Prospect Convulex, sirop

Substanța activă: acidum valproicum
Producator: Gerot Pharmazeutika
Clasa ATC: [N03AG]: sistemul nervos >> antiepileptice >> antiepileptice >> derivati de acizi grasi

Indicații Convulex, sirop:

Convulsii primare generalizate, petit mal, picnolepsie, convulsii mioclonictastatice (sindrom Lennox), petit mal impulsiv (convulsii mioclonice), spasme infantile (sindrom West), grand mal (convulsii la trezire, forme fotosensibile), convulsii partiale (focale), caracterizate in special prin simptome complexe cu generalizare secundara.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la acid valproic, tulburari ale functiilor hepatice sau pancreatice.

Administrare Convulex, sirop:

Capsulele se inghit intregi, cu putin lichid, in timpul mesei sau dupa mese
Pornind de la o doza zilnica de 15 mg/kg, dozele vor fi crescute treptat, cu 5-10 mg/kg pe saptamana, pana cand pacientul nu mai prezinta convulsii. Doza terapeutica generala: 30 mg/kg zilnic. Dozele medii zilnice la copii: 7,5-14 kg 1-3 capsule; 14-21 kg 2-4 capsule; 21-32 kg 4-6 capsule. Se recomanda administrarea dozei zilnice in mai multe prize. In cazul monoterapiei cu acid valproic, doza totala zilnica (peste 15 mg/kg pe zi) poate fi adminis-trata si o singura data pe zi, seara. Se recomanda controlul regulat al concentratiilor plasmatice. In cazul pacientilor carora li s-au mai administrat anticonvulsivante, medicatia respectiva trebuie redusa treptat.

Compoziție Convulex, sirop:

O capsula de 150 mg contine: acidul valproic 150 mg; p-hidroxibenzoat de etil 0,41 mg (sare de sodiu); p-hidroxibenzoat de propil 0,20 mg (sare de sodiu).

Precauții:

Maladii anamnestice hepatice sau pancreatice sau leziunile maduvei osoase; diateze hemoragice; dereglarile functiei renale; deficiente enzimatice congenitale; formele severe de convulsii epileptice; copii retardati mintal; leziunile cerebrale organice; copii sub 2 ani (predispusi in special la leziuni hepatice).
Se recomanda efectuarea testelor functiei hepatice, ale coagularii (timp de sangerare, test Quick, fibrinogen plasmatic, numar de trombocite, controlul agregarii plachetare, trombelastograma) si controlul amilazei si lipazei serice inainte de tratament, in cazul maririi dozei si apoi la intervale de 2 luni. Tratamentul trebuie oprit imediat ce se manifesta hipofibrinogenemie sau tulburari de coagulare, cresterea valorii transaminazelor pana la triplul valorilor normale, si de asemenea la cresterea fosfatazei alcaline si a bilirubinei, sau in cazul aparitiei simptomelor de hepatita toxica (teste de laborator cu semnificatie patologica asociate simptomelor clinice caracteristice). Daca se inregistreaza doar cresterea usoara a transaminazelor, trebuie redusa doza si verificate functia hepatica si valorile coagularii. Inainte de inceperea tratamentului si in mod repetat pe parcursul tratamentului cu acid valproic (mai ales in cazul tulburarilor epigastrice de etiologie necunoscuta, al simptomelor leziunilor organice si al anomaliilor hemoragice) se recomanda controlul functiei pancreatice (amilaza, lipaza). Tratamentul trebuie intrerupt imediat la aparitia simptomelor de pancreatita (valori patologice ale testelor de laborator corelate cu simptome clinice). Se recomanda de asemenea controlul regulat al functiei renale si determinarea concentratiei amoniului plasmatic. Oprirea brusca a administrarii acidului valproic poate conduce la cresterea frecventei convulsiilor.
Sarcina si alaptare: Studiile pe animale au demonstrat potentialul teratogen al acidului valproic. In consecinta, in timpul sarcinii, acidul valproic trebuie administrat in dozele minime eficiente. Daca este posibil, trebuie evitata asocierea cu alte anticonvulsivante. Nu trebuie inceput tratamentul cu acid valproic in primele trei luni de sarcina. Daca femeia gravida urmeaza un tratament cu acid valproic, acesta nu trebuie intrerupt (exista riscul cresterii frecventei convulsiilor sau al instalarii de "status epilepticus", ce pericliteaza viata mamei si a fatului). Concentratiile plasmatice ale acidului valproic (domeniul terapeutic) trebuie controlate cu regularitate. Nu se recomanda alaptarea.

Reacții adverse ale Convulex, sirop:

Convulex capsule este bine tolerat. Efectele se-cundare, care apar rareori, sunt corelate cu concentratii mai mari de 100 mg/l si cu terapia anticonvulsivanta combinata. Intre cele mai frecvente efecte secundare se numara tulburarile gastrointestinale. Greturi, varsaturi si anorexie apar mai ales la inceputul tratamentului si dispar odata cu adaptarea dozei sau in cazul administrarii in timpul mesei. Au fost observate, totodata, cresterea apetitului, cresteri in greutate, gastralgii, spasme gastrice, diaree si constipatie. Efecte secundare rare: sedare, ameteli, dureri de cap, stari depresive sau agresive, miscari involuntare, hiperactivitate, crampe tonice, ataxie, tulburari de coordonare, tremor, asterixis, disartrie, nistagmus, diplopie. In cazuri izolate, la cateva zile dupa atingerea concen-tratiilor plasmatice terapeutice s-au observat stari de confuzie, apatie si coma, conducand la posibilitatea diagnosticarii reactiilor paradoxale la pacienti psihologic predispusi. Dintre tulburarile hematologice sunt amintite trombocitopenie, inhibarea agregarii plachetare, neutropenie, limfocitoza, hipofibrinogenemie si, foarte rar, anemie si deprimarea maduvei osoase. S-au observat, totodata, hiperamoniemie, cresterea concentratiei plasmatice a glicerolului sau scaderea con-centratiei carnitinei. Reactii cutanate alergice apar doar foarte rar. In cazuri izolate s-au observat petesii, tendinta la hematoame si pierderi temporare ale parului. Foarte rar au fost mentionate afectari hepatice severe in primele 6 luni de tratament, indiferent de dozele admi-nistrate. A fost descrisa si aparitia sindromului Reye. Frecvent: In timpul tratamentului apar modificari ale parametrilor functiilor hepatice (cresterea GOT, GPT, LAP, gama-GT, fosfatazei alcaline, bilirubinei), dar acestea dispar, de obicei, dupa adaptarea dozelor. Tratamentul trebuie intrerupt imediat ce apar simptomele clinice ale afectiunilor hepatice (tulburari epigastrice recurente, varsaturi, anorexie, oboseala, slabiciune, icter, ascita, encefalopatie hepatica). In cazuri foarte rare au fost observate afectiuni ale pancreasului (pancreatita acuta) insotite de niveluri plasmatice crescute ale amilazei si lipazei si un tablou simptomatic corespunzator. La fel de rar sunt posibile edeme, ca si dismenoree si galactoree.
Alte medicamente cu substanța activă acidum valproicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Convulex, sirop(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Convulex, sirop vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.