Prospect Orfiril Long 1000 mg pl hartie, 50minicp

Substanța activă: valproatul de sodiu
Clasa ATC: [N03AG]: sistemul nervos >> antiepileptice >> antiepileptice >> derivati de acizi grasi
Categoria: Afectiuni neuropsihiatrice

Indicații Orfiril Long 1000 mg pl hartie, 50minicp:

Orfiril long contine valproat de sodiu, care este un medicament ce face parte din grupul de medicamente numite anticonvulsivante. Orfiril long este indicat in tratamentul epilepsiei si a episoadelor maniacale.

Contraindicații:

Nu utilizati Orfiril long:
- daca sunteti hipersensibil la valproatul de sodiu sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului Orfiril long
- daca ati avut sau aveti in prezent o boala hepatica si/sau daca suferiti de probleme grave cu pancreasul
- daca vreunul din membrii familiei dvs. a avut boli hepatice
- daca aveti vreun frate sau sora care a decedat datorita problemelor hepatice in timpul tratamentului cu valproat de sodiu
- daca aveti o productie si o excretie crescuta de porfirine (agenti de colorare rosie, fara fier) in urina si materiile fecale (porfirie)

Administrare Orfiril Long 1000 mg pl hartie, 50minicp:

Luati intotdeauna Orfiril long exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Daca aveti nelamuriri despre modul de administrare al acestui medicament, adresati-va medicului sau farmacistului dumneavoastra.
Orfiril long se administreaza oral, cu o cantitate suficienta de lichid, indiferent de orarul meselor.
Orfiril long 1000 mg, mini-plicuri cu mini-comprimate cu eli?berare prelungita se desfac si se scot mini-comprimatele cu eliberare prelungita. Mini-comprimatele cu eliberare prelungita de Orfiril long pot fi astfel inghitite cu putin lichid (de exemplu apa, suc) sau pot fi amestecate cu alimente moi (de exemplu iaurt), care nu se mesteca, sau lichide. In toate aceste situatii medicamentul nu trebuie mestecat, altfel efectul de eliberare prelungita poate fi afectat.
Doza necesara este stabilita de catre medicul dumneavoastra. Ea este strict individualizata.
Administrarea se face in 2 sau 4 prize pe zi.
Tratamentul cu Orfiril long se incepe gradat, cu o doza initiala mica, unica, in functie de tipul si severitatea tabloului clinic. Dupa aceea doza este crescuta lent pana la doza de intretinere cea mai eficienta, pentru a evita aparitia reactiilor adverse.
Durata administrarii difera de la un pacient la altul si va fi stabilita de catre medic, in general, tratamentul este de lunga durata.
Nu este permis sa modificati tratamentul sau dozele fara a consulta medicul in prealabil, pentru a nu periclita reusita tratamentului.
Daca aveti impresia ca efectul Orfiril long este prea slab sau prea puternic, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compoziție Orfiril Long 1000 mg pl hartie, 50minicp:

Substanta activa este valproatul de sodiu. Celelalte componente sunt: stearat de calciu, dioxid de siliciu coloidal anhidru metilat, copolimer amoniu metacrilat tip B, etilceluloza, sebacat de dibutil, acid oieic.

Precauții:

Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti:
- daca aveti o afectiune a maduvei spinarii
- daca aveti tulburari de coagulare sau trombocitopenie
- daca aveti o boala ereditara rara, cauzata de un deficit enzimatic ereditar
- daca rinichii dvs. nu functioneaza corespunzator
- daca suferiti de porfirie (boala ereditara cauzata de o tulburare a sintezei hemului, prezent in eritrocite)
- daca aveti un continut prea mic de proteine in sange
- daca suferiti de tulburari de coagulare sangvina
- daca aveti o boala specifica, generalizata a sistemului imunitar (lupus eritematos diseminat)
- daca suferiti de glaucom (aveti crescuta presiunea intraoculara)
- daca sunteti sau intentionati sa ramaneti gravida sau daca alaptati
In aceste situatii tratamentul cu Orfiril long se va administra numai dupa evaluarea atenta a raportului beneficiu-risc potential, cu masuri de precautie potrivite. De asemenea Orfiril long se administreaza cu masuri de precautie adecvate la sugari si copii la care este necesar tratament asociat cu alte antiepileptice si la copii cu handicapuri multiple si adolescenti cu forme severe de epilepsie. In timpul tratamentului la copii se recomanda evitarea administrarii de salicilati, datorita riscului de toxicitate hepatica si de aparitie al sindromului Reye.
Inaintea unor interventii chirurgicale este obligatorie informarea medicului despre tratamentul cu Orfiril long.
Daca va simtiti somnolent sau ametit la inceputul tratamentului nu conduceti vehicule sau nu utilizati utilaje pana la disparitia acestor simptome. Inainte de initierea tratamentului cu Orfiril long si periodic pe parcursul tratamentului medicul va va efectua mai multe analize de sange si urina. Daca este necesara trecerea pacientilor epileptici tratati cu Orfiril long la un alt medicament antiepileptic, aceasta nu se va face brusc ci gradat, cu retragerea treptata a Orfiril long si introducerea progresiva a celuilalt medicament. Deoarece acest medicament poate determina crestere in greutate, se recomanda dieta si supravegherea greutatii corporale.
Nu opriti tratamentul din proprie initiativa. Durata tratamentului depinde de indicatia si de reactia de raspuns individuala. Intreruperea tratamentului se face numai sub supraveghere medicala, cu reducerea treptata a dozelor.
In cazul unor reactii alergice severe, tratamentul cu Orfiril long trebuie intrerupt imediat.
In cazul in care apar simptoame ale unei afectiuni hepatice, ca de exemplu start de oboseala, lipsa poftei de mancare, greata, ingalbenirea pielii, marirea volumului ficatului, trebuie sa va prezentati imediat la medic.
Tratamentul cu valproat de sodiu trebuie intrerup imediat in cazul in care se suspecteaza disfunctii hepatice severe sau afectare pancreatica. Triplarea valorilor aspartat-aminotransferazei serice (AST) si a alanin-aminotransferazei (ALT), cresterea valorilor fosfatazei alcaline si bilirubinei, precum si modificarea valorilor proteinemiei, toate pot fi considerate criterii pentru intreruperea tratamentului.
Se recomanda ca analiza sangelui si testele hepatice sa se efectueze inaintea inceperii tratamentului cu Orfiril long, apoi la intervale de o saptamana in prima luna de tratament, si apoi la intervale de o luna in primele 6 luni de tratament, apoi este suficient sa se faca 2-4 controale pe an.

Reacții adverse ale Orfiril Long 1000 mg pl hartie, 50minicp:

Ca toate medicamentele, Orfiril long poate avea reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Majoritatea reactiilor adverse au fost raportate din experienta clinica privind administrarea valproatului in tratamentul epilepsiei si nicio alta reactie adversa nu a fost in mod specific, asociata cu administrarea valproatului in tratamentul episoadelor maniacale. La administrarea valproatului in monoterapie riscul aparitiei reactiilor adverse este mai scazut decat la administrarea concomitenta cu alte antiepileptice (terapie combinata). Majoritatea reactiilor adverse apar in functie de doza, in special la initierea tratamentului si sunt tranzitorii, disparand spontan dupa cateva zile de tratament sau dupa reducerea dozei.
Reactiile adverse cel mai adesea raportate in cazul valproatului de sodiu sunt tulburarile gastrointestinale, aparute la aproximativ 20% dintre pacienti. Au fost observate cazuri de afectare hepatica severa (sau chiar fatala), in special la copii tratati cu doze mari sau in asociere cu alte antiepileptice.
Daca numarul de atacuri creste, daca va simtiti slabit fizic, va pierdeti pofta de mancare, suferiti de greafa si episoade repetate de voma, daca apar dureri abdominale de origine necunoscuta, umflare a picioarelor, perturbari ale constientei si miscarilor, toate acestea pot reprezenta semne de afectare hepatica. Daca apar astfel de semne, consultati imediat medicul pentru a solicita ajutor. Copiii trebuie monitorizati indeaproape cu privire la aceste semne caracteristice.

Au fost raportate urmatoarele reactii adverse:
Tulburari congenitale si genetice. Malformatii la nivelul tubului neural (spina bifida, meningomielocel) si alte malformatii, cum sunt hipospadias la fatul de sex masculin, malformatii ale scheletului si inimii.
Tulburari gastro-intestinale
Frecvente (la mai mult de un pacient din 100 dar mai putin de un pacient din 10):
- greata, gastralgii, diaree. Aceste reactii apar in special la inceputul tratamentului si dispar dupa cateva zile, fara a intrerupe tratamentul. Ele pot fi ameliorate prin administrarea Orfiril long in timpul sau dupa masa.
Mai putin frecvente (la mai mult de un pacient din 1000 dar mai putin de un pacient din 100):
- diareea sau constipatia
Rare (la mai mult de un pacient din 10 000 dar mai putin de un pacient din 1000):
- dureri abdominale
Foarte rare (la mai putin de un pacient din 10 000 inclusiv raportari izolate):
- constipatie
- pancreatita, uneori cu evolutie fatala
Tulburari hepato-biliare
Frecvente (la mai mult de un pacient din 100 dar mai putin de un pacient din 10):
- modificari ale valorilor testelor hepatice, de exemplu cresterea concentratiilor plasmatice ale transaminazelor si fosfatazelor; apar in special la inceputul tratamentului si sunt tranzitorii.
Mai putin frecvente (la mai mult de un pacient din 1000 dar mai putin de un pacient din 100):
- afectare hepatica severa (unele cazuri de necroza hepatica letala) la copii cu varsta sub 3 ani, tratati polimedicamentos
Rare (la mai mult de un pacient din 10 000 dar mai putin de un pacient din 1000) :
- afectare hepatica severa la copii cu varsta peste 3 ani.
Tulburari neuro-psihiatrice
Mai putin frecvente (la mai mult de un pacient din 1000 dar mai putin de un pacient din 100):
- ataxie; tremor fin postural
- sedare
Rare (la mai mult de un pacient din 10 000 dar mai putin de un pacient din 1000):
- letargie, confuzie, ce poate progresa la stupor
- halucinatii, convulsii
- agresivitate, hiperactivitate, tulburari de comportament
Foarte rare (la mai putin de un pacient din 10 000 inclusiv raportari izolate):
- parestezii, tulburari extrapiramidale reversibile, encefalopatie, coma
- dementa reversibila asociata cu atrofie cerebrala reversibila.
Aceste reactii au fost adesea asociate cu administrarea unor doze initiale crescute, sau cu o crestere prea rapida a dozelor sau cu administrarea concomitenta cu alte anti-convulslvante, in special fenobarbital; sunt reversibile, disparand la intreruperea trata?mentului sau la reducerea dozelor.
Tulburari endocrine si metabolice
Frecvente (la mai mult de un pacient din 100 dar mai putin de un pacient din 10):
- hiperamoniemie moderata, izolata, fara modificarea altor teste hepatice; Aceasta reactie adversa este tranzitorie si nu necesita intreruperea tratamentului. Totusi prezenta simptomelor clinice de encefalopatie (varsaturi, ataxie, alterarea starii de constienta) impune intreruperea tratamentului cu Orfiril long.
- cresterea in greutate, care este un factor de risc pentru aparitia sindromului de ovar polichistic
- cresteri sau scaderi ale apetitului
Rare (la mai mult de un pacient din 10 000 dar mai putin de un pacient din 1000):
- amenoree, sangerari menstruale neregulate
- hiperinsulinemie, scaderea nivelelor proteinei I de tip insulinic care leaga factorul de crestere, edem, hipotermie
Foarte rare (la mai putin de un pacient din 10 000 inclusiv raportari izolate):
- hiponatremie
- amenoree, sangerari menstruale neregulate, ginecomastie
- hiperandrogenism
- rezultate anormale ale testelor de functie tiroidiana. Relevanta lor clinica este neclara.
Tulburari hematologice si ale sistemului limfatic
Frecvente (la mai mult de un pacient din 100 dar mai putin de un pacient din 10):
- trombocitopenie moderate
Rare (la mai mult de un pacient din 10 000 dar mai putin de un pacient din 1000):
- anemie, leucopenie sau pancitopenie
Foarte rare (la mai putin de un pacient din 10 000 inclusiv raportari izolate):
- trombocitopenie severa, scaderea concentratiilor plasmatice ale fibrinogenului si/sau factorului de coagulare VIII, tulburari ale agregarii plachetare, cresterea reversibila a timpului de sangerare, au fost asociate cu administrarea de doze crescute (valproatul are un efect inhibitor asupra fazei a doua a agregarii plachetare)
- echimoze spontane sau hemoragii. Prezenta acestor reactii adverse impune intreruperea imediata a tratamentului, necesitand efectuarea de investigatii suplimentare.
Tulburari cutanate si a tesutului subcutanate
Rare (la mai mult de un pacient din 10 000 dar mai putin de un pacient din 1000):
- reactii cutanate, cum sunt rash-ul eritematos
Foarte rare (la mai putin de un pacient din 10 000 inclusiv raportari izolate):
- sindrom Stevens-Johnson, necroliza toxica epidermica (sindrom Lyell), eritem mul?tiform
- alopecie tranzitorie, de obicei dependenta de doza. Revenirea la cresterea normala a parului se produce dupa 6 luni, desi parul poate deveni mai ondulat decat anterior
- decolorarea parului
- hirsutismul si acnee
Tulburari ale organelor de simt
Rare (la mai mult de un pacient din 10 000 dar mai putin de un pacient din 1000):
- pierderea auzului, reversibila sau nu, a fost rareori raportata in legatura cu tratamentul cu valproat de sodiu. Cu toate acestea nu a fost stabilita o relatie cauza-efect
- tinitus
Tulburari vasculare
Mai putin frecvente (la mai mult de un pacient din 1000 dar mai putin de un pacient din 100):
- vasculite
Tulburari genito-urinare
Foarte rare (la mai putin de un pacient din 10 000 inclusiv raportari izolate):
- sindrom Fanconi (tulburare a functiei tubului renal proximal ce determina aparitia glicozuriei, fosfaturiei si uricozuriei)
- enurezis la copii
- boala polichistica ovariana
Tulburari ale sistemului imunitar
Rare (la mai mult de un pacient din 10 000 dar mai putin de un pacient din 1000):
- reactii alergice de la rash la reactii de hipersensibilitate (urticarie, eczema si angioedem)
- lupus eritematos
Tulburari ale sistemului imunitar
Foarte rare (la mai putin de un pacient din 10 000 inclusiv raportari izolate):
- oboseala
- cefalee, hipotermie, edeme periferice
In cazul aparitiei acestor reactii de hipersensibilitate tratamentul cu Orfiril long trebuie intrerupt imediat.
Daca aveti unul dintre urmatoarele semne sau orice semn neobisnuit, contactati medicul imediat: hemoragie anormala sau tendinta de a face mai usor vanatai, dureri abdominale, tremor, probleme de echilibru, confuzie, halucinatii, schimbari de dispozitie, eruptii grave pe piele, miscari musculare spasmodice, stare de vigilenta alterata si somnolenta, precum si alte tulburari mentale.
Daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-l informati pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist.

Administrarea de Orfiril Long 1000 mg pl hartie, 50minicp în sarcină / alaptare:

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua once medicament.
Nu se recomanda administrarea de Orfiril long la femeile gravide, numai daca este absolut necesar si daca beneficiul terapeutic matern depaseste riscurile potentiale asupra fatului si nou-nascutului.
Femeile aflate la varsta fertila trebuie informate despre necesitatea planificarii si monitorizarii sarcinii.
Orfiril long are efecte toxice asupra sarcinii si/sau a dezvoltarii embrionare/fetale.
Valproatul de sodiu are efecte efect teratogen.
Pacientele trebuie informate despre riscul crescut de aparitie a malformatiilor si de oportunitatea screeningului prenatal.
Valproatul de sodiu se excreta in laptele matern in cantitati scazute, astfel in cazul dozelor terapeutice, cantitatile mici de valproat existente in laptele matern nu prezinta risc pentru copii, nefiind necesara intreruperea alaptarii. Orfiril long se poate administra pe perioada alaptarii in doza minima eficace, insa, sugarul trebuie supravegheat pentru a se observa posibilele efecte adverse ale valproatului (scaderea castigului in greutate, sedarea, reactii alergice cutanate). Daca apar astfel de efecte ale substantei, alaptarea trebuie intrerupta.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 50 mini-plicuri din hartie/Al/PE continand mini-comprimate cu eliberare prelungita
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Orfiril Long 1000 mg pl hartie, 50minicp(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Orfiril Long 1000 mg pl hartie, 50minicp vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.