Prospect NOVO-ATENOL, compr.

Substanța activă: atenololum
Producator: Novopharm
Clasa ATC: [C07AB]: sistem cardiovascular >> betablocanti >> agenti betablocanti >> betablocanti selectivi

Indicații NOVO-ATENOL, compr.:

HTA (asociat cu alte antihipertensive). Aritmii supraventriculare (extrasistole atriale, tahicardie sinusala si paroxistica). Aritmii provocate de anestezice sau de supradozarea digitalica. Fibrilatie sau flutter atrial rezistente la alte scheme terapeutice. Infarct miocardic. Cardiopatie ischemica neasociata cu insuficienta cardiaca.

Contraindicații:

Bradicardie, tulburari ale conducerii atrio-ventriculare, insuficienta cardiaca.

Administrare NOVO-ATENOL, compr.:

Tratamentul incepe cu o doza de 50 mg pe zi si daca nu se obtine efectul scontat dupa 1-2 saptamani se creste doza la 100 mg pe zi. Poate fi administrat in doze reduse la pacientii cu tulburari ale functiilor renale.

Acțiune:

Atenololul este un blocant cardio-selectiv al receptorilor beta 1-adrenergici, avand o actiune simpatomimetica intrinseca si de stabilizare a membranei celulare minime; nu are efect de tip chinidinic si nici anestezic local. Actiunile lui la nivelul cordului sunt: dromotropa, cronotropa, inotropa si batmotropa negative, antiaritmica (antagonizeaza aritmiile produse de catecolamine, digitalice si anestezice si restabileste ritmul sinusal in tahicardiile supraventriculare), antihipertensiva (scade debitul cardiac si secretia de renina) si antianginoasa. Actiunea lui este asemanatoare cu cea a propranololului, dar la stres sau la efort fizic pacientii tratati cu atenolol raspund mai bine la propranolol datorita actiunii vasodilatatoare a adrenalinei prin stimularea receptorilor beta 2-adrenergici care nu sunt blocati de atenolol. Scade incidenta recurentelor infarctului miocardic si mortalitatea in randul pacientilor tratati cu atenolol dupa episodul acut, reducand intinderea zonei de necroza.

Compoziție NOVO-ATENOL, compr.:

1 comprimat contine 50 mg sau 100 mg de atenolol.

Reacții adverse ale NOVO-ATENOL, compr.:

Astenie, ameteli, cefalee, tulburari ale memoriei, uneori insomnie, (nu este necesara intreruperea tratamentulul). Reducerea minima a volumelor respiratorii la bolnavii astmatici, efectul fiind mult mai scazut decat cel al propranololului (nu inhiba bronhodilatatia produsa de izoproterenol). Blocarea contrareglarii catecolaminice a glicemiei si antagonizarea simptomatologiei de debut a unei crize hipoglicemice la cei cu diabet insulino-dependent. Bradicardie, hipotensiune arteriala. Insuficienta cardiaca.
Alte medicamente cu substanța activă atenololum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu NOVO-ATENOL, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul NOVO-ATENOL, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.