Prospect Celestinne 150 micrograme/20 micrograme comprimate

Substanța activă: combinatii
Producator: Accord Healthcare Limited, Marea Britanie
Clasa ATC: [G03AA]: aparatul genito-urinar si hormonii sexuali >> hormonii sexuali si modulatorii sistemului genital >> contraceptive hormonale sistemice >> progesteron si estrogeni combinatii fixe
Informaţii generale Înainte de a putea începe să luaţi Celestinne, medicul dumneavoastră vă va adresa anumite întrebări despre antecedentele dumneavoastră medicale şi ale rudelor dumneavoastră apropiate. Medicul dumneavoastră vă va măsura tensiunea arterială şi, în funcţie de situaţia dumneavoastră personală, poate efectua şi alte teste.

În acest prospect, sunt descrise câteva situaţii în care trebuie să întrerupeţi administrarea Celestinne sau în care eficacitatea contraceptivului poate fi redusă. În astfel de situaţii, fie trebuie să nu aveţi contact sexual, fie să luaţi precauţii suplimentare de contracepţie non- hormonală (de exemplu, utilizarea unui prezervativ sau a unei alte metode aşa numită „de barieră”).

Nu utilizaţi metoda calendarului sau cea de măsurare a temperaturii corporale. Aceste metode nu prezintă încredere deoarece Celestinne modifică variaţiile lunare ale temperaturii corporale şi ale mucusului cervical.

Celestinne, ca şi alte contraceptive hormonale, nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau a oricăror alte boli cu transmitere sexuală.

Indicații Celestinne 150 micrograme/20 micrograme comprimate:

Celestinne este un comprimat contraceptiv combinat oral cunoscut, de asemenea, sub denumirea de “pilulă contraceptivă“. Fiecare comprimat conţine o cantitate mică din doi hormoni sexuali feminini diferiţi, un progestativ, desogestrel şi un estrogen, etinilestradiol.

Se utilizează pentru a preveni sarcina, la fel ca hormonii dumeavoastră naturali care împiedică concepţia atunci când sunteţi deja gravidă.

Comprimatele contraceptive combinate vă protejează ca să nu rămâneţi gravidă prin trei modalităţi.
Aceşti hormoni:
1. opresc eliberarea oului din ovare care se produce în mod normal în fiecare lună (ovulaţia).
2. produc, de asemenea, îngroşarea lichidului de la nivelul colului uterin făcând mai dificilă traversarea sa de către spermă şi ajungerea la ou.
3. modifică mucoasa uterului şi o face să accepte mai greu oul fecundat.

Contraindicații:

Nu luaţi Celestinne
* dacă aveţi (sau dacă aţi avut) un cheag de sânge într-un vas de sânge de la nivelul piciorului (tromboză), plămânilor (embolism pulmonar) sau altor organe.
* dacă aveţi (sau aţi avut) un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.
* dacă aveţi (sau aţi avut) o afecţiune care poate duce la un infarct miocardic în viitor (de exemplu, angină pectorală care determină dureri severe în piept) sau la un accident vascular cerebral (de exemplu, un atac cerebral uşor, trecător, fără efecte reziduale).
* dacă aveţi o boală care poate creşte riscul apariţiei unui cheag la nivelul arterelor.
Aceasta se aplică la următoarele boli:
* diabet zaharat cu afectări ale vaselor de sânge
* tensiune arterială foarte mare
* concentraţie foarte mare a grăsimilor în sânge (colesterol sau trigliceride).
* dacă aveţi o tulburare a coagulării sângelui (de exemplu, deficit de proteină C).
* dacă aveţi (sau aţi avut) un anumit tip de migrenă (cu aşa numitele simptome neurologice focale).
* dacă aveţi (sau aţi avut) o inflamaţie a pancreasului (pancreatită).
* dacă aveţi (sau aţi avut) o boală a ficatului şi funcţia ficatului dumneavoastră nu a revenit încă la normal.
* dacă aveţi (sau aţi avut) o tumoră la nivelul ficatului.
* dacă aveţi (sau aţi avut) sau credeţi că este posibil să aveţi cancer de sân sau cancer la nivelul organele genitale.
* dacă aveţi orice sângerări vaginale inexplicabile.
* dacă aveţi hiperplazie endometrială (înmulţire anormală a celulelor mucoasei interne a uterului).
* dacă sunteţi alergică la etinilestradiol sau desogestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Administrare Celestinne 150 micrograme/20 micrograme comprimate:

Luaţi un comprimat de Celestinne în fiecare zi. Dacă este necesar, luaţi comprimatul cu o cantitate mică de apă. Puteţi lua comprimatele cu sau fără alimente, dar trebuie să le luaţi aproximativ la aceeaşi oră în fiecare zi.

Blisterul conţine 21 de comprimate. În dreptul fiecărui comprimat este inscripţionată ziua săptămânii în care acesta trebuie luat. Dacă, de exemplu, începeţi într-o zi de miercuri, luaţi comprimatul în dreptul căruia scrie „Mi". Urmăriţi direcţia indicată de săgeata de pe folie până când aţi luat toate cele 21 de comprimate.

Apoi, faceţi o pauză de 7 zile. În decursul acestor 7 zile în care nu se administrează comprimate (numite şi „săptămâna de pauză”), sângerarea ar trebui să înceapă. Aşa numita „sângerare de întrerupere” începe, de regulă, în a doua sau a treia zi a săptămânii de pauză.

În ziua 8 de la administrarea ultimului comprimat de Celestinne (şi anume, după cele 7 zile ale săptămânii de pauză), trebuie să începeţi blisterul următor, indiferent dacă sângerarea s-a oprit sau nu. Aceasta înseamnă că trebuie să începeţi fiecare blister în aceeaşi zi a săptămânii şi că menstruaţia trebuie să apară în aceleaşi zile ale fiecărei luni.

Dacă utilizaţi Celestinne conform indicaţiilor, sunteţi protejată împotriva sarcinii şi în timpul celor 7 zile în care nu luaţi comprimatele.

Când puteţi începe primul blister?
* Dacă nu aţi utilizat un contraceptiv hormonal în luna precedentă. Începeţi administrarea Celestinne în prima zi a ciclului menstrual (adică în prima zi de menstruaţie). Dacă începeţi administrarea Celestinne în prima zi a menstruaţiei, veţi fi imediat protejată împotriva sarcinii. De asemenea, puteţi începe în zilele 2-5 ale ciclului menstrual, dar atunci trebuie să utilizaţi măsuri suplimentare de protecţie (de exemplu, un prezervativ) în primele 7 zile.
* Trecerea de la un alt contraceptiv hormonal combinat, inel vaginal contraceptiv combinat sau plasture Puteţi începe administrarea Celestinne preferabil în ziua imediat următoare administrării ultimului comprimat activ (ultimul comprimat care conţine substanţe active) din contraceptivul hormonal administrat anterior, dar cel mai târziu în ziua care urmează zilelor în care nu se administrează comprimate (sau de după ultimul comprimat inactiv din contraceptivul hormonal administrat anterior). Când faceţi trecerea de la un inel vaginal contraceptiv combinat sau plasture, urmaţi recomandările medicului dumneavoastră.
* Trecerea de la o metoda bazată exclusiv pe progestativ (comprimate, contraceptive injectabile, implant numai cu progestativ sau de la un dispozitiv intrauterin cu eliberare de progestativ). Puteţi trece în orice zi de la comprimatul contraceptiv care conţine numai progestativ (de la un implant numai cu progestativ sau un dispozitiv intrauterin în ziua îndepărtării acestuia, de la un contraceptiv injectabil atunci când ar trebui administrată injecţia următoare), dar, în toate aceste cazuri, utilizaţi măsuri suplimentare de protecţie (de exemplu, un prezervativ) în primele 7 zile de la începerea administrării comprimatelor.
* După un avort Urmaţi recomandările medicului dumneavoastră.
* După ce aţi născut Puteţi începe să luaţi Celestinne în intervalul dintre zilele 21 şi 28 după ce aţi născut. Dacă începeţi mai târziu de ziua 28, utilizaţi o metodă aşa numită „de barieră” (de exemplu, un prezervativ) în timpul primelor 7 zile de administrare a Celestinne. Dacă după naştere, aţi avut contact sexual înainte de a începe să luaţi (din nou) Celestinne, asiguraţi-vă că nu sunteţi gravidă sau aşteptaţi până la următoarea menstruaţie.
* Dacă alăptaţi şi doriţi să începeţi să luaţi (din nou) Celestinne după ce aţi născut Citiţi punctul „Alăptarea”.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru a şti cum să procedaţi dacă nu sunteţi sigură când trebuie să începeţi tratamentul.

Utilizarea la copii şi adolescenţi
Nu există date clinice privind eficacitatea şi siguranţa la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Dacă luaţi mai mult Celestinne decât trebuie
Nu există raportări ale unor efecte periculoase grave, apărute atunci când luaţi prea multe comprimate Celestinne. Dacă luaţi câteva comprimate în acelaşi timp, este posibil să prezentaţi simptome cum sunt greaţă sau vărsături. Tinerele pot prezenta sângerări vaginale. Dacă aţi luat prea multe comprimate Celestinne sau dacă descoperiţi că un copil a înghiţit câteva comprimate, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări.

Ce trebuie să faceţi dacă uitaţi să luaţi Celestinne
* Dacă aţi întârziat să luaţi un comprimat cu mai puţin de 12 ore, protecţia împotriva sarcinii nu este redusă. Luaţi comprimatul imediat ce vă aduceţi aminte, apoi continuaţi să luaţi comprimatele următoare la ora obişnuită.
* Dacă aţi întârziat administrarea unui comprimat cu mai mult de 12 ore, protecţia împotriva sarcinii poate fi redusă. Cu cât este mai mare numărul de comprimate uitate, cu atât este mai mare riscul să rămâneţi gravidă.

Riscul protecţiei incomplete împotriva sarcinii este mai mare dacă uitaţi să luaţi un comprimat la începutul sau sfârşitul blisterului. Prin urmare, trebuie să respectaţi regulile următoare (vezi diagrama de mai jos):
* Mai mult de un comprimat uitat din acest blister Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări.
* Un comprimat uitat în săptămâna 1 Luaţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi, chiar dacă acest lucru înseamnă că trebuie să luaţi două comprimate în acelaşi timp. Continuaţi să luaţi comprimatele la ora obişnuită şi utilizaţi măsuri suplimentare de precauţie în următoarele 7 zile, de exemplu, un prezervativ. Dacă aţi avut contact sexual în săptămâna de dinaintea zilei în care aţi uitat să luaţi comprimatul, este posibil să fiţi gravidă. În acest caz, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
* Un comprimat uitat în săptămâna 2 Luaţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi, chiar dacă acest lucru înseamnă că trebuie să luaţi două comprimate în acelaşi timp. Continuaţi să luaţi comprimatele la ora obişnuită. Protecţia împotriva sarcinii nu este redusă şi nu trebuie să luaţi precauţii suplimentare.
* Un comprimat uitat în săptămâna 3 Puteţi alege dintre aceste două posibilităţi: 1. Luaţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi, chiar dacă acest lucru înseamnă că trebuie să luaţi două comprimate în acelaşi timp. Continuaţi să luaţi comprimatele la ora obişnuită. În locul perioadei fără comprimate, începeţi următorul blister.
Cel mai probabil veţi avea menstruaţia la sfârşitul celui de-al doilea blister, dar este posibil să aveţi o sângerare uşoară sau o sângerare similară menstruaţiei în timpul administrării celui de-al doilea blister.
2. De asemenea, puteţi întrerupe administrarea comprimatelor din blister şi începe direct perioada de 7 zile fără comprimate (notaţi ziua în care aţi uitat să luaţi un comprimat). Dacă doriţi să începeţi un nou blister în ziua în care, de regulă, începeţi blisterele, calculaţi perioada fără comprimate care va fi mai mică de 7 zile.
Dacă urmaţi una dintre aceste două recomandări, veţi rămâne protejată împotriva sarcinii.
* Dacă aţi uitat să luaţi orice comprimat dintr-un blister şi nu prezentaţi nicio sângerare în timpul primei perioade fără comprimate, este posibil să fiţi gravidă. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a începe blisterul următor.

Cum să procedaţi în cazul apariţiei vărsăturilor sau diareei severe
Dacă aveţi vărsături într-un interval de 3-4 ore de la administrarea unui comprimat sau dacă aveţi diaree severă, există riscul ca substanţele active din comprimat să nu fie absorbite complet de organismul dumneavoastră. Această situaţie este aproape identică cu cea în care uitaţi să luaţi un comprimat. După ce aţi avut vărsături sau diaree, luaţi un alt comprimat din blisterul de rezervă cât mai repede posibil. Dacă este posibil, luaţi comprimatul într-un interval de 12 ore de la ora la care ar trebui, în mod normal, să luaţi comprimatul. Dacă acest lucru nu este posibil sau au trecut 12 ore, urmaţi recomandările de la punctul „Ce trebuie să faceţi dacă uitaţi să luaţi Celestinne”.

Întârzierea menstruaţiei: ce trebuie să ştiţi
Chiar dacă acest lucru nu este recomandat, vă puteţi întârzia menstruaţia, începând un nou blister de Celestinne în locul perioadei fără comprimate şi terminându-l. Este posibil să prezentaţi o sângerare uşoară sau o sângerare similară menstruaţiei în timp ce administraţi cel de-al doilea blister. După pauza obişnuită de 7 zile, începeţi următorul blister.
sau
sau
Mai mult de 1 comprimat uitat într- un blister
Adresaţi-vă medicului pentru recomandări
Aţi întreţinut relaţii sexuale în săptămâna dinainte de uitarea comprimatelor?
Da
Nu
- Luaţi comprimatul uitat - Utilizaţi o metodă de barieră (prezervativ) în următoarele 7 zile - Şi terminaţi blisterul
- Luaţi comprimatul uitat şi - Terminaţi blisterul
- Luaţi comprimatul uitat şi - Terminaţi blisterul - Omiteţi intervalul în care nu luaţi comprimate - Începeţi următorul blister
- Întrerupeţi administrarea comprimatelor din acest blister - Începeţi intervalul în care nu luaţi comprimate (nu mai mult de 7 zile, inclusiv cu comprimatul uitat) - Apoi continuaţi cu următorul blister
Numai un comprimat uitat (luat după mai mult de 12 ore)
Săptămâna 1
Săptămâna 2
Săptămâna 3

Puteţi să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a decide întârzierea menstruaţiei
Modificarea primei zile de menstruaţie: ce trebuie să ştiţi
Dacă luaţi comprimatele conform instrucţiunilor, menstruaţia dumneavoastră va începe în timpul săptămânii în care nu luaţi comprimate. Dacă trebuie să modificaţi această zi, reduceţi numărul de zile în care nu luaţi comprimate (dar nu-l măriţi niciodată – 7 zile este numărul maxim!). De exemplu, dacă săptămâna în care nu luaţi comprimate începe, în mod normal, într-o zi de vineri, iar dumneavoastră doriţi să înceapă într-o zi de marţi (3 zile mai devreme), începeţi un blister nou cu 3 zile mai devreme decât de obicei. Dacă scurtaţi mult intervalul în care nu administraţi comprimate (de exemplu, 3 zile sau mai puţin), este posibil să nu prezentaţi deloc sângerare în aceste zile. Este posibil să prezentaţi o sângerare uşoară sau o sângerare similară menstruaţiei în timp ce administraţi cel de-al doilea blister.

Dacă nu sunteţi sigură cum trebuie să procedaţi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări.
Dacă doriţi să încetaţi să mai luaţi Celestinne
Puteţi înceta să luaţi Celestinne oricând doriţi. Dacă nu doriţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru sfaturi cu privire la alte metode eficace de contracepţie. Dacă doriţi să rămâneţi gravidă, întrerupeţi administrarea Celestinne şi aşteptaţi să aveţi o menstruaţie înainte de a încerca să rămâneţi gravidă. Veţi putea calcula mai uşor data naşterii.

Copii şi adolescenţi Nu există date clinice privind eficacitatea şi siguranţa la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Celestinne 150 micrograme/20 micrograme comprimate:

Substanţele active sunt desogestrel (150µg) şi etinilestradiol (20µg). Celelalte componente sunt: α-tocoferol, amidon din cartof, povidonă K30 (E 1201), acid stearic (E 570), dioxid de siliciu coloidal anhidru (E 551) şi lactoză anhidră.

Precauții:

Înainte să luaţi Celestinne, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
În unele situaţii trebuie să acordaţi o atenţie specială atunci când luaţi Celestinne sau orice alt contraceptiv hormonal combinat, iar medicul dumneavoastră trebuie să vă examineze periodic. Dacă aveţi vreuna dintre următoarele afecţiuni, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să luaţi Celestinne. De asemenea, adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă oricare dintre următoarele simptome apar sau se agravează în timp ce luaţi Celestinne:
* dacă o rudă apropriată are sau a avut vreodată cancer de sân
* dacă aveţi vreo afecţiune la nivelul ficatului sau a vezicii biliare
* dacă aveţi diabet zaharat
* dacă aveţi depresie
* dacă aveţi boala Crohn sau o boală inflamatorie a intestinului (colită ulcerativă)
* dacă aveţi SHU (sindrom hemolitic uremic; o boală a sângelui care determină leziuni ale rinichilor)
* dacă aveţi o boală a sângelui denumită siclemie
* dacă aveţi epilepsie (vezi “Celestinne împreună cu alte medicamente”)
* dacă aveţi o boală a sistemului imunitar numită LES (lupus eritematos sistemic)
* dacă aveţi o boală care a apărut pentru prima dată în timpul sarcinii sau în timpul utilizării anterioare a unor hormoni sexuali (de exemplu pierdere a auzului, o boală a sângelui denumită porfirie, erupţie trecătoare pe piele cu vezicule în timpul sarcinii (herpes gestaţional), o afecţiune a sistemului nervos care duce la mişcări bruşte ale corpului (coree Sydenham)
* dacă aveţi sau aţi avut cloasmă (modificare de culoare a pielii, mai ales la nivelul feţei şi gâtului, denumită, de asemenea, şi „masca sarcinii”). În acest caz, evitaţi expunerea la lumina solară directă sau la radiaţiile ultraviolete.
* dacă aveţi angioedem ereditar, medicamentele care conţin estrogeni pot determina sau agrava simptomele. Trebuie să vă adresaţi de urgenţă medicului dumneavoastră dacă aveţi simptome de angioedem, cum sunt umflare a feţei, limbii şi/sau a gâtului, şi/sau aveţi dificultăţi la înghiţire sau urticarie împreună cu dificultăţi în respiraţie.
* dacă aveţi tensiune arterială mare
* dacă dumneavoastră sau cineva din familia dumneavoastră apropiată aveţi valori crescute ale trigliceridelor (grăsimi din sânge). Puteţi prezenta risc crescut de inflamare a pancreasului (pancreatită) în timpul tratamentului cu Celestinne.
Comprimatul contraceptiv combinat şi cheagurile de sânge de la nivelul venelor şi arterelor (tromboză)
Cheagurile de sânge de la nivelul venelor (tromboza venoasă)

Utilizarea oricărui contraceptiv hormonal combinat, inclusiv Celestinne, creşte riscul apariţiei unui cheag de sânge la nivelul venelor (tromboză venoasă) comparativ cu femeile care nu iau deloc contraceptive hormonale.

Dacă luaţi Celestinne, aveţi un risc mai mare de a dezvolta o tromboză venoasă decât femeile care utilizează comprimate contraceptive combinate care conţin progestativul levonorgestrel.

Riscul apariţiei cheagurilor de sânge la nivelul venelor la femeile care iau contraceptive hormonale combinate creşte:
* odată cu înaintarea în vârstă,
* dacă aveţi greutatea corporală peste limita normală,
* dacă una dintre rudele dumneavoastră apropiate a avut un cheag de sânge la nivelul piciorului, la nivelul plămânilor (embolie pulmonară) sau altor organe, la o vârstă tânără, dacă veţi necesita o intervenţie chirurgicală sau aţi avut un accident grav, sau veţi fi imobilizată o lungă perioadă de timp. Este important să spuneţi medicului dumneavoastră că utilizaţi Celestinne deoarece este posibil să fie necesară întreruperea utilizării acestuia.
Medicul dumneavoastră vă va spune când să reluaţi utilizarea Celestinne. De regulă acest lucru se va întâmpla la aproximativ două săptămâni după perioada de recuperare.
* dacă prezentaţi inflamare a venelor cauzată de un cheag de sânge sau o afecţiune a unui vas de sânge numită vene varicoase.

Şansele dumneavoastră de a dezvolta un cheag de sânge cresc dacă luaţi contraceptivul hormonal combinat.
- Din 100000 de femei care nu iau un contraceptiv hormonal combinat şi nu sunt gravide, aproximativ 5- 10 pot dezvolta un cheag de sânge într-un an.
- Din 100000 de femei care iau un contraceptiv hormonal, de exemplu, Celestinne, 30-40 pot prezenta un cheag de sânge într-un an, numărul exact nu este cunoscut.
- Din 100000 de femei gravide, în jur de 60 pot dezvolta un cheag de sânge într-un an.

Un cheag de sânge de la nivelul venelor se poate deplasa spre plămâni şi poate bloca vasele de sânge de acolo (aşa numitul embolism pulmonar). Formarea cheagurilor de sânge la nivelul venelor poate fi fatală în 1-2% din cazuri.

Gradul riscului variază în funcţie de tipul contraceptivului hormonal utilizat. Discutaţi cu medicul dumneavoastră opţiunile pe care le aveţi la dispoziţie.
Cheagurile de sânge de la nivelul arterelor (tromboza arterială) Utilizarea contraceptivelor combinate a fost asociată cu creşterea riscului de apariţie a unui cheag de sânge la nivelul arterelor (tromboză arterială), de exemplu, în vasele de sânge ale inimii (infarct miocardic) sau ale creierului (accident vascular cerebral).

Riscul apariţiei unui cheag de sânge la nivelul arterelor la femeile care utilizează contraceptive hormonale combinate creşte:
* dacă fumaţi. Vă recomandăm ferm să renunţaţi la fumat, atunci când luaţi Celestinne, mai ales dacă aveţi vârsta peste 35 de ani.
* dacă aveţi valori mari ale concentraţiilor grăsimilor în sânge (colesterol sau trigliceride)
* dacă aveţi greutatea corporală peste limita normală
* dacă una dintre rudele dumneavoastră apropiate a avut un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, la o vârstă tânără
* dacă aveţi tensiune arterială crescută persistent
* dacă aveţi migrene
* dacă aveţi probleme cu inima (o boală a valvelor inimii, o tulburare a bătăilor inimii).
Întrerupeţi utilizarea Celestinne şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi posibile semne ale apariţiei unui cheag de sânge, cum sunt: * durere severă şi/sau umflare la nivelul unui picior
* durere severă în piept apărută brusc care poate ajunge la nivelul braţului stâng
* senzaţie de lipsă de aer apărută brusc
* tuse fără cauză evidentă apărută brusc
* orice durere de cap neobişnuită, severă sau prelungită sau agravare a migrenei
* orbire parţială sau completă sau vedere dublă
* dificultăţi în vorbire sau incapacitate de a vorbi
* ameţeli
* instabilitate sau leşin
* slăbiciune, senzaţii neobişnuite sau amorţeli care afectează o anumită parte a corpului
* tulburări de mobilitate
* durere severă de stomac (durere abdominală), apărută brusc, fără o cauză clară

Comprimatul contraceptiv combinat şi cancerul
Cancerul de col uterin a fost găsit mai frecvent la femeile care iau comprimate contraceptive. Totuşi, acest lucru poate fi cauzat de alţi factori, inclusiv utilizarea mai puţin frecventă a unui prezervativ.

Cancerul de sân a fost observat mai frecvent la femeile care utilizează contraceptive hormonale, dar nu se cunoaşte dacă acesta este cauzat de tratament. De exemplu, este posibil ca mai multe tumori să fie diagnosticate la femeile care utilizează contraceptive hormonale combinate, deoarece acestea sunt examinate mai des de către medicul lor. Frecvenţa de apariţie a tumorilor la nivelul sânului se reduce treptat după încetarea administrării contraceptivelor hormonale combinate. Este important să vă verificaţi periodic sânii şi trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă simţiţi orice nodul.

În cazuri rare, la femeile care utilizează contraceptive hormonale au fost raportate tumori benigne ale ficatului, iar în cazuri şi mai rare, tumori maligne ale ficatului. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aveţi dureri abdominale severe neobişnuite.

Sângerarea între menstruaţii
Pe parcursul primelor luni în care luaţi Celestinne, este posibil să prezentaţi sângerări neaşteptate (sângerări care apar în afara săptămânii de pauză). Dacă această sângerare apare mai mult de câteva luni sau dacă începe după câteva luni, medicul dumneavoastră trebuie să identifice cauza acestor tulburări.

Cum să procedaţi dacă nu are loc sângerarea în săptămâna de pauză
Dacă aţi luat toate comprimatele în mod corect, nu aţi avut vărsături sau nu aţi avut diaree severă şi nu aţi luat orice alte medicamente, este foarte improbabil să fiţi gravidă. Dacă nu aveţi menstruaţie timp de două luni consecutive este posibil să fiţi gravidă. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră imediat. Nu începeţi administrarea următorului blister până când se confirmă că nu sunteţi gravidă.

Copii şi adolescenţi
Utilizarea Celestinne nu este recomandată, deoarece nu există date clinice privind eficacitatea şi siguranţa la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu există informaţii care să indice că utilizarea Celestinne afectează conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor.

Celestinne conţine lactoză.
Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi o intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Celestinne 150 micrograme/20 micrograme comprimate:

Ca toate medicamentele, Celestinne poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse grave
Mai multe reacţii grave asociate cu administrarea contraceptivele hormonale combinate sunt detaliate mai sus, în secţiunea 2 la „Comprimatul contraceptiv combinat şi cheagurile de sânge de la nivelul venelor şi arterelor (tromboză venoasă şi tromboză arterială)” şi „Comprimatul contraceptiv combinat şi cancerul”. Vă rugăm să citiţi cu atenţie aceste subpuncte, şi, dacă aveţi întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Următoarele reacţii adverse grave au fost raportate la femeile care utilizează contraceptivul hormonal combinat: boală Crohn sau colita ulcerativă (boli cronice inflamatorii intestinale), lupus eritematos sistemic (LES, o boală a ţesutului conjunctiv), epilepsie, erupţie trecătoare pe piele cunoscută sub numele de herpes gestaţional, coree (o tulburare a mişcărilor), o tulburare a sângelui numită sindrom hemolitic uremic - SHU (o tulburare în care cheagurile de sânge cauzează insuficienţă renală), pete maro pe faţă şi corp (cloasmă), tulburări de mişcare numite coree Sydenham, îngălbenire a pielii, tulburări ginecologice (endometrioză, miom uterin).

Alte reacţii adverse posibile
La femeile care utilizează contraceptivele hormonale combinate au fost raportate următoarele reacţii adverse, care pot apărea în decursul primelor câteva luni de la începerea administrării Celestinne, dar acestea de obicei dispar atunci când organismul se obişnuieşte cu comprimatele contraceptive. Reacţiile adverse cele mai frecvent raportate (pot afecta mai mult de 1 din 10 utilizatoare) sunt sângerările neregulate şi creşterea ponderală.

Reacţii adverse frecvente şi reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta între 1 şi 100 din 1000 utilizatoare): sângerare absentă sau redusă, sâni sensibili, mărire a sânilor, durere la nivelul sânilor, scădere a dorinţei sexuale, depresie, dureri de cap, nervozitate, migrenă, ameţeli, greaţă, vărsături, acnee, erupţie trecătoare pe piele, urticarie, reţinere a lichidelor în organism, tensiune arterială crescută persistent.

Reacţii adverse rare (pot afecta între 1 şi 10 din 10000 utilizatoare): candidoză vaginală (infecţie cu ciupercă), tulburări de auz (otoscleroză), tromboembolism, hipersensibilitate, creştere a dorinţei sexuale, iritaţie a ochilor din cauza lentilelor de contact, cădere a părului (alopecie), mâncărime, afecţiuni ale pielii (eritem nodos - o boală de piele asociată cu dureri ale articulaţiilor, febră, hipersensibilitate, sau infecţii, şi caracterizată prin nodului mici, dureroşi, de culoare de la roz la albastru situaţi sub piele şi la nivelul fluierului piciorului care au tendinţa să reapară; eritem polimorf – o boală de piele caracterizată prin apariţia de umflaturi de consistenţă solidă pe piele sau de leziuni sub formă de vezicule pline cu lichid şi înroşire sau decolorare a pielii deseori în zone concentrice leziunilor), secreţie vaginală, secreţie la nivelul sânilor.

Înainte să efectuaţi analize de sânge Spuneţi medicului dumneavoastră sau personalului laboratorului că luaţi comprimate contraceptive, deoarece contraceptivele hormonale orale pot afecta rezultatele unor analize.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Celestinne împreună cu alte medicamente
Spuneţi întotdeauna medicului dumneavoastră ce medicamente sau preparate pe bază de plante utilizaţi. De asemenea, spuneţi oricărui alt medic sau medicului dentist care vă prescrie alt medicament (sau farmacistului) că utilizaţi Celestinne. Este posibil ca aceştia să vă spună că trebuie să utilizaţi măsuri contraceptive suplimentare (de exemplu, prezervativul) şi, în acest caz, vor preciza şi pe ce perioadă.

* Unele medicamente pot reduce eficacitatea Celestinne în ce priveşte prevenirea sarcinii sau pot duce la sângerări neaşteptate. Acestea includ:

- Medicamente utilizate pentru tratamentul epilepsiei (de exemplu, primidonă, fenitoină, barbiturice, carbamazepină, oxcarbazepină, topiramat, felbamat),
- bosentan (medicament utilizat pentru tratamentul presiunii mari a sângelui în arterele de la nivelul plămânilor şi ulceraţiilor de la nivelul degetelor)
- modafinil (medicament utilizat pentru tratamentul narcolepsiei)
- Medicamente utilizate pentru tratamentul tuberculozei (de exemplu, rifampicină),
- Medicamente utilizate pentru tratamentul infecţiei cu HIV (ritonavir, nelfinavir, nevirapină, efavirenz) sau altor boli infecţioase (antibiotice, cum sunt grisoefulvină, penicilină, tetracilină, rifabutină),
- preparate pe bază de plante conţinând sunătoare.
* Celestinne poate influenţa efectul altor medicamente, de exemplu,
- medicamente care conţin ciclosporină
- medicamentul antiepileptic lamotrigină (poate duce la o creştere a frecvenţei crizelor)

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Celestinne împreună cu alimente şi băuturi
Celestinne poate fi luat cu sau fără alimente. Poate fi luat cu o cantitate mică de apă, dacă este necesar.

Analize de laborator
Dacă aveţi nevoie să vi se efectueze analize de sânge, spuneţi medicului dumneavoastră sau personalului laboratorului că luaţi comprimate contraceptive, deoarece contraceptivele hormonale pot afecta rezultatele unor analize.

Administrarea de Celestinne 150 micrograme/20 micrograme comprimate în sarcină / alaptare:

Sarcina
Dacă sunteţi gravidă, nu luaţi Celestinne. Dacă rămâneţi gravidă în timp ce luaţi Celestinne, întrerupeţi imediat tratamentul şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Dacă doriţi să rămâneţi gravidă, puteţi întrerupe administrarea comprimatelor contraceptive în orice moment.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Alăptarea
Utilizarea Celestinne nu este recomandată de obicei în timpul alăptării. Dacă doriţi să luaţi contraceptivul hormonal în timp ce alăptaţi, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, gravate cu „141” pe una din feţe şi netede pe cealaltă faţă.
Fiecare blister transparent, din PVC/PVDC-Aluminiu de Celestinne conţine 21 comprimate
Fiecare cutie de Celestinne conţine 1, 3, 6 sau 13 blistere a câte 21 de comprimate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare. A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate şi lumină.
Data expirării Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după „EXP:” Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Celestinne 150 micrograme/20 micrograme comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Celestinne 150 micrograme/20 micrograme comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.