Prospect PERINDOPRIL TOSILAT/INDAPAMIDĂ TEVA 2,5 mg/0,625 mg comprimate filmate

Substanța activă: combinații (perindoprilum+indapamidum)
Producator: TEVA Pharmaceuticals Works Private Limited Company
Clasa ATC: [C09BA]: sistem cardiovascular >> produse active pe sistemul renina-angiotensina >> combinatii de inhibitori A.C.E. >> inhibitori ai enzimei de conversie si diuretice � combinatii
Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg este o combinaţie a două substanţe active, perindopril şi indapamidă. Este un medicament antihipertensiv şi este utilizat în tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială).

Indicații PERINDOPRIL TOSILAT/INDAPAMIDĂ TEVA 2,5 mg/0,625 mg comprimate filmate:

Perindoprilul aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori ai ECA. Aceştia acţionează prin lărgirea vaselor de sânge, fapt care face mai uşoară pomparea sângelui de către inimă în vase. Indapamida este un diuretic. Diureticele măresc cantitatea de urină produsă de către rinichi. Cu toate acestea, indapamida este diferită de alte diuretice, deoarece determină o uşoară creştere a cantităţii de urină produsă. Fiecare dintre cele două substanţe active reduce tensiunea arterială şi acţionează împreună pentru controlul tensiunii arteriale.

Contraindicații:

Nu luaţi Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg
- dacă sunteţi alergic la perindopril sau la orice alt inhibitor al ECA, la indapamidă sau la orice altă sulfonamidă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă aţi prezentat simptome, cum sunt respiraţie şuierătoare, umflare a feţei sau a limbii, mâncărimi intense sau erupţii trecătoare severe pe piele, asociate cu terapia anterioară cu inhibitori ai ECA sau dacă dumneavoastră sau un membru al familiei a prezentat aceste simptome în orice alte circumstanţe (situaţie numită angioedem),
- dacă aveţi insuficienţă hepatică severă sau aveţi o afecţiune numită encefalopatie hepatică (boală degenerativă a creierului),
- dacă aveţi o afecţiune severă a rinichilor sau efectuaţi şedinţe de dializă,
- dacă aveţi valori mari sau mici ale potasiului în sânge,
- dacă sunteţi suspectat că aveţi insuficienţă cardiacă decompensată, netratată (retenţie severă de apă, dificultate la respiraţie),
- dacă aveţi peste 3 luni de sarcină (De asemenea, este mai bine să evitaţi să luaţi Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg la începutul sarcinii - vezi pct. „Sarcina, alăptarea şi fertilitatea”),
- dacă alăptaţi,
- dacă aveţi diabet zaharat sau funcţia rinichilor afectată şi urmaţi tratament cu un medicament pentru scăderea tensiunii arteriale care conţine aliskiren.

Administrare PERINDOPRIL TOSILAT/INDAPAMIDĂ TEVA 2,5 mg/0,625 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza uzuală este de un comprimat o dată pe zi. Medicul dumneavoastră poate decide creșterea dozei la 2 comprimate pe zi dacă tensiunea arterială nu este controlată adecvat sau modificarea modului de administrare a dozelor dacă aveţi insuficienţă renală. Luaţi comprimatul preferabil dimineaţa şi înaintea mesei. Înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu apă.

Dacă luaţi mai mult Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg decât trebuie
Dacă aţi luat prea multe comprimate, adresaţi-vă imediat departamentului de urgenţă al celui mai apropiat spital sau spuneţi medicului dumnevoastră. Cea mai frecventă reacţie în caz de supradozaj este tensiunea arterială mică care poate determina ameţeli sau leşin. Dacă apar acestea, poate fi utilă aşezarea pacientului în poziţie întins pe spate cu picioarele ridicate.

Dacă uitaţi să luaţi Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg
Este important să luaţi medicamentul zilnic, deoarece tratamentul regulat este mai eficace. Cu toate acestea, dacă uitaţi să luaţi o doză de Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg, luaţi doza următoare la momentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg
Deoarece tratamentul pentru tensiunea arterială mare este, de obicei, pe toată durata vieţii, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a întrerupe acest medicament.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție PERINDOPRIL TOSILAT/INDAPAMIDĂ TEVA 2,5 mg/0,625 mg comprimate filmate:

- Substanţele active sunt perindopril tosilat şi indapamidă. Un comprimat filmat conţine perindopril tosilat 2,5 mg (corespunzând la perindopril 1,704 mg) şi indapamidă 0,625 mg.
- Celelalte componente sunt lactoză monohidrat, amidon de porumb, hidrogenocarbonat de sodiu, amidon (de porumb) pregelatinizat, povidonă, stearat de magneziu, alcool polivinilic paţial hidrolizat, dioxid de titan, macrogol/PEG 3350 şi talc.

Precauții:

Înainte să luaţi Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:
- dacă aveţi stenoză aortică (îngustare a vasului de sânge principal care pleacă din inimă) sau cardiomiopatie hipertrofică (boală a muşchiului cardiac) sau stenoză a arterei renale (îngustare a arterei care irigă cu sânge rinichiul),
- dacă aveţi orice alte probleme ale inimii sau rinichilor,
- dacă aveţi probleme ale ficatului,
- dacă aveţi o boală de colagen (o afecţiune a pielii), cum este lupus eritematos sistemic sau sclerodermie,
- dacă aveţi ateroscleroză (îngroşare a arterelor),
- dacă aveţi hiperparatiroidism (hiperactivitate a glandei paratiroide),
- dacă aveţi gută,
- dacă aveţi diabet zaharat,
- dacă urmaţi o dietă cu restricţie de sare sau utilizaţi substituenţi de sare care conţin potasiu,
- dacă luaţi litiu sau diuretice care economisesc potasiu (spironolactonă, triamteren), trebuie să evitaţi utilizarea concomitentă de Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg (vezi pct. “Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg împreună cu alte medicamente”),
- dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale mari:
- un blocant al receptorilor angiotensinei II (BRA) (cunoscuţi şi sub denumirea de „sartani” – de exemplu, valsartan, telmisartan, irbesartan), mai ales dacă aveţi probleme ale rinichilor asociate diabetului zaharat.
- aliskiren.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă verifice funcţia rinichilor, tensiunea arterială şi valorile electroliţilor (de exemplu, potasiu) din sânge, la intervale regulate de timp.

Vezi şi informaţiile de la pct. „Nu luaţi Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg”.

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau intenţionaţi să rămâneţi) gravidă. Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi peste 3 luni de sarcină, deoarece, dacă este utilizat în acest stadiu al sarcinii, vă poate afecta grav copilul (vezi pct. „Sarcina, alăptarea şi fertilitatea”).

Dacă luaţi Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg, trebuie, de asemenea, să îl informaţi pe medicul dumneavoastră sau personalul medical:
- dacă urmează să vi se efectueze anestezie şi/sau o intervenţie chirurgicală,
- dacă de curând aţi prezentat diaree sau vărsături, sau sunteţi deshidratat,
- dacă urmează să efectuaţi şedinţe de dializă sau afereză de LDL (care constă în îndepărtarea colesterolului din sânge de către un aparat),
- dacă urmează să efectuaţi un tratament de desensibilizare pentru a reduce efectele alergiei la înţepătura de albină sau viespe,
- dacă urmează să efectuaţi o investigaţie medicală care necesită injectarea unei substanţe de contrast iodate (o substanţă care permite vizualizarea cu raze X a organelor, cum sunt rinichii sau stomacul).

Sportivii trebuie atenţionaţi că Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg conţine o substanţă activă (indapamida) care poate determina pozitivarea reacţiei la testul antidoping.

Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg nu trebuie administrat la copii şi adolescenţi.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg nu modifică vigilenţa, dar la anumiţi pacienţi pot să apară diferite reacţii adverse cum sunt ameţelile sau slăbiciunea, determinate de scăderea tensiunii arteriale. Dacă acest lucru este valabil în cazul dumneavoastră, capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectată.

Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg conţine lactoză monohidrat
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale PERINDOPRIL TOSILAT/INDAPAMIDĂ TEVA 2,5 mg/0,625 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Întrerupeţi imediat administrarea medicamentului şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră, dacă observaţi apariţia oricăreia dintre următoarele reacţii adverse:
- umflare a feţei, buzelor, limbii sau gâtului, dificultăţi la respiraţie,
- ameţeli severe sau leşin,
- bătăi neobişnuit de rapide sau neregulate ale inimii.

În ordinea descrescătoare a frecvenţei, reacţiile adverse pot include:
- Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane): durere de cap, ameţeli, senzaţie de învârtire, crampe şi înţepături, tulburări de vedere, tinitus (senzaţie de zgomote în urechi), senzaţie de confuzie din cauza tensiunii arteriale mici, tuse, scurtare a respiraţiei, tulburări gastro-intestinale (greaţă, vărsături, dureri abdominale, tulburări ale gustului, uscăciune a gurii, dispepsie sau digestie dificilă, diaree, constipaţie), reacţii alergice (cum sunt erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi), crampe musculare, senzaţie de oboseală,
- Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane): schimbări ale stării de dispoziţie, tulburări ale somnului, bronhospasm (senzaţie de apăsare în piept, respiraţie şuierătoare şi scurtată), angioedem (cu simptome cum sunt respiraţie şuierătoare, umflare a feţei sau limbii), urticarie, purpură (puncte roşii pe piele), probleme ale rinichilor, impotenţă, transpiraţii,
- Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane): confuzie, tulburări cardiovasculare (bătăi neregulate ale inimii, angină pectorală, infarct miocardic), pneumonie eozinofilică (o formă rară de pneumonie), rinită (nas înfundat sau cu secreţii abundente), manifestări severe pe piele cum este eritemul polimorf. Dacă aveţi lupus eritematos sistemic (o boală de colagen), acesta se poate agrava. Au fost raportate, de asemenea, cazuri de reacţii de fotosensibilitate (modificări ale aspectului pielii) după expunerea la soare sau la radiaţii UVA artificiale.
- Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile): leşin, bătăi neregulate ale inimii, care pot pune viaţa în pericol (torsada vârfurilor), aspect anormal al electrocardiogramei, valori serice crescute ale enzimelor hepatice.

Pot apărea tulburări la nivelul sângelui, rinichilor, ficatului sau pancreasului şi modificări ale parametrilor de laborator (analize de sânge). Medicul dumneavoastră vă poate recomanda efectuarea de analize ale sângelui pentru a vă urmări starea.
În caz de insuficienţă hepatică (afecţiuni ale ficatului), există posibilitatea instalării encefalopatiei hepatice (boală degenerativă la nivelul creierului).

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Trebuie să evitaţi utilizarea Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg împreună cu:
- litiu (utilizat în tratamentul depresiei),
- diuretice care economisesc potasiu (spironolactonă, triamteren), săruri de potasiu.

Tratamentul cu Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg poate fi influenţat de alte medicamente. Informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente, deoarece pot fi necesare precauţii speciale:
- alte medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari, - este posibil ca medicul dumneavoastră să trebuiască să vă modifice doza şi/sau să ia alte măsuri de precauţie: Dacă luaţi un blocant al receptorilor angiotensinei II (BRA) sau aliskiren (vezi şi informaţiile de la punctele „Nu luaţi Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg” şi „Atenţionări şi precauţii”),
- procainamidă (pentru tratamentul bătăilor neregulate ale inimii),
- alopurinol (pentru tratamentul gutei),
- terfenadină sau astemizol (antihistaminice pentru “febra fânului” sau alte alergii),
- corticosteroizi utilizaţi pentru tratamentul diferitelor afecţiuni, inclusiv astmul bronşic sever şi poliartrita reumatoidă,
- imunosupresoare utilizate pentru tratamentul afecţiunilor autoimune sau după operaţiile de transplant pentru a preveni respingerea organului transplantat (de exemplu ciclosporina),
- medicamente utilizate în tratamentul cancerului,
- eritromicină administrată injectabil (un antibiotic),
- halofantrină (utilizată pentru tratamentul unor anumite tipuri de malarie),
- pentamidină (utilizată pentru tratamentul pneumoniei),
- aur administrat injectabil (utilizat pentru tratamentul poliartritei reumatoide),
- vincamină (utilizată pentru tratamentul simptomatic al afecţiunilor cognitive la vârstnici, inclusiv tulburările de memorie),
- bepridil (utilizat pentru tratamentul anginei pectorale),
- sultopridă (pentru tratamentul psihozelor),
- medicamente utilizate pentru tulburări ale ritmului bătăilor inimii (de exemplu, chinidina, hidrochinidina, disopiramida, amiodarona, sotalolul),
- digoxină sau alte glicozide cardiace (pentru tratamentul afecţiunilor inimii),
- baclofen (pentru tratamentul rigidităţii musculare care apare în afecţiuni cum este scleroza multiplă),
- medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat, cum sunt insulina sau metforminul,
- calciu, inclusiv suplimente care conţin calciu,
- laxative stimulante (de exemplu, senna),
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu, ibuprofen) sau doze mari de salicilaţi (de exemplu, acid acetilsalicilic),
- amfotericină B administrată injectabil (pentru tratamentul infecţiilor fungice severe),
- medicamente pentru tratamentul afecţiunilor mintale cum sunt depresia, anxietatea, schizofrenia (de exemplu, antidepresive triciclice, neuroleptice),
- tetracosactidă (pentru tratamentul bolii Crohn).

Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg împreună cu alimente şi băuturi
Este de preferat să luaţi Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg înainte de masă.

Administrarea de PERINDOPRIL TOSILAT/INDAPAMIDĂ TEVA 2,5 mg/0,625 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau intenţionaţi să rămâneţi) gravidă.

Sarcina
În mod obişnuit, medicul dumneavoastră vă va sfătui să opriţi utilizarea Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg înainte de a rămâne gravidă sau imediat după ce aflaţi că sunteţi gravidă şi vă va recomanda să luaţi alt medicament în loc de Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg. Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi peste 3 luni de sarcină, deoarece, dacă este administrat după luna a treia de sarcină, vă poate afecta grav copilul.

Alăptarea
Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau urmează să începeţi să alăptaţi. Nu trebuie să luaţi Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg dacă alăptaţi.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Fertilitatea
Nu se cunosc efectele perindoprilului sau indapamidei asupra fertilităţii la om.

Prezentare ambalaj:

Perindopril Tosilat/Indapamidă Teva 2,5 mg/0,625 mg sunt comprimate filmate în formă de capsulă, biconvexe, de culoare albă, marcate cu o linie mediană pe o faţă şi netede pe cealaltă faţă.
Comprimatele sunt disponibile în flacoane cu 30, 60, 90, 90 (3x30) sau 100 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
După deschidere, a se utiliza în termen de 100 de zile.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe etichetă, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Păstraţi flaconul bine închis pentru a fi protejat de umiditate. Acest medicament nu necesită condiţii de temperatură speciale pentru depozitare.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă combinații (perindoprilum+indapamidum):
Medicamente cu indicații asemănătoare cu PERINDOPRIL TOSILAT/INDAPAMIDĂ TEVA 2,5 mg/0,625 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul PERINDOPRIL TOSILAT/INDAPAMIDĂ TEVA 2,5 mg/0,625 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.