Prospect CYNT, compr.film.

Substanța activă: moxonidinum
Producator: Eli Lilly and Company
Clasa ATC: [C02AC]: sistem cardiovascular >> antihipertensive >> antiadrenergice cu actiune centrala >> agonisti ai receptorilor imidazolinici

Indicații CYNT, compr.film.:

Hipertensiunea arteriala esentiala (primara).

Contraindicații:

Cynt nu trebuie administrat pacientilor prezentand una din urmatoarele conditii: sindromul sinusului bolnav, tulburari de conducere sino-atriale si atrio-ventriculare de gradul II si III, bradicardia in repaus sub 50 batai/minut, aritmii maligne, insuficienta cardiaca grava (NYHA IV), insuficienta coronariana severa, angina pectorala instabila, boli hepatice severe, insuficienta renala avansata (filtrat glomerular < 30 ml/minut, creatinina serica > 1,8 mg/100 ml), edem angioneurotic. Cynt nu va fi administrat in urmatoarele circumstante din pricina insuficientei experiente terapeutice: claudicatia intermitenta, boala Raynaud, boala Parkinson, epilepsie, glaucom, depresie, sarcina, lactatie, copii avand mai putin de 16 ani.

Administrare CYNT, compr.film.:

Dozarea Cynt 0,2 trebuie adaptata nevoilor individuale, dar tratamentul se va incepe cu 0,2 mg moxonidina, iar doza zilnica terapeutica este de obicei cuprinsa intre 0,2 mg si 0,4 mg moxonidina. Cynt 0,2: Daca nu s-a prescris altfel, tratamentul trebuie inceput cu cea mai scazuta doza, 0,2 mg moxonidina pe zi, ceea ce echivaleaza cu un comprimat de Cynt 0,2 administrat dimineata. Daca doza de mai sus este inadecvata, poate fi marita dupa 3 saptamani, cel mai devreme, la 0,4 mg moxonidina zilnic, ceea ce echivaleaza cu doua comprimate de Cynt 0,2 administrate dimineata sau un comprimat de doua ori pe zi, unul dimineata si unul seara. Daca se indica o doza superioara, Cynt 0,3 si Cynt 0,4 sunt disponibile pentru a usura administrarea. Cynt 0,3: Daca nu s-a prescris altfel, pacientii sunt tratati cu 0,3 mg moxonidina pe zi, ceea ce echivaleaza cu un comprimat de Cynt 0,3 administrat dimineata. Daca doza de mai sus nu este destul de eficienta, poate fi marita dupa 3 saptamani, cel mai devreme, la 0,6 mg moxonidina zilnic, ceea ce echivaleaza cu doua comprimate de Cynt 0,3 administrate zilnic, unul dimineata si unul seara. Daca se indica o doza inferioara sau una superioara, Cynt 0,2 si Cynt 0,4 sunt disponibile pentru a usura administrarea. Cynt 0,4: Daca nu s-a prescris altfel, tratamentul va fi de 0,4 mg moxonidina pe zi, ceea ce echivaleaza cu un comprimat de Cynt 0,4 administrat dimineata. Daca se indica o doza inferioara, Cynt 0,2 si Cynt 0,3 sunt disponibile pentru a usura administrarea. Doza unica maxima este de 0,4 mg moxonidina. Doza zilnica maxima este de 0,6 mg moxonidina. La pacientii cu afectarea moderata a functiei renale (rata filtrarii glome-rulare > 30 ml/min si < 60 ml/min, creatinina serica > 1,2 mg/100 ml si < 1,8 mg/100 ml), doza unica maxima este de 0,2 mg, iar doza zilnica maxima este de 0,4 mg moxonidina.
Comprimatele se vor administra cel mai bine in timpul mesei sau dupa masa, cu putina apa. Daca tratamentul combinat cu un beta-blocant trebuie intrerupt, beta-blocantul va fi oprit primul, iar Cynt va fi intrerupt dupa cateva zile. Desi nu s-au observat inca nici un fel de cresteri excesive ale presiunii sanguine dupa intreruperea tratamentului cu Cynt 0,2, totusi nu se recomanda intreruperea brusca a tratamentului cu Cynt. Nu exista limita in timp pentru durata tratamentului cu Cynt.

Acțiune:

Moxonidina este o substanta cu actiune antihipertensiva cu actiune centrala agonista la nivelul receptorilor imidazolinici I1 si receptorilor b2 adrenergici.

Compoziție CYNT, compr.film.:

Substanta activa este moxonidina, conditionata sub urmatoarele forme farmaceutic active: Cynt 0,2: un comprimat filmat contine 0,2 mg moxonidina; Cynt 0,3: un comprimat filmat contine 0,3 mg moxonidina; Cynt 0,4: un comprimat filmat contine 0,4 mg moxonidina. Excipientii folositi sunt urmatorii: lactoza, polividona, crospovidona, stearat de magneziu, metilhidroxipropil-celuloza, etilceluloza, macrogol, talc, oxid rosu de fier, bioxid de titan.

Precauții:

Nici una.

Reacții adverse ale CYNT, compr.film.:

Initial, gura uscata, oboseala si cefaleea sunt comune, ocazional fiind raportate ameteala, tulburari de somn, senzatia de slabiciune in picioare. Aceste efecte adverse dispar de regula in timpul primelor saptamani de tratament. Rareori pot sa apara tulburari gastrointestinale. Eruptii alergice la moxonidina au aparut foarte rar. Nota: Efectul de reducere a presiunii sanguine determinat de Cynt, in special la inceputul tratamentului, ar trebui monitorizat cu atentie la pacientii cu afectarea moderata a functiei renale (rata filtrarii glomerulare > 30 ml/min si < 60 ml/min, creatinina serica > 1,2 mg/100 ml si < 1,8 mg/100 ml). Nota pentru conducatorii auto: Tratamentul hipertensiunii cu Cynt necesita control medical periodic. Reactiile individuale pot varia si unii pacienti pot observa ca tratamentul interfereaza cu abilitatea de a conduce automobilul sau alte masini. Aceasta este valabil in general la inceputul tratamentului, cand se schimba medicatia si cand exista o interactiune cu alcool.
Alte medicamente cu substanța activă moxonidinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu CYNT, compr.film.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul CYNT, compr.film. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.