Prospect Atenolol Antibiotice 50 mg, comprimate

Substanța activă: atenololum
Producator: Antibiotice SA Romania
Clasa ATC: [C07AB]: sistem cardiovascular >> betablocanti >> agenti betablocanti >> betablocanti selectivi
Grupa farmaceutică: beta-blocante selective

Indicații Atenolol Antibiotice 50 mg, comprimate:

Atenolol Antibiotice 50 mg este indicat în:
- hipertensiune arterială;
- profilaxia crizelor de angină pectorală (este de ales în angina cronică stabilă);
- infarct acut de miocard;
- aritmii cardiace: tahicardie sinusală, tahiaritmii supraventriculare, aritmii ventriculare; este de ales în aritmiile de patogenie simpatoadrenergică.

Contraindicații:

Atenolol Antibiotice 50 mg este contraindicat în:
- hipersensibilitate la atenolol sau la oricare dintre excipienţi;
- forme severe de astm bronşic şi bronhopneumopatie cronică obstructivă;
- insuficienţă cardiacă necontrolată therapeutic;
- şoc cardiogen şi hipotensiune arterială marcată;
- bloc atrio-ventricular de gradul II şi III, chiar asImptomatic;
- angina Prinzmetal (în monoterapie);
- boala nodului sinusal;
- bradicardie (< 45-50 bătăi/min);
- fenomene de tip Raynaud şi alte afecţiuni vasculospastice periferice, în forme severe;
- feocromocitom netratat;
- antecedente de reacţii anafilactice;
- acidoză metabolică;
- tratament concomitent cu sultopridă (un neuroleptic) sau floctafenină (un analgezic).

Administrare Atenolol Antibiotice 50 mg, comprimate:

Hipertensiune arterială: tratamentul se începe cu 50 mg atenolol (un comprimat Atenolol Antibiotice 50 mg) o data pe zi, crescând după nevoie la intervale de 4-5 zile; doza uzuală este de 100 mg atenolol (2 comprimate Atenolol Antibiotice 50 mg) o dată pe zi, de preferinţă dimineaţa. Atenololul poate fi asociat cu alte antihipertensive de exemplu diuretice.
Profilaxia crizelor de angină pectorală: doza uzuală este de 50-100 mg atenolol (1-2 comprimate Atenolol Antibiotice 50 mg) o dată pe zi. La nevoie doza poate fi crescută la 200 mg atenolol (4 comprimate Atenolol Antibiotice 50 mg) pe zi.
Infarct miocardic acut: tratamentul se iniţiază cu forme farmaceutice injectabile; administrarea orală de atenolol poate fi iniţiată cu o doză de 50 mg atenolol (un comprimat Atenolol Antibiotice 50 mg), la 15 minute după administrarea ultimei doze i.v., urmând ca, 12 ore mai târziu, să fie administrată oral o altă doză de 50 mg atenolol. După 24 ore se poate continua terapia cu o doză zilnică de 100 mg atenolol (2 comprimate Atenolol Antibiotice 50 mg), administrată oral, în priză unică.
Aritmii cardiace: doza uzuală este de 50-100 mg atenolol (1-2 comprimate Atenolol Antibiotice 50 mg) pe zi.
Pacienţi cu insuficienţă renală: doza se ajustează în funcţie de clearance-ul creatininei sau creatininemie.

Creatinina plasmatică mg/l - mmol/l | Clearance-ul creatininei (ml/min) | Doza
< 25 - < 0,3 | ≥ 35 | 100 mg/zi în priză unică
25-50 - 0,3-0,6 | 15-35 | 50 mg/zi
>50 - > 0,6 | <15 | 50 mg la intervale de 48 ore

Pacienţi hemodializaţi: tratamentul trebuie iniţiat în spital | 50 mg după fiecare sedinţă

Comprimatele se administreaza oral, de preferinţă dimineaţa în priză unică, cu o cantitate suficientă de lichid.
Dozele se pot ajusta în funcţie de frecvenţa cardiacă, care trebuie menţinută la o valoare în jur de 60/minut.

Compoziție Atenolol Antibiotice 50 mg, comprimate:

Un comprimat conţine atenolol 50 mg şi excipienţi: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu, amidon de porumb, stearat de magneziu.

Precauții:

Datorită conţinutului în lactoză, pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Sportivii trebuie atenţionaţi că atenololul, ca şi alte blocante beta-adrenergice, poate să determine o reacţie pozitivă în cadrul testelor pentru controlul antidoping.

Atenționări:

La pacienţii cu angină pectorală tratamentul nu trebuie întrerupt brusc (aceasta poate determina tulburări de ritm grave sau poate precipita un infarct miocardic acut); dozele se reduc treptat; dacă este necesar, se introduce un alt antianginos în această perioadă, pentru a evita agravarea anginei pectorale.
Iniţierea tratamentului cu beta-blocante β1-selective la pacienţii cu forme uşoare şi moderate de astm bronşic sau bronhopenumopatie cronică obstructivă trebuie facută cu doze mici. Se recomandă efectuarea periodică a probelor funcţionale respiratorii în timpul tratamentului. Dacă apar crize de dispnee se pot administra medicamente bronhodilatatoare stimulante beta2-adrenergice.
La pacienţii cu insuficienţă cardiacă controlată terapeutic, tratamentul trebuie iniţiat cu doze mici, care pot fi crescute treptat sub supraveghere medicală.
În cazul apariţiei bradicardiei simptomatice (< 55 bătăi/min), doza de atenolol trebuie redusă.
Datorită efectului dromotrop negativ, beta-blocantele se vor administra cu prudenţă la bolnavii cu bloc atrioventricular de gradul I.
Beta-blocantele β1selective pot fi administrate la pacienţii cu angină Prinzmetal, dar numai în asociere cu alte antianginoase.
Administrarea beta-blocantelor β1selective la pacienţii cu tulburări vasculospastice periferice impune prudenţă.
La pacienţii cu feocromocitom, înaintea administrării beta-blocantelor trebuie instituit tratament alfa-blocant, pentru a preveni riscul creşterii tensiunii arteriale.
La pacienţii cu insuficienţă renală doza trebuie adaptată în funcţie de clearance-ul creatininei (vezi pct. 4.2).
La iniţierea tratamentului cu beta-blocante la pacienţii cu psoriazis, trebuie să se aibă în vedere că au fost semnalate cazuri de agravare a bolii în timpul tratamentului.
La pacienţii cu antecedente de reacţii anafilactice severe, în special la substanţe de contrast iodate, precum şi la cei aflaţi sub tratament de desensibilizare, administrarea beta-blocantelor poate constitui un factor agravant şi are efect antagonist faţă de adrenalină.
Deşi tratamentul cu beta-blocante micşorează riscul aritmiilor, ischemiei miocardice şi al salturilor hipertensive, în timpul anesteziei generale împiedicarea reacţiilor simpatoadrenergice compensatorii favorizează accidentele hipotensive. Atunci când tratamentul beta-blocant nu poate fi întrerupt înaintea anesteziei (de exemplu la bolnavii coronarieni), se recomandă protejarea faţă de predominenţa vagală prin administrarea de atropină; se vor evita anestezicele generale care deprimă cordul. Se recomandă informarea medicului anestezist dacă pacientul se află sub tratament cu beta-blocante. Dacă se impune întreruperea acestui tratament, pentru refacerea răspunsului la catecolamine este suficientă o pauză de 48 ore.
În caz de tireotoxicoză beta-blocantele pot masca semnele cardiovasculare ale bolii.
Atenololul poate masca simptomele hipoglicemiei, cum ar fi tahicardia, transpiraţii, palpitaţii.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Atenolol 50 mg nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Pacienţii trebuie informaţi despre posibilitatea apariţiei ameţelii şi a oboselii.

Copii: nu se recomandă administrarea atenolol pentru că nu există experienţă pediatrică.
Vârstnici: dozele se reduc în special la pacienţii cu funcţie renală afectată, în funcţie de cleareance-ul creatininei.

Reacții adverse ale Atenolol Antibiotice 50 mg, comprimate:

Atenololul este în general bine tolerat.

Au fost raportate următoarele reacţii adverse:
- cardiovasculare: bradicardie, agravarea insuficienţei cardiace, hipotensiune arterială ortostatică ce se poate asocia cu sincopă, extremităţi reci, claudicaţie intermitentă, fenomen Raynaud;
- nervos centrale: confuzie, ameţeali, cefalee, modificări ale afectivităţii, psihoze şi halucinaţii, tuburări de somn;
- gastro-intestinale: xerostomie, tulburări gastro-intestinale (greaţă, vărsături, diaree);
- hepatobiliare: creşterea transaminazelor hepatice, rare cazuri de toxicitate hepatică, inclusiv colestază intrahepatică;
- hematologice: purpură, trombocitopenie;
- cutanate: alopecie, xeroftalmie, reacţii cutanate psoriaziforme, exacerbarea psoriazisului, erupţii cutanate;
- neurologice: parestezii;
- reproducere: impotenţă;
- imunologice: reacţii de hipersensibilitate, inclusiv angioedem şi urticarie;
- respiratorii: bronhospam la pacienţii cu astm bronşic sau cu antecedente astmatice;
- tulburări vizuale: modificarea acuităţi vizuale;
- altele: oboseală, creşterea anticorpilor antinucleari.

Supradozajul:

Supradozajul cu atenololul provoacă bradicardie, ameţeli, hipotensiune arterială, dispnee, cianoza extremităţilor, lipotimie, convulsii.
În cazul ingestiei recente se fac spălături gastrice şi se administrează cărbune medicinal. Trebuie luată în considerare şi hemodializa sau hemoperfuzia.

Pentru combaterea bradicardiei marcate, deficitului de pompă cardiacă şi hipotensiunii arteriale severe se pot administra : atropină (1-2 mg intravenos), glucagon (10 mg intravenos lent, apoi perfuzie cu 1-10mg/oră), izoprenalină (15-85 μg intravenos lent, eventual repetat, fără a depăşi 300 μg) sau dobutamină (2,5-10 μg/kg şi min în perfuzie intravenoasă).

În cazul decompensării cardiace la nou-născuţii a căror mame au fost tratate cu atenolol se recomandă spitalizarea în secţie de terapie intensivă. Se poate administra glucagon 0,3 mg/kg; folosirea izoprenalinei şi dobutaminei (în general sunt necesare doze mari) necesită supraveghere medicală atentă.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Asocierea cu floctafenină este contraindicată; beta-blocantele inhibă reacţiile cardiovasculare compensatorii în cazul şocului sau hipotensiunii arteriale care pot fi produse de acest analgezic.
Administrarea concomitentă cu sultopridă este contraindicată, datorită riscului tulburărilor de ritm cardiac, care pot fi produse de acest neuroleptic (efect bradicardizant aditiv).
Asocierea cu antiaritmice (amiodaronă, propafenonă, chinidină, disopiramidă) poate determina tulburări de contractilitate, automatism şi conductibilitate prin inhibarea mecanismelor simpatice.
Beta-blocantele reduc reacţiile compensatorii simpatice cardiovasculare în cazul asocierii cu anestezice halogenate.
Administrarea concomitentă cu blocante ale canalelor de calciu (diltiazem, verapamil) creşte riscul deprimării miocardice; această asociere obligă la multă prudenţă şi este contraindicată la bolnavii cu deficit de pompă cardiacă, bradicardie marcată sau tulburări de conducere atrio-ventriculară.
Atenololul măreşte efectul medicamentelor antihipertensive; pentru antihipertensivele centrale (metildopa, clonidină, rezerpină) creşte efectul bradicardizant şi de încetinire a conducerii atrio-ventriculare.
Glicozizii digitalici în asociaţie cu beta-blocantele pot prelungi timpul de conducere atrio-ventriculară.
Antidepresivele triciclice, neurolepticele şi baclofenul, administrate concomitent cu atenolol, cresc riscul hipotensiunii arteriale ortostatice.
Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) şi glucocorticoizii reduc efectul antihipertensiv al atenololului prin favorizarea retenţiei hidrosaline.
Asocierea cu insulină sau antidiabetice orale impune dozarea glicemiei, eventual ajustarea dozei de antidiabetic (reacţiile hipoglicemice sunt crescute şi prelungite, simptomele vegetative ale hipoglicemiei sunt mascate).
Tratamentul cu beta-blocante trebuie întrerupt, dacă este posibil, înaintea investigaţiilor radiologice cu substanţe de contrast iodate datorită riscului reacţiilor adverse severe.
Cimetidina creşte concentraţia plasmatică a atenololului prin inhibarea metabolizării hepatice a acestuia, mărind riscul reacţiilor adverse (de exemplu bradicardie marcată).
Atenololul creşte nivelul plasmatic al lidocainei prin diminuarea metabolizării hepatice a acesteia, mărind riscul reacţiilor adverse cardiace şi neurologice.
Compuşii de magneziu, aluminiu şi calciu scad absorbţia digestivă a atenololului; se recomandă un interval de 2-3 ore între administrarea acestor medicamente şi atenolol.

Administrarea de Atenolol Antibiotice 50 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Atenololul traversează bariera feto-placentară. Nu au fost efectuate studii privind utilizarea atenololului în primul trimestru de sarcină şi nu poate fi exclusă posibilitatea afectării fetale. Atenololul a fost utilizat sub supraveghere atentă pentru tratamentul hipertensiunii arteriale în timpul ultimului trimestru de sarcină. Administrarea atenololului la femeile gravide pentru tratamentul hipertensiunii arteriale uşoare şi medii a fost asociată cu întîrzierea dezvoltării intrauterine. De aceea, se impune evaluarea atentă a raportului beneficiu terapeutic matern/risc potenţial fetal în cazul administrării atenololului la femeile care sunt, sau doresc să ramână gravide.
Deoarece atenololul se excretă în laptele matern, se va lua în considerare evitarea administrării acestui medicament la femeile care alăptează.

Prezentare ambalaj:

Atenolol Antibiotice 50 mg, comprimate.
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.
Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă atenololum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Atenolol Antibiotice 50 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Atenolol Antibiotice 50 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.