Prospect Arthrotec 75 mg/0,2 mg comprimate gastrorezistente

Substanța activă: combinații (diclofenacum+misoprostolum)
Producator: PIRAMAL HEALTHCARE UK LIMITED, Marea Britanie
Clasa ATC: [M01AB]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> derivati de acid acetic
Categoria: AINS, analgezice, antitermice, corticoizi
Tip: Comprimate gastrorezistente
Arthrotec face parte din grupul de medicamente antiinflamatoare şi analgezice (pentru combaterea durerii).

Indicații Arthrotec 75 mg/0,2 mg comprimate gastrorezistente:

Arthrotec este indicat pentru tratarea manifestărilor din artroză şi poliartrita reumatoidă.

Contraindicații:

Nu luați Arthrotec:
- dacă sunteți hipersensibil (alergic) la diclofenac, acid acetilsalicilic, alte antiinflamatoare nesteroidiene, misoprostol, prostaglandine sau la oricare dintre componentele Arthrotec;
- dacă suferiți de sângerări gastrice, duodenale sau cerebrovasculare;
- dacă suferiți de ulcer;
- dacă sunteți gravidă sau intenționați să deveniți gravidă;
- dacă alăptați;
- dacă acidul acetilsalicilic sau alte medicamente antiinflamatorii duc la crize de astm bronşic, urticarie sau rinită acută.
- dacă aveți insuficiență cardiacă congestivă diagnosticată şi/sau boală cerebrovasculară, de exemplu, dacă ați suferit un atac de cord, un accident vascular cerebral minor (AVC), aveți blocaje ale vaselor de sânge la nivelul inimii sau creierului sau dacă ați suferit o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea blocajelor sau efectuarea unui bypass la acestea
- dacă aveți sau ați avut probleme cu circulația sângelui (arteriopatie periferică).

Administrare Arthrotec 75 mg/0,2 mg comprimate gastrorezistente:

Utilizați întotdeauna Arthrotec conform indicațiilor medicului dumneavoastră. Dacă aveți nelămuriri, cereți sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Doza uzuală este de un comprimat Arthrotec, de două ori pe zi, în timpul meselor. Comprimatele trebuie înghițite întregi, nu trebuie mestecate sau sfărâmate.

Dacă aveți impresia că efectul Arthrotec este prea slab sau prea puternic, informați medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Utilizarea la vârstnici, pacienți cu insuficiență renală, cardiacă și hepatică
Se recomandă o monitorizare atentă de către medicul dumneavoastră. Nu este necesară ajustarea dozei.

Utilizarea la copii
Nu se recomandă utilizarea Arthrotec la copiii sub 18 ani.

Dacă ați luat mai mult Arthrotec decât trebuie
Dacă utilizați mai multe comprimate decât v-au fost prescrise, adresați-vă imediat medicului sau celei mai apropiate unități medicale.

Dacă ați uitat să luați Arthrotec
Dacă ați uitat să administrați o doză, administrați următoarea doză la ora obişnuită. Nu dublați doza pentru a recupera doza pe care ați uitat să o administrați.

Acțiune:

Fiecare comprimat conține un nucleu cu diclofenac sodic; diclofenacul este un medicament antiinflamator nesteroidian, care acționează împotriva inflamației şi durerilor articulare din anumite boli. Celălalt component activ - misoprostolul - protejează stomacul şi duodenul împotriva ulcerului care poate fi provocat de medicamentele antiinflamatoare.

Compoziție Arthrotec 75 mg/0,2 mg comprimate gastrorezistente:

- Substanțele active sunt diclofenacul sodic şi misoprostolul. Un comprimat conține un nucleu gastro- rezistent cu diclofenac sodic 75 mg, înconjurat de un strat cu misoprostol 200 μg.

- Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidon de porumb, povidonă K-30, stearat de magneziu, copolimer acid metilacrilic tip C, hidroxid de sodiu, talc, trietilcitrat, metilhidroxipropilceluloză, crospovidonă, dioxid de siliciu coloidal, ulei de ricin hidrogenat.

Precauții:

Aveți grijă deosebită când utilizați Arthrotec:
- dacă fumați
- dacă aveți diabet
- dacă aveți angină pectorală, cheaguri de sânge, tensiune arterială mare, valori mărite ale colesterolului sau trigliceridelor
- dacă suferiți de boli de rinichi sau de ficat
- dacă ați suferit de ulcer
- dacă sângerați prea ușor sau vă învinețiți la lovituri aparent ușoare
- dacă suferiți de anumite inflamații digestive (de exemplu, colita ulceroasă, boala Crohn)
- dacă ați suferit de astm bronşic sau boli alergice
- dacă aveți febră. Arthrotec poate masca febra, care este unul din semnele infecției
- dacă sunteți deshidratat
- dacă aveți peste 65 de ani deoarece este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă monitorizeze regulat.
- dacă suferiți de anumite boli de sânge sau prezentați tulburări de coagulare a sângelui, sau dacă ați suferit de hemoragii cerebrovasculare;
- dacă suferiți de boli care favorizează reținerea lichidelor în organism;
- dacă sunteți în tratament cu diuretice;
- dacă sunteți în tratament cu alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. În aceste cazuri, medicul dumneavoastră vă poate recomanda efectuarea unor teste pentru a verifica funcția rinichilor sau ficatului sau a analizelor de sânge;
- dacă prezentați intoleranță la anumite zaharuri, informați medicul dumneavoastră despre acest lucru înainte de a utiliza acest medicament;deoarece conține ulei de ricin hidrogenat, poate provoca jenă gastrică şi diaree.

Medicamente precum Arthrotec se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariție a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi în cazul tratamentului de lungă durată. Nu depăşiți doza şi durata recomandate pentru tratament.

Reacțiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor.

Dacă aveți probleme cu inima, ficatul sau rinichii, este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească sa vă monitorizeze regulat.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Dacă prezentați amețeli sau alte tulburări nervoase în timpul tratamentului cu medicamente antiinflamatoare, evitați conducerea de vehicule sau folosirea de utilaje.

Reacții adverse ale Arthrotec 75 mg/0,2 mg comprimate gastrorezistente:

Ca toate medicamentele, Arthrotec poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacții adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 pacienți) includ: dureri abdominale, diaree, greață, greutate sau încetineală în digestie.

Reacții adverse frecvente (afectează 1 până la 10 pacienți din 100) includ: insomnie, dureri de cap, amețeli, ulcerații la nivelul stomacului şi intestinului, inflamații la nivelul esofagului, stomacului şi intestinelor, arsuri în capul pieptului, , vărsături, constipație, balonare, eructație, erupții trecătoare pe piele, mâncărime la nivelul pielii, rezultate anormale pentru teste de sânge (creşterea alaninaminotransferazei, hematocrit scăzut, creşterea fosfatazei alcaline).

Reacții adverse mai puțin frecvente (afectează 1 până la 10 pacienți din 1000) includ: infecție vaginală, scădere a numărului de trombocite (celule care ajută la coagularea sângelui), schimbări ale dispoziției, accident vascular cerebral, vedere încețoşată, atac de cord, insuficiență cardiacă, tensiune arterială crescută, greutate în respirație, sângerări la nivelul stomacului sau intestinelor, inflamații la nivelul gurii, erupții la nivelul pielii însoțite de mâncărimi şi umflături (urticarie), pete violet sau roşii pe piele, sângerări inter-menstruale, sângerări menstruale abundente, , sângerări vaginale la femei aflate la vârsta fertilă şi la femei aflate la perioada de menopauză, tulburare de menstruație, febră, umflarea țesuturilor datorată acumulării de lichid în țesut (edem), frisoane, oboseală, rezultate anormale pentru teste de sânge (creşterea aspartataminotransferazei).

Reacții adverse rare (afectează 1 până la 10 pacienți din 10000) includ: semne de infecție sau oboseală avansată ce pot fi datorate scăderii numărului dintr-un anumit tip de celule din sânge, anemie, reacții alergice, reacții ale pielii şi crize de astm bronşic şi senzație de sufocare (gât umflat) datorită reacțiilor alergice, umflarea țesuturilor de sub piele, coşmaruri, furnicături sau amorțeli, tulburări de memorie, dezorientare, zgomote în urechi, depresie, nelinişte, tremurături, tulburări de gust, pancreatită, vărsături cu sânge, scaune de culoare neagră, lipicioase, inflamația limbii, senzație de gură uscată, lipsa poftei de mâncare, exacerbarea unei boli numite colită ulceroasă sau a bolii Crohn (caracterizate prin inflamație şi leziuni la nivel gastrointestinal) hepatită, reacții grave ale pielii constând în apariția de vezicule pe piele (dermatită buloasă), durere la nivelul sânilor, dureri menstruale, anomalii congenitale (defecte prezente de la naştere).

Alte reacții adverse cu frecvență necunoscută includ: tulburări de coagulare a sângelui, acumulare de lichid în țesuturi, inflamația membranelor creierului (meningită aseptică), convulsii, moleşeală, inflamația vaselor de sânge, perforații ale stomacului sau intestinelor, funcționare anormală a ficatului (insuficiență hepatică), icter, reacții grave la nivelul pielii care uneori pot amenința viața (sindrom Stevens-Johnson, necroliză toxică epidermală), înroşirea pielii, exfolierea pielii, sensibilitatea pielii la lumină, căderea părului, tulburări renale (nefrită tubulointerstițială, afectare renală, insuficiență renală, glomerulonefrită, necroză papilară renală, sindrom nefrotic, glomerulonefrită cu leziuni minime, glomerulonefrită membranoasă), naştere prematură, retenție a placentei sau a altor membrane la naştere, deces al fătului, contracții uterine anormale, sângerări uterine, ruptură sau perforație uterină, pătrunderea lichidului amniotic în circulația sângelui mamei (embolism cu lichid amniotic), avort incomplet, travaliu prelungit, fertilitate scăzută la femei.

Dacă vreuna dintre reacțiile adverse se agravează sau dacă observați orice reacție adversă nemenționată în acest prospect, vă rugăm să spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați sau ați luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripție medicală.

Unele medicamente, dacă sunt administrate în acelaşi timp cu Arthrotec, pot influența acțiunea Arthrotec sau Arthrotec poate influența acțiunea acestora. Informați medicul dumneavoastră dacă utilizați oricare dintre medicamentele de mai jos:
- diuretice;
- ciclosporină;
- litiu;
- digoxină;
- ketoconazol
- medicamente antidiabetice orale;
- warfarină, antiagregante plachetare (aspirină, inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei) sau alte anticoagulante orale;
- metotrexat;
- alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau corticosteroizi;
- medicamente antihipertensive, cum sunt inhibitorii enzimei de conversie;
- antibioticele quinolonice;
- tacrolimus;
- mifepristonă;
- voriconazol;
- sulfinpirazonă;

Administrarea Arthrotec împreună cu alimente şi băuturi
Arthrotec poate fi administrat în timpul meselor; este chiar recomandată administrarea în timpul meselor, pentru a evita unele reacții adverse, cum este diareea.

Administrarea de Arthrotec 75 mg/0,2 mg comprimate gastrorezistente în sarcină / alaptare:

Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Arthrotec nu trebuie utilizat în timpul sarcinii. La femeile aflate la vârsta fertilă se recomandă utilizarea unor mijloace de contracepție adecvate în timpul tratamentului cu Arthrotec. Adresați-vă medicului dumneavoastră imediat dacă rămâneți gravidă în timpul tratamentului.

Alăptare
Arthrotec nu trebuie utilizat în timpul alăptării.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele gastrorezistente sunt albe, rotunde, biconvexe, inscripționate cu simbolul pe una din fețe şi „Searle 1421” pe cealaltă față.
Arthrotec este ambalat în cutii cu blistere din aluminiu, conținând 10 sau 20 comprimate gastrorezistente.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizați Arthrotec după data de expirare înscrisă pe cutie . Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să eliminați medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Arthrotec 75 mg/0,2 mg comprimate gastrorezistente(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Arthrotec 75 mg/0,2 mg comprimate gastrorezistente vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.