Prospect Maxidex 0,1% suspensie oftalmica, picaturi

Substanța activă: dexamethasonum
Producator: Alcon Pharmaceuticals Ltd Elvetia
Clasa ATC: [S01BA]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> antiinflamatoare >> corticosteroizi
Categoria: Afectiuni oftalmologice
Grupa farmaceutică: antiinflamatoare de uz oftalmologie, glucocorticoizi
Tip: Picaturi oftalmice, suspensie

Indicații Maxidex 0,1% suspensie oftalmica, picaturi:

Tratamentul afectiunilor inflamatorii localizate la nivelul polului anterior al globului ocular si in toate situatiile in care este indicat tratamentul cu antiinflamnatoare steroidian: conjunctivite si blefaroconjunctivite alergice, keratite, sclerite si episclerite.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la dexametazona sau la oricare dintre excipienti.
Keratita herpetica si alte afectiuni virale ale corneei si conjunctivei, ulcer cornean activ. Infectiile fungice ale globului ocular si anexelor.
Tuberculoza oculara.

Administrare Maxidex 0,1% suspensie oftalmica, picaturi:

Adulti: doza uzuala este de o picatura instilata in sacul conjunctival al ochiului/ochilor afectat/ afectati de 4 ori pe zi (la intervale de 6 ore). In forme severe, se pot administra doze mai mari. Doza zilnica se adapteaza in functie de raspunsul terapeutic. Dupa ameliorarea simptomatologiei se recomanda ca dozele sa fie scazute treptat.

Durata tratamentului trebuie sa fie stabilita de medic in functie de severitatea afectiunii si de raspunsul terapeutic. Nu sa recomanda ca durata, tratamentului sa depaseasca 2 saptamanii. Daca situatia impune prelungirea tratamentului, se recomanda supraveghere oftalmologica atenta (vezi PRECAUTII si ATENTIONARI SPECIALE).

Daca se administreaza mai mult de un medicament cu administrare topica oftalmica, celelalte medicamente trebuie administrate separat la un interval de cinci pana la zece minute.
Copii: nu exista studii privind siguranta si eficacitatea administrarii produsului la copii.
Varstnici: nu sunt necesare precautii speciale.

Mod de administrare: Flaconul se agita inainte de administrare pentru a asigura o repartitie uniforma a substantei active.
Se indeparteaza pleoapele si se insstileaza picaturile in sacul conjunctival.
Pentru a preveni contaminarea picuratorului si a suspensiei, se va evita atingerea acestuia de pleoape, suprafete invecinate sau alte suprafete.
Flacornul se pastreaza inchis intre administrari.

Compoziție Maxidex 0,1% suspensie oftalmica, picaturi:

1 ml picaturi oftalmice, suspensie, contine dexametazona 1 mg si excipienti: hidrogenofosfat de disodiu anhidru, polisorbat 80, edetat disodic, clorura de sodiu, acid citric monohidrat, hidroxid de sodiu, clorura de benzalconiu, hipromeloza, apa purificata.

Precauții:

Daca in timpul tratamentului apar reactii de hipersensibilitate, tratamentul trebuie intrerupt.
Administrarea repetata timp indelungat poate determina absorbtia sistemica in proportie semnificativa a dexametazonei.
Utilizarea indelungata poate favoriza aparitia glaucomului si/sau cataractei subcapsulare posterioare. Tratamentul indelungat impune supraveghere medicala monitorizarea tensiunii intraoculare.

Atenționări:

MAXIDEX se administreaza numai prin instilatii in sacul conjunctival. Preparatul nu poate fi folosit pentru infectii subconjunctivale sau intraoculare.
In cazul persistentei simptomatologiei, se recomanda control oftalmologic si examenul bacteriologic al secretiei lacrimale in vederea reevaluarii conduitei terapeutice. In cazul infectiilor bacteriene oculare, administrarea glucocorticoizilor poate masca infectia sau poate agrava o infectie preexistenta.
Datorita efectului antiinflamator si imunodepresiv, glucocorticoizii administrati sistemic precum si topic, favorizeaza dezvoltarea infectiilor - infectiile bacteriene localizate se pot generaliza, tuberculoza poate fi reactivata, micozele locale pot deveni sistemice, virozele (indeosebi herpesul ocular, zona zoster si varicela) se pot exacerba, unele parazitoze se agraveaza. Semnele evolutive de infectie pot fi mascate. In general corticoterapia este contraindicata in caz de infectii care nu pot fi controlate prin tratament specific.
Nu se vor folosi lentilele de contact moi in timpul tratamentului cu acest produs, datorita continutului in clorura de benzalconiu. Nu se recomanda purtarea lentilelor de contact in timpul tratamentului.
Utilizarea indelungata a glucocorticoizilor poate favoriza infectiile fungice.
In cazul tratamentului concomitent cu alte solutii oftalmice, se recomanda administrarea acestora la intervale de 5-10 minute.
Sportivii trebuie atentionati ca glucocorticoizii sunt cuprinsi si in lista substantelor dopante.

CAPACITATEA DE A CONDUCE VEHICULE SAU DE A FOLOSI UTILAJE
Ca si in cazul administrarii altor produse oftalmologice, incetosarea tranzitorie a vederii sau alte tulburari de vedere pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Daca dupa instilare apare incetosarea tranzitorie a vederii, pacientul trebuie atentionat sa astepte pana cand acuitatea vizuala revine la normal inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Maxidex 0,1% suspensie oftalmica, picaturi:

MAXIDEX® este, in general, bine tolerat. Rareori pot sa apara iritatie oculara, senzatie de arsura, lacrimare, senzatie de corp strain sau reactii de hipersensibilitate.
Reactiile adverse datorate glucocorticoizilor, in ordinea descrescatoare a frecventei, sunt: cresterea presiunii intraoculare cu posibila dezvoltare a unui glaucom si, uneori, afectarea nervului optic; formarea unei cataracte posterioare subcapsulare, intarzierea vindecarii leziunilor.
Dupa folosirea indelungata a glucocorticoizilor s-au semnalat dezvoltarea unor infectii bacteriene secundare. Infectiile fungice ale corneei sunt, in mod special, susceptibile de a se dezvolta dupa administrarea pe termen lung a glucocorticoizilor.
Tratamentul local indelungat cu corticosteroizi poate favoriza aparitia ulcerului cornean, in special la pacientii cu distrofie corneana.
Clorura de benzalconiu din compozitia produsului (conservant) poate determina reactii de hipersensibilitate.

Supradozajul:

Datorita caracteristicilor acestui medicament (administrarea topica, concentratie mica a substantei active), nu este de asteptat sa apara efecte toxice la administrarea topica si nici in cazul ingestiei accidentale a continutului unui flacon.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Asocierea cu preparate care pot determina cresterea presiunii intraoculare (atropina sau alte anticolinergice) creste riscul hipertensiunii intraoculare.

Administrarea de Maxidex 0,1% suspensie oftalmica, picaturi în sarcină / alaptare:

Studii preclinice efectuate la soareci si iepuri au evidentiat ca dexametazona administrata topic oftalmic in doze repetate are efecte teratogene.
Administrarea glucocorticoizilor la soareci determina reabsorbtie fetala si multiple anomalii la nivelul capului (urechilor, boltei palatine), extremitatilor, etc.
Glucocorticoizii traverseaza bariera placentara.
Studii epidemiologice nu au evidentiat efecte malformative la om , in cazul utilizarii glucocorticoizilor in primul trimestru de sarcina. Corticoterapia de lunga durata in timpul sarcinii poate intarzia cresterea fatului. Dozele mari administrate la femeia insarcinata pot provoca, exceptional, insuficienta corticosuprarenala la nou-nascut.
Deoarece, nu exista studii clinice privitoare la siguranta administrarii glucocorticoizilor la gravide, glucocorticoizii trebuie folositi in timpul sarcinii numai la indicatia si sub supravegherea medicului dupa evaluarea raportului risc potential/beneficiu terapeutic. Deoarece nu se stie daca glucocorticoizii dupa administrare topica oftaimica se excreta in laptele matern se recomanda prudenta la femeile care alapteaza.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon picurator din polietilena a 5 ml picaturi oftalmice, suspensie.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A nu se utiliza dupa 28 zile de la prima deschidere a flaconului.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
A nu se congela.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă dexamethasonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Maxidex 0,1% suspensie oftalmica, picaturi(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Maxidex 0,1% suspensie oftalmica, picaturi vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.