Prospect BETADERM 1 mg/g unguent

Substanța activă: betamethasonum
Producator: EIPICO MED SRL, România
Clasa ATC: [D07AC]: preparate dermatologice >> corticosteroizi de uz dermatologic >> corticosteroizi simpli >> corticosteroizi puternici (grup III)
BETADERM 1mg/g unguent face parte dintr-un grup de medicamente numit steroizi topici.Topic înseamnă că se aplică pe piele. Steroizii topici reduc roşeaţa şi mâncărimea ce apare în anumite afecţiuni ale pielii.

Indicații BETADERM 1 mg/g unguent:

BETADERM 1mg/g unguent are un efect asupra afecțiunilor pielii precum eczemele(zone rosii supraînălţate de mici vezicule lichidiene, însoţite de o senzaţie intensă de mâncărime a pielii), psoriazis(plăci îngroşate de culoare roşie acoperite cu scuame argintii care se desprind de piele) şi dermatite (boli de piele, care se manifestă prin inflamarea acesteia şi prin mâncărimi). De asemenea poate fi folosit pentru tratamentul de scurtă durată a înţepăturilor de insecte.

Contraindicații:

Acest unguent v-a fost prescris pentru tratarea afecţiunii de piele diagnosticată de medicul dumneavoastră.

NU UTILIZAŢI BETADERM 1MG/G UNGUENT:

- Dacă sunteţi alergic la betametazonă sau la oricare dintre componentele medicamentului
- Dacă aveţi orice altă problemă a pielii pentru că aceasta se poate agrava. În special nu folosiţi în tratamentul acneei (boală de piele caracterizată prin apariţia, mai ales pe faţă, a unor coşuri, care adesea supurează), al acneei rozacee (roşeaţa severă a pielii pe şi în jurul nasului), al leziunilor ulcerative(răni la nivelul pielii).
- Dacă aveţi infecţii ale pielii determinate de diverse bacterii, viruşi, fungi sau paraziţi
- Nu se foloseşte la nivelul pleoapelor datorită riscului de apariţie a glaucomului (creşterea presiunii din interiorul ochiului)
- Betaderm 1mg/g unguent nu trebuie aplicat copiilor sub 1 an.

Administrare BETADERM 1 mg/g unguent:

Utilizaţi întotdeauna Betaderm 1mg/g unguent exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.
Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Medicul dumneavoastră vă va recomanda cât de mult şi cât de des trebuie să utilizați Betaderm unguent
Nu trebuie să utilizaţi mai mult decât doza prescrisă.
Nu trebuie să utilizaţi Betaderm unguent pe suprafeţe mari sau pentru o perioadă lungă de timp (de exemplu aproape în fiecare zi pentru mai multe săptămâni sau luni).
Dacă leziunile pielii nu se ameliorează după 2-4 săptămâni de tratament este bine să consultaţi din nou medicul.
Dacă medicul v-a prescris Betaderm unguent pentru psoriazis trebuie să consultaţi medicul cu regularitate, acest tip de tratament având nevoie de o atentă supraveghere.
Aceast unguent se utilizează numai la nivelul pielii însă dacă în mod accidental aţi înghiţit o cantitate mică aceasta nu vă face rău.

Indicaţii pentru aplicarea unguentului

Este important să aplicaţi Betaderm 1mg/g unguent aşa cum v-a explicat medicul dumneavoastră. În cazul în care nu vi s-au dat indicaţii, administrarea se va face precum urmează: de 1-2 ori pe zi, după ce v-aţi spălat în prealabil mâinile, întindeţi uşor pe piele cantitatea corectă de unguent până când aceasta se absoarbe complet. În cazul în care nu aveţi leziuni care trebuie tratate şi la nivelul mâinilor, trebuie să vă spălaţi pe mâini şi după utilizarea unguentului. De asemenea, dacă altcineva vă ajută la aplicarea unguentului, acesta trebuie să se spele pe mâini după utilizare sau să poarte mănuşi de unică folosinţă.

Atunci când observaţi că leziunile tratate încep să se vindece, puteţi folosi unguentul mai rar.

1. Spălaţi-vă mâinile.
2. întindeţi uşor pe piele cantitatea corectă de unguent până când aceasta se absoarbe complet.. Puteţi măsura cât de mult Betaderm unguent folosiţi utilizând vârful degetului. Aceasta imagine prezinta o unitate “vârf de deget”.

3. Dacă nu trebuie să se aplice unguentul pe mâini ca o parte din tratament, spălaţi-vă din nou după folosirea unguentului.
Pentru un adult
Veţi constata că:
• două unități “vârf de deget” de cremă vor acoperi ambele mâini sau laba piciorului
• trei unități “vârf de deget” de cremă vor acoperi un braţ
• șase unități “vârf de deget” de cremă vor acoperi un picior
• paisprezece unități “vârf de deget” de cremă vor acoperi partea din faţă şi din spate a trunchiului. Nu vă faceţi griji dacă aveţi nevoie de un pic mai mult sau un pic mai puţin decât această cantitate. Este doar un ghid.
Pentru un copil
• Betaderm unguent nu trebuie aplicat copiilor sub 1 an.
• Cu cât este mai mic copilul cu atât cantitatea de unguent folosită va fi mai mică.
• Un copil de 4 ani are nevoie de aproximativ o treime din cantitatea pentru adulţi.
• Durata tratamentului la copii nu ar trebui în mod normal să depăşească mai mult de 5 zile decât dacă v-a prescris medicul d-voastră o durată mai îndelungată.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Betaderm 1mg/g unguent
Este important să respectaţi doza recomandată. Dacă în mod accidental aţi utilizat o doză mai mare decât cea recomandată, nu vă impacientaţi.

Dacă încetaţi să utilizaţi Betaderm unguent

În unele cazuri se recomandă întreruperea treptată a administrării (vezi pct.,,Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Betaderm unguent”)
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Când şi cum se termină tratamentul cu Betaderm unguent

Medicul dumneavoastră va decide când se va opri tratamentul. Pentru unele afecţiuni (psoriazis, dermatita atopică, lichenificare etc) este necesară întreruperea treptată a tratamentului. Aceasta se poate realiza prin scăderea treptată a numărului de administrări şi/sau prin utilizarea corticoizilor cu potenţă mai mică.

Întreruperea bruscă a tratamentului poate determina insuficienţa corticosuprarenaliană acută.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs adresaţi-vă medicului d-voastră sau farmacistului.

Acțiune:

Antiinflamator si antialergic. Betaderm unguent si crema contine betamethasona valerat care este un corticosteroid realizat special pentru tratamentul dermatologic. Esterul valerat de betamethasona s-a demonstrat a fi cel mai activ produs dintr-o intreaga serie de esteri betamethasonici si multi alti corticosteroizi. Betaderm crema si unguent este foarte eficient in tratamentul dermatozelor inflamatorii care raspund in mod normal la terapia locala cu corticosteroizi.

Compoziție BETADERM 1 mg/g unguent:

• substanţa activă este betametazonă 1 mg sub formă de 17-valerat de betametazonă 1,21 mg
• excipienţi: Ceară albă, parafină solidă, alcool cetostearilic, vaselină albă, propilenglicol

Precauții:

AVEŢI GRIJĂ DEOSEBITĂ CÂND UTILIZAŢI BETADERM 1MG/G UNGUENT:
- Aplicarea îndelungată a medicamentelor de tipul Betadermului la nivelul feţei poate duce la apariţia dermatitei corticodependente şi corticosensibile (caracterizată prin subţierea pielii), cu posibilitatea de revenire a simptomatologiei după fiecare întrerupere a tratamentului. Ca urmare, se recomandă întreruperea treptată a administrării.
- Dacă pielea dumneavoastră se suprainfectează trebuie să opriţi tratamentul
- Nu folosiţi Betaderm cremă pe suprafeţe mari şi sub pansamente, în special la nou nascuţi şi la copii mici deoarece creşte absorbţia medicamentului şi pot să apară manifestări ale excesului de cortizon în organism precum sindromul Cushing(creştere în greutate, rotunjirea feţei şi hipertensiune arterială) sau încetinirea creşterii. Aceste manifestări dispar după întreruperea tratamentului; întreruperea bruscă a tratamentului poate determina insuficienţă corticosuprarenaliană acută(insuficienţă a secreţiei glandelor corticosuprarenale)
- În cazul apariţiei manifestărilor de intoleranţă locală precum senzaţie de arsură sau de exacerbare a mâncărimilor, sunt necesare întreruperea tratamentului şi stabilirea cauzei.

Dacă aveţi nelămuriri, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu există date clinice care să demonstreze că Betaderm 1mg/g unguent ar putea afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Betaderm unguent Betaderm unguent conţine:
- propilen glicol care poate cauza iritaţii ale pielii
- alcool cetostearilic care poate cauza reactii locale cutanate( de exemplu dermatită de contact).

Reacții adverse ale BETADERM 1 mg/g unguent:

Ca toate medicamentele, Betaderm unguent poate provoca reacţii adverse cu toate că nu apar la toate persoanele. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului sau farmacistului dumneavoastră.
Încetaţi să utilizaţi Betaderm unguent şi anunţaţi medicul cât mai curând posibil dacă:
• Starea pielii dumneavoastră se înrăutăţeşte sau pielea se umflă în timpul tratamentului.Este posibil să fiţi alergic la Betaderm unguent, să aveţi o infecţie sau să aveţi nevoie de alt tratament
• Dacă aveţi psoriazis pot să apară pe piele umflături cu puroi.Acest lucru se întâmplă foarte rar în cursul tratamentului şi este cunoscut ca psoriazis pustulos.

Alte efecte adverse pe care le puteţi avea în timpul tratamentului cu Betaderm unguent sunt:

Frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi)
- arsuri, iritaţii şi mâncărimi pe locul unde a fost aplicată crema

Efecte adverse care apar dacă utilizaţi Betaderm unguent pentru o perioadă mai lungă de timp, dacă aplicaţi o cantitate mai mare decât cea corectă sau folosiţi crema sub un pansament:

Foarte rare (care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi)
- pot să apară striuri
- se poate observa o evidenţiere a venelor de la suprafaţa pielii
- pot să apară modificări în creşterea părului şi culoarea pielii
- subţierea pielii care devine mai sensibilă
- creştere în greutate, rotunjirea feţei şi hipertensiune arterială
- infecţii secundare
- dermatită periorală (puncte roşii pruriginoase în jurul gurii).
- întârzierea cicatrizării plăgilor atone, escarelor, ulcerelor de gambă

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului sau farmacistului d-voastră.

Betaderm unguent conţine:
- propilen glicol care poate cauza iritaţii ale pielii
- alcool cetostearilic care poate cauza reactii locale cutanate( de exemplu dermatită de contact).

Interacțiuni cu alte medicamente:

Pentru Betaderm 1mg/g unguent nu există interacţiuni medicamentoase raportate.

Administrarea de BETADERM 1 mg/g unguent în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului d-voastră sau farmacistului înainte de a lua orice medicament.
Nu există date privind siguranţa administrării topice în timpul sarcinii. Acest medicament se poate utiliza în timpul sarcinii dacă este necesar.
Betaderm se poate utiliza în timpul alăptării numai dacă este absolut necesar, pentru perioade scurte şi pe suprafeţe cutanate mici.

Prezentare ambalaj:

Unguent omogen, de culoare albă până la galben deschis.
Fiecare cutie din carton conţine 1 tub de 20 g de Betaderm 1mg/g unguent.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi Betaderm unguent după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă betamethasonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu BETADERM 1 mg/g unguent(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul BETADERM 1 mg/g unguent vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.