Prospect Alozur 10 mg, comprimate

Substanța activă: amlodipinum
Producator: Specifar S.A., Grecia
Clasa ATC: [C08CA]: sistem cardiovascular >> blocanti de calciu >> blocanti de calciu cu efecte preponderent vasculare >> dyhidropyridine derivati

Indicații Alozur 10 mg, comprimate:

Alozur aparţine grupului de medicamente denumite blocanţi ai canalelor de calciu.

Alozur este indicată în tratamentul:
- tensiunii arteriale crescute;
- durerilor în piept datorate îngustării arterelor coronariene ale muşchiului inimii (angina pectorală) sau forma mai rară a durerilor în piept determinate de constricţia arterelor coronariene ale muşchiului inimii (angina vasospastică).
Dacă suferiţi de tensiune arterială crescută, Alozur acţionează prin dilatarea vaselor de sânge din inima, astfel că sângele trece prin ele cu mai multă uşurinţă.
Dacă suferiţi de angină, Alozur acţionează prin îmbunătăţirea alimentării cu sânge a muşchiului inimii, care apoi primeşte mai mult oxigen şi astfel este prevenită durerea în piept. Alozur nu îndepărtează imediat durerea în piept în cazul anginei.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Alozur:
- dacă aveţi valori foarte mici ale tensiunii arteriale;
- în stări de şoc;
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă sau la oricare dintre celelalte componente ale Alozur;
- dacă aveţi insuficienţă cardiacă după un infarct miocardic acut (în ultimele 28 de zile);
- dacă aveţi o îngustare a orificiului valvei aortice (stenoză aortică);
- dacă aveţi angină pectorală instabilă.

Administrare Alozur 10 mg, comprimate:

Utilizaţi întotdeauna Alozur exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Adulţi:
Doza uzuală este de 5 mg zilnic. Dacă este necesar doza poate fi crescută la 10 mg o dată pe zi după 2-4 săptămâni.
Vârstnici:
Doza trebuie ajustată. Urmaţi întotdeauna indicaţiile medicului. Orice creştere a dozei necesită precauţie.
Pacienţi cu insuficienţă hepatică:
Doza trebuie redusă. Urmaţi întotdeauna indicaţiile medicului.
Comprimatele trebuie luate cu un pahar cu apă.
Divizarea comprimatului de 10 mg: ţineţi comprimatul cu ambele mâini, cu linia mediană sub degetul mare. Apăsaţi uşor pentru a împărţi comprimatul în două.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Alozur
Dacă din greşeală utilizaţi prea multe comprimate, pot apare următoarele simptome: ameţeli pronunţate şi/sau senzaţie de cap uşor, dificultăţi în respiraţie, creşterea frecvenţei urinare.
Mergeţi la cel mai apropiat spital, unitatea de primiri urgenţe sau spuneţi imediat medicului dumneavoastră.
Dacă uitaţi să utilizaţi Alozur
Dacă uitaţi să luaţi un comprimat, puteţi să-l luaţi până la 12 ore de la ora dumneavoastră obişnuită de administrare. Dacă au trecut mai mult de 12 ore, nu mai trebuie să luaţi doza uitată, ci să luaţi urmatoarea doză la ora dumneavoastră obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Alozur
Tratamentul trebuie întrerupt sau schimbat numai la indicaţiile medicului dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Alozur 10 mg, comprimate:

Substanţa activă este amlodipina. Fiecare comprimat conţine 10 mg amlodipină (sub formă de besilat de amlodipină).
Celelalte componente sunt celuloză microcristalină; hidrogenofosfat de calciu anhidru; amidonglicolat de sodiu (tip A) şi stearat de magneziu.

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Alozur:
- dacă aveţi afectată funcţia iminii (insuficienţă cardiacă);
- dacă aveţi insuficienţă hepatică;
- dacă sunteţi trataţi prin dializă;
- dacă sunteţi în vârstă şi este necesară o creştere a dozei.
Datorită experienţei insuficiente, Alozur nu este recomandată pentru utilizare la copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani).

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Utilizarea Alozur poate determina reacţii adverse, cum sunt ameţeli, durere de cap, oboseală sau greaţă, care pot afecta siguranţa la muncă şi în trafic.

Reacții adverse ale Alozur 10 mg, comprimate:

Ca toate medicamentele, Alozur poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţii adverse grave
Reacţii adverse foarte rare (acestea apar la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi, inclusiv cazurile izolate): reacţii cutanate grave, ca de exemplu, inflamarea pielii şi ulceraţii ale pielii, umflarea feţei, laringelui, mâinilor, picioarelor şi probleme de respiraţie (edem angioneurotic).
Dacă vreuna dintre aceste reacţii adverse apar, trebuie să mergeţi imediat la medic.
Alte reacţii adverse
Reacţii adverse foarte frecvente (acestea apar la mai mult de 1 din 10 pacienţi): umflarea gleznelor.
Reacţii adverse frecvente (acestea apar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 100 pacienţi): dureri de cap (în special la începutul tratamentului), somnolenţă, ameţeli, slăbiciune generală, palpitaţii, greaţă, indigestie, dureri abdominale, înroşirea feţei cu senzaţie de caldură, în special la începutul tratamentului.
Reacţii adverse mai puţin frecvente (acestea apar la mai puţin de 1 din 100 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 1000 pacienţi): dezvoltarea sânilor la bărbaţi, stare generală de rău, uscăciunea gurii, frisoane, furnicături la nivelul pielii, transpiraţie excesivă, tulburări de vedere, ţiuituri în urechi, sunete în urechi, tulburări ale somnului, iritabilitate, depresie, stare de leşin, accelerarea bătăilor inimii, dureri în piept, agravarea anginei pectorale (la începutul tratamentului).
Tensiune arterială scăzută, scurtarea respiraţiei, strănut/secreţii nazale, simptome de răceală, vărsături, diaree, constipaţie, umflarea gingiilor, erupţie trecătoare pe piele, mâncărimi, urticarie, căderea părului, decolorarea pielii, purpură, crampe, dureri de spate, musculare şi articulare, urinări frecvente, creşteri sau scăderi în greutate, inflamarea venelor.
Reacţii adverse rare (acestea apar la mai puţin de 1 din 1000 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 10000 pacienţi): confuzie, modificări ale dispoziţiei, anxietate, creşterea valorilor enzimelor hepatice, icter şi hepatită.
Reacţii adverse foarte rare (acestea apar la mai puţin de 1 pacient din 10000, inclusiv cazuri izolate):
scăderea numărului de celule albe şi de trombocite în sânge, conţinut ridicat de zahăr în sânge, boală nervoasă (neuropatie periferică), tuse, inflamarea mucoasei stomacului, inflamarea pancreasului, reacţii alergice cu mâncarime şi erupţii trecătoare pe piele.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţiona-tă în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Întotdeauna spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau vi se administrează în asociere cu Alozur, unul din următoarele medicamentele:
* ketoconazol, itraconazol (împotriva infecţiilor fungice) sau ritonavir (un medicament pentru SIDA), deoarece pot creşte concentraţia amlodipinei;
* rifampicină, deoarece concentraţia amlodipinei poate fi redusă;
* remedii naturale care conţin sunătoare (Hypericum perforatum), deoarece concentraţia amlodipinei poate fi redusă;
* alte medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale şi diuretice, deoarece amlodipina poate creşte acţiunea lor.
Utilizarea Alozur cu alimente şi băuturi
Puteţi administra Alozur împreună cu alimente şi băuturi.

Administrarea de Alozur 10 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Sarcina
Utilizaţi Alozur numai la indicaţiile medicului dumneavoastră.

Alăptarea
Dacă alăptaţi, nu utilizaţi Alozur.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele sunt rotunde şi de culoare albă.
Comprimatele de 10 mg au o linie mediană pe una din feţe şi pot fi divizate în două părţi egale.

Cutie cu 3 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a câte 10 comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Alozur după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi far-macistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă amlodipinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Alozur 10 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Alozur 10 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.