Prospect Apleek 60 micrograme/24 ore + 13 micrograme/24 ore plasture transdermic

Substanța activă: combinatii
Clasa ATC: [G03AA]: aparatul genito-urinar si hormonii sexuali >> hormonii sexuali si modulatorii sistemului genital >> contraceptive hormonale sistemice >> progesteron si estrogeni combinatii fixe

Indicații Apleek 60 micrograme/24 ore + 13 micrograme/24 ore plasture transdermic:

Apleek este un plasture utilizat pentru prevenirea sarcinii. Fiecare plasture conț ine doi hormoni feminini diferiți, și anume gestoden şi etinilestradiol, care sunt eliberați continuu în cantități mici, pe o perioadă de 7 zile.

Deoarece Apleek conține o combinație de doi hormoni, acesta apartine grupei „contraceptivelor hormonale combinate”.

Contraindicații:

Menţiuni generale
Înainte de a începe să utilizați Apleek, trebuie să citiți informațiile despre cheagurile de sânge de mai jos.
Este deosebit de important să citiți simptomele asociate prezenț ei unui cheag de sânge – (vezi „Cheaguri de sânge”). Înainte de a putea începe utilizarea Apleek, medicul dumneavoastră vă va pune anumite întrebări cu privire la istoricul stării de sănătate a dumneavoastră şi a rudelor apropiate.
De asemenea, medicul vă va măsura tensiunea arterială, şi în funcţie de starea dumneavoastră de sănătate, vă poate efectua anumite analize. În acest prospect sunt descrise mai multe situaţii în care trebuie să încetați utilizarea Apleek sau în care fiabilitatea Apleek poate fi scăzută. În aceste situaţii nu trebuie să aveţi contact sexual sau trebuie să luaţi măsuri contraceptive suplimentare nehormonale, de exemplu utilizarea prezervativului sau a unei alte metode contraceptive de tip barieră.
Nu utilizaţi metoda calendarului sau metoda temperaturii bazale. Aceste metode pot să nu fie sigure, deoarece Apleek determină modificări lunare ale temperaturii corpului și ale mucusului cervical. La fel ca și alte contraceptive hormonale, Apleek nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere sexuală.

Nu utilizați Apleek
Nu trebuie să utilizați Apleek dacă aveți vreuna dintre afecțiunile enumerate mai jos. Dacă aveți vreuna dintre afecțiunile enumerate mai jos, trebuie să-i spuneți medicului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră ce alte forme de contracepție sunt mai adecvate.

- dacă aveţi (sau aţi avut vreodată) un cheag de sânge într-un vas de sânge de la nivelul picioarelor (tromboză venoasă profundă, TVP), al plămânilor (embolie pulmonară, EP) sau al altor organe dacă știți că aveți o tulburare care afectează coagularea - de exemplu, deficit de proteină C, deficit de proteină S, deficit de antitrombină III, factor V Leiden sau anticorpi antifosfolipidici dacă aveţi nevoie de o operație sau dacă sunteţi imobilizată pentru o perioadă lungă de timp (vezi pct. „Cheaguri de sânge") dacă aţi avut vreodată un atac de cord sau un atac cerebral dacă aveți (sau ați avut vreodată) angină pectorală (o afecțiune care cauzează durere severă în piept și care poate fi primul semn al unui atac de cord) sau atac ischemic tranzitoriu (AIT - simptome temporare de atac cerebral) dacă aveţi oricare dintre următoarele afecțiuni care pot determina creșterea riscului de apariţie a cheagurilor de sânge la nivelul arterelor: diabet zaharat sever cu deteriorarea vaselor de sânge dacă aveţi tensiune arterială foarte crescută dacă aveţi o concentraţie foarte mare de grăsimi în sânge (colesterol sau trigliceride) o afecțiune cunoscută drept hiperhomocisteinemie dacă aveţi (sau aţi avut vreodată) un tip de migrenă numit „migrenă cu aură" dacă aveți (sau ați avut vreodată) o boală de ficat (ale cărei simptome pot fi îngălbenire a pielii sau mâncărime pe tot corpul) și ficatul dumneavoastră nu funcționează încă normal dacă aveți (sau ați avut vreodată) cancer care se poate dezvolta sub influenț a hormonilor sexuali (de exemplu la nivelul sânilor sau al organelor genitale) dacă aveți (sau ați avut vreodată) o tumoră benignă sau malignă la nivelul ficatului dacă aveţi orice sângerare vaginală inexplicabilă dacă sunteţi alergică la etinilestradiol, gestoden sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Acest lucru poate cauza, de exemplu, mâncărimi, erupţie trecătoare pe piele sau umflături. Dacă oricare dintre aceste afecțiuni apare pentru prima dată în timpul utilizării Apleek, îndepărtați imediat plasturele, opriţi utilizarea şi spuneţi-i medicului dumneavoastră.

Între timp utilizați măsuri contraceptive nehormonale.

Administrare Apleek 60 micrograme/24 ore + 13 micrograme/24 ore plasture transdermic:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Apleek previne apariția unei sarcini transferând hormoni în corpul dumneavoastră prin intermediul pielii. Plasturele trebuie să se lipească bine de piele pentru a acționa în mod adecvat. Eficacitatea Apleek depinde de cât de bine urmați instrucțiunile de utilizare a plasturelui. Cu cât urmați aceste instrucțiuni mai îndeaproape, cu atât există mai puține ș anse să rămâneți gravidă. Prin urmare, utilizați întotdeauna Apleek exact aș a cum este descris în această broș ură. Dacă nu respectați aceste instrucțiuni, puteți crește riscul de a rămâne gravidă.
Când să începeți utilizarea Apleek pentru prima dată Notați în ce zi a săptămânii aplicați primul plasture.Ziua respectivă va deveni „ziua de schimbare a plasturelui” săptămânală (vezi secţiunea de mai jos, despre „Ziua de schimbare a plasturelui”). Urmați regulile pentru începerea sau trecerea la utilizarea Apleek, selectând metoda contraceptivă utilizată în luna anterioară din coloana din stânga a tabelului următor: Reguli pentru începerea sau trecerea la utilizarea Apleek
Metoda contraceptivă utilizată în luna anterioară
Reguli pentru începerea sau trecerea la utilizarea Apleek
Metoda contraceptivă utilizată în luna anterioară
Reguli pentru începerea sau trecerea la utilizarea Apleek
Niciun contraceptiv hormonal
Începeți utilizarea Apleek în prima zi a ciclului (ziua 1 a menstruației). Apleek va acționa imediat și nu este necesar să utilizați o metodă contraceptivă suplimentară. Puteți începe, de asemenea, să utilizați un plasture în zilele 2-5 a ciclului, dar trebuie să vă asigurați că utilizați o metodă contraceptivă suplimentară (de exemplu prezervativ) în timpul celor 7 zile de utilizare a primului plasture.
Comprimat contraceptiv hormonal combinat
Vă recomandăm să începeți utilizarea Apleek în ziua URMĂTOARE administrării ultimului comprimat care conține hormoni din ambalajul cu comprimate. Aceasta înseamnă că nu există nicio perioadă fără comprimate. Dacă ambalajul cu comprimate conține și comprimate fără hormoni, puteți începe Apleek în ziua URMĂTOARE administrării ultimului comprimat care conține hormoni. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă nu sunteţi sigură care este aceasta. Puteţi să începeţi şi mai târziu, dar nu începeți niciodată mai târziu de ziua imediat următoare ultimei zile a perioadei fără comprimate (sau ziua imediat următoare zilei în care luați ultimul comprimat dintre comprimatele fără hormoni).
Inel vaginal contraceptiv combinat
Începeți utilizarea Apleek în ziua îndepărtării ultimului inel dintr- un ambalaj pentru un ciclu, dar cel târziu în ziua când ar fi trebuit să aibă loc următoarea aplicare.
Plasture contraceptiv combinat
Începeți utilizarea Apleek în ziua îndepărtării ultimului plasture dintr-un ambalaj pentru un ciclu, dar cel târziu în ziua când ar fi trebuit să aibă loc următoarea aplicare.
Comprimat conținând numai progestogen („minicomprimat”)
Puteți trece la utilizarea Apleek în orice zi, fără pauză. Trebuie să utilizați măsuri suplimentare de protecție contraceptivă (de exemplu prezervativ) în timpul celor 7 zile de utilizare a primului plasture.
Implant conținând numai progestogen
Începeți utilizarea Apleek în ziua îndepărtării implantului. Trebuie să utilizați măsuri suplimentare de protecție contraceptivă (de exemplu prezervativ) în timpul celor 7 zile de utilizare a primului plasture.
Sistem intrauterin cu eliberare de progestogen
Începeți utilizarea Apleek în ziua îndepărtării sistemului intrauterin. Trebuie să utilizați măsuri suplimentare de protecție contraceptivă (de exemplu prezervativ) în timpul celor 7 zile de utilizare a primului plasture.
Injecție conținând numai progestogen
Începeți utilizarea Apleek în ziua în care ar fi avut loc următoarea injecție. Trebuie să utilizați măsuri suplimentare de protecție contraceptivă (de exemplu prezervativ) în timpul celor 7 zile de utilizare a primului plasture.
După avort Urmaţi recomandările medicului dumneavoastră.
După naştere Dacă tocmai ați născut, medicul dumneavoastră vă poate spune să așteptați până la primul ciclu menstrual normal înainte de a începe să utilizați Apleek. Uneori este posibil să începeți mai devreme. Medicul dumneavoastră vă va oferi recomandări. Dacă, după naştere, aţi avut contact sexual înainte de a începe utilizarea Apleek, asiguraţi-vă că nu sunteţi gravidă sau aşteptaţi până la următorul ciclu menstrual înainte de a începe utilizarea plasturelui. Dacă doriţi să începeţi utilizarea Apleek după ce aţi născut şi alăptaţi, discutați mai întâi acest lucru cu medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră ce să faceți dacă nu sunteţi sigură când să începeţi utilizarea Apleek.
Unde să aplicați plasturele Utilizați Apleek numai în următoarele locuri: abdomen, fese sau partea superioară exterioară a braț ului, într-un loc unde nu se va freca de îmbrăcămintea fixă (vezi figura de mai jos). De exemplu, NU aplicați plasturele în zona beteliei îmbrăcăminții dumneavoastră.
Asigurați-vă că pielea de la locul de aplicare este nevătămată, sănătoasă, curată, uscată și, de preferinț ă, fără păr. NU aplicați plasturele pe sâni sau pe pielea tăiată, roșie sau iritată sau în același loc unde ați aplicat ultimul plasture. NU utilizați loțiuni, creme, uleiuri, pudre, farduri sau alte produse pe zona de piele unde este aplicat plasturele sau unde urmează să fie aplicat. Acest lucru poate împiedica lipirea adecvată a plasturelui sau îl poate face să se dezlipească. Schimbați locul de aplicare a plasturelui utilizând zone diferite ale aceluiași loc de aplicare. De exemplu, puteți schimba locul de la partea stângă la partea dreaptă a abdomenului, de la fesa stângă la fesa dreaptă și de la braț ul stâng la braț ul drept, în partea superioară a braț ului. Puteți utiliza, de asemenea, un loc diferit de aplicare în fiecare săptămână (de exemplu o săptămână partea superioară exterioară a braț ului, săptămâna următoare abdomenul). Verificați zilnic plasturele pentru a vă asigura că este bine lipit pe piele. Vă rugăm să rețineți Utilizați numai UN plasture o dată. Dacă plasturele este aplicat corect, puteți face baie sau duș ca de obicei. Nu există restricții, cum sunt înotul, utilizarea saunei sau exercițiile fizice, cât timp plasturele rămâne aplicat corect. Plasturele transparent este protejat de razele UV/lumina soarelui, prin urmare poate fi expus la lumina soarelui și nu este nevoie să rămână acoperit de îmbrăcăminte.
Ce ați primit la farmacie La farmacie ați primit o cutie cu Apleek, care include această broș ură, plus 3 sau 9, sau 18 plicuri sigilate, fiecare conținând un plasture Apleek. Numărul de plicuri depinde de prescripția medicală pe care v-a dat-o medicul.
Fiecare plic sigilat conține un plasture pentru aplicare pe piele. Plasturele este rotund și transparent. Pe partea adezivă, plasturele este acoperit de o membrană de protecție transparentă, lucioasă, pătrată, formată din două părți. Pe partea opusă, plasturele este acoperit de o folie protectoare pătrată, de culoare alb lăptos, care previne lipirea plasturelui în interiorul plicului.
Cum să pregătesc plasturele pentru aplicare 1. Rupeți plicul în partea de sus, cu degetele. Ruperea se va face de-a lungul liniei perforate. Nu utilizați o foarfecă. Nu tăiați, deteriorați sau modificați plasturele în niciun mod, deoarece acest lucru poate reduce efectul contraceptiv.
Plasture transparent rotund plus o membrană de protecţie transparentă, lucioasă, pătrată, formată din două părţi
Folie protectoare pătrată, de culoare alb lăptos

2. Plasturele contraceptiv rotund se află între o membrană de protecție transparentă, pătrată, formată din două părți și o folie protectoare pătrată, de culoare alb lăptos. Este important să scoateți plasturele din plic împreună cu membrana de protecție transparentă și cu folia protectoare de culoare alb lăptos. Nu aruncați plicul. Plicul trebuie păstrat pentru eliminarea plasturelui după utilizare (vezi „Eliminarea plasturilor”).
3. Aplicați plasturele imediat după deschiderea plicului, după cum urmează: Mai întâi îndepărtați folia protectoare pătrată, de culoare alb lăptos de pe partea superioară a plasturelui.
După îndepărtarea de pe plasture, trebuie eliminată folia protectoare pătrată, de culoare alb lăptos, care previne lipirea plasturelui în interiorul plicului. Membrana de protecție transparentă, lucioasă, pătrată, formată din două părți acoperă partea inferioară (adezivă) a plasturelui transparent rotund. Partea adezivă conține substanț ele active. Trebuie să evitați să atingeți suprafaț a adezivă a plasturelui, pentru a-i menține aderenț a.
Apoi îndepărtați o jumătate a membranei de protecție transparente.
Ținând plasturele de marginea care este încă acoperită de cea de-a doua jumătate a membranei de protecție, poziționați plasturele pe piele în locul unde va fi aplicat. După ce o jumătate a plasturelui este lipită uș or la locul de aplicare, îndepărtați cealaltă jumătate a membranei de protecție.
Apăsaţi ferm plasturele cu palma timp de 30 de secunde. Asiguraţi-vă că marginile se lipesc bine.
Țineți minte să nu aruncați plicul, deoarece veți avea nevoie de acesta pentru a elimina plasturele după utilizare (vezi „Eliminarea plasturilor”).

Instrucțiuni suplimentare de utilizare Fiecare plasture trebuie utilizat după cum urmează: trei plasturi, utilizați fiecare timp de o săptămână, și intervalul de 7 zile fără plasture formează un ciclu de 4 săptămâni.

Aplicați un nou plasture în aceeași zi în fiecare săptămână („ziua de schimbare a plasturelui” - vezi „Ziua de schimbare a plasturelui” de mai jos de la acest) timp de 3 săptămâni la rând. Asigurați-vă că ați îndepărtat plasturele vechi înainte de a aplica noul plasture, deoarece trebuie utilizat un singur plasture la un anumit moment dat. Asigurați-vă că utilizați un loc de aplicare diferit pentru fiecare plasture. În săptămâna 4, NU utilizați niciun plasture. Asigurați-vă că îndepărtați vechiul plasture. Menstruația ar trebui să apară în această săptămână. Dacă nu apare menstruația, vezi „Ce să fac dacă nu apare menstruația”. Pentru schema exactă privind momentul aplicării/îndepărtării unui plasture, vezi „Ziua de schimbare a plasturelui” de mai jos. În ziua următoare ultimei zile din săptămâna 4, începeți un nou ciclu de 4 săptămâni, în aceeași zi a săptămânii, aplicând un nou plasture („ziua schimbării plasturelui”), indiferent dacă menstruația continuă sau s-a oprit.
Repetați aceiași pași la fiecare 4 săptămâni.
NICIUN PLASTURE
2 3 1 4
PRIMUL PLASTURE
AL DOILEA PLASTURE
AL TREILEA PLASTURE
CALENDAR
SĂPTĂMÂN A
LUN MAR MIE JOI VIN SÂM DUM
1 2 3 4
PRIMUL PLASTURE AL DOILEA PLASTURE
AL TREILEA PLASTURE
NICIUN PLASTURE

Ziua de schimbare a plasturelui Aplicați fiecare nou plasture în aceeași zi a săptămânii. Ziua respectivă va fi „ziua de schimbare a plasturelui”. De exemplu, dacă primul plasture este aplicat duminica, toți plasturii următori trebuie aplicați în zilele de duminică. Utilizați numai un plasture o dată.
Primul plasture
Săptămâna 1 (ziua 1 a ciclului): aplicarea primului plasture
Al doilea plasture
Săptămâna 2 (ziua 8 a ciclului): îndepărtarea primului plasture și aplicarea imediată a celui de-al doilea plasture
Al treilea plasture
Săptămâna 3 (ziua 15 a ciclului): îndepărtarea celui de-al doilea plasture și aplicarea imediată a celui de-al treilea plasture
Niciun plasture
Săptămâna 4 (ziua 22 a ciclului): îndepărtarea celui de-al treilea plasture, niciun plasture între zilele 22 și 28!
Puteți schimba plasturele în orice moment al „zilei de schimbare a plasturelui”. Începeți următorul ciclu în aceeași „zi de schimbare a plasturelui”, după intervalul de 7 zile fără plasture (zilele 22-28).
Zile fără plasturi Nu utilizați un plasture în timpul săptămânii 4 (între zilele 22-28 ale ciclului).
Nu trebuie să purtați niciodată plasturele mai mult de 7 zile consecutiv. Dacă trec mai mult de 7 zile fără plasture, ESTE POSIBIL SĂ NU MAI FIȚI PROTEJATĂ ÎMPOTRIVA APARIȚIEI UNEI SARCINI. Dacă ați avut contact sexual într-o astfel de perioadă mai lungă fără plasture, este posibil ca deja să fiți gravidă. Utilizați o metodă contraceptivă suplimentară (vezi și „Ce să fac în cazul plasturilor dezlipiți, omiși sau neînlocuiți” mai jos la acest pct.).
CALENDAR SĂPTĂ MÂNA 1 2 3 4
PRIMUL PLASTURE
AL DOILEA PLASTURE
AL TREILEA PLASTURE
NICIUN PLASTURE

Cardul de reamintire și etichetele adezive pentru reamintire Pentru a vă ajuta să vă reamintiți „ziua de schimbare a plasturelui”, poate fi folositor cardul de reamintire și etichetele adezive detaș abile pentru reamintire, de la sfârșitul acestei broș uri. Pe cardul de reamintire vă puteți sublinia „ziua de schimbare a plasturelui” pentru ciclul de 4 săptămâni. Puteți utiliza, de asemenea, etichetele adezive pentru reamintire furnizate pentru marcarea calendarului sau jurnalului personal.

Eticheta adezivă pentru reamintire cu semnul de bifare trebuie plasată pe ziua în care aplicați primul plasture în săptămâna 1 - aceasta este „ziua de schimbare a plasturelui”.
Cele două etichete adezive pentru reamintire cu semne cu săgeți trebuie plasate pe „ziua de schimbare a plasturelui” în săptămânile 2 și 3.
Eticheta adezivă cu semnul încruciș at trebuie plasată pe „ziua de schimbare a plasturelui” în săptămâna 4. În săptămâna 4, NU utilizați niciun plasture.
După încheierea ciclului de 4 săptămâni, trebuie să repetați pașii de mai sus.
Dacă utilizaţi Apleek un timp mai îndelungat decât este necesar Este puțin probabil ca Apleek să producă supradozaj, deoarece plasturele eliberează o cantitate constantă de hormoni. Nu utilizați mai mult de un plasture o dată. Nu s-au raportat reacții adverse grave atunci când s-au administrat accidental doze mari de contraceptive hormonale. Supradozajul prin aplicarea mai multor plasturi o dată poate provoca greaț ă sau vărsături. La fetele tinere pot apărea sângerări vaginale. În caz de supradozaj, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
CALENDAR
CARD DE REAMINTIRE Marcați „ziua de schimbare a plasturelui” pe calendarul de mai jos. Verificați zilnic dacă plasturele este bine lipit pe piele.
SĂPTĂMÂNA
LUN MAR MIE JOI VIN SÂM DUM
1 2 3 4
PRIMUL PLASTURE
AL DOILEA PLASTURE
AL TREILEA PLASTURE
După încheierea săptămânii 4, trebuie să începeți un nou ciclu în „ziua de schimbare a plasturelui”
Dacă uitaţi să utilizați Apleek Ce trebuie să faceți în cazul plasturilor dezlipiți, omiși sau neînlocuiți. Dacă un plasture este dezlipit parțial sau complet mai puţin de o zi (până la 24 ore) Trebuie să încercați să îl aplicați din nou în același loc sau să îl înlocuiți imediat cu un nou plasture. Nu este necesară utilizarea unei metode contraceptive suplimentare. „Ziua de schimbare a plasturelui ” rămâne aceeaşi. mai mult de o zi (24 ore sau mai mult), sau dacă nu ști ți sigur cât timp a fost dezlipit plasturele ESTE POSIBIL SĂ NU MAI FIȚI PROTEJATĂ ÎMPOTRIVA APARIȚIEI UNEI SARCINI. Opriți ciclul contraceptiv în curs şi începeți imediat un nou ciclu, prin aplicarea unui nou plasture. Acum aveţi o nouă zi 1 şi o nouă „zi de schimbare a plasturelui”. În prima săptămână a noului ciclu trebuie să utilizați o metodă contraceptivă suplimentară, cum sunt prezervativele, spermicidele sau diafragma. Nu aplicați din nou un plasture dacă nu mai este aderent, dacă s-a lipit de el însuși sau de o altă suprafaț ă, dacă are alt material lipit pe el sau dacă anterior i s-a slăbit aderenț a sau a căzut. Dacă nu puteţi aplica din nou un plasture, aplicați imediat un nou plasture. Nu utilizați alți adezivi sau bandaje pentru a ține lipit Apleek. Dacă uitaţi să schimbaţi plasturele la începutul oricărui ciclu cu plasture (Săptămâna unu/ziua 1): ESTE POSIBIL SĂ NU FIȚI PROTEJATĂ ÎMPOTRIVA APARIȚIEI UNEI SARCINI. Aplicați primul plasture al noului ciclu imediat ce vă aduceţi aminte. Aveţi acum o nouă „zi de schimbare a plasturelui” şi o nouă „zi 1”. În prima săptămână a noului ciclu trebuie să utilizați o metodă contraceptivă suplimentară, cum sunt prezervativele, spermicidele sau diafragma. în mijlocul ciclului cu plasture (Săptămâna doi/ziua 8 sau săptămâna trei/ziua 15): Dacă întârziați una sau două zile (până la 48 ore): aplicați imediat un nou plasture. Aplicați următorul plasture în „ziua de schimbare a plasturelui” obişnuită. Nu este necesară utilizarea unei metode contraceptive suplimentare. Dacă întârziați mai mult de două zile (48 ore sau mai mult): ESTE POSIBIL SĂ NU FIȚI PROTEJATĂ ÎMPOTRIVA APARIȚIEI UNEI SARCINI. Opriți ciclul contraceptiv în curs şi începeți imediat un nou ciclu de 4 săptămâni, prin aplicarea unui nou plasture. Aveţi acum o nouă „zi de schimbare a plasturelui” şi o nouă „zi 1”. Utilizați o metodă contraceptivă suplimentară timp de o săptămână.
la sfârșitul ciclului cu plasture (Săptămâna patru/ziua 22): Dacă uitați să îndepărtați plasturele, trebuie să îl scoateți imediat ce vă amintiți (cel târziu până în ziua 28). Începeţi următorul ciclu în „ziua de schimbare a plasturelui” obişnuită, ziua imediat următoare după ziua 28. Nu este necesară utilizarea unei metode contraceptive suplimentare. Consecinț ele plasturilor dezlipiți, omiși sau neînlocuiți și ce trebuie să faceți în acest caz sunt prezentate în tabelul următor:

Consecinț ele plasturilor dezlipiți, omiși sau neînlocuiți și măsurile necesare Plasturi dezlipiția Perioada de timp Consecinț e asupra eficienț ei contraceptive a Măsurile necesare a Plasture dezlipit < 24 ore Eficienț ă contraceptivă asigurată Aplicați imediat un nou plasture Nu este necesară utilizarea unei metode contraceptive suplimentare „ziua de schimbare a plasturelui” rămâne nemodificată > 24 ore Eficienț ă contraceptivă compromisă Începeți imediat un nou ciclu de 4 săptămâni prin aplicarea unui nou plasture Utilizați o metodă contraceptivă suplimentară în următoarele 7 zileb Notați noua „zi de schimbare a plasturelui” Plasturi neînlocuiți la timpa Perioada de timp Consecinț ele asupra eficienț ei contraceptivea Măsurile necesare a primul plasture (săptămâna 1, ziua 1) neaplicat la timp primul plasture neaplicat în „ziua de schimbare a plasturelui” Eficienț ă contraceptivă compromisă Începeți imediat un nou ciclu de 4 săptămâni prin aplicarea unui nou plasture Utilizați o metodă contraceptivă suplimentară în următoarele 7 zileb Notați noua „zi de schimbare a plasturelui” primul sau al doilea plasture (săptămâna 1/2 sau 2/3) neînlocuit la timp < 48 ore Eficienț ă contraceptivă asigurată Aplicați imediat un nou plasture Nu este necesară utilizarea unei metode contraceptive suplimentare „Ziua de schimbare a plasturelui” rămâne nemodificată > 48 ore Eficienț ă contraceptivă compromisă Începeți imediat un nou ciclu de 4 săptămâni prin aplicarea unui nou plasture Utilizați o metodă contraceptivă suplimentară în următoarele 7 zileb Notați noua „zi de schimbare a plasturelui” al treilea plasture (săptămâna 3/4) neîndepărtat la timp Eficienț ă contraceptivă asiguratăc Îndepărtați plasturele Începeți următorul ciclu de 4 săptămâni în „ziua de schimbare a plasturelui” obiș nuită a Aplicabil pentru fiecare ciclu. b O metodă contraceptivă suplimentară este orice metodă contraceptivă nehormonală suplimentară, cu excepția metodei „calendarului” și a metodei „temperaturii” bazale. c Cu condiția ca cel de-al treilea plasture să fi fost înlocuit cu unul nou cel târziu în ziua 1 obiș nuită a noului ciclu cu plasture.
Asigurați-vă că noua cutie vi s-a prescris la timp, adică înainte de utilizarea ultimului plasture din cutie, pentru a vă asigura că nu rămâneți fără plasturi.
Ce să fac în cazul iritaţiilor pe piele Dacă utilizarea plasturelui duce la iritarea puțin confortabilă la locul aplicării, îndepărtați plasturele și aplicați un nou plasture într-un alt loc. Utilizați noul plasture până la următoarea „zi de schimbare a plasturelui” planificată.

Cum să mutați „ziua de schimbare a plasturelui” în altă zi Dacă doriți să modificați „ziua de schimbare a plasturelui”, finalizați ciclul în curs, îndepărtând cel de-al treilea plasture în ziua corectă. În timpul săptămânii fără plasture, puteți selecta o „zi de schimbare a plasturelui” mai devreme (niciodată mai târziu), aplicând un nou plasture în ziua dorită. Nu trebuie să aveți niciodată mai mult de 7 zile fără plasture.
Ce să fac dacă am vărsături sau diaree severă Cantitatea de hormoni pe care o primiţi din Apleek nu va fi afectată de vărsături sau diaree.
Dacă încetaţi să utilizaţi Apleek Puteți înceta utilizarea Apleek în orice moment. Dacă nu doriţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări privind alte metode contraceptive. Dacă intenționați să rămâneți gravidă, încetați să utilizați Apleek și așteptați următoarea menstruație înainte de a încerca să rămâneți gravidă. Veți putea calcula mai uș or data preconizată a nașterii. Puteți avea menstruații neregulate, în cantități reduse, sau menstruația poate fi absentă dacă încetați să utilizați Apleek, în special dacă menstruațiile dumneavoastră nu erau regulate înainte de a începe să utilizați Apleek. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Apleek 60 micrograme/24 ore + 13 micrograme/24 ore plasture transdermic:

Substanţele active sunt gestoden şi etinilestradiol. Fiecare plasture transdermic cu suprafaț a de 11 cm2 conține gestoden 2,10 mg şi etinilestradiol 550 micrograme.
Fiecare plasture transdermic eliberează 60 micrograme gestoden în 24 ore şi 13 micrograme etinilestradiol (echivalent cu doze orale de 20 micrograme) în 24 ore. Ceilalți excipienți din plasture sunt: Stratul de suport: strat exterior din polietilenă (PE) de joasă densitate Stratul adeziv: conținând adezivul: ester din rășină de pin hidrogenată, polibutenă, poliizobutilenă, pentaeritritol tetrakis(3-(3,5-di-terţ-butil-4-hidroxifenil)propionat), bemotrizinol Folia de separare: film din tereftalat de polietilenă (PET) Matricea adezivă: conținând adezivul: ester din rășină de pin hidrogenată, polibutenă, poliizobutilenă, pentaeritritol tetrakis(3-(3,5-di-terţ-butil-4-hidroxifenil)propionat) Înveliș ul de eliberare: film din tereftalat de polietilenă (PET) siliconat.

Precauții:

Când trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră?
Solicitați asistență medicală de urgență - dacă observați semne posibile ale unui cheag de sânge, ceea ce poate însemna că a apărut un cheag de sânge la nivelul piciorului (adică tromboză venoasă profundă), un cheag de sânge la nivelul plămânului (adică embolie pulmonară), un atac de cord sau un atac cerebral (vezi pct. „Cheag de sânge (tromboză)” de mai jos. Pentru o descriere a simptomelor acestor reacții adverse grave vă rugăm să consultați „Cum recunosc apariția unui cheag de sânge”.

Înainte să utilizaţi Apleek, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.
În unele situații trebuie să luați măsuri de precauție la utilizarea Apleek sau a oricărui alt contraceptiv hormonal combinat și este posibil să fie nevoie ca medicul dumneavoastră să vă examineze periodic. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă următoarele afecțiuni sunt valabile în cazul dumneavoastră. De asemenea, dacă în timp ce utilizaţi Apleek apare una dintre aceste afecțiuni sau se agravează, trebuie să îi spuneţi medicului dumneavoastră.
- dacă fumaţi dacă aveţi diabet zaharat
- dacă sunteţi supraponderală
- dacă aveţi tensiune arterială crescută
- dacă aveţi o problemă la inimă (afecțiune a valvelor inimii, tulburare a bătăilor inimii)
- dacă vreuna dintre rudele dumneavoastră apropiate a avut un cheag de sânge (tromboză la nivelul piciorului, „embolie pulmonară” la nivelul plămânului sau la nivelul altui organ), un atac de cord sau un atac cerebral la o vârstă tânără
- dacă aveţi migrenă
- dacă aveți epilepsie
- dacă o rudă apropiată are (sau a avut vreodată) cancer de sân
- dacă aveți o boală de ficat sau la nivelul veziculei biliare
- dacă aveţi depresie dacă aveţi boală Crohn sau colită ulcerativă (boală inflamatorie intestinală cronică)
- dacă aveţi lupus eritematos sistemic (LES - o boală care afectează sistemul dumneavoastră natural de apărare)
- dacă aveţi sindrom hemolitic uremic (SHU - o tulburare de coagulare a sângelui care provoacă insuficienţă renală)
- dacă aveţi „anemie cu celule în seceră" (o boală moştenită, a globulelor roşii din sânge)
- dacă aveţi concentraţii crescute de grăsimi în sânge (hipertrigliceridemie) sau istoric în familie pentru această afecţiune.
Hipertrigliceridemia a fost asociată cu un risc crescut de apariție a pancreatitei (inflamația pancreasului)
- dacă aveţi nevoie de o operație sau dacă sunteţi imobilizată pentru o perioadă mai lungă de timp (vezi „Cheaguri de sânge”)
- dacă tocmai ați născut, aveți un risc crescut de apariție a cheagurilor de sânge. Trebuie să întrebați medicul cât de curând după naștere puteți începe să utilizați Apleek.
- dacă aveți o inflamație la nivelul venelor de sub piele (tromboflebită superficială)
- dacă aveți varice dacă aveţi o afecțiune care a apărut prima dată sau s-a înrăutățit în timpul sarcinii sau în timpul unei utilizări anterioare de hormoni sexuali (de exemplu pierdere a auzului, o boală de sânge numită porfirie, o boală de piele numită herpes gestațional sau coree Sydenham, o boală a nervilor care cauzează miș cări bruște ale corpului)
- dacă aveţi (sau aţi avut vreodată) pete pigmentare de culoare maro-gălbui (numite „pete de sarcină"), în special la nivelul feţei (cloasmă). În acest caz evitați expunerea directă la razele soarelui sau la razele ultraviolete dacă aveţi angioedem ereditar.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi simptome de angioedem, cum sunt umflare a feţei, limbii sau a gâtului şi/sau dificultate la înghiţire sau urticarie, împreună cu dificultate la respiraţie. Medicamentele care conţin estrogeni pot determina sau înrăutăţi simptomele angioedemului.

CHEAGURI DE SÂNGE
Utilizarea unui contraceptiv hormonal combinat cum este Apleek determină creșterea riscului de apariție a unui cheag de sânge, comparativ cu situația în care nu utilizați niciun astfel de contraceptiv. În cazuri rare, un cheag de sânge poate bloca vasele de sânge și poate cauza probleme grave.
Cheagurile de sânge pot să apară
- la nivelul venelor (ceea ce se numește „tromboză venoasă”, „tromboembolism venos” sau TEV)
- la nivelul arterelor (ceea ce se numește „tromboză arterială”, „tromboembolism arterial” sau TEA).
După apariția unui cheag de sânge, recuperarea nu este întotdeauna completă. Rar, pot exista efecte grave, de durată sau, foarte rar, acestea pot pune viața în pericol.
Este important să rețineți că riscul general de apariție a unui cheag de sânge cu efecte dăunătoare din cauza Apleek este mic.

CUM SE RECUNOAŞTE APARIȚIA UNUI CHEAG DE SÂNGE
Solicitați asistență medicală de urgenț ă dacă observați vreunul dintre următoarele semne sau simptome.

Aveți vreunul dintre aceste semne? Ce este posibil să aveţi?
umflarea unui picior sau de-a lungul unei vene a piciorului sau a labei piciorului, în special când este însoțită de: durere sau sensibilitate la nivelul piciorului, care este posibil să fie resimțită numai când stați în picioare sau la mers senzație crescută de căldură la nivelul piciorului afectat modificarea culorii pielii de pe picior, de exemplu aceasta devine palidă, roșie sau albastră
Tromboză venoasă profundă
senzație bruscă de lipsă de aer sau respirație rapidă; tuse bruscă fără o cauză evidentă, în timpul căreia poate apărea și sânge; durere ascuțită la nivelul pieptului, care poate crește în timpul respirațiilor profunde; vertij sau amețeli severe;
- bătăi rapide sau neregulate ale inimii;
- durere severă la nivelul stomacului; Dacă nu sunteți sigură, discutați cu un medic, deoarece unele dintre aceste simptome, cum sunt tusea sau senzația de lipsă de aer pot fi confundate cu afecțiuni mai uș oare, cum sunt infecțiile căilor respiratorii (de exemplu, o „răceală”).
Embolie pulmonară
Simptomele apar cel mai frecvent la nivelul unuia dintre Tromboză de venă retiniană (cheag de sânge ochi: pierdere imediată a vederii sau înceț oș are nedureroasă a vederii, care poate ajunge până la pierderea vederii
la nivelul ochiului)
durere, disconfort, presiune, greutate în piept; senzație de constricție sau de plenitudine la nivelul pieptului, braț ului sau sub stern; senzație de balonare, indigestie sau de sufocare;
- senzație de disconfort în partea de sus a corpului, care radiază spre spate, maxilar, gât, braț și stomac;
- transpirație, greaț ă, vărsături sau amețeli;
- slăbiciune extremă, anxietate sau lipsă de aer;
- bătăi rapide sau neregulate ale inimii.
Atac de cord
- amorțire sau slăbiciune bruscă la nivelul feței, brațului sau piciorului, în special pe o parte a corpului; confuzie, probleme de vorbire sau de înțelegere bruște; probleme bruște de vedere la unul sau ambii ochi; probleme bruște la mers, amețeli, pierdere a echilibrului sau coordonării;
- durere de cap bruscă, severă sau prelungită, fără cauză cunoscută;
- pierdere a cunoştinţei sau leșin, cu sau fără convulsii. Uneori, simptomele de atac cerebral pot fi de durată redusă, cu recuperare aproape imediată și completă, însă trebuie totuși să solicitați atenție medicală de urgență, deoarece poate exista riscul unui alt accident vascular cerebral.

Accident vascular cerebral
- umflare și decolorare ușoară spre albastru a unei extremități; durere severă la nivelul abdomenului (abdomen acut)
Cheaguri de sânge care blochează alte vase de sânge

CHEAGURI DE SÂNGE LA NIVELUL UNEI VENE
Ce se poate întâmpla dacă se formează un cheag de sânge la nivelul unei vene? Utilizarea contraceptivelor hormonale combinate a fost asociată cu o creștere a riscului de apariție a cheagurilor de sânge la nivelul unei vene (tromboză venoasă). Totuși, aceste reacţii adverse sunt rare. Cel mai frecvent, acestea apar în primul an de utilizare a unui contraceptiv hormonal combinat. Dacă se formează un cheag de sânge la nivelul unei vene a gambei sau a piciorului, aceasta poate cauza tromboză venoasă profundă (TVP). Dacă un cheag de sânge se deplasează de la nivelul piciorului și se blochează la nivelul plămânului, acesta poate cauza o embolie pulmonară.
Foarte rar, un cheag se poate forma pe o venă de la nivelul altui organ, cum este ochiul (tromboză venoasă retiniană).
Când este cel mai crescut riscul de apariție a unui cheag de sânge la nivelul unei vene? Riscul de apariţie a unui cheag de sânge la nivelul unei vene este cel mai crescut în timpul primului an de utilizare a contraceptivului hormonal combinat pentru prima dată. De asemenea, riscul poate fi crescut dacă începeți să luați un contraceptiv hormonal combinat (același medicament sau un medicament diferit) după o pauză de 4 săptămâni sau mai mult. După primul an, riscul scade, dar este întotdeauna uşor mai crescut decât dacă nu ați utilizat un contraceptiv hormonal combinat. Atunci când încetați utilizarea Apleek, riscul de apariție a unui cheag de sânge revine la normal în decurs de câteva săptămâni.
Care este riscul de apariție a unui cheag de sânge? Riscul depinde de riscul dumneavoastră natural de TEV și de tipul de contraceptiv hormonal combinat pe care îl luați. Riscul general de apariție a unui cheag de sânge la nivelul piciorului sau plămânului (TVP sau EP) asociat cu utilizarea Apleek este mic.
- Din 10000 de femei care nu utilizează niciun contraceptiv hormonal combinat și nu sunt gravide, la aproximativ 2 femei va apărea un cheag de sânge în decurs de un an.
- Din 10000 de femei care utilizează un contraceptiv hormonal combinat care conține levonorgestrel sau noretisteron sau norgestimat, la aproximativ 5-7 femei va apărea un cheag de sânge în decurs de un an.
- Din 10000 de femei care utilizează un contraceptiv hormonal combinat care conține gestoden, cum este Apleek, la aproximativ 9 până la 12 femei va apărea un cheag de sânge în decurs de un an.
- Nu se cunoaşte încă modul în care riscul de apariţie a unui cheag de sânge în cazul utilizării Apleek este comparabil cu riscul utilizării unui contraceptiv hormonal combinat care conţine levonorgestrel şi un contraceptiv oral combinat conţinând gestoden. - Riscul de apariţie a unui cheag de sânge va fi diferit în funcţie de istoricul dumneavoastră medical (vezi „Factori care determină creşterea riscului de apariţie a unui cheag de sânge” de mai jos).

Riscul de apariție a unui cheag de sânge în decurs de un an
Femei care nu utilizează un contraceptiv hormonal combinat/un plasture/inel contraceptiv hormonal combinat și nu sunt gravide
Aproximativ 2 din 10000 femei
Femei care utilizează un contraceptiv hormonal combinat care conține levonorgestrel, noretisteron sau norgestimat
Aproximativ 5-7 din 10000 femei
Femei care utilizează un contraceptiv oral combinat (comprimat) care conţine gestoden
Aproximativ 9-12 din 10.000 femei
Factori care determină creșterea riscului de apariție a unui cheag de sânge la nivelul unei vene Riscul de apariție a unui cheag de sânge la nivelul unei vene la utilizarea Apleek este mic, însă unele afecțiuni determină creșterea acestui risc. Riscul dumneavoastră este mai crescut: dacă sunteți supraponderală (indice de masă corporală sau IMC peste 30 kg/m2);
- dacă una dintre rudele dumneavoastră apropiate a avut un cheag de sânge la nivelul piciorului, al plămânului sau al altui organ, la o vârstă tânără (la o vârstă mai mică de 50 ani). În acest caz ați putea avea o tulburare ereditară de coagulare a sângelui; dacă trebuie să vi se efectueze o operație sau dacă sunteţi imobilizată o perioadă mai lungă de timp din cauza unei vătămări sau a unei boli sau dacă trebuie să staţi cu piciorul în ghips. Este posibil ca utilizarea Apleek să trebuiască oprită cu câteva săptămâni înaintea operației și pe durata imobilizării. Dacă este necesar să opriți utilizarea Apleek, întrebați medicul când o puteți relua; pe măsură ce înaintați în vârstă (în special după vârsta de aproximativ 35 ani); dacă ați născut cu mai puțin de câteva săptămâni înainte. Riscul de apariție a unui cheag de sânge crește dacă aveți mai multe afecțiuni. Călătoria cu avionul (> 4 ore) poate determina creșterea temporară a riscului de apariție a unui cheag de sânge, în special dacă aveți și unii dintre ceilalți factori de risc enumerați. Este important să îi spuneți medicului dacă aveți vreuna dintre aceste afecțiuni, chiar dacă nu sunteți sigură. Medicul dumneavoastră poate decide că trebuie întreruptă utilizarea Apleek. Dacă se modifică vreuna dintre afecțiunile de mai sus în timpul utilizării Apleek, de exemplu dacă apare tromboză, fără o cauză cunoscută, la o rudă apropiată sau dacă luați mult în greutate, spuneţi medicului dumneavoastră. CHEAGURI DE SÂNGE LA NIVELUL UNEI ARTERE Ce se poate întâmpla dacă se formează un cheag de sânge la nivelul unei artere? La fel ca un cheag de sânge la nivelul unei vene, un cheag de sânge la nivelul unei artere poate cauza probleme grave. De exemplu, poate cauza un atac de cord sau un atac cerebral. Factori care determină creșterea riscului de apariție a unui cheag de sânge la nivelul unei artere Este important să rețineți că riscul de atac de cord sau atac cerebral la utilizarea Apleek este foarte mic, dar poate crește: odată cu înaintarea în vârstă (după aproximativ 35 ani); dacă fumaţi. Atunci când utilizați un contraceptiv hormonal combinat cum este Apleek, se recomandă să renunț ați la fumat. Dacă nu puteți renunț a la fumat și aveți vârsta peste 35 ani, medicul vă poate recomanda să utilizați un alt tip de contraceptiv; dacă sunteţi supraponderală; dacă aveţi tensiune arterială crescută; dacă o rudă apropiată are un atac de cord sau atac cerebral la o vârstă tânără (la mai puțin de aproximativ 50 ani). În acest caz ați putea avea și un risc crescut de atac de cord sau atac cerebral; dacă dumneavoastră sau o rudă apropiată aveţi o concentraţie crescută de grăsimi în sânge (colesterol sau trigliceride); dacă aveți migrene, în special migrene cu aură; dacă aveţi o problemă la inimă (afecțiune a valvelor inimii, tulburare a bătăilor inimii numită fibrilație atrială) dacă aveţi diabet zaharat. Dacă aveţi una dintre aceste afecțiuni sau vreuna dintre acestea este deosebit de severă, riscul de apariție a unui cheag de sânge poate fi și mai crescut. Dacă se modifică vreuna dintre afecțiunile de mai sus în timpul utilizării Apleek, de exemplu dacă începeți să fumați, dacă apare tromboză, fără o cauză cunoscută, la o rudă apropiată sau dacă luați mult în greutate, spuneţi medicului dumneavoastră.

Contraceptivele hormonale combinate şi cancerul La femeile care utilizează contraceptive hormonale combinate, cancerul de sân s-a observat uș or mai frecvent, dar nu se ştie dacă acest lucru este provocat de tratamentul în sine. De exemplu, faptul că la femeile care utilizează contraceptive hormonale combinate se detectează mai frecvent tumori poate fi din cauză că aceste femei se prezintă mai frecvent la examinări medicale. Riscul de tumori la nivelul sânului scade treptat după oprirea utilizării contraceptivului hormonal combinat. Este important să vă examinați periodic sânii şi trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă simţiţi vreun nodul. În cazuri rare, la utilizatoarele de contraceptive hormonale combinate s-a raportat apariţia de tumori benigne ale ficatului şi, în cazuri încă şi mai rare, de tumori maligne ale ficatului. În cazuri izolate, aceste tumori au determinat hemoragii interne care au pus viaţa în pericol. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aveţi dureri abdominale neobişnuit de severe. Cel mai important factor de risc pentru cancerul de col uterin este infecția cu virusul papilloma uman (HPV). Unele studii sugerează că utilizarea pe termen lung a contraceptivelor hormonale combinate determină creșterea riscului de apariție a cancerului de col uterin.Cu toate acestea, nu este clar în ce măsură creșterea riscului este determinată de comportamentul sexual sau alți factori, cum este virusul papilloma uman.
Sângerări între menstruații În cazul tuturor contraceptivelor hormonale combinate, în timpul primelor câteva luni de utilizare puteţi prezenta sângerări vaginale neregulate (pete de sânge sau sângerare intercurentă) între menstruații. Poate fi necesară utilizarea de produse de igienă intimă, dar continuaţi să utilizați Apleek ca de obicei. Sângerările vaginale neregulate se opresc, de obicei, după ce organismul dumneavoastră se obişnuieşte cu Apleek (de obicei după aproximativ 3 cicluri). Dacă sângerările continuă, devin abundente sau reîncep, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Ce să fac dacă nu apare nicio sângerare Dacă ați utilizat Apleek corect și nu ați luat niciun alt medicament, este puțin probabil să fiți gravidă. Continuați utilizarea Apleek ca de obicei. Dacă ați utilizat Apleek incorect sau dacă ați utilizat Apleek corect, însă sângerarea așteptată nu apare de două ori la rând, este posibil să fiți gravidă. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Nu începeți utilizarea următorului plasture înainte de a vă asigura că nu sunteți gravidă. Între timp utilizați măsuri contraceptive nehormonale.

Copii şi adolescenţi Siguranţa şi eficacitatea
Apleek la adolescente cu vârsta sub 18 ani nu au fost stabilite.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Puteţi conduce vehicule sau folosi utilaje în timp ce utilizați Apleek.

Reacții adverse ale Apleek 60 micrograme/24 ore + 13 micrograme/24 ore plasture transdermic:

Ca toate medicamentele, Apleek poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Dacă manifestați orice reacții adverse, în special dacă sunt severe și persistente sau dacă apare o modificare a stării de sănătate care credeți că pot fi din cauza medicamentului Apleek, vă rugăm să discutați cu medicul dumneavoastră. Toate femeile care iau contraceptive hormonale combinate prezintă un risc crescut de apariție a cheagurilor de sânge la nivelul venelor (tromboembolism venos (TEV)) sau a cheagurilor de sânge la nivelul arterelor (tromboembolism arterial (TEA)). Pentru informații mai detaliate privind diferitele riscuri asociate cu utilizarea de contraceptive hormonale combinate, vezi „Ce trebuie sa ș tiți înainte sa utilizați Apleek”.
Reacţii adverse grave Vezi „Atenționări și precauții, Cheaguri de sânge și Contraceptivele hormonale combinate și cancerul” pentru reacții adverse, inclusiv reacții grave asociate utilizării contraceptivelor hormonale combinate și „Nu utilizați Apleek”. Citiți aceste puncte cu atenție și adresaţi-vă medicului imediat, atunci când este necesar.
Au fost raportate următoarele reacţii adverse la utilizatoarele Apleek: Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 femei reacții la nivelul locului de aplicare Frecvente: pot afecta până la 1 din 10 femei labilitate emoţională migrenă greaţă sângerare la nivelul tractului genital dureri de sâni Mai puținfrecvente: pot afecta până la 1 din 100 femei depresie/dispoziție depresivă scădere și pierdere a libido-ului Rare: pot afecta până la 1 din 1000 femei cheaguri de sânge cu efecte dăunătoare, la nivelul unei vene sau al unei artere
Descrierea reacţiilor adverse selectate Reacțiile adverse cu frecvenț ă foarte redusă sau cu debut întârziat al simptomelor, despre care se consideră că sunt asociate grupei contraceptivelor hormonale combinate, sunt prezentate mai jos (vezi și „Nu utilizați Apleek” și „Atenționări și precauții”): Cheaguri de sânge cheaguri de sânge cu efecte dăunătoare, la nivelul unei vene sau al unei artere, de exemplu: o la nivelul unui picior sau al labei piciorului (adică TVP) o la nivelul plămânului (adică EP) o atac de cord o atac cerebral o atac cerebral minor sau simptome temporare similare atacului cerebral, cunoscute ca atac ischemic tranzitoriu (AIT) o cheaguri de sânge la nivelul ficatului, stomacului/intestinului, rinichilor sau ochiului. Probabilitatea de apariție a unui cheag de sânge este mai crescută dacă aveți orice alte afecțiuni care determină creș terea acestui risc (vezi pentru informații suplimentare privind afecțiunile care determină creș terea riscului de apariție a cheagurilor de sânge și simptomele unui cheag de sânge). Tumori Frecvenţa diagnosticării cancerului de sân este foarte uşor crescută în rândul utilizatoarelor de contraceptive hormonale combinate. Având în vedere că frecvenţa cancerului de sân la femeile sub 40 ani este rară, numărul crescut este mic comparativ cu riscul general de cancer de sân. Nu se cunoaș te dacă există o legătură directă pentru utilizatoarele de contraceptive hormonale combinate. tumori la nivelul ficatului (benigne și maligne) Alte afec țiuni o afecțiune a pielii caracterizată prin bășici roșii însoțite de mâncărimi sau zone de piele umflată (eritem polimorf) o afecțiune a pielii caracterizată prin prezenț a unor noduli roșii dureroși (eritem nodos) creș tere a valorilor grăsimilor din sânge (hipertrigliceridemie, care poate determina un risc crescut de pancreatită la utilizarea contraceptivelor hormonale combinate) tensiune arterială crescută (hipertensiune arterială) apariție sau înrăutățire a afecțiunilor pentru care nu s-a stabilit o legătură definitivă cu utilizarea contraceptivelor hormonale combinate: icter și/sau mâncărime asociată blocării circulației lichidului biliar (colestază), formarea de pietre în vezica biliară, o afecțiune metabolică numită porfirie, lupus eritematos sistemic (o boală a sistemului imunitar), sindrom uremic hemolitic (o tulburare de coagulare a sângelui care provoacă insuficienț a renală), o boală a nervilor care provoacă miș cări bruș te ale corpului, numită coree Sidenham, herpes gestațional (un tip de afecțiune a pielii care apare în timpul sarcinii), pierdere a auzului la femeile cu angioedem ereditar (caracterizat prin umflare bruscă de exemplu a feț ei, a limbii sau a gâtului), estrogenii externi pot provoca apariția sau înrăutățirea simptomelor de angioedem funcţie a ficatului perturbată modificări ale toleranț ei la glucoză sau efecte asupra rezistenț ei periferice la insulină înrăutățire a bolii inflamatorii intestinale (boală Crohn, colită ulcerativă) înrăutățire a epilepsiei pete pigmentare maro-gălbui („pete de sarcină”, în special la nivelul feț ei) sensibilitate crescută (inclusiv simptome cum sunt erupția trecătoare pe piele, urticaria) Interacţiuni Pot apărea sângerări neaș teptate și/sau eș ecul contracepției în urma interacțiunilor altor medicamente cu contraceptivele hormonale combinate (de exemplu remediul din planta sunătoare sau medicamente pentru epilepsie, tuberculoză, infecții cu HIV și hepatita C).

Interacțiuni cu alte medicamente:

Apleek împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. De asemenea, spuneţi oricărui alt medic sau stomatolog care vă prescrie un alt medicament (sau farmacistului care vă eliberează medicamentele) că utilizaţi Apleek. Aceștia vă pot spune dacă trebuie să utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară (de exemplu prezervativ) și, dacă este cazul, pentru cât timp, sau dacă utilizarea unui alt medicament de care aveți nevoie trebuie modificată. Unele medicamente influenț ează concentrațiile din sânge ale hormonilor eliberați din Apleek și este posibil ca acesta să fie mai puțin eficient pentru prevenirea sarcinii sau pot cauza sângerări neașteptate. Acestea includ: o medicamente utilizate pentru tratamentul: epilepsiei (de exemplu primidonă, fenitoină, fenobarbital, carbamazepină, oxcarbazepină, eslicarbazepină, topiramat, felbamat) tuberculozei (de exemplu rifampicină, rifabutină)
tulburării de somn numite narcolepsie (modafinil) tensiunii arteriale crescute la nivelul vaselor de sânge de la nivelul plămânilor (bosentan) infecțiilor cu HIV și virusul hepatitei C (aș a-numiții inhibitori ai proteazei și inhibitori non-nucleozidici ai reverstranscriptazei), al altor infecții (griseofulvin). o remediul din planta sunătoare Contraceptivele hormonale combinate pot influenț a efectul altor medicamente, deexemplu medicamentul antiepileptic lamotrigină.
Analize de laborator Dacă aveți nevoie de o analiză de sânge sau de alte analize de laborator, spuneţi medicului dumneavoastră sau personalului care recoltează proba că utilizaţi Apleek, deoarece contraceptivele hormonale pot influenţa rezultatele unora dintre analize.

Apleek împreună cu alimente, băuturi şi alcool etilic Nu se preconizează ca acțiunea Apleek să fie influenț ată de alimente, băuturi sau alcool etilic.

Administrarea de Apleek 60 micrograme/24 ore + 13 micrograme/24 ore plasture transdermic în sarcină / alaptare:

Nu utilizaţi Apleek dacă sunteţi gravidă sau credeţi că ați putea fi gravidă.
Dacă rămâneți gravidă în timpul utilizării Apleek, îndepărtați-l imediat și contactați medicul. Dacă intenționați să rămâneți gravidă, puteți înceta utilizarea Apleek în orice moment (vezi și „Dacă încetați să utilizați Apleek”). În general nu se recomandă utilizarea Apleek în timpul alăptării. Dacă doriți să utilizați Apleek în timpul alăptării, trebuie să contactați medicul.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Apleek 60 micrograme/24 ore + 13 micrograme/24 ore plasture transdermic(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Apleek 60 micrograme/24 ore + 13 micrograme/24 ore plasture transdermic vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.