Prospect Betametazonă Fiterman 0,5 mg/g cremă

Substanța activă: betamethasonum
Producator: S.C. FITERMAN PHARMA S.R.L., România
Clasa ATC: [D07AC]: preparate dermatologice >> corticosteroizi de uz dermatologic >> corticosteroizi simpli >> corticosteroizi puternici (grup III)

Indicații Betametazonă Fiterman 0,5 mg/g cremă:

Betametazonă Fiterman cremă conține ca substanță activă betametazona și face parte din grupul de medicamente cunoscute sub denumirea de corticosteroizi cu potenţă mare. Betametazona se utilizează pentru a reduce inflamaţia şi pruritul care apar în unele boli de piele de tipul eczemei de contact, pruritului non parazitar, lichenului plan şi psoriazisului.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Betametazonă Fiterman:
-dacă sunteţi alergic la betametazonă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
-dacă aveţi infecţii primare bacteriene, virale, fungice sau parazitare;
-dacă zona unde doriţi să aplicaţi medicamentul prezintă leziuni ulcerative;
-dacă aveţi acnee sau acnee rozacee;
-la copii cu vârsta sub 1 an.

Administrare Betametazonă Fiterman 0,5 mg/g cremă:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Spălaţi mâinile înainte şi după fiecare aplicare de Betametazonă Fiterman cremă. Nu utilizaţi bandaje sau pansamente ocluzive. Utilizaţi Betametazona Fiterman, o dată pe zi, dimineaţa sau de două ori pe zi, prin aplicare în strat subţire, doar pe suprafaţa de piele afectată, masând uşor. Doza maximă trebuie să nu depăşească 45 g betametazonă pe săptămână. O creştere a numărului de aplicaţii zilnice poate creşte riscul apariţiei reacţiilor adverse, fără o îmbunătăţire a efectului terapeutic. Aplicarea betametazonei la nivelul unei suprafeţe mari necesită supravegherea numărului de tuburi utilizate. Nu utilizaţi Betametazonă Fiterman mai des şi pentru o perioadă mai lungă de timp decât cea recomandată de medic.

La copii tratamentul trebuie limitat la maxim 5 zile şi trebuie utilizate cantităţile minime. Crema, nu trebuie utilizată în zona acoperită de scutece deoarece acestea (mai ales cele din material sintetic) pot acţiona ca pansamente ocluzive. Betametazona Fiterman cremă nu se va utiliza sub pansament ocluziv.

Dacă utilizaţi mai mult Betametazonă Fiterman decât trebuie
Utilizarea îndelungată şi excesivă a Betametazonei Fiterman cremă poate determina reacţii adverse ca: creşterea cantităţii de zahăr în sânge, prezenţa de zahăr în urină şi un grup de simptome reunite sub denumirea de sindrom Cushing, cu: acnee, depresie, creşterea excesivă a părului, creşterea tensiunii arteriale, oboseală musculară, insomnie, vergeturi, obezitate la nivelul trunchiului, încetinire a creşterii, fracturi, infecţii, faţa ca o lună plină.
Dacă apar astfel de simptome, adresaţi-vă imediat medicului.

Dacă uitaţi să utilizaţi Betametazonă Fiterman
Dacă aţi uitat să aplicaţi o doză, aplicaţi medicamentul imediat ce v-aţi amintit. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, aplicaţi-o doar pe aceasta. Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Betametazonă Fiterman
În unele cazuri se recomandă întreruperea treptată a administrării (vezi pct.,, Atenționări și precauții” Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Betametazonă Fiterman 0,5 mg/g cremă:

-Substanţa activă este betametazona. Un gram cremă conţine betametazonă 0,5 mg sub formă de dipropionat de betametazonă 0,643 mg.
-Celelalte componente sunt: propilenglicol, lanette wax AO (alcool cetostearilic/macrogol cetostearil eter 30), parafină lichidă, Eutanol G (octildodecanol), p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de npropil (E 216), apă purificată.

Precauții:

Înainte să utilizaţi Betametazonă Fiterman, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
-dacă utilizaţi şi un alt medicament (medicamente) cu corticosteroizi;
-dacă suferiţi de alte boli ale pielii datorate circulaţiei sanguine deficitare;
-dacă a apărut o suprainfecţie bacteriană sau fungică a unei dermatoze. În această situaţie, medicul vă poate indica întreruperea tratamentului cu Betametazonă Fiterman până când infecţia este controlată;
-dacă utilizaţi timp îndelungat Betametazona cremă; aplicarea îndelungată la nivelul feţei a glucocorticoizilor cu potenţă mare poate duce la apariţia dermatitei corticodependente şi corticosensibile cu atrofie cutanată, cu posibilitatea de revenire a simptomatologiei după fiecare întrerupere a tratamentului. Ca urmare, se recomandă întreruperea treptată a administrării.
Acest fapt trebuie avut în vedere atunci când sunt tratate afecţiuni precum, psoriazis sau eczeme severe. Dacă se aplică la nivelul pleoapelor, durata tratamentului trebuie limitată; un tratament prelungit creşte riscul apariţiei ptozei palpebrale (prin acţiunea la nivelul musculaturii pleoapelor), glaucomului şi efectului de rebound; trebuie urmărit cu atenţie ca medicamentul să nu pătrundă în ochi, datorită riscului de dezvoltare a glaucomului.
Datorită posibilităţii absorbţiei glucocorticoizilor în sânge, aplicarea pe o suprafaţă corporală mare sau utilizarea pansamentelor ocluzive poate determina apariţia efectelor sistemice ale glucocorticoizilor.
Nu se recomandă utilizarea prelungită la nivelul pliurilor sau a ariilor intertriginoase. În cazul apariţiei manifestărilor de intoleranţă locală, sunt necesare întreruperea tratamentului şi stabilirea etiologiei.
Betametazona Fiterman cremă este indicată exclusiv pentru utilizare externă.
La copii cu vâsta sub 12 ani, Betametazonă Fiterman nu se utilizează decât în mod excepţional sub supraveghere strictă şi este contraindicată la copii cu vârsta sub 1 an.
Se recomandă ca întreruperea tratamentului să se facă treptat, mărind intervalul dintre doze sau utilizând un corticoid cu acţiune mai slabă sau cu concentraţie redusă.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Betametazona Fiterman cremă nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a utiliza utilaje.

Betametazonă Fiterman conţine:
Propilenglicol care poate determina iritaţie cutanată.
Alcool cetostearilic şi alcool cetilic care pot determina reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact).

Reacții adverse ale Betametazonă Fiterman 0,5 mg/g cremă:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Utilizarea îndelungată a glucocorticoizilor cu potenţă mare poate determina atrofie la nivelul pielii, telangiectazii (mai ales la nivelul feţei), vergeturi (îndeosebi la nivelul membrelor, mai ales la adolescenţi), purpură şi vânătăi secundare atrofiei, fragilitate cutanată.
La nivelul feţei, glucocorticoizii pot induce dermatită periorală sau pot agrava dermatita rozacee.
Au fost raportate întârzierea cicatrizării plăgilor atone, escarelor, ulcerelor de gambă.
În timpul tratamentului cu glucocorticoizi cu administrare topică pot să apară efecte sistemice.
Au fost raportate erupţii acneiforme sau pustuloase, creşterea excesivă a părului pe faţă, pe corp şi pe membre, modificări de culoare ale pielii, infecţii secundare, îndeosebi în cazul aplicării medicamentului sub pansament ocluziv sau la nivelul plicilor pielii, precum şi dermatoze alergice de contact.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare,
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sănătescu nr.48, sector 1
București 011478- RO
Tel: +4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e_mail: adr@anm.ro
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.
Nu se cunosc interacţiuni între Betametazonă Fiterman şi alte medicamente. Totuşi nu utilizaţi alte medicamente care conţin corticosteroizi (de exemplu hidrocortizonul) împreună cu Betametazona Fiterman cremă.

Administrarea de Betametazonă Fiterman 0,5 mg/g cremă în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţivă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Medicamentul poate fi utilizat în timpul sarcinii doar dacă beneficiul potenţial al mamei justifică riscul posibil asupra fătului.
Deoarece nu există suficiente date privind administrarea corticoizilor topici la femei care alăptează, trebuie luată o decizie adecvată de a întrerupe fie alăptarea, fie administrarea medicamentului în timpul alăptării, în funcţie de importanţa medicamentului pentru mamă.

Prezentare ambalaj:

Betametazonă Fiterman cremă se prezintă sub formă de masă semisolidă, omogenă, de culoare albă sau aproape albă, cu miros caracteristic componentelor.

Cutie cu un tub din Al a 20 g cremă.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi Betametazonă Fiterman după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă betamethasonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Betametazonă Fiterman 0,5 mg/g cremă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Betametazonă Fiterman 0,5 mg/g cremă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.