Prospect Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 10 mg/2,5 mg comprimate filmate

Substanța activă: combinații (perindoprilum+indapamidum)
Producator: TEVA Gyógyszergyár Zrt.; TEVA UK Ltd; Merckle GmbH
Clasa ATC: [C09BA]: sistem cardiovascular >> produse active pe sistemul renina-angiotensina >> combinatii de inhibitori A.C.E. >> inhibitori ai enzimei de conversie si diuretice � combinatii
Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva este o combinaţie în doză fixă între două substanţe active, perindopril şi indapamidă.

Indicații Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 10 mg/2,5 mg comprimate filmate:

Este un medicament antihipertensiv şi se utilizează în tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială). Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva este indicat la pacienţii care sunt trataţi deja cu perindopril 10 mg şi indapamidă 2,5 mg administrate sub formă de comprimate separate; aceşti pacienţi pot să utilizeze, în schimb, un comprimat de Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva care conţine ambele substanţe active.

Contraindicații:

Nu luaţi Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva
- dacă sunteţi alergic la perindopril, la indapamidă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă sunteţi alergic la oricare alt inhibitor al ECA sau la orice altă sulfonamidă,
- dacă aţi prezentat simptome cum sunt respiraţie şuierătoare, umflare a feţei sau limbii, senzaţie de mâncărime intensă sau erupţii trecătoare severe pe piele asociate cu terapia anterioară cu inhibitori ai ECA sau dacă dumneavoastră sau un membru al familiei a prezentat aceste simptome, în orice alte circumstanţe (o afecţiune numită angioedem),
- dacă aveţi diabet zaharat sau funcția rinichilor afectată şi urmați tratament cu un medicament pentru scăderea tensiunii arteriale care conține aliskiren,
- dacă aveţi o afecţiune severă a ficatului sau aveţi o afecţiune numită encefalopatie hepatică (boală a creierului cauzată de afecţiuni ale ficatului),
- dacă aveţi o afecţiune renală severă sau efectuaţi şedinţe de dializă,
- dacă aveţi valori mici ale potasiului în sânge,
- dacă sunteţi suspectat sau dacă aveţi insuficienţă cardiacă decompensată netratată (retenţie severă de apă, dificultăţi la respiraţie),
- dacă aveţi peste 3 luni de sarcină (De asemenea, este mai bine să evitaţi utilizarea Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva la începutul sarcinii - vezi “Sarcina şi alăptarea”),
- dacă alăptaţi.

Administrare Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 10 mg/2,5 mg comprimate filmate:

Luați întotdeauna acest medicament exact așa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul.
Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur.

Doza recomandată este de un comprimat administrat odată pe zi. Luați comprimatul de preferat dimineaţa, înainte de masă. Înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu apă.

Dacă luaţi mai mult Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva decât trebuie
În cazul în care aţi luat prea multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital de urgenţă. Cea mai frecventă reacţie adversă în caz de supradozaj este tensiunea arterială mică. Dacă apare tensiunea arterială mică (asociată cu greaţă, vărsături, crampe, ameţeală, somnolenţă, senzaţie de confuzie, schimbări în cantitatea de urină produsă de către rinichi), poate fi util să vă întindeţi culcat pe spate, cu picioarele ridicate.

Dacă uitaţi să luaţi Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva E
ste important să vă luaţi medicamentul în fiecare zi, deoarece tratamentul regulat este mai eficace.
Totuşi, dacă uitaţi să luaţi o doză de Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva, luaţi doza următoare la momentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva
Deoarece tratamentul pentru tensiunea arterială mare este, de obicei, pe toată durata vieţii, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a întrerupe administrarea acestui medicament.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acțiune:

Perindoprilul aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori ai ECA. Acestea acţionează prin lărgirea vaselor de sânge, ceea ce face mai uşoară pomparea de către inima dumneavoastră a sângelui în vasele de sânge. Indapamida este un diuretic. Diureticele măresc cantitatea de urină produsă de către rinichi. Cu toate acestea, indapamida este diferită de alte diuretice, deoarece determină doar o creştere uşoară a cantităţii de urină produse. Fiecare dintre cele două substanţe active reduce tensiunea arterială şi acţionează împreună pentru a vă controla tensiunea arterială.

Compoziție Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 10 mg/2,5 mg comprimate filmate:

- Substanţele active sunt perindopril tosilat şi indapamidă. Un comprimat filmat conţine perindopril tosilat 10 mg (echivalent cu perindopril 6,816 mg) şi indapamidă 2,5 mg.
- Celelalte componente sunt lactoză monohidrat, amidon de porumb, hidrogenocarbonat de sodiu, amidon (de porumb) pregelatinizat, povidonă K 30, stearat de magneziu, alcool polivinilic parțial hidrolizat, dioxid de titan (E171), macrogol/PEG 3350 și talc.

Precauții:

Înainte să luaţi Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:
- dacă aveţi stenoză aortică (îngustarea vasului de sânge principal care pleacă din inimă) sau cardiomiopatie hipertrofică (afecţiune a musculaturii cardiace) sau stenoză a arterei renale (îngustare a arterei care irigă cu sânge rinichiul),
- dacă aveţi insuficienţă cardiacă sau orice alte probleme ale inimii,
- dacă aveți probleme ale rinichilor,
- dacă aveţi probleme ale ficatului,
- dacă aveți o boală de colagen (o boală de piele), cum sunt lupusul eritematos sistemic sau sclerodermia,
- dacă aveţi ateroscleroză (îngroşare a arterelor),
- dacă aveți hiperparatiroidism (hiperactivitate a glandei paratiroide),
- dacă aveți gută,
- dacă aveţi diabet zaharat,
- dacă urmaţi un regim alimentar cu restricţie de sare sau utilizaţi înlocuitori de sare care conţin potasiu,
- dacă luaţi litiu sau diuretice care economisesc potasiu (spironolactonă, triamteren), deoarece utilizarea lor împreună cu Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva trebuie evitată (vezi “Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva împreună cu alte medicamente”).
- dacă sunteți vârstnic,
- dacă ați avut reacții de hipersensibilitate,
- dacă manifestaţi o reacție alergică severă cu umflare a feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului ce poate produce dificultăţi la înghiţire sau la respiraţie (angioedem). Aceasta poate să apară în orice moment în timpul tratamentului. Dacă prezentați asftel de simptome, întrerupeţi imediat tratamentul şi adresaţi-vă imediat unui medic.
- dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale mari:
• un blocant al receptorilor angiotensinei II (BRA) (cunoscuţi şi sub denumirea de „sartani” - de exemplu, valsartan, telmisartan, irbesartan), mai ales dacă aveţi probleme ale rinichilor asociate diabetului zaharat.
• aliskiren.
Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă verifice funcţia rinichilor, tensiunea arterială şi valorile electroliţilor (de exemplu, potasiu) din sânge, la intervale regulate de timp.
Vezi şi informaţiile de la punctul „Nu luați Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva”.
- dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente, riscul de apariție a angioedemului (umflare rapidă sub piele în zone cum este gâtul) este crescut:
• racecadotril (utilizat pentru tratamentul diareei)
• sirolimus, everolimus, temsirolimus și alte medicamente care aparțin clasei numite inhibitori ai mTor (utilizate pentru a evita respingerea organelor transplantate),
- dacă aparțineți rasei negre, deoarece puteți avea un risc mai mare de apariție a angioedemului, iar acest medicament poate fi mai puțin eficient pentru reducerea tensiunii dumneavoastră arteriale decât la pacienții care aparțin altor rase,
- dacă sunteți un pacient care efectuează şedinţe de dializă cu membrane cu flux mare.

Angioedem
Angioedemul (reacție alergică severă, cu umflarea feței, buzelor, limbii sau gâtului și dificultăți de înghițire sau respirație) a fost raportat la pacienții tratați cu inhibitori ai ECA, inclusiv Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva. Acesta poate să apară în orice moment pe parcursul tratamentului. Dacă prezentați astfel de simptome, trebuie să întrerupeți utilizarea Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva și să vă adresați imediat unui medic.

Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi peste 3 luni de sarcină, deoarece, dacă este utilizat în acest stadiu al sarcinii, vă poate afecta grav copilul (vezi “Sarcina şi alăptarea”).

De asemenea, trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră sau personalul medical când luaţi Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva:
- dacă urmează să vi se efectueze anestezie şi/sau intervenţie chirurgicală,
- aţi avut de curând diaree sau vărsături sau dacă sunteţi deshidratat,
- dacă efectuaţi şedinţe de dializă sau afereză LDL (care vă îndepărtează colesterolul din sânge cu ajutorul unui aparat),
- dacă urmează să vi se efectueze un tratament de desensibilizare, pentru reducerea efectelor alergiei la înţepăturile de albină sau viespe,
- dacă vi se efectuează un examen medical care necesită injectarea unei substanţe de contrast care conţine iod (o substanţă care face ca organele, cum sunt rinichiul sau stomacul, să fie vizibile la razele X),
- dacă aveţi modificări ale vederii sau durere la nivelul unuia sau ambilor ochi în timp ce luaţi Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva. Acest lucru poate fi un semn că dezvoltaţi glaucom, tensiune crescută la nivelul ochiului(ochilor) dumneavoastră. Trebuie să întrerupeţi tratamentul cu Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva şi să solicitaţi asistenţă medicală.

Sportivii trebuie atenţionaţi că Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva conţine o substanţă activă (indapamida) care poate determina pozitivarea reacţiei la testul antidoping.

Copii și adolescenți
Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva nu trebuie administrat la copii și adolescenți.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În mod obişnuit, Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva nu afectează vigilenţa, dar, la unii pacienţi, pot să apară diferite reacţii, cum sunt ameţeli sau slăbiciune, determinate de scăderea tensiunii arteriale. În aceste cazuri, capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectată.

Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva conține lactoză monohidrat
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, adresaţivă medicului înainte de a utiliza acest medicament.

Reacții adverse ale Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 10 mg/2,5 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă prezentaţi vreunul dintre următoarele simptome, opriţi imediat administrarea medicamentului şi adresaţi-vă urgent medicului dumneavoastră:
- Ameţeli severe sau leşin, din cauza tensiunii arteriale mici (frecvente) (pot afecta până la 1 din 10 persoane),
- Bronhospasm (durere în piept, respirație șuierătoare și scurtare a respirației (mai puțin frecvente) (pot afecta până la 1 din 100 persoane),
- Umflarea feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului, sau dificultăţi în respiraţie (angioedem) (vezi punctul ”Atenționări și precauții”) (mai puțin frecvente) (pot afecta până la 1 din 100 persoane),
- Reacţii severe la nivelul pielii, incluzând eritem polimorf (erupție trecătoare pe piele, care adesea debutează cu pete roșii și mâncărimi la nivelul feței, brațelor sau picioarelor) sau erupţie trecătoare intensă pe piele, urticarie, înroşirea pielii pe tot corpul, mâncărimi severe, apariţia de vezicule, cojirea şi umflarea pielii, inflamarea mucoaselor (sindrom StevensJohnson) sau alte reacţii alergice (foarte rare) (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane)
- Tulburări cardiovasculare (bătăi neregulate ale inimii, angina pectorală (dureri la nivelul pieptului, maxilarului şi spatelui, apărute în urma efortului fizic), infarct miocardic) (foarte rare) (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane), - Slăbiciune a brațelor sau picioarelor sau probleme de vorbire, care pot fi un semn al unui posibil accident vascular cerebral (foarte rare) (pot afecta până la 1 din 10000 persoane),
- Inflamare a pancreasului, care poate provoca dureri abdominale și de spate severe, însoțite de senzație puternică de rău (foarte rare) (pot afecta până la 1 din 10000 persoane),
- Îngălbenire a pielii sau a albului ochilor (icter), care poate fi un semn al hepatitei (foarte rare) (pot afecta până la 1 din 10000 persoane),
- Bătăi neregulate ale inimii care pot pune viaţa în pericol (cu frecvenţă necunoscută),
- O afecţiune a creierului cauzată de afectarea ficatului (encefalopatie hepatică) (cu frecvență necunoscută).

În ordine descrescătoare a frecvenţei, reacțiile adverse pot include:
- Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane): reacții pe piele la subiecții predispuși la reacții alergice și astmatice, durere de cap, ameţeli, vertij, senzaţie de amorţeală sau furnicături la nivelul membrelor, afectare a vederii, tinitus (senzaţie de zgomote în urechi), tuse, scurtare a respiraţiei (dispnee), tulburări gastro-intestinale (greaţă, vărsături, dureri abdominale, tulburări ale gustului, dispepsie sau dificultăţi de digestie, diaree, constipaţie), reacţii alergice (cum sunt erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi), crampe musculare, senzaţie de oboseală,

- Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane): tulburări ale dispoziţiei, tulburări ale somnului, urticarie, purpură (puncte roşii pe piele), apariția de vezicule, probleme ale rinichilor, impotență, transpirații, creștere a numărului de eozinofile (un tip de celule albe din sânge), modificări ale parametrilor de laborator: valori mari ale potasiului în sânge, reversibile după întreruperea tratamentului, valori mici ale sodiului, somnolență, leșin, palpitaţii (vă simţiţi bătăile inimii), tahicardie (bătăi rapide ale inimii), hipoglicemie (valori foarte scăzute ale zahărului în sânge) la pacienţii diabetici, vasculită (inflamare a vaselor de sânge), uscăciune a gurii, reacții de fotosensibilitate (creştere a sensibilităţii pielii la soare), artralgii (dureri ale articulaţiilor), mialgii (dureri musculare), durere în piept, stare generală de rău, edem periferic, febră, valori crescute ale ureei în sânge, valori crescute ale creatininei în sânge, căderi.

- Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane): agravarea psoriazisului, modificări ale parametrilor de laborator: valori crescute ale enzimelor hepatice, valori mari ale bilirubinei serice, oboseală.

- Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane): confuzie, pneumonie eozinofilică (o formă rară de pneumonie), rinită (nas înfundat sau cu secreţii abundente), insuficienţă renală acută, modificări ale sângelui, cum sunt un număr mic de celule albe şi roşii ale sângelui, valoare mică a hemoglobinei, număr mic de trombocite, valori mari ale calciului în sânge, funcţionare anormală a ficatului.

- Cu frecvenţă necunoscută (frecvența nu poate fi estimată din datele disponibile): aspect anormal al bătăilor inimii pe ECG, modificări ale parametrilor de laborator: valori mici ale potasiului în sânge, niveluri ridicate ale acidului uric și zahărului în sânge, vedere neclară (miopie), vedere încețoșată, tulburări de vedere. Dacă aveţi lupus eritematos sistemic (un tip de boală de colagen), acesta se poate agrava.

Pot să apară tulburări ale sângelui, rinichilor, ficatului sau pancreasului şi modificări ale valorilor parametrilor de laborator (analize de sânge). Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă recomande efectuarea de analize de sânge pentru a vă supraveghea starea.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
București 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală

Trebuie să evitaţi utilizarea Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva împreună cu:
- litiu (utilizat pentru tratamentul maniei sau depresiei),
- aliskiren (medicament utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale mari) dacă aveți diabet zaharat sau probleme ale rinichilor,
- diuretice care economisesc potasiu (de exemplu, triamteren, amilorid), săruri care conţin potasiu,
- estramustină (utilizată pentru tratamentul cancerului),
- alte medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mari: inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei şi blocanţi ai receptorilor de angiotensină.

Tratamentul cu Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva poate fi influenţat de administrarea altor medicamente. Este posibil ca medicul dumneavoastră să trebuiască să vă modifice doza și/sau să ia alte măsuri de precauție.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente, deoarece pot fi necesare precauţii speciale:
- alte medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari, inclusiv blocanți ai receptorilor angiotensinei II (BRA), aliskiren (vezi și informațiile de la punctele ”Nu luați Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva” și ”Atenționări și precauții”) sau diuretice (medicamente care cresc cantitatea de urină produsă de către rinichi),
- diuretice care economisesc potasiu utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace: eplerenonă şi spironolactonă în doze cuprinse între 12,5 mg şi 50 mg pe zi,
- medicamente anestezice,
- substanţe de contrast iodate,
- moxifloxacină, sparfloxacină (antibiotice utilizate pentru tratamentul infecţiilor),
- metadonă (utilizată pentru tratamentul dependenţei),
- procainamidă (pentru tratamentul bătăilor neregulate ale inimii),
- alopurinol (pentru tratamentul gutei),
- mizolastină, terfenadină sau astemizol (antihistaminice pentru febra fânului sau alergii),
- corticosteroizi utilizaţi pentru tratamentul diferitelor afecţiuni, inclusiv astmul bronşic sever şi artrita reumatoidă,
- imunosupresoare utilizate pentru tratamentul afecţiunilor autoimune sau după operaţiile de transplant, pentru a preveni rejetul (de exemplu, ciclosporină, tacrolimus),
- eritromicină administrată injectabil (un antibiotic),
- halofantrină (utilizată pentru tratamentul unor anumite tipuri de malarie),
- pentamidină (utilizată pentru tratamentul pneumoniei),
- săruri de aur administrate intravenos (utilizate pentru tratamentul poliartritei reumatoide),
- vincamină (utilizată pentru tratamentul simptomatic al afecţiunilor cognitive la vârstnici, inclusiv tulburările de memorie),
- bepridil (utilizat pentru tratamentul anginei pectorale),
- sultopridă (pentru tratamentul psihozelor),
- medicamente pentru tratamentul bătăilor neregulate ale inimii (de exemplu, chinidină, hidrochinidină, disopiramidă, amiodaronă, sotalol),
- cisapridă, difemanil (utilizate pentru tratamentul afecțiunilor gastrice și digestive),
- digoxină sau alte glicozide cardiace (pentru tratamentul afecţiunilor inimii),
- baclofen (utilizat pentru tratamentul rigidităţii musculare, care apare în boli cum este scleroza multiplă),
- medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat, cum sunt insulina, metforminul sau gliptin,
- calciu, incluzând suplimentele care conţin calciu,
- laxative stimulante (de exemplu, Senna),
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu, ibuprofen) sau doze mari de salicilaţi (de exemplu, acid acetilsalicilic),
amfotericină B administrată injectabil (pentru tratamentul afecţiunilor fungice severe),
- medicamente pentru tratamentul tulburărilor mentale, cum sunt depresia, anxietatea, schizofrenia (de exemplu, antidepresive triciclice, neuroleptice),
- tetracosactidă (pentru tratamentul bolii Crohn),
- trimetoprim și cotrimoxazol cunoscut și ca trimetoprim/sulfametoxazol (pentru tratamentul infecţiilor),
- vasodilatatoare, inclusiv nitrați (medicamente care determină lărgirea vaselor de sânge),
- heparină (medicamente utilizate pentru subţierea sângelui),
- medicamente utilizate pentru tratamentul valorilor scăzute ale tensiunii arteriale, a şocului sau astmului bronşic (de exemplu, efedrină, noradrenalină sau adrenalină),
- medicamente, utilizate cel mai frecvent pentru tratamentul diareei (racecadotril) sau pentru a evita respingerea organelor transplantate (sirolimus, everolimus, temsirolimus și alte medicamente care aparțin clasei numite inhibitori ai mTor). Vezi pct. “Atenționări și precauții”.

Administrarea de Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 10 mg/2,5 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina
În mod obişnuit, medicul dumneavoastră vă va sfătui să opriţi utilizarea Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva înainte de a rămâne gravidă sau imediat ce aflaţi că sunteţi gravidă şi vă va recomanda să luaţi alt medicament în loc de Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva. Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă sunteți gravidă în mai mult de 3 luni, deoarece, dacă este administrat după luna a treia de sarcină, vă poate afecta grav copilul.

Alăptarea
Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva NU TREBUIE UTILIZAT de către mamele care alăptează şi medicul dumneavoastră vă poate recomanda alt tratament dacă doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele filmate de Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva sunt rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu diametrul de aproximativ 10 mm, netede pe ambele fețe.

Comprimatele sunt disponibile în flacoane din polipropilenă cu capac din polietilenă conținând 30, 50, 60 (2x30), 90 (3x30) sau 100 (2x50) comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe etichetă, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Păstraţi flaconul bine închis pentru a fi protejat de umiditate. Acest medicament nu necesită condiţii de temperatură speciale pentru depozitare.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă combinații (perindoprilum+indapamidum):
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 10 mg/2,5 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 10 mg/2,5 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.