Prospect Depakine Chrono 300 mg/ 500 mg comprimate cu eliberare prelungită

Substanța activă: acidum valproicum + saruri
Producator: Sanofi Winthrop Industrie, Franța
Clasa ATC: [N03AG]: sistemul nervos >> antiepileptice >> antiepileptice >> derivati de acizi grasi
Depakine Chrono este un medicament utilizat pentru tratamentul epilepsiei şi tratamentul episodului maniacal.

Indicații Depakine Chrono 300 mg/ 500 mg comprimate cu eliberare prelungită:

Depakine Chrono este utilizat pentru tratamentul

- Epilepsiei: Mecanismul de acţiune nu este bine cunoscut, dar se presupune că Depakine Chrono previne sau inhibă impulsurile din creier care declanşează convulsiile epileptice.

- Episodului maniacal, caz în care vă puteţi simţi foarte excitat, euforic, agitat, entuziasmat sau hiperactiv. Episodul maniacal apare într-o boală denumită „tulburare afectivă bipolară”. Depakine Chrono poate fi administrat atunci când nu poate fi utilizat litiul.

Contraindicații:

Nu luaţi Depakine Chrono
• dacă sunteţi alergic la valproatul de sodiu (substanţa activă din Depakine Chrono) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
• dacă aveţi hepatită sau o boală activă a ficatului.
• dacă dumneavoastră (sau oricare dintre rudele apropiate) aţi avut hepatită severă, în special dacă a fost determinată de medicamente.
• dacă aveţi porfirie hepatică (o boală metabolică foarte rară, caracterizată prin excreţia crescută a anumitor pigmenţi în sânge).
• dacă aveţi o boală genetică care determină o modificare la nivel mitocondrial (de exemplu, sindromul Alpers-Huttenlocher).
• dacă aveţi o tulburare metabolică cunoscută, cum este tulburarea ciclului ureei.
• în cazul în care copilul dumneavoastră are vârsta sub 6 ani. Pentru aceştia, sunt disponibile forme farmaceutice adecvate vârstei.
Dacă credeţi că oricare dintre situaţiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră sau nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

Administrare Depakine Chrono 300 mg/ 500 mg comprimate cu eliberare prelungită:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Tratamentul cu Depakine Chrono trebuie început şi supravegheat de către un medic specializat în tratamentul epilepsiei sau tulburării bipolare.

Asiguraţi-vă că efectuaţi vizitele medicale regulate, care sunt foarte importante, deoarece poate fi necesară modificarea dozei recomandate pentru dumneavoastră.

Doza este stabilită de către medic, în mod individual, pentru fiecare pacient în parte.

Epilepsie
Doza uzuală zilnică recomandată poate varia în funcţie de vârstă, greutate şi severitatea convulsiilor.

Doza uzuală recomandată la adulţi este de 20-30 mg valproat de sodiu/kg şi zi. La majoritatea pacienţilor, aceasta corespunde la 4-10 comprimate cu eliberare prelungită Depakine Chrono 300 mg / 2-6 comprimate cu eliberare prelungită Depakine Chrono 500 mg, administrată divizat în 1-2 prize zilnice.

Utilizarea la copii
De asemenea, comprimatele cu eliberare prelungită pot fi administrate la copii cu vârsta de minim 6 ani. Doza uzuală recomandată la copii cu vârsta de minim 6 ani este de aproximativ 30 mg valproat de sodiu/kg şi zi.

Comprimatul cu eliberare prelungită poate fi divizat în doze egale, dar nu trebuie mestecat sau sfărâmat.

Nu trebuie să întrerupeţi tratamentul fără să discutaţi cu medicul dumneavoastră. Altfel, boala dumneavoastră se poate agrava.

Luaţi Depakine Chrono atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Episodul maniacal
Doza zilnică trebuie stabilită şi controlată în mod individual de către medicul dumneavoastră.

Doza iniţială
Doza iniţială zilnică recomandată este de 750 mg.

Doza medie zilnică
Dozele zilnice recomandate sunt cuprinse, de obicei, între 1000 mg şi 2000 mg.

Instrucţiuni pentru utilizare
Comprimatele cu eliberare prelungită sunt disponibile în flacoane, iar în compartimentul mic de la nivelul capacului se pot păstra jumătăţile de comprimat. Deoarece comprimatele cu eliberare prelungită se degradează la umiditate, flaconul are un capac care trebuie menţinut bine închis.

Dacă luaţi mai mult Depakine Chrono decât trebuie
O doză mai mare decât cea recomandată de Depakine Chrono poate fi periculoasă. Dacă aţi luat prea mult din acest medicament, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Depakine Chrono
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Continuaţi să luaţi medicamentul conform recomandărilor medicului dumneavoastră.
Dacă aţi uitat să luaţi mai multe doze, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Dacă încetaţi să luaţi Depakine Chrono
Nu întrerupeţi tratamentul cu Depakine Chrono şi nu modificaţi doza fără a vă adresa în prealabil medicului dumneavoastră. Dacă întrerupeţi tratamentul fără recomandarea medicului dumneavoastră, starea dumneavoastră se poate înrăutăţi.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Depakine Chrono 300 mg/ 500 mg comprimate cu eliberare prelungită:

Depakine Chrono 300 mg:
- Substanţele active sunt valproatul de sodiu şi acidul valproic.
Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conţine valproat de sodiu 199,8 mg şi acid valproic 87 mg, echivalent cu valproat de sodiu 300 mg.
- Celelalte componente sunt:
Nucleu: hipromeloză 4000 (3000 mPa s), etilceluloză, zaharină sodică, dioxid de siliciu coloidal hidratat
Film: hipromeloză (6 mPa s), macrogol 6000, talc, dioxid de titan (E171), poliacrilat dispersie 30%.

Depakine Chrono 500 mg:
- Substanţele active sunt valproatul de sodiu şi acidul valproic.
Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conţine valproat de sodiu 333 mg şi acid valproic 145 mg, echivalent cu valproat de sodiu 500 mg.
- Celelalte componente sunt:
Nucleu: hipromeloză 4000 (3000 mPa s), etilceluloză, zaharină sodică, dioxid de siliciu coloidal anhidru, dioxid de siliciu coloidal hidratat
Film: hipromeloză (6 mPa s), macrogol 6000, talc, dioxid de titan (E171), poliacrilat dispersie 30%.

Precauții:

Înainte să luaţi Depakine Chrono, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului
• dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră dezvoltaţi o boală neaşteptată, în special în primele şase luni de tratament şi mai ales, dacă apar vărsături repetate, oboseală marcată, durere abdominală, somnolenţă, slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, durere în partea superioară a stomacului, greaţă, icter (îngălbenirea pielii sau a albului ochilor), umflarea picioarelor, înrăutăţirea epilepsiei sau o stare generală de rău, TREBUIE SĂ SPUNEŢI MEDICULUI DUMNEAVOASTRĂ IMEDIAT. Depakine Chrono poate afecta ficatul (şi rar pancreasul) la un număr foarte mic de pacienţi.
• în cazul în care copilul dumneavoastră are o altă boală neurologică, metabolică sau o formă severă de epilepsie
• dacă aveţi lupus eritematos sistemic (o boală rară)
• dacă sunteţi suspectat că suferiţi de orice fel de tulburări metabolice, în particular tulburări datorate deficitului enzimatic ereditar, cum este tulburarea ciclului ureei, deoarece există riscul de creştere a valorilor concentraţiei amoniacului în sânge
• dacă aveţi probleme ale funcţiei rinichilor, medicul dumneavoastră va putea dori să vă supravegheze concentraţia valproatului în sânge sau să vă modifice doza
• dacă creşteţi în greutate, datorită faptului că puteţi avea poftă de mâncare crescută
• un număr mic de persoane tratate cu medicamente antiepileptice, cum este valproatul de sodiu/acidul valproic, au avut gânduri de autovătămare sau de sinucidere. Dacă vă apar astfel de gânduri, în orice moment al tratamentului, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
• dacă aveţi diabet zaharat şi vi s-a recomandat efectuarea unor teste de determinare a corpilor cetonici în urină, medicul dumneavoastră va avea în vedere că Depakine Chrono poate determina rezultate fals pozitive.
• dacă aveţi un deficit al enzimei carnitin-palmitoil-transferază tip II
• dacă ştiţi sau suspectaţi că în familia dumneavoastră sunt persoane cu o boală genetică care determină o modificare la nivel mitocondrial.

Copii şi adolescenţi
Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani: Depakine Chrono nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani pentru tratamentul episodului maniacal.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Depakine Chrono poate determina somnolenţă sau ameţeli la unele persoane, în special la începutul tratamentului sau în asociere cu alte medicamente antiepileptice sau benzodiazepine. Înainte de a conduce un vehicul, de a folosi un utilaj sau de a efectua orice acţiune care ar putea fi periculoasă dacă sunteţi somnolent sau aveţi ameţeli, asiguraţi-vă că ştiţi ce efecte are Depakine Chrono asupra dumneavoastră.

Reacții adverse ale Depakine Chrono 300 mg/ 500 mg comprimate cu eliberare prelungită:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Rareori, reacţiile adverse pot fi grave. De obicei, reacţiile adverse sunt reversibile.
Dacă apar anumite reacţii adverse, puteţi avea nevoie de tratament medical.
Pot să apară următoarele reacţii adverse:
• vărsături, greaţă sau dureri de stomac, diaree, în special la începutul tratamentului
• dureri de cap
• tremurături (tremor), somnolenţă, instabilitate la mers, mişcări sacadate ale muşchilor (parkinsonism reversibil)
• agresivitate, agitaţie, afectarea atenţiei, comportament anormal şi hiperactivitate psihomotorie
• ameţeală
• demenţă reversibilă, asociată cu atrofie cerebrală reversibilă
• furnicături şi amorţeli la nivelul mâinilor sau picioarelor
• sedare
• vederea, simţirea sau auzirea unor lucruri care nu există (halucinaţii)
• reacţii cutanate cum este erupţia trecătoare pe piele
• reacţii pe piele provocate de îngustarea sau înfundarea vaselor de sânge (vasculită)
• cădere trecătoare a părului, creştere anormală a părului, textură anormală a părului, schimbări de culoare a părului
• tulburări ale unghiilor şi ale patului unghial (frecvente)
• pilozitate excesivă, în special la femei, virilism, acnee (hiperandrogenism)
• modificări ale menstruaţiei (amenoree, dismenoree), ovare polichistice
• probleme de auz
• probleme la nivelul gingiilor (în special hipertrofie)
• durere, umflare, ulceraţii şi senzaţie de arsură la nivelul gurii (stomatită)
• mişcări necontrolate şi rapide ale ochilor
• reacţii alergice
• umflarea picioarelor (edeme)
• creştere în greutate
• obezitate (rare)
• probleme ale rinichilor, pierderi involuntare de urină sau creşterea nevoii de a urina
• scăderea temperaturii corpului
• infertilitate la bărbat
• afectarea memoriei şi tulburări cognitive
• tulburări ale capacităţii de învăţare.

Au fost raportate tulburări la nivelul oaselor, inclusiv osteopenie şi osteoporoză (fragilitate a oaselor). Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă aveţi un tratament antiepileptic de lungă durată, aveţi antecedente de osteoporoză sau luaţi corticosteroizi (medicamente cu efect puternic în tratamentul inflamaţiei).

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave, deoarece puteţi avea nevoie de îngrijire medicală de urgenţă:
• modificarea stării de conştienţă, comportament bizar asociat sau nu cu convulsii care sunt mai frecvente sau mai severe, pierderea controlului, în special dacă se administrează în acelaşi timp fenobarbital şi topiramat sau dacă doza de Depakine Chrono a fost crescută brusc
• vărsături repetate, oboseală marcată, durere abdominală, somnolenţă, slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, durere severă în partea superioară a stomacului, greaţă, icter (îngălbenirea pielii şi a albului ochilor), umflarea picioarelor, agravarea epilepsiei sau o stare generală de rău
• creştere a cantităţii de amoniac din sânge. Simptomele acestei afecţiuni sunt stare de rău, probleme cu echilibrul şi de coordonare, stare de letargie sau scădere a vigilenţei.
• probleme de coagulare a sângelui
• vânătăi sau sângerări spontane
• formare de băşici pe piele, însoţite de detaşarea pielii
• scăderea severă a numărului de globule albe din sânge sau insuficienţă a măduvei osoase, uneori descoperite prin febră şi dificultăţi la respiraţie
• confuzie, care poate fi determinată de scăderea valorilor concentraţiei sodiului din sânge
• umflare, cel mai frecvent în jurul ochilor şi buzelor, la nivelul gâtului şi uneori al mâinilor şi picioarelor, declanşată de o alergie, asociată cu erupţie pe piele, dureroasă şi însoţită de mâncărime
• sindrom de erupţie cutanată determinat de medicamente, febră, mărirea ganglionilor limfatici şi afectare posibilă a altor organe
• glandă tiroidă cu funcţie mai scăzută decât normal, care poate determina oboseală sau creştere în greutate (hipotiroidie)
• reacţie alergică (hipersensibilitate), care provoacă dureri ale articulaţiilor, erupţii pe piele şi febră (lupus eritematos sistemic)
• tulburări extrapiramidale
• dificultăţi în respiraţie şi durere provocată de inflamaţia foiţei care acoperă plămânii (efuziune pleurală)
• dureri musculare şi slăbiciune musculară (rabdomioliză)
• boli de rinichi.

Depakine Chrono poate provoca, de asemenea, scăderea numărului de trombocite sau globule roşii din sânge.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Unele medicamente pot influenţa efectul medicamentului Depakine Chrono sau acesta poate influenţa efectul altor medicamente.
Aceste medicamente includ:
• neuroleptice (utilizate pentru tratamentul unor tulburări psihice)
• medicamente pentru tratamentul depresiei
• benzodiazepine, utilizate ca hipnotice sau pentru tratamentul anxietăţii
• quetiapină, olanzapină (utilizată pentru tratamentul unor tulburări psihice)
• alte medicamente utilizate pentru tratamentul epilepsiei: fenobarbital, fenitoină, primidonă, lamotrigină, carbamazepină, topiramat, felbamat
• zidovudină (utilizată pentru tratamentul infecţiilor cu HIV şi a SIDA)
• meflochină (utilizată pentru tratamentul sau prevenirea malariei)
• salicilaţi (acid acetilsalicilic)
• medicamente anticoagulante (utilizate pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge)
• cimetidină (utilizată pentru tratamentul ulcerului gastric)
• eritromicină, rifampicină
• carbapenemi, cum sunt imipenem, panipenem, meropenem (antibiotice utilizate pentru tratamentul infecţiilor bacteriene). Asocierea dintre acidul valproic şi carbapenemi trebuie evitată, deoarece poate scădea efectul valproatului de sodiu.
• rufinamidă
• acetazolamidă
• inhibitori de protează, cum sunt lopinavir, ritonavir (utilizate pentru tratarea infecţiilor cu HIV)
• colestiramină
• propofol (utilizat pentru anestezie).

Efectul acestor medicamente şi al altora poate fi influenţat de Depakine Chrono sau aceste medicamente pot influenţa acţiunea acestuia. Puteţi avea nevoie de doze diferite de medicament sau poate fi nevoie să luaţi alte medicamente. Medicul dumneavoastră sau farmacistul vă vor sfătui.

Medicul dumneavoastră sau farmacistul vă pot da mai multe informaţii despre medicamentele cu care trebuie să fiţi atent sau pe care să le evitaţi dacă luaţi Depakine Chrono.

Depakine Chrono împreună cu alimente, băuturi şi alcool
În timpul tratamentului nu trebuie să consumaţi alcool etilic, deoarece Depakine Chrono creşte efectul alcoolului etilic.

Administrarea de Depakine Chrono 300 mg/ 500 mg comprimate cu eliberare prelungită în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina
Recomandări importante pentru femei
• Atunci când este administrat la o femeie gravidă, valproatul poate fi dăunător pentru făt.
• Administrarea valproatului în timpul sarcinii implică riscuri. Cu cât este mai mare doza utilizată, cu atât sunt mai mari riscurile, însă administrarea oricărei doze implică un risc.
• Poate provoca malformaţii congenitale grave şi poate afecta modul în care copilul se dezvoltă pe măsură ce creşte. Malformaţiile congenitale raportate includ spina bifida (atunci când oasele coloanei vertebrale nu sunt dezvoltate în mod adecvat); malformaţii ale feţei şi craniului; malformaţii la nivelul inimii, rinichilor, tractului urinar şi organelor genitale; malformaţii ale membrelor.
• Dacă luaţi valproat în timpul sarcinii, aveţi un risc mai mare decât alte femei de a avea un copil cu malformaţii congenitale care să necesite tratament medical. Deoarece valproatul a fost utilizat timp de mulţi ani, se cunoaşte faptul că, la femeile tratate cu valproat, aproximativ 10 copii din 100 vor prezenta malformaţii congenitale, comparativ cu 2-3 copii din 100, născuţi de femei care nu au epilepsie.
• Se estimează că până la 30-40% din copiii preşcolari ale căror mame au luat valproat în timpul sarcinii pot avea probleme ale dezvoltării timpurii, din timpul copilăriei. Copiii afectaţi pot vorbi şi merge mai târziu, pot fi mai puţin capabili din punct de vedere intelectual decât alţi copii şi pot avea dificultăţi de limbaj şi de memorie.
• Tulburările din sfera autismului sunt mai frecvent diagnosticate la copiii expuşi la valproat şi există unele dovezi că aceşti copii sunt mai susceptibili la apariţia de simptome ale tulburării hiperkinetice cu deficit de atenţie (ADHD).
• Dacă sunteţi o femeie care poate rămâne gravidă, medicul dumneavoastră trebuie să vă prescrie valproat numai dacă niciun alt tratament nu este indicat în cazul dumneavoastră.
• Înainte de a vă prescrie acest medicament, medicul dumneavoastră vă va explica ce se poate întâmpla copilului dumneavoastră în cazul în care rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu valproat. Dacă decideţi ulterior că vreţi să rămâneţi gravidă, nu trebuie să întrerupeţi administrarea medicamentului înainte de a discuta mai întâi despre aceasta cu medicul dumneavoastră şi de a conveni asupra unui plan de schimbare a tratamentului cu un alt medicament, dacă este posibil.
• Atunci când vreţi să rămâneţi gravidă, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră despre administrarea de acid folic. Acidul folic poate diminua riscul general de spina bifida şi de avort precoce, care există pentru toate sarcinile. Cu toate acestea, este puţin probabil că va diminua riscul de apariţie a malformaţiilor congenitale, asociat cu utilizarea de valproat.

PRIMA PRESCRIERE
Dacă aceasta este prima dată când vi s-a prescris valproat, medicul dumneavoastră vă va explica care sunt riscurile pentru făt în cazul în care rămâneţi gravidă. Odată ce ajungeţi la vârsta fertilă, trebuie să vă asiguraţi că utilizaţi o metodă eficace de contracepţie pe întreaga durată a tratamentului. Dacă aveţi nevoie de recomandări cu privire la contracepţie, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau clinicii de planificare familială.

Mesaje cheie:
• Asiguraţi-vă că utilizaţi o metodă de contracepţie eficace.
• Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă.

CONTINUAREA TRATAMENTULUI ATUNCI CÂND NU ÎNCERCAŢI SĂ RĂMÂNEŢI GRAVIDĂ
În cazul în care continuaţi tratamentul cu valproat, dar nu intenţionaţi să rămâneţi gravidă, asiguraţi-vă că utilizaţi o metodă de contracepţie eficace. Dacă aveţi nevoie de recomandări cu privire la contracepţie, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau clinicii de planificare familială.

Mesaje cheie:
• Asiguraţi-vă că utilizaţi o metodă de contracepţie eficace.
• Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă.

CONTINUAREA TRATAMENTULUI ATUNCI CÂND PLANIFICAŢI SĂ RĂMÂNEŢI GRAVIDĂ
În cazul în care continuaţi tratamentul cu valproat şi vă gândiţi să încercaţi să rămâneţi gravidă, nu trebuie să opriţi nici administrarea valproatului, nici utilizarea medicamentului contraceptiv, înainte de a discuta mai întâi despre aceasta cu medicul care vi le-a prescris. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră cu mult timp înainte de a rămâne gravidă, astfel încât să puteţi pune în aplicare mai multe acţiuni pentru ca sarcina dumneavoastră să evolueze cât mai bine posibil şi pentru ca orice risc pentru dumneavoastră sau pentru copilul dumneavoastră să fie diminuat cât mai mult posibil.

Înainte de a începe să încercaţi să rămâneţi gravidă, este posibil ca medicul dumneavoastră să decidă modificarea dozei de valproat sau să vă schimbe tratamentul cu un alt medicament.

Dacă rămâneţi gravidă, veţi fi monitorizată foarte atent, atât pentru tratamentul afecţiunii dumneavoastră preexistente, cât şi pentru a verifica modul în care se dezvoltă fătul.

Atunci când încercaţi să rămâneţi gravidă, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră despre administrarea de acid folic. Acidul folic poate diminua riscul general de spina bifida şi de avort precoce, care există pentru toate sarcinile. Cu toate acestea, este puţin probabil că va diminua riscul de apariţie a malformaţiilor congenitale, asociat cu utilizarea de valproat.

Mesaje cheie:
• Nu opriţi utilizarea măsurilor de contracepţie înainte de a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră şi de a conveni asupra unui plan care să asigure că epilepsia/tulburarea bipolară este controlată şi riscurile pentru copilul dumneavoastră sunt diminuate.
• Spuneţi imediat medicului dumneavoastră când aflaţi că sunteţi gravidă sau dacă credeţi că aţi putea fi gravidă.

SARCINĂ NEPLANIFICATĂ APĂRUTĂ ÎN TIMPUL TRATAMENTULUI
Copiii născuţi de mame tratate cu valproat prezintă riscuri grave de malformaţii congenitale şi probleme de dezvoltare, care pot fi grav invalidante. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă luaţi valproat şi credeţi că sunteţi gravidă sau aţi putea fi gravidă. Nu opriţi administrarea medicamentului până când medicul dumneavoastră nu vă recomandă acest lucru.

Întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră despre administrarea de acid folic. Acidul folic poate diminua riscul general de spina bifida şi de avort precoce, care există pentru toate sarcinile. Cu toate acestea, este puţin probabil că va diminua riscul de apariţie a malformaţiilor, asociat cu utilizarea de valproat.

Mesaje cheie:
• Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă aflaţi că sunteţi gravidă sau dacă credeţi că aţi putea fi gravidă.
• Nu opriţi administrarea valproatului decât dacă vă recomandă medicul.

Asiguraţi-vă că aţi citit broşura cu informaţii pentru pacientă şi că aţi semnat Formularul de luare la cunoştinţă a riscurilor, pe care medicul dumneavoastră sau farmacistul trebuie să vi le înmâneze şi să le discute cu dumneavoastră.

Alăptarea
Deoarece Depakine Chrono trece în laptele matern într-o cantitate foarte mică, în general nu prezintă niciun risc pentru sugar şi întreruperea alăptării nu este, de obicei, necesară. Cu toate acestea, trebuie să îl întrebaţi pe medicul dumneavoastră dacă puteţi alăpta.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele Depakine Chrono au formă alungită şi sunt prevăzute cu linie mediană, de culoare albă. Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

Depakine Chrono 300 mg: Cutie cu 2 flacoane din polipropilenă a câte 50 comprimate cu eliberare prelungită.
Depakine Chrono 500 mg: Cutie cu un flacon din polipropilenă a 30 comprimate cu eliberare prelungită.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Depakine Chrono după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe flacon, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă acidum valproicum + saruri:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Depakine Chrono 300 mg/ 500 mg comprimate cu eliberare prelungită(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Depakine Chrono 300 mg/ 500 mg comprimate cu eliberare prelungită vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.