

Dacă medicul dumneavoastră vă va recomanda să reîncepeţi tratamentul cu Retrikil, este posibil să vi se ceară să luaţi prima doză într-un cadru în care se poate acorda, la nevoie, asistenţă medicală de urgenţă.

Dacă aveţi orice alte întrebări suplimentare despre utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumeavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Compoziție Retrikil 600 mg/300 mg comprimate filmate:

- Fiecare comprimat filmat de Retrikil conţine ca substanţe active abacavir 600 mg şi lamivudină 300 mg.
- Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină PH 102, celuloză microcristalină PH 200 , amidonglicolat de sodiu tip A, povidonă K 90 , stearat de magneziu, hipromeloză 5, macrogol 400 , dioxid de titan (E171), galben amurg FCF lac de aluminiu (E 110).

Precauții:

Unii dintre pacienţii care iau Retrikil sau alte tratamente combinate pentru infecţia cu HIV sunt mai expuşi riscului de apariţie a reacţiilor adverse. Trebuie să fiţi avizaţi asupra riscurilor suplimentare:
• dacă aţi avut vreodată afecţiuni la nivelul ficatului, incluzând hepatită B sau C (dacă aveţi infecţie cu virus hepatitic B, nu întrerupeţi tratamentul cu Retrikil fără recomandarea medicului dumneavoastră, deoarece puteţi avea o recădere a hepatitei);
• dacă sunteţi obez (în special dacă sunteţi femeie);
• dacă aveţi diabet zaharat şi utilizaţi insulină;
• dacă aveţi probleme ale rinichilor.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă cele enumerate mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră înainte să utilizaţi Retrikil. În timpul tratamentului, poate fi necesară efectuarea unor teste suplimentare, incluzând analize ale sângelui.

Reacţii de hipersensibilitate la abacavir
Chiar și pacienții care nu au prezentă gena HLA-B*5701, pot dezvolta o reacţie de hipersensibilitate (o reacţie alergică gravă).

Citiţi cu atenţie toate informaţiile despre reacţiile de hipersensibilitate de la pct. Reacții adverse din acest prospect.

Risc de infarct miocardic
Nu se poate exclude posibilitatea ca abacavirul să crească riscul producerii unui infarct miocardic. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi probleme la nivelul inimii, fumaţi sau aveţi alte boli care vă pot creşte riscul de apariţie a unei afecţiuni la nivelul inimii, cum este hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat. Nu întrerupeţi administrarea Retrikil decât la indicaţia medicului dumneavoastră.

Atenţie la alte simptome importante
La unii dintre pacienţii trataţi cu medicamente împotriva infecţiei cu HIV, pot să apară alte afecţiuni, care pot fi grave. Trebuie să fiţi informat asupra semnelor şi simptomelor importante care pot să apară în timp ce luaţi Retrikil.
Citiţi informaţiile de la punctul ,,Alte reacţii adverse posibile ale terapiei combinate a infecţiei cu HIV” la pct. Reacții adverse al acestui prospect.

Protejarea altor persoane
Infecţia cu HIV se răspândeşte prin contactul sexual cu o persoană care are această infecţie sau prin transfuzie de sânge contaminat (de exemplu, prin utilizarea aceloraşi ace de seringă). În timpul tratamentului cu acest medicament, puteţi totuşi transmite virusul HIV, deşi riscul este diminuat prin tratament antiretroviral eficient. Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre precauţiile necesare pentru a evita infectarea altor persoane.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Retrikil poate cauza reacţii adverse care pot afecta abilitatea de a conduce sau folosi vehicule sau utilaje. Discutaţi cu medicului dumneavoastră despre abilitatea dumneavostră de a conduce sau folosi vehicule sau utilaje în timp ce luaţi Retrikil.

Informaţii importante privind unele componente ale comprimatelor de Retrikil
Retrikil conţine un colorant numit galben amurg lac de aluminiu (E 110), care poate determina reacţii alergice la unele persoane.

Reacții adverse ale Retrikil 600 mg/300 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

În timpul tratamentului infecţiei cu HIV, poate fi dificil de stabilit dacă un simptom reprezintă o reacţie adversă a tratamentului cu Retrikil, sau este determinat de alte medicamente pe care le luaţi sau reprezintă un simptom al infecţiei cu HIV. Din acest motiv, este foarte important să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre orice modificări ale stării dumneavoastră de sănătate.

Chiar și pacienții care nu au gena HLA-B*5701 pot dezvolta o reacție de hipersensibilitate (o reacţie alergică gravă), reacție descrisă în acest prospect în chenarul ,,Reacţii de hipersensibilitate”.

Este important să citiţi şi să înţelegeţi informaţiile despre această reacţie gravă.

Pe lângă reacţiile adverse enumerate mai jos pentru Retrikil, pot să apară şi alte afectări în timpul terapiei asociate din cadrul infecţiei cu HIV.
Este important să citiţi informaţiile prezentate mai jos la acest punct, sub titlul ,,Alte posibile reacţii adverse ale terapiei asociate din cadrul infecţiei cu HIV”.

Reacţii de hipersensibilitate

Retrikil conţine abacavir (care este, de asemenea o substanţă activă din alte medicamente similare). Abacavir poate cauza o reacție alergică gravă numită reacție de hipersensibilitate. Aceste reacții de hipersensibilitate au fost mai des întâlnite la persoane care iau medicamente care conțin abacavir.

Cine poate dezvolta aceste reacţii adverse?
Oricine ia Retrikil poate dezvolta o reacţie de hipersensibilitate la abacavir, care ar putea pune viaţa în pericol, dacă se continuă tratamentul cu Retrikil.

Există un risc mai mare de a dezvolta această reacţie de hipersensibilitate la abacavir, dacă aveţi o genă numită HLA-B*5701 (dar puteţi dezvolta această reacţie şi în absenţa acestei gene). Trebuie să fiţi testat pentru prezenţa acestei gene înainte de a vă fi prescris Retrikil. Dacă ştiţi că aveţi această genă, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să luaţi Retrikil.

Aproximativ 3 până la 4 pacienţi din 100 trataţi cu abacavir în cadrul unui studiu clinic, care nu aveau prezentă gena HLA-B*5701, au dezvoltat o reacţie de hipersensibilitate.

Care sunt simptomele?
Cele mai frecvente simptome sunt:
• febră (temperatură mare) şi erupţie pe piele.

Alte simptome frecvente sunt:
• greaţă (senzaţie de rău), vărsături (stare de rău), diaree sau durere abdominală (la nivelul stomacului), oboseală severă.

Alte simptome includ:
Dureri la nivelul încheieturilor şi muşchilor, umflare a gâtului, scurtare a respiraţiei, durere în gât, tuse, ocazional durere de cap, inflamaţie a ochilor (conjunctivită), ulceraţii la nivelul gurii, tensiune arterială mică, furnicături sau amorțeli la nivelul mâinilor sau picioarelor.

Dacă continuaţi să luaţi Retrikil, simptomele se vor înrăutăţi şi pot pune viaţa în pericol.

Când apar aceste reacţii adverse?
Reacţiile de hipersensibilitate pot să apară în orice moment al tratamentului cu Retrikil, dar cel mai probabil apar în decursul primelor 6 săptămâni după începerea tratamentului.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră:
1 dacă aveţi o erupţie pe piele, SAU
2 dacă aveţi simptome din cel puţin 2 din grupurile următoare:
- febră
- scurtare a respiraţiei, durere în gât sau tuse
- greaţă sau vărsături, diaree sau durere abdominală
- oboseală severă sau dureri în întregul corp sau stare generală de rău.

Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să întrerupeţi administrarea Retrikil.

Dacă aţi întrerupt tratamentul cu Retrikil
Dacă aţi întrerupt tratamentul cu Retrikil din cauza unei reacţii de hipersensibilitate, nu trebuie să mai luaţi NICIODATĂ Retrikil sau oricare alt medicament care conţine abacavir. Dacă o faceţi, în decurs de câteva ore, poate apărea o prăbuşire a tensiunii arteriale, care poate conduce la deces.

Dacă aţi încetat să luaţi Retrikil, indiferent de motiv, în special dacă motivul este reprezentat de faptul că dumneavoastră consideraţi că aveţi reacţii adverse sau din cauza altei boli:

Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a reîncepe tratamentul. Medicul dumneavoastră va verifica dacă simptomele pe care le aveţi se datorează unei reacţii de hipersensibilitate. Dacă medicul dumneavoastră consideră că acesta ar putea fi motivul, vi se va spune să nu mai luaţi niciodată Retrikil sau oricare alt medicament care conţine abacavir. Este important să urmaţi acest sfat.

Ocazional, reacţiile de hipersensibilitate au apărut la pacienţi care au reînceput administrarea de medicamente care conțin abacavir, dar care prezentaseră doar unul dintre simptomele descrise în Cardul de Avertizare, înainte de întreruperea tratamentului.

Foarte rar, pacienții care au luat în trecut medicamente care conțin abacavir fără simptome de hipersensibilitate, au dezvoltat o reacție de hipersensibilitate când au reînceput administrarea acestor medicamente.

Dacă medicul dumneavoastră vă va recomanda să reîncepeţi tratamentul cu Retrikil, este posibil să vi se ceară să luaţi primele doze într-un cadru în care se poate acorda, la nevoie, asistenţă medicală de urgenţă.

Dacă sunteţi hipersensibil la Retrikil, returnaţi toate comprimatele neutilizate de Retrikil pentru a fi eliminate în siguranţă. Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Ambalajul de Retrikil include un Card de Avertizare, pentru a vă reaminti dumneavoastră și personalului medical de reacțiile de hipersensibilitate. Detașați acest card și purtați-l în permanență cu dumneavoastră.

Reacţii adverse frecvente
Acestea pot afecta până la 1 din 10 pacienţi:
• reacţie de hipersensibilitate
• durere de cap
• stare de rău (vărsături)
• senzaţie de rău (greaţă)
• diaree
• dureri la nivelul stomacului
• scădere a poftei de mâncare
• oboseală, lipsă de energie
• febră (temperatură mare)
• stare generală de rău
• tulburări ale somnului (insomnie)
• durere musculară şi disconfort
• durere articulară
• tuse
• iritaţie sau secreţie nazală
• erupţie pe piele
• cădere a părului.

Reacţii adverse mai puţin frecvente
Acestea pot afecta până la 1 din 100 de pacienţi şi pot fi evidenţiate prin teste de sânge:
• un număr mic de globule roşii în sânge (anemie) sau un număr mic de globule albe în sânge (neutropenie)
• creştere a valorilor serice ale enzimelor ficatului
• scădere a numărului de celule din sânge implicate în coagularea sângelui (trombocitopenie).

Reacţii adverse rare
Acestea pot afecta până la 1 din 1000 de pacienţi:
• afecţiuni ale ficatului, cum sunt icterul, mărirea ficatului sau ficat gras, inflamaţia ficatului (hepatită)
• acidoză lactică (vezi următorul pct. ,,Alte posibile reacţii adverse ale terapiei asociate din cadrul infecţiei cu HIV”)
• inflamaţie a pancreasului (pancreatită)
• distrugere a ţesutului muscular.

Reacţii adverse rare care pot fi evidenţiate prin teste de sânge:
• creştere a concentraţiei unei enzime numită amilază.

Reacţii adverse foarte rare
Acestea pot afecta până la 1 din 10000 de pacienţi:
• amorţeli, furnicături la nivelul pielii (înţepături şi ace)
• senzaţie de slăbiciune la nivelul membrelor
• erupţie pe piele, care poate forma vezicule şi arată ca nişte ţinte mici (un punct întunecat central, încercuit de o zonă deschisă la culoare, cu un cerc întunecat la margine) (eritem polimorf)
• erupţie extinsă cu vezicule şi descuamări ale pielii, în special în jurul gurii, a nasului, a ochilor şi a organelor genitale (sindrom Stevens-Johnson) şi o formă mai severă care provoacă descuamarea pielii pe mai mult de 30% din suprafaţa corpului (necroliză epidermică toxică).

Contactaţi imediat medicul, dacă observaţi oricare dintre aceste simptome.

Reacţii adverse foarte rare care poate fi evidenţiate prin teste de sânge:
• incapacitate a măduvei osoase de a produce celule roşii noi (aplazie eritrocitară pură).

Dacă aveţi reacţii adverse

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau supărătoare, sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect.

Alte posibile reacţii adverse ale terapiei asociate din cadrul infecţiei cu HIV
Tratamentul asociat, cum este şi cel cu Retrikil, poate determina dezvoltarea altor afecţiuni în timpul tratamentului infecţiei cu HIV.

Simptome de infecție și inflamație
Infecțiile vechi se pot reactiva
Pacienţii cu infecţie HIV avansată (SIDA) au un sistem imunitar slăbit şi sunt mai predispuşi să dezvolte infecţii grave (infecţii oportuniste). Aceste tipuri de infecţii pot să fi fost “tăcute” şi nedetectate de sistemul imunitar slăbit, înainte de începerea tratamentului. După iniţierea tratamentului, sistemul imunitar devine mai puternic, astfel încât organismul începe să lupte împotriva infecțiilor, determinând apariţia de simptome de infecţie sau inflamaţie. Simptomele includ de obicei febră împreună cu unele din următoarele:
• durere de cap
• durere de stomac
• dificultate în respiraţie.
În cazuri rare, pe măsură ce sistemul imunitar devine mai puternic, poate ataca de asemenea ţesutul sănătos din corp (afecțiuni autoimune). Simptomele afecţiunilor autoimune pot apărea la câteva luni după începerea tratamentului cu medicamente împotriva infecției cu HIV. Simptomele pot include:
• palpitații (bătăi rapide sau neregulate) sau tremor
• hiperactivitate (agitație și mișcare excesivă)
• slăbiciune la nivelul mâinilor şi picioarelor care se deplasează în sus, spre trunchi

Dacă aveţi orice simptome de infecţie și inflamație sau dacă observaţi oricare dintre simptomele menţionate mai sus:
Spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Nu luaţi alte medicamente pentru tratarea infecţiei fără sfatul medicului dumneavoastră.

Forma corpului dumneavoastră se poate modifica
Pacienţii trataţi cu terapie antiretrovirală combinată pentru infecţia cu HIV, pot constata modificări ale formei corpului, ca urmare a modificărilor apărute în distribuţia grăsimii:
• se poate pierde strat de grăsime de pe picioare, braţe şi faţă
• poate creşte strat de grăsime în exces în jurul burţii (abdomenului) sau la nivelul sânilor sau al organelor interne
• pot să apară depuneri de grăsime la nivelul cefei (numită uneori ”ceafă de bizon”).
Nu sunt cunoscute în prezent cauzele acestor modificări sau efectele pe termen lung asupra sănătăţii dumneavoastră. Dacă observaţi orice modificări în forma corpului dumneavoastră: Spuneţi medicului dumneavoastră.

Acidoza lactică este o reacţie adversă rară, dar gravă
Unii pacienţi trataţi cu Retrikil sau alte medicamente asemănătoare (INRT) au dezvoltat o tulburare numită acidoză lactică asociată cu o mărire a ficatului.

Acidoza lactică este determinată de acumularea de acid lactic în organism. Este o tulburare rară; dacă apare, de regulă, se dezvoltă după câteva luni de tratament. Vă poate pune viaţa în pericol, determinând insuficienţa organelor interne.

Acidoza lactică apare cu o mai mare probabilitate la pacienţii cu afecţiuni ale ficatului sau la persoanele obeze (cu greutate corporală foarte mare), în special la femei.

Semnele acidozei lactice includ:
• senzaţie de rău (greaţă), stare de rău (vărsături)
• dureri de stomac
• stare generală de rău
• pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate
• respiraţie profundă, rapidă, dificilă
• senzaţie de amorţeală sau slăbiciune la nivelul membrelor.

Pe parcursul tratamentului, medicul dumneavoastră vă va monitoriza pentru semnele acidozei lactice. Dacă aveţi oricare dintre simptomele enumerate mai sus sau orice alt simptom care vă îngrijorează:
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.

Este posibil să aveţi probleme cu oasele
Unii pacienţi trataţi cu terapie asociată pentru infecţia cu HIV dezvoltă o afecţiune numită osteonecroză. În cadrul acestei boli, o parte din ţesutul osos se distruge din cauza aportului redus de sânge către ţesutul osos. Pacienţii pot fi mai expuşi riscului de a avea această afecţiune:
• dacă au luat tratamentul asociat o perioadă lungă de timp
• dacă iau concomitent medicamente antiinflamatoare numite corticosteroizi
• dacă consumă alcool etilic
• dacă sistemul lor imunitar este foarte slăbit
• dacă sunt supraponderali.

Semnele osteonecrozei includ:
• rigiditate a articulaţiilor
• disconfort şi durere (în special, la nivelul şoldului, genunchiului sau umărului)
• dificultate la mişcare.
Dacă observaţi oricare dintre aceste simptome:
Spuneţi medicului dumneavoastră.

Alte reacţii adverse pot fi evidenţiate prin analize ale sângelui

Terapia asociată administrată în infecţia cu HIV poate determina de asemenea:
• creştere a valorilor de acid lactic în sânge, care în cazuri rare, poate conduce la acidoză lactică creştere a valorilor zahărului şi grăsimilor (trigliceride şi colesterol) în sânge
• creştere a valorilor de zahăr şi grăsimi (trigliceride şi colesterol) în sânge
• rezistenţă la insulină (astfel dacă sunteţi diabetic, este posibil să fie necesar să vă modificaţi doza de insulină pentru a controla concentraţia de zahăr din sânge).

Raportarea recţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea puteţi raporta reacţiile adverse direct la:
Agenţia Naţională a Medicamentelor şi a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
Bucureşti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi orice alte medicamente sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente din plante sau dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Amintiţi-vă să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă începeţi administrarea unui medicament nou în timp ce luaţi Retrikil.

Aceste medicamente nu trebuie administrate concomitent cu Retrikil:
• emtricitabină, pentru tratamentul infecţiei cu HIV;
• alte medicamente care conţin lamivudină, pentru tratamentul infecţiei cu HIV sau a infecţiei cu virus hepatitic B;
• doze mari de trimetoprim/sulfametoxazol, un antibiotic;
• cladribină, utilizată pentru a trata leucemia cu celule păroase.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi tratat cu oricare dintre acestea.

Unele medicamente interacţionează cu Retrikil
Acestea includ:
• fenitoină, pentru tratamentul epilepsiei.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi fenitoină. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă monitorizeze în timpul tratamentului cu Retrikil.
• metadonă, utilizată ca substituent pentru heroină. Abacavirul creşte viteza eliminării metadonei din organismul dumneavoastră. Dacă luaţi metadonă, veţi fi monitorizat pentru observarea eventualelor simptome ale sindromului de întrerupere. Poate fi necesară modificarea dozei dumneavoastră de metadonă.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi metadonă.
• ribavirină, utilizată pentru tratamentul hepatitei C. Abacavir poate face ca asocierea de ribavirină cu peginterferon să fie mai puţin eficace în reducerea nivelului de virus hepatic C din organismul dumneavoastră.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi ribavirină.

Administrarea de Retrikil 600 mg/300 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Sarcina
Nu se recomandă utilizarea Retrikil în timpul sarcinii. Retrikil şi medicamentele similare pot provoca reacţii adverse fătului. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Retrikil, medicul dumneavoastră poate să vă recomande efectuarea unor investigaţii suplimentare (incluzând analize ale sângelui) pentru a se asigura că fătul se dezvoltă normal.

Dacă sunteţi gravidă, dacă rămâneţi gravidă sau dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă: Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră pentru a discuta despre beneficiile şi riscurile administrării Retrikil sau a altor medicamente pentru tratamentul infecţiei cu HIV, pe perioada sarcinii.

Alăptarea
Femeile infectate cu HIV nu trebuie să alăpteze, pentru că infecţia cu HIV se poate transmite la copil prin laptele matern. Cantităţi mici din ingredientele Retrikil pot de asemena trece în laptele matern.

Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi:
Spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele filmate de Retrikil sunt în formă de capsulă modificată, de culoare portocalie, cu dimensiunile de 19,4 mm x 10,4 mm.

Retrikil este disponibil în blistere din PVdC-PE-PVC/Al, opace, de culoare albă, cu 30 de comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.

A nu se utiliza după data de expirare care este înscrisă pe cutie sau blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu-l mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă abacavirum+lamivudinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Retrikil 600 mg/300 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Retrikil 600 mg/300 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.