Prospect Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic

Substanța activă: dexamethasonum
Producator: Dr. Gerhard Mann, chem.-pharm. Fabrik GmbH, German
Clasa ATC: [S01BA]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> antiinflamatoare >> corticosteroizi
Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic este un gel oftalmic care conține o substanță numită dexametazonă.
Această substanță este un corticosteroid care inhibă simptomele inflamatorii.

Indicații Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic:

Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic este indicat pentru:
- Inflamație corneeană și conjunctivală
- Inflamație intraoculară (irită, iridociclită, uveită).
Inflamația nu trebuie să fie cauzată de o infecție.
Suprafața ochiului nu trebuie să prezinte leziuni.
Acest medicament trebuie utilizat numai sub strictă supraveghere oftalmologică.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic
- dacă sunteți alergic la dexametazonă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- dacă aveți o infecție oculară care poate fi bacteriană (infecție purulentă acută), fungică, virală (virus herpetic, virus din vaccin, virus care produce varicelă),
- dacă aveți tuberculoză oculară,
- dacă aveți glaucom,
- dacă ați avut anterior hipertensiune oculară indusă de tratament cu corticosteroizi,
- dacă aveți leziuni la nivelul corneei (perforație, ulcerație sau leziuni asociate cu vindecarea incompletă).

Administrare Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată este de 1 picătură, la interval de 4 ore. Ulterior, această doză poate fi redusă la 1 picătură de 3 până la 4 ori pe zi.

Dacă utilizaţi mai mult Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic decât trebuie
Clătiți ochiul cu apă dacă ați aplicat prea mult medicament în ochi și dacă prezentați iritație prelungită.

Dacă uitaţi să utilizaţi Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic
Nu utilizați o doză dublă pentru a compensa doza omisă.

Dacă încetaţi să luaţi utilizaţi Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Compoziție Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic:

- Substanța activă este fosfat sodic de dexametazonă. 1 g de gel oftalmic conține fosfat sodic de dexametazonă 0,985 mg. O picătură corespunde la aproximativ 0,02 mg fosfat sodic de dexametazonă.

- Celelalte componente sunt clorură de benzododeciniu, carbomer, sorbitol (E 420), edetat disodic hidroxid de sodiu, apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Înainte să utilizaţi Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
• Este necesară o monitorizare oftalmologică atentă în timpul utilizării Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic, în toate situaţiile și mai ales:
- la copii, adolescenţi și vârstnici, se recomandă o monitorizare oftalmologică mai frecventă - dacă aveți o infecție oculară. Utilizați Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic numai dacă infecția este tratată cu tratament antiinfecțios,
- dacă utilizați Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic pentru a trata herpesul. Mai mult, dacă aveți antecedente de boală herpetică, utilizați Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic numai în asociere cu tratament antiherpetic,
- dacă aveți ulcerație corneeană. Nu utilizați un tratament local cu dexametazonă dacă inflamația nu este cauza principală a vindecării întârziate,
- dacă aveţi presiune intraoculară crescută. Dacă ați prezentat deja reacții adverse la tratamentul local cu corticosteroizi, care a determinat presiune oculară crescută, există riscul apariției presiunii oculare crescute dacă sunteți tratat cu Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic,
- dacă utilizați Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic după o operație de cataractă,
- dacă aveți diabet zaharat
• Conjunctivită alergică severă: dacă aveți conjunctivită alergică severă care nu răspunde la tratamentul standard, utilizați Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic numai pentru o perioadă scurtă de timp.
• Ochi înroșit: dacă aveți un ochi înroșit, pentru care nu a fost stabilit diagnosticul, nu utilizați Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic.
• Lentile de contact: trebuie să evitați să purtați lentile de contact în timpul tratamentului cu Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic.

Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic conține clorură de benzododeciniu C-12, omolog al clorurii de benzalconiu, care poate determina iritație oculară. Evitați să purtați lentile moi de contact. Scoateți lentilele de contact înainte de aplicare și așteptați minimum 15 minute înainte de a le pune la loc. Se cunoaște că substanța decolorează lentilele de contact moi.

Copii și adolescenți
Nu sunt disponibile date.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Din cauza formei farmaceutice de gel a Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic, poate apărea vedere încețoșată temporar, care poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Nu conduceți vehicule sau nu folosiți utilaje până când nu v-a revenit vederea normală.

Reacții adverse ale Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
presiune intraoculară mare după 2 săptămâni de tratament, opacifiere a cristalinului (cataractă).

Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
infecții oportuniste, supresie a funcției corticosuprarenale în cazul aplicării frecvente.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):
reacții alergice și de hipersensibilitate la una dintre componentele picăturilor oculare, disconfort ocular, iritație, senzație de arsură, senzaţie de înțepătură, mâncărime, senzație de corp străin în ochi, vedere încețoșată după aplicare. Acestea sunt, de obicei, simptome ușoare și de scurtă durată.
Dilare a pupilei (midriază), cădere a pleoapelor (ptoză), keratită, inflamație a membranei oculare (conjunctivită), variații ale grosimii corneei, edem cornean, ulcerații ale corneei.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane):
umflare a feței (edem facial). În cazuri foarte rare, unii pacienți cu afectare severă a stratului transparent din partea din față a ochiului (cornee) au dezvoltat pete tulburi pe cornee din cauza acumulărilor de calciu din timpul tratamentului.

Cu frecvență necunoscută (frecvența nu poate fi estimată din datele disponibile):
persoanele cu diabet zaharat pot prezenta o creștere a concentrației de zahăr din sânge.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.
Dacă utilizați orice alt medicament cu aplicare la nivelul ochiului trebuie să așteptați 15 minute între fiecare aplicare.

Administrarea de Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Informațiile privind utilizarea Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic în timpul sarcinii nu sunt suficiente.
Prin urmare, utilizarea Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic trebuie evitată în timpul sarcinii. Dacă administrarea Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic este absolut necesară, medicamentul trebuie aplicat în doza cea mai mică posibil, pentru cea mai scurtă perioadă de timp.

Alăptarea
Nu se știe dacă Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic este eliminat în laptele matern, dar transferul medicamentului prin lapte a fost confirmat pentru corticosteroizii cu administrare orală. Prin urmare, Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic trebuie utilizat în timpul alăptării numai dacă este absolut necesar.

Prezentare ambalaj:

Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic este un gel steril, incolor, extrem de vâscos, ambalat în tub din folie multistrat, cu capac din PEÎD.
1 cutie conținând 1 tub a 5 g gel oftalmic

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.
A nu se utiliza pe o perioadă mai mare de 4 săptămâni de la deschidere.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe tub după „Exp”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă dexamethasonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Dexagel 0,985 mg/g gel oftalmic vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.