Prospect Torvacard 10 mg, comprimate filmate
Substanța activă: atorvastatinum
Producator: Zentiva a.s., Republica Ceha
Clasa ATC: [C10AA]:
sistem cardiovascular >>
hipolipemiante >>
hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante >>
inhibitori ai HMG CoA
Indicații Torvacard 10 mg, comprimate filmate:
Torvacard face parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub denumirea de statine, care sunt medicamente pentru reglarea valorii lipidelor (grăsimii).Torvacard este utilizat pentru scăderea lipidelor din sânge, cunoscute sub denumirea de colesterol şi trigliceride, când o dietă fără grăsimi şi modificările stilului de viaţă nu au fost eficace. Dacă prezentaţi risc crescut de boală de inimă, Torvacard poate, de asemenea, să fie utilizat pentru scăderea riscului chiar dacă valorile colesterolului dumneavoastră sunt normale. Pe timpul tratamentului trebuie continuată o dietă standard pentru scăderea colesterolului. Colesterolul este o substanţă care apare în mod normal în organism, fiind necesară pentru creşterea normală. Cu toate acestea, dacă există prea mult colesterol în sângele dumneavoastră, acesta se poate depune pe pereţii vaselor de sânge, care pot fi blocate în cele din urmă. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze de boală de inimă. Este un lucru acceptat faptul că valorile crescute de colesterol determină creşterea riscului de boală de inimă. Alţi factori care cresc riscul de boală de inimă includ hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, greutatea crescută, sedentarismul, fumatul sau antecedentele familiale de boală de inimă.
Contraindicații:
Nu utilizaţi Torvacard- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la Torvacard, la orice medicament similar utilizat pentru scăderea valorii lipidelor din sânge sau la orice altă componentă a medicamentului - vezi pct. 6 pentru detalii,
- dacă aveţi sau aţi avut vreodată o afecţiune care afectează ficatul
- dacă aţi avut valori anormale ale analizelor hepatice inexplicabilă,
- dacă sunteţi o femeie care poate să aibă copii şi nu utilizaţi o metodă eficientă de contracepţie,
- dacă sunteţi gravidă, încercaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi,
- dacă aveţi o tulburare musculară denumită miopatie (dureri musculare repetate sau neexplicate)
Administrare Torvacard 10 mg, comprimate filmate:
Doza uzuală iniţială a tratamentului cu Torvacard este 10 mg o dată pe zi. Dacă este necesar, această doză poate fi crescută de către medicul dumneavoastră până când luaţi cantitatea de care aveţi nevoie. Medicul dumneavoastră va adapta doza la intervale de 4 săptămâni sau mai mult. Doza maximă de Torvacard este 80 mg o dată pe zi.Comprimatele de Torvacard trebuie înghiţite întregi, cu apă, şi pot fi luate în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Cu toate acestea, încercaţi să vă luaţi comprimatul în acelaşi moment al zilei.
Luaţi întotdeauna Torvacard exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Înainte de începerea tratamentului, medicul dumneavoastră vă va recomanda o dietă cu conţinut scăzut de colesterol, pe care trebuie să o respectaţi, de asemenea, în timpul tratamentului cu Torvacard.
Durata tratamentului cu Torvacard va fi stabilită de către medicul dumneavoastră.
Vă rugăm să îi spuneţi medicului dumneavoastră dacă consideraţi că efectul Torvacard este prea puternic sau prea slab.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Torvacard
Dacă luaţi accidental prea multe comprimate de Torvacard (mai mult decât doza dumneavoastră zilnică obişnuită), contactaţi-l pe medicul dumneavoastră sau cel mai apropiat spital pentru recomandări.
Dacă uitaţi să utilizaţi Torvacard
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză programată la momentul corect. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Compoziție Torvacard 10 mg, comprimate filmate:
Substanţa activă este atorvastatina. Un comprimat filmat conţine 10 mg atorvastatină sub formă de atorvastatină calcică.Celelalte componente sunt:
Nucleu-celuloză microcristalină, oxid de magneziu greu, lactoză monohidrat, croscarmeloză sodică, hidroxipropilceluloza de joasă substituţie, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; film-hipromeloză, macrogol 6000, dioxid de titan (E 171), talc.
Precauții:
Următoarele reprezintă motive pentru care Torvacard poate să nu fie potrivit pentru dumneavoastră:- dacă aveţi probleme renale
- dacă aveţi o reducere a funcţiei glandei tiroide (hipotiroidism),
- dacă aţi avut dureri musculare repetate sau neexplicate, istoric personal sau familial de probleme musculare
- dacă aţi avut anterior probleme musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente pentru scăderea valorii lipidelor (de exemplu alte "statine" sau "fibraţi")
- dacă consumaţi cu regularitate o cantitate mare de alcool
- dacă aţi avut boli ale ficatului
- dacă aveţi mai mult de 70 de ani,
Dacă oricare dintre acestea sunt valabile în cazul dumneavoastră, medicul dumneavoastră va trebui să efectueze o analiză de sânge înainte şi posibil în timpul tratamentului cu Torvacard pentru a evalua riscul dumneavoastră de a face reacţii adverse musculare.
Atenționări:
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelorNu conduceţi vehicule dacă acest medicament vă afectează capacitatea de a conduce. Nu utilizaţi instrumente sau utilaje dacă capacitatea dumneavoastră de a le utiliza este afectată de acest medicament.
Informaţii importante privind unele componente ale Torvacard
Torvacard conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Reacții adverse ale Torvacard 10 mg, comprimate filmate:
Ca toate medicamentele, Torvacard poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.Următoarele reacţii adverse sunt importante şi necesită intervenţie imediată dacă le prezentaţi:
- Edem angioneurotic (umflarea feţei, limbii şi a traheei, care poate provoca mari dificultăţi de respiraţie). Aceasta este o reacţie foarte rară, care poate fi gravă când apare. Trebuie să îl informaţi imediat pe medicul dumneavoastră dacă se întâmplă acest lucru.
- Ocazional, pacienţii au prezentat o distrugere musculară sau o inflamaţie musculară şi, foarte rar, aceasta a evoluat spre o afecţiune care poate pune viaţa în pericol (denumită "rabdomioliză"). Dacă prezentaţi slăbiciune musculară, sensibilitate sau durere musculară şi, mai ales, dacă în acelaşi moment vă simţiţi rău sau aveţi febră, întrerupeţi administrarea de Torvacard şi spuneţi-i medicului dumneavoastră imediat.
Afecţiuni rare care afectează mai puţin de 1 din 10000 de pacienţi care iau Torvacard (acest lucru înseamnă că pentru fiecare 10000 de pacienţi care iau Torvacard, 9999 nu este de aşteptat să prezinte aceste reacţii adverse).
- dacă prezentaţi probleme cu sângerări sau vânătăi neaşteptate sau neobişnuite, acest lucru poate sugera o problemă hepatică. Trebuie să mergeţi la medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.
Alte reacţii adverse posibile în cazul Torvacard
Ca toate medicamentele, Torvacard poate uneori să determine reacţii adverse la unele persoane.
Afecţiunile frecvente afectează cel puţin 100 din 10000 de pacienţi care iau Torvacard (acest lucru înseamnă că pentru fiecare 10000 de pacienţi, până la 9900 de pacienţi nu este de aşteptat să prezinte aceste reacţii adverse).
Acestea includ: greaţă, durere abdominală, constipaţie, gaze, indigestie, dureri de cap, durere musculară, slăbiciune, diaree, insomnie, ameţeli, durere toracică, reacţii alergice, amorţeli, durere articulară şi durere de spate, astenie, edem periferic, mâncărime.
Alte reacţii adverse mai puţin frecvente au fost întâlnite la unii pacienţi care iau Torvacard sau alte medicamente de acest tip. Nu toate aceste reacţii sunt neapărat legate de utilizarea acestor medicamente; afecţiunile mai puţin frecvente afectează mai puţin de 100 din 10000 de pacienţi care iau Torvacard (acest lucru înseamnă că pentru fiecare 10000 de pacienţi care iau Torvacard, cel puţin 9900 de pacienţi este de aşteptat să nu prezinte aceste reacţii adverse). Acestea includ: anorexie (scăderea poftei de mâncare), amorţeli sau furnicături în degetele de la mâini şi de la picioare, vărsături, erupţie trecătoare pe piele, crampe musculare, sângerări sau vânătăi neaşteptate, ţiuit în urechi şi/sau în cap, creştere în greutate, pierderea memoriei, urticarie, senzaţie de rău, impotenţă, căderea părului, pancreatită (inflamaţie a pancreasului care duce la durere de stomac).
Afecţiunile rare afectează mai puţin de 10 din 10000 de pacienţi care iau Torvacard (acest lucru înseamnă că pentru fiecare 10000 de pacienţi care iau Torvacard, cel puţin 9990 nu este de aşteptat să prezinte aceste reacţii adverse). Acestea includ: scăderea sensibilităţii pielii la atingerea uşoară sau la durere, sensibilitate musculară, erupţie veziculoasă, edem periferic (de exemplu umflarea gleznelor), hepatită (inflamaţie hepatică), icter (îngălbenirea pielii şi a albului ochilor), rabdomioliză (durere şi slăbiciune musculară gravă, deseori însoţite de febră)
Afecţiunile foarte rare care afectează mai puţin de 1 din 10000 de pacienţii care iau Torvacard (acest lucru înseamnă că pentru fiecare 10000 de pacienţi care iau Torvacard, cel puţin 9999 nu este de aşteptat să prezinte aceste reacţii adverse). Acestea includ: edem angioneurotic (umflarea feţei, limbii şi traheei care pot determina dificultăţi mari de respiraţie), sindrom Stevens-Johnson (afecţiune veziculoasă gravă a pielii, gurii, ochilor şi organelor genitale), eritem polimorf (erupţie trecătoare pe piele roşie neuniformă). S-au observat, de asemenea, creşteri şi scăderi ale glicemiei (Dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să continuaţi să vă monitorizaţi cu atenţie glicemia).
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Unele medicamente pot interacţiona cu Torvacard:- medicamente utilizate pentru a modifica modul în care acţionează sistemul dumneavoastră imunitar, de exemplu ciclosporină,
- anumite antibiotice sau medicamente antifungice, de exemplu eritromicină, claritromicină, ketoconazol, itraconazol, rifampicină,
- alte medicamente pentru reglarea valorii lipidelor, de exemplu gemfibrozil, alţi fibraţi, derivaţi ai acidului nicotinic, colestipol,
- anumite blocante ale canalelor de calciu utilizate pentru angină pectorală sau hipertensiune arterială, de exemplu nifedipină; medicamente pentru reglarea ritmului inimii dumneavoastră, de exemplu digoxină,
- anumite benzodiazepine utilizate pentru anxietate şi alte afecţiuni, de exemplu nefazodonă
- inhibitori de proteaze utilizaţi în tratamentul HIV
- alte medicamente cunoscute a interacţiona cu Torvacard includ warfarină (care reduc coagularea sângelui), contraceptive orale, fenitoină (un anticonvulsivant pentru epilepsie) şi antiacide (medicamente care conţin aluminiu sau magneziu).
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Utilizarea Torvacard cu alimente şi băuturi
Sucul de grapefruit
Nu beţi mai mult de unul sau două pahare mici cu suc de grapefruit pe zi, deoarece cantităţile mari de suc de grapefruit pot modifica efectele Torvacard.
Alcool
Evitaţi să consumaţi prea mult alcool în timpul tratamentului cu acest medicament.
Administrarea de Torvacard 10 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:
Nu luaţi Torvacard dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau dacă încercaţi să rămâneţi gravidă. Femeile cu potenţial fertil trebuie să ia măsuri adecvate.Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Alăptarea
Nu luaţi Torvacard dacă alăptaţi.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Prezentare ambalaj:
Comprimatele filmate de Torvacard sunt comprimate filmate biconvexe, cu formă ovală, de culoare albă până la aproape albă.Mărime ambalaj: 30 şi 90 de comprimate filmate
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Condiții de păstrare:
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Perioada de valabilitate după prima deschidere a flaconului este de 90 de zile, păstrat la temperaturi sub 25ºC.
Nu utilizaţi Torvacard după data de expirare înscrisă pe ambalajul secundar. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu utilizaţi Torvacard dacă observaţi semne vizibile de deteriorare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă atorvastatinum:
- Tulip 40 mg, comprimate filmate
- Atilen 40 mg, comprimate filmate
- Torvacard 20 mg, comprimate filmate
- Atorvilbitin 10 mg, comprimate filmate
- SORTIS 10 mg, compr. film.
- ASCORD 10 mg comprimate filmate
- Gletor 10 mg comprimate filmate
- Tulip 10 mg, comprimate filmate
- Atorgamma 10 mg, comprimate filmate
- Atoris 10 mg, comprimate filmate
- Gletor 40 mg comprimate filmate
- Atorvastatina Mylan 10 mg, comprimate filmate
- Atoris 60 mg, comprimate filmate
- Stavra 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate
- Atoris 30 mg, comprimate filmate
- Statorva 30 mg, 60 mg, 80 mg, comprimate filmate
- Atorvastatin Terapia 80 mg comprimate filmate
- Amicor 40 mg, comprimate filmate
- Atorvastatină Teva 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate
- Voredanin 20 mg, comprimate filmate
- Atorvastatină Accord 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate
- Torvacard 40 mg, comprimate filmate
- Modlip 20 mg, comprimate filmate
- Atorvastatina Mylan 40 mg, comprimate filmate
- Atoris 40 mg, comprimate filmate
- Amicor 10 mg, comprimate filmate
- Tulip 80 mg, comprimate filmate
- Torvacard 80 mg, comprimate filmate
- Atorvastatin Terapia 40 mg comprimate filmate
- Atorvastatină Stada comprimate filmate
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Torvacard 10 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
- Amicor 10 mg, comprimate filmate
- Amicor 20 mg, comprimate filmate
- Amicor 40 mg, comprimate filmate
- ASCORD 10 mg comprimate filmate
- ASCORD 20 mg comprimate filmate
- ASCORD 40 mg comprimate filmate
- ASCORD 80 mg comprimate filmate
- Astrium 5 mg, 10 mg, 20 mg, 40 mg comprimate filmate
- Atilen 10 mg, comprimate filmate
- Atilen 20 mg, comprimate filmate
- Atilen 40 mg, comprimate filmate
- Atilen 80 mg, comprimate filmate
- Atorgamma 10 mg, comprimate filmate
- Atorgamma 20 mg, comprimate filmate
- Atorgamma 40 mg, comprimate filmate
- Atoris 10 mg, comprimate filmate
- Atoris 20 mg, comprimate filmate
- Atoris 30 mg, comprimate filmate
- Atoris 40 mg, comprimate filmate
- Atoris 60 mg, comprimate filmate
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Torvacard 10 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!