Prospect Adoxa EP 150 mg, capsule cu eliberare prelungita

Substanța activă: venlafaxinum
Producator: Ranbaxy UK Limited, Marea Britanie
Clasa ATC: [N06AX]: sistemul nervos >> psihoanaleptice >> antidepresive >> alte antidepresive

Indicații Adoxa EP 150 mg, capsule cu eliberare prelungita:

Adoxa EP este un antidepresiv şi face parte dintr-o grupă de medicamente denumite inhibitori ai recaptării serotoninei şi noradrenalinei (IRSN). Acest grup de medicamente este utilizat pentru tratamentul depresiei şi al altor afecţiuni cum sunt tulburările de anxietate. Se crede că persoanele cu depresie şi/sau anxietate prezintă nivele scăzute de serotonină şi noradrenalină la nivel cerebral. Nu se cunoaşte în totalitate cum acţionează medicamentele antidepresive, dar ele pot ajuta prin creşterea valorilor serotoninei şi noradrenalinei la nivel cerebral.
Adoxa EP este un tratament pentru adulţii cu depresie. Este important ca tulburările de depresie sau de anxietate să fie tratate adecvat pentru ca dumneavoastră să vă simţiţi mai bine. Dacă nu urmaţi tratament, afecţiunea dumneavoastră se poate agrava şi atunci este mai dificil de tratat.
De asemenea, Adoxa EP este un tratament pentru adulţii cu următoarele tulburări de anxietate: tulburări de anxietate generalizată, tulburări de anxietate socială (teamă sau evitarea situaţiilor sociale) şi tulburări de panică (atacuri de panică).
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aveţi întrebări suplimentare.

Contraindicații:

Nu luaţi Adoxa EP dacă:
- sunteţi alergic (hipersensibil) la venlafaxină sau la oricare dintre celelalte componente ale Adoxa EP (vezi punctul "Informaţii suplimentare").
- luaţi sau aţi luat în ultimele 14 zile unele medicamente cunoscute ca inhibitori ireversibili de monoaminooxidază (IMAO), utilizate pentru tratamentul depresiei sau al bolii Parkinson. Dacă luaţi un IMAO ireversibil concomitent cu alte medicamente, inclusiv cu Adoxa EP, puteţi prezenta reacţii adverse grave care vă pot pune viaţa în pericol. De asemenea, nu trebuie să luaţi IMAO mai devreme de cel puţin 7 zile de la întreruperea tratamentului cu Adoxa EP (vezi şi punctul intitulat "Utilizarea altor medicamente" şi informaţiile de la punctul "Sindrom serotoninergic").

Administrare Adoxa EP 150 mg, capsule cu eliberare prelungita:

Luaţi întotdeauna Adoxa EP exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza uzuală iniţială recomandată pentru tratamentul depresiei, a tulburărilor de anxietate generalizată şi a tulburărilor de anxietate socială este de 75 mg venlafaxină pe zi. Dacă este necesar, pentru tratamentul depresiei, această doză poate fi crescută treptat de medicul dumneavoastră chiar până la maximum 375 mg pe zi. Dacă sunteţi tratat pentru tulburările de panică, medicul dumneavoastră iniţiază tratamentul cu o doză mică (37,5 mg venlafaxină) şi apoi creşte treptat doza. Doza maximă pentru tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea de anxietate socială şi tulburarea de panică este de 225 mg venlafaxină pe zi.
Luaţi Adoxa EP aproximativ la aceeaşi oră în fiecare zi, fie dimineaţa fie seara. Capsulele trebuie înghiţite întregi cu un lichid şi nu trebuie desfăcute, sfărâmate, mestecate sau dizolvate în apă.
Adoxa EP trebuie luat cu alimente.
Dacă aveţi boli de ficat sau rinichi, discutaţi cu medicul dumneavoastră deoarece este posibil să aveţi nevoie de altă doză.
Nu întrerupeţi tratamentul fără să discutaţi cu medicul dumneavoastră (vezi punctul "Dacă încetaţi să luaţi Adoxa EP").
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Adoxa EP
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Adoxa EP, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Simptomele unui posibil supradozaj pot include bătăi cardiace rapide, tulburări de conştienţă (variind de la somnolenţă la comă), vedere înceţoşată, convulsii şi vărsături.
Dacă uitaţi să luaţi Adoxa EP
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi doza omisă cât mai curând posibil. Cu toate acestea, dacă este timpul pentru administrarea următoarei doze, săriţi peste doza uitată şi luaţi doza următoare ca de obicei. Nu luaţi o doză zilnică mai mare decât cea prescrisă de medicul dumneavoastră.
Dacă încetaţi să luaţi Adoxa EP
Nu încetaţi administrarea sau nu reduceţi doza de Adoxa EP fără recomandarea medicului dumneavoastră, chiar dacă vă simţiţi mai bine. Dacă medicul dumneavoastră consideră că nu mai este necesară administrarea de Adoxa EP, el vă va recomanda să reduceţi treptat doza înainta de a înceta tratamentul. Se ştie că dacă tratamentul cu Adoxa EP este încetat brusc sau dozele sunt reduse prea repede pot să apară reacţii adverse. Unii pacienţi pot prezenta simptome cum sunt: oboseală, ameţeli, stare de confuzie, dureri de cap, insomnie, coşmaruri, senzaţie de gură uscată, pierderea apetitului alimentar, greaţă, diaree, nervozitate, agitaţie, confuzie, ţiuituri în urechi, furnicături sau rareori senzaţie de şoc electric, slăbiciune, transpiraţii, convulsii sau simptome asemănătoare gripei.
Medicul dumneavoastră vă recomandă cum să întrerupeţi treptat tratamentul cu Adoxa EP. Dacă prezentaţi oricare dintre aceste simptome şi vă deranjează, cereţi sfatul medicului dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Adoxa EP 150 mg, capsule cu eliberare prelungita:

Substanţa activă este venlafaxina.
Fiecare capsulă cu eliberare prelungită conţine venlafaxina 150 mg sub formă de clorhidrat de venlafaxină 169,71 mg.

Celelalte componente ale conţinutului capsulei sunt: Compoziţia peletelor sferoidale: celuloză microcristalină, hipromeloză, Înveliş cu eliberare modificată: etil celuloză, Povidonă (K30), triacetină, talc.
Capsula: Corp: Oxid roşu de fer (E 172), Oxid galben de fer (E 172), Dioxid de titan (E 171), Gelatină, Lauril sulfat de sodiu, Cap: Oxid roşu de fer (E 172), Oxid de galben fer (E 172), Dioxid de titan (E 171), Gelatină, Lauril sulfat de sodiu,

Cerneală de inscripţionare: Shellac, Propilen glicol, Amoniac concentrat, Oxid negru de fer (E 172), Hidroxid de potasiu

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Adoxa EP dacă
- utilizaţi alte medicamente care administrate concomitent cu Adoxa EP pot creşte riscul de apariţie a sindromului serotoninergic (vezi punctul "Utilizarea altor medicamente" şi informaţiile de la punctul "Sindrom serotoninergic").
- aveţi afecţiuni la nivelul ochilor, cum este un anumit tip de glaucom (creşterea presiunii la nivelul ochiului).
- aţi avut anterior tensiune arterială crescută (hipertensiune arterială).
- aţi avut anterior boli ale inimii.
- aţi avut anterior convulsii epileptice.
- aţi prezentat în trecut scăderea concentraţiei de sodiu din sânge (hiponatremie).
- aveţi tendinţa de a prezenta vânătăi sau sângeraţi prea uşor (aţi avut în trecut tulburări de sângerare), sau dacă luaţi alte medicamente care pot creşte riscul de sângerare.
- aveţi concentraţia colesterolului din plasmă prea mare.
- aţi prezentat în trecut sau cineva din familia dumneavoastră a prezentat manie sau tulburare bipolară (stare de exaltare sau euforie).
- aţi avut anterior comportament agresiv.
- aveţi diabet zaharat (poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă modifice doza de insulină sau de alt medicament antidiabetic).
Adoxa EP poate produce o senzaţie de agitaţie sau incapacitate de a sta jos sau de a sta în picioare. Dacă prezentaţi aceste simptome trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
Dacă oricare dintre situaţiile de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră, vă rugăm să discutaţi cu medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Adoxa EP.
Gânduri de sinucidere şi agravarea stării dumneavoastră de depresie sau de anxietate
Depresia şi/sau tulburările de anxietate de care suferiţi vă pot provoca uneori idei de autovătămare sau sinucidere.
Acestea se pot accentua când începeţi tratamentul cu medicamente antidepresive, deoarece acţiunea tuturor acestor medicamente se produce în timp, de obicei în aproximativ două săptămâni şi câteodată şi mai mult.
Sunteţi mai înclinat spre astfel de idei:
- dacă aţi avut anterior gânduri de sinucidere sau auto-vătămare.
- dacă sunteţi de vârstă adultă tânără. Informaţia rezultată din studiile clinice arată existenţa unui risc crescut de comportament suicidar la adulţii în vârstă de mai puţin de 25 ani care suferă de o afecţiune psihică şi au urmat tratament cu un antidepresiv.
În cazul în care aveţi gânduri de auto-vătămare sau sinucidere, indiferent de moment, contactaţi-vă imediat medicul sau adresaţi-vă fără întârziere unui spital.
Poate fi util să vă adresaţi unei rude sau unui prieten apropiat, căruia să-i spuneţi că vă simţiţi deprimat sau că suferiţi de o tulburare de anxietate şi pe care să-l rugaţi să citească acest prospect. În acelaşi timp, puteţi ruga persoana respectivă să vă spună dacă nu consideră că starea dumneavoastră de depresie sau anxietate s-a agravat sau dacă o îngrijorează vreo modificare apărută în comportamentul dumneavoastră.
Senzaţie de gură uscată
Senzaţia de gură uscată este raportată de 10% dintre pacienţii trataţi cu venlafaxină. Aceasta poate creşte riscul de carii. De aceea, trebuie să fiţi foarte atent cu igiena dentară.
Utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani
În mod normal, Adoxa EP nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârstă sub 18 ani. De asemenea, trebuie să ştiţi că la pacienţii cu vârstă sub 18 ani există un risc crescut de apariţie a reacţiilor adverse, cum ar fi încercarea de suicid, gânduri de suicid şi ostilitate (în special agresiune, comportament opoziţional şi furie) atunci când aceştia iau medicamente din această clasă. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate să prescrie Adoxa EP pacienţilor cu vârstă sub 18 ani dacă decide că le este neapărat necesar acestora. Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă acesta a prescris Adoxa EP unui pacient cu vârstă sub 18 ani şi dumneavoastră doriţi să discutaţi despre aceasta. Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă oricare dintre simptomele enumerate mai sus apare sau se agravează în cazul unui pacient cu vârstă sub 18 ani care ia Adoxa EP. De asemenea, nu s-a demonstrat până în prezent siguranţa efectelor administrării pe termen îndelungat de Adoxa EP la această categorie de vârstă, referitoare la creştere, maturizare, dezvoltare cognitivă şi comportamentală.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje până când nu ştiţi în ce fel vă afectează tratamentul cu Adoxa EP.

Reacții adverse ale Adoxa EP 150 mg, capsule cu eliberare prelungita:

Ca toate medicamentele, Adoxa EP poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Nu vă îngrijoraţi dacă observaţi mici granule sau biluţe albe în scaunul dumneavoastră după ce aţi luat Adoxa EP. În interiorul capsulelor de Adoxa EP există sfere sau mici biluţe care conţin substanţa activă, venlafaxină. Aceste sfere sunt eliberate din capsule la nivelul tractului gastro-intestinal. Deoarece sferele traversează întregul tract gastrointestinal, venlafaxina se eliberează lent. "Învelişul" sferelor rămâne nedizolvat şi se elimină în scaun. Astfel, chiar dacă vedeţi sferele în scaun, doza de venlafaxină s-a absorbit.
Reacţii alergice
Acestea sunt reacţii adverse foarte grave. Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele, nu mai luaţi Adoxa EP. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital.
- senzaţie de apăsare în piept, respiraţie şuierătoare, dificultăţi deînghiţire sau respiraţie;
- umflarea feţei, gâtului, mâinilor sau picioarelor;
- nervozitate sau anxietate, ameţeli, senzaţie pulsatilă, înroşirea bruscă a pielii şi/sau senzaţie de căldură;
- erupţii severe pe piele, mâncărimi sau urticarie (pete reliefate roşii sau palide cu senzaţie de mâncărime).
Reacţii adverse grave
Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele, este posibil să aveţi nevoie urgentă de consult medical:
- tulburări cardiace, cum sunt bătăi rapide sau neregulate ale inimii, creşterea tensiunii arteriale;
- tulburări oculare cum sunt vedere înceţoşată, pupile dilatate;
- tulburări nervoase cum sunt ameţeli, amorţeli şi senzaţie de înţepături, tulburări de motilitate sau convulsii;
- tulburări psihice cum sunt hiperactivitate şi euforie;
- simptome de întrerupere (vezi pct. Cum să luaţi Adoxa EP, dacă întrerupeţi tratamentul cu Adoxa EP).
- Semnele şi simptomele sindromului serotoninergic pot să includă o combinaţie a următoarelor: nelinişte, halucinaţii, pierderea coordonării, bătăi rapide ale inimii, creşterea temperaturii corporale, modificări rapide ale tensiunii arteriale, reflexe exagerate, diaree, comă, greaţă, vărsături. Solicitaţi asistenţă medicală de urgenţă dacă prezentaţi simptome ale sindromului serotoninergic.
- Semnele şi simptomele sindromului neuroleptic malign pot să includă o combinaţie a următoarelor simptome: febră, bătăi rapide ale inimii, transpiraţii, rigiditate musculară severă, confuzie, creşterea enzimelor musculare (determinate printr-un test de sânge).
Lista completă a reacţiilor adverse posibile
Dacă vreuna dintre următoarele reacţii adverse devine gravă sau durează mai mult de câteva zile, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 utilizator din 10)
• uscăciune a gurii
• durere de cap
• greaţă
• transpiraţii (incluzând transpiraţii nocturne)
Reacţii adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)
• scădere în greutate, creşterea colesterolului în sânge
• vise anormale, insomnie, nervozitate, senzaţie de furnicături şi înţepături, sedare, confuzie, senzaţie de separare (sau detaşare) de sine şi de realitatea înconjurătoare
• apetit sexual scăzut
• ameţeli
• tonus muscular crescut, tremor
• vedere înceţoşată
• creşterea tensiunii arteriale, înroşirea feţei, palpitaţii
• căscat
• scăderea poftei de mâncare, constipaţie, vărsături
• dificultăţi la urinare, frecvenţă crescută de urinare
• ejaculare/orgasm anormal (la bărbaţi); absenţa orgasmului, disfuncţie erectilă (impotenţă), tulburări menstruale precum creşterea sângerărilor sau creşterea sângerărilor neregulate
• slăbiciune (astenie), frisoane
Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)
• vânătăi; scaune (materii fecale) de culoare neagră ca smoala sau sânge în scaun, care pot fi semne de sângerare internă
• erupţie trecătoare pe piele, cădere anormală a părului
• creştere în greutate
• absenţa sentimentelor sau emoţiilor, halucinaţii, mişcări involuntare ale muşchilor, agitaţie, tulburări de coordonare şi de echilibru;
• modificări ale gustului
• ţiuituri în urechi (tinitus)
• senzaţie de ameţeală (mai ales atunci când vă ridicaţi prea repede în picioare), leşin, bătăi rapide ale inimii
• scrâşnirea dinţilor, diaree
• orgasm anormal (femei)
• imposibilitate de eliminare a urinii
• umflarea feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului care poate provoca dificultăţi la înghiţire sau respiraţie (angioedem), sensibilitate la lumina solară
Reacţii adverse rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000)
• senzaţie de nelinişte sau incapacitate de a sta locului sau de a sta nemişcat, convulsii sau crize convulsive, stare de exaltare sau euforie,
• pierdere incontrolabilă, involuntară de urină.
Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută
• scăderea numărului plachetelor sanguine care determină sau creşterea riscului de apariţie a vânătăilor sau sângerărilor; tulburări ale sângelui care pot determina creşterea riscului de infecţii; modificări uşoare ale concentraţiilor enzimelor hepatice în sânge; scăderea concentraţiei de sodiu din sânge; mâncărimi, colorarea în galben a pielii sau a albului ochilor, urină închisă la culoare sau simptome asemănătoare gripei care sunt simptome ale inflamaţiei ficatului (hepatită);
• confuzie, consum excesiv de apă (o afecţiune cunoscută sub denumirea de sindrom de secreţie inadecvată de hormon antidiuretic - SIADH);
• secreţie anormală de lapte
• creşterea temperaturii corpului însoţită de rigiditate musculară, confuzie sau agitaţie, şi transpiraţii sau dacă prezentaţi mişcări musculare bruşte pe care nu le puteţi controla, acestea pot fi simptomele unei afecţiuni grave cunoscută sub denumirea de sindrom neuroleptic malign;
• euforie, somnolenţă, mişcări continue şi rapide ale ochilor, neîndemânare, nelinişte, senzaţie de beţie, transpiraţii sau rigiditate musculară care sunt simptome ale sindromului serotoninergic;
• dezorientare şi confuzie adesea însoţite de halucinaţii (delir);
• rigiditate musculară, spasme şi mişcări involuntare ale muşchilor;
• gânduri de autovătămare sau sinucidere,
• senzaţie de învârtire (vertij)
• agresiune;
• dureri oculare severe şi scăderea acuităţii vizuale sau vedere înceţoşată;
• scăderea tensiunii arteriale, bătăi anormale, rapide sau neregulate ale inimii; aceste simptome pot determina leşin;
• tuse, respiraţie şuierătoare, scurtarea respiraţiei şi creşterea temperaturii, acestea sunt simptome ale inflamaţiei plămânilor asociate cu creşterea numărului de globule albe (eozinofilie pulmonară);
• dureri severe la nivelul abdomenului sau spatelui (care pot indica o afecţiune gravă la nivelul intestinului, ficatului sau pancreasului);
• erupţii pe piele care pot determina apariţia de vezicule şi descuamare severe ale pielii; mâncărimi, erupţii uşoare la nivelul pielii;
• dureri, sensibilitate sau slăbiciune inexplicabile ale muşchilor (rabdomioliză);
• umflarea feţei sau limbii, scurtarea respiraţiei şi dificultăţi la respiraţie, adesea însoţite de erupţii pe piele (acetsea pot fi simptomele unei reacţii alergice grave).
Uneori, Adoxa EP determină reacţii adverse pe care puteţi să nu le observaţi, cum ar fi creşterea tensiunii arteriale sau bătăi anormale ale inimii; modificări uşoare ale concentraţiilor în sânge ale enzimelor hepatice, ale sodiului sau colesterolului. Mai rar, Adoxa EP poate determina reducerea funcţiei plachetelor sanguine determinând apariţia de vânătăi sau creşterea frecvenţei sângerărilor. De aceea, medicul dumneavoastră poate dori să vă facă ocazional teste de sânge, în special dacă luaţi Adoxa EP pentru o perioadă lungă de timp.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Medicul dumneavoastră trebuie să decidă dacă puteţi să luaţi Adoxa EP cu alte medicamente.
Nu începeţi şi nu încetaţi nici un tratament cu alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, medicamente naturiste sau preparate pe bază de plante fără a discuta despre acestea cu medicul dumneavoastră.
- inhibitori de monoaminooxidază care sunt utilizaţi pentru tratamentul depresiei sau a bolii Parkinson nu trebuie luaţi concomitent cu Adoxa EP. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi luat aceste medicamente în ultimele 14 zile. (IMAO: vezi punctul "Înainte să luaţi Adoxa EP")
- unele medicamente, atunci când sunt luate concomitent cu Adoxa EP pot creşte riscul de apariţie a sindromului serotoninergic: o afecţiune care poate pune viaţa în pericol (a se vedea, de asemenea, punctul "Reacţii adverse posibile").
Exemple de astfel de medicamente includ:
→ triptani (utilizaţi pentru tratamentul migrenelor)
→ medicamente pentru tratamentul depresiei, de exemplu IRNS, ISRS, antidepresive triciclice sau medicamente care conţin litiu
→ medicamente care conţin linezolid, un antibiotic (utilizat pentru tratamentul infecţiilor);
→ medicamente care conţin moclobemidă, un IMAO reversibil (utilizate pentru tratamentul depresiei);
→ medicamente care conţin sibutramină (utilizate pentru slăbit);
→ medicamente care conţin tramadol (un calmant al durerii);
→ preparate care conţin sunătoare (numită şi Hypericum perforatum, un remediu natural, pe bază de plante utilizat pentru tratamentul depresiei uşoare);
→ medicamente care conţin triptofan (utilizate pentru tratamentul tulburărilor de somn sau al depresiei).
Semnele şi simptomele sindromului serotoninergic pot include o asociere a următoarelor: agitaţie, halucinaţii, tulburări de coordonare, creşterea frecvenţei bătăilor inimii, creşterea temperaturii corpului, modificări frecvente ale valorilor tensiunii arteriale, reflexe accentuate, diaree, comă, greaţă, vărsături. Dacă aveţi impresia că prezentaţi sindrom serotoninergic adresaţi-vă imediat unui medic.
Următoarele medicamente pot, de asemenea, prezenta interacţiuni cu Adoxa EP şi trebuie utilizate cu prudenţă. Este important să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului că luaţi medicamente care conţin:
- ketoconazol (un medicamentutilizat pentru tratamentul infecţiilor cu ciuperci);
- haloperidol sau risperidonă (pentru tratamentul afecţiunilor psihice);
- metoprolol (un medicament blocant beta-adrenergic utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale şi al afecţiunilor cardiace).

Utilizarea Adoxa EP cu alimente şi băuturi
Luaţi Adoxa EP cu alimente.
Evitaţi consumul de alcool etilic în timpul tratamentului cu Adoxa EP.

Administrarea de Adoxa EP 150 mg, capsule cu eliberare prelungita în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau dacă doriţi să deveniţi gravidă. Utilizaţi Adoxa EP numai după ce discutaţi cu medicul dumneavoastră beneficiul terapeutic pentru dumneavoastră şi riscul potenţial pentru făt.
Asiguraţi-vă că moaşa şi/sau medicul ştiu că luaţi Adoxa EP. Când sunt luate în timpul sarcinii, medicamente asemănătoate (ISRS) pot să crescă riscul de apariţie a unei afecţiuni grave la nou-născuţi, numită hipertensiune pulmonară persistentă la nou-născut (HTPPNN), ceea ce face nou-născutul să respire mai repede şi să aibă culoare vineţie. Aceste simptome apar, de regulă, în primele 24 ore după naştere. Dacă aceasta se întâmplă copilului dumneavoastră, trebuie să vă adresaţi imediat moaşei şi/sau medicului dumneavoastră.
Dacă luaţi Adoxa EP în timpul sarcinii trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră despre acest lucru deoarece copilul poate prezenta unele simptome la naştere. Aceste simptome apar, de obicei, în primele 24 ore după naştere. Simptomele includ tulburări de alimentaţie şi de respiraţie. Dacă nou născutul prezintă aceste simptome şi sunteţi îngrijorat, adresaţi-vă medicului dumenavoastră şi/sau personalului medical.
Venlafaxina trece în laptele matern. Există risc de afectare a sugarului. S-au raportat câteva cazuri de sugari alăptaţi cu lapte uman care au prezentat simptome precum plâns, iritabilitate şi tulburări de somn. Ca urmare, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră şi acesta va decide dacă trebuie să încetaţi alăptarea sau tratamentul cu Adoxa EP.

Prezentare ambalaj:

Capsule gelatinoase nr. 0, cu cap şi corp opac de culoare caramel, având imprimate cu cerneală neagră RVn pe cap şi 150 pe corp.
Capsule de 150 mg sunt disponibile în cutii ce conţin blistere cu 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60 şi 100 de capsule.
Pentru utilizare în spital sunt disponibile flacoane a câte 100 capsule.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Adoxa EP după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă venlafaxinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Adoxa EP 150 mg, capsule cu eliberare prelungita(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Adoxa EP 150 mg, capsule cu eliberare prelungita vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.