Prospect Agen 10 mg, comprimate

Substanța activă: besilat de amlodipină
Producator: Zentiva SA Romania
Clasa ATC: [C08CA]: sistem cardiovascular >> blocanti de calciu >> blocanti de calciu cu efecte preponderent vasculare >> dyhidropyridine derivati
Categoria: Afectiuni cardiovasculare
Grupa farmaceutică: Blocante ale canalelor de calciu
Tip: Comprimate

Indicații Agen 10 mg, comprimate:

Agen este utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale şi anginei pectorale (aport insuficient de sânge către muşchiul inimii). Poate fi utilizată singură sau in asociere cu alte medicamente care scad tensiunea arterială.

Medicamentul este destinat tratamentului pacienţilor adulţi.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Agen
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă sau la oricare dintre celelalte componente ale Agen;
- dacă suferiţi de stenoză aortică semnificativă (stenoză de valvă aortică), angină pectorală instabilă (durere in piept),
- dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.
Medicamentul nu trebuie utilizat la pacienţi cu şoc cardiogen (insuficienţa funcţiei de pompă a inimii), hipotensiune arterială severă (scăderea tensiunii arteriale) şi insuficienţă cardiacă (capacitate de pompare scăzută) după un infarct miocardic (atac de cord) in primele 28 de zile.
Utilizarea de amlodipină (substanţa activă din Agen) la copii nu a fost clar stabilită incă.

Administrare Agen 10 mg, comprimate:

Utilizaţi intotdeauna Agen exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza iniţială la pacienţii adulţi este de 5 mg (un comprimat de Agen 5) o dată pe zi. Medicul poate creşte această doză până la 10 mg (un comprimat de Agen 10 sau 2 comprimate de Agen 5) o dată pe zi.
Se recomandă utilizarea comprimatelor in acelaşi moment al zilei.
Beţi o cantitate mică de lichid (apă) după ingestia comprimatului.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Agen
Principalul simptom de supradozaj cu Agen este hipotensiunea arterială, care se poate manifesta ca ameţeli, eventual chiar pierderea conştienţei.
Dacă aţi luat mai multe comprimate decât trebuie sau dacă altcineva a utilizat medicamentul dumneavoastră, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau prezentaţi-vă la cel mai apropiat serviciu de urgenţă.

Dacă uitaţi să utilizaţi Agen
Dacă uitaţi să vă luaţi doza, nu vă ingrijoraţi. Lăsaţi doza uitată şi utilizaţi doza următoare la
momentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă incetaţi să utilizaţi Agen
Este important să nu intrerupeţi tratamentul singur. În cazul in care nu sunteţi sigur, discutaţi cu
medicul dumneavoastră sau farmacistul.
Dacă aveţi orice intrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acțiune:

Agen este un medicament care aparţine grupei de medicamente denumită blocante ale canalelor de calciu. Agen scade permeabilitatea canalelor de calciu. Scade tonusul stratului muscular neted din peretele vascular, reducând astfel tensiunea arterială; sângele poate circula apoi mai uşor prin vas. Debutul lent al acţiunii previne pericolul de hipotensiune arterială posturală (ameţeli in caz de schimbare bruscă a poziţiei). Agen administrat o dată pe zi duce la scăderea tensiunii arteriale pentru toată durata de 24 de ore. Agen administrat o dată pe zi la pacienţii cu angină pectorală (manifestată printr-o durere in piept tipică) creşte irigarea cu sânge a cordului, ameliorând astfel aportul de oxigen, lucru ce determină reducerea frecvenţei crizelor de angină şi a consumului de nitroglicerină. Agen poate fi utilizat chiar şi de către pacienţii cu insuficienţă cardiacă pentru tratamentul hipertensiunii arteriale sau anginei pectorale.

Compoziție Agen 10 mg, comprimate:

Substanţa activă este besilat de amlodipină 13,870 mg, care corespund la amlodipină 10 mg pentru un comprimat.
Celelalte componente sunt celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu, hidrogenofosfat de calciu dihidrat, stearat de magneziu.

Precauții:

Pacienţii cu insuficienţă hepatică pot utiliza Agen doar in cazul in care este strict necesar.
Sunt necesare precauţii speciale la pacienţi cu tensiune arterială mică şi cardiomiopatie (afecţiune a muşchiului inimii).

Atenționări:

Absorbţia medicamentului nu este influenţată de aportul de alimente. Nu beţi suc de grepfrut în timpul tratamentului cu Agen, deoarece poate să determine creşterea concentraţiei de substanţă activă (amlodipină) din sânge, crescând astfel efectul său terapeutic şi riscul de posibile reacţii adverse.

Reacții adverse ale Agen 10 mg, comprimate:

Ca toate medicamentele, Agen poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Pot apare durere de cap, umflare " mai ales in jurul gleznelor, leşin, somnolenţă, greaţă, durere abdominală, inroşire bruscă a feţei, purpură (hemoragie spontană la nivelul pielii), hipoestezie, parestezie, pervertirea gustului, tremurături, ţiuituri in urechi, tuse, rinită, modificări de culoare ale pielii, tulburări de micţiune, nicturie, creştere sau scădere ponderală, palpitaţii şi greaţă. Rar, pot apare scăderea tensiunii arteriale, mâncărime şi erupţie trecătoare pe piele, lipsă de aer, spasme musculare, pierderea apetitului alimentar, creşterea frecvenţei micţiunilor, căderea părului, durere lombară, modificări ale dispoziţiei, durere musculară, afectarea vederii, hipertrofie a mucoasei gingiilor şi eritem polimorf (o boală veziculară a pielii şi mucoaselor). În cazul apariţiei icterului (aspect galben al pielii şi albului ochilor) vă rugăm adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Vă rugăm adresaţi-vă medicului dumneavoastră curant in legătură cu orice posibilă apariţie a reacţiilor adverse sau alte reacţii neobişnuite.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată in acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Agen poate fi utilizată in siguranţă impreună cu alte medicamente. Totuşi, medicul dumneavoastră curant trebuie să fie informat in legătură cu toate medicamentele pe care le utilizaţi, inclusiv cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea de Agen 10 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Femeile gravide sau care alăptează nu pot utiliza Agen.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări inainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Ambalaj continand 30 comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la indemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Agen după data de expirare inscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra in ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă besilat de amlodipină:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Agen 10 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Agen 10 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.