Prospect DEXTRAN 70, 60 g/l în soluţie de GLUCOZĂ 50 g/l

Substanța activă: dextranum
Producator: S.C. INFOMED FLUIDS S.R.L., România
Clasa ATC: [B05AA]: sange si organe hematopoietice >> substituenti de plasma si solutii perfuzabile >> sange si substituenti de sange >> substituenti de plasma si fractiuni proteice plasmatice
Grupa farmacoterapeutică: substituenţi de sânge şi fracţiuni proteice plasmatice; combinaţii.

Indicații DEXTRAN 70, 60 g/l în soluţie de GLUCOZĂ 50 g/l:

Dextranul 70 este indicat în:
- şoc hipovolemic, în special posthemoragic sau posttraumatic.
- insuficienţă circulatorie determinată de şocul toxic sau septic.
- arsuri întinse cu deshidratare masivă şi hemoconcentraţie.
- profilaxia şocului chirurgical.
- flebotromboze şi profilaxia trombozelor postoperatorii.
Dextran 70, 60 g/l în soluţie de Glucoză 50 g/l se utilizează la bolnavii ce prezintă o excreţie renală scăzută a clorurii de sodiu sau când este necesară scăderea aportului de sodiu.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la oricare dintre componenţii produsului.
Trombocitopenie, hipofibrinogenemie (risc de sângerare).
Stări de hiperhidratare.
Hipervolemie.
Hemoragii intracraniene.
Insuficienţă cardiacă congestivă severă.
Insuficienţă renală.
Edem pulmonar.
Insuficienţă renală cu anurie sau cu oligurie marcată.
Sarcină.
Naştere.
Nu se perfuzează în amestec cu sânge deoarece poate determina precipitarea globulinelor şi agregarea spontană a eritrocitelor (această interdicţie nu se aplică dextranului în soluţie clorurosodică).

Administrare DEXTRAN 70, 60 g/l în soluţie de GLUCOZĂ 50 g/l:

În şocul hipovolemic se recomandă perfuzarea i.v. a unei doze iniţiale de 500 -1000 ml soluţie perfuzabilă Dextran 70, 60 g/l în soluţie de Glucoză 50 g/l, reglându-se ritmul perfuziei în funcţie de starea pacientului. În şocul sever se poate începe perfuzia cu un ritm rapid, apoi ritmul se ajustează în funcţie de anumiţi parametri: tensiune arterială, frecvenţa pulsului şi hematocrit (acesta nu trebuie să scadă sub 30%). Dacă este necesară o substituţie volemică ce depăşeşte 1500 ml, se impune transfuzarea de sânge total în doză egală cu Dextran 70, 60 g/l în soluţie de Glucoză 50 g/l, fără ca doza de soluţie perfuzabilă Dextran 70, 60 g/l în soluţie de Glucoză 50 g/l să depăşească 2500 ml.

În arsuri, în funcţie de deficitul lichidian şi de hemoconcentraţie, se recomandă administrarea zilnică a 300 - 500 ml soluţie perfuzabilă Dextran 70, 60 g/l în soluţie de Glucoză 50 g/l în primele 48 ore. În plus, în arsurile grave se recomandă să se administreze plasmă, albumină şi gamaglobulină.

În profilaxia şocului chirurgical este recomandată perfuzarea unei doze de 500-1000 ml soluţie perfuzabilă Dextran 70, 60 g/l în soluţie de Glucoză 50 g/l, cu o viteză adaptată continuu la starea pacientului (tensiune arterială, puls, respiraţie).

În flebotromboze se recomandă perfuzarea în prima zi a 500-1000 ml soluţie perfuzabilă Dextran 70, 60 g/l în soluţie de Glucoză 50 g/l într-un interval de 4 - 6 ore, în ziua a doua 500 ml (în interval de 4 - 6 ore) şi apoi 500 ml o dată la 2 zile, timp de două săptămâni.

În profilaxia trombozelor postoperatorii se recomandă perfuzarea lentă i.v. a 500 ml soluţie perfuzabilă Dextran 70, 60 g/l în soluţie de Glucoză 50 g/l, începând încă din timpul operaţiei sau imediat după aceasta. Ulterior, tratamentul va fi ajustat în funcţie de riscul de tromboză estimat:
- risc mediu (intervenţii de chirurgie generală): doza iniţială se va completa cu alţi 500 ml soluţie perfuzabilă Dextran 70, 60 g/l în soluţie de Glucoză 50 g/l în a doua zi după intervenţia chirurgicală (durata perfuziei va fi de 4 - 6 ore).
- risc mare (fracturi de bazin, cancere cu localizare abdominală sau de prostată, antecedente de tromboză e.t.c.), se recomandă aceleaşi doze ca în caz de flebotromboze.

Soluţia perfuzabilă Dextran 70, 60 g/l în soluţie de Glucoză 50 g/l, a cărui eliminare renală este mai lentă, este de ales în cazul în care este necesar un tratament de urgenţă cu dextrani la un bolnav la care se suspectează o insuficienţă renală cronică.

Incompatibilităţi
Dextranii prezintă incompatibilitate fizico-chimică cu o serie de medicamente: peniciline, acidul aminocaproic, mesilat de dihidralazină, warfarina sodică, fosfat sodic de dexametazonă, bromura de propantelină, alcool etilic 95%.

Instrucţiuni privind pregătirea produsului medicamentos în vederea administrării si manipularea sa
Se recomandă folosirea numai a soluţiilor limpezi de Dextran 70, 60 g/l în soluţie de Glucoză 50 g/l, în ambalaje intacte. În caz contrar, flaconul se aruncă. Flacoanele al căror conţinut nu a fost epuizat la prima administrare, şi, de asemenea, cele cu dopul perforat (chiar dacă nu s-a utilizat soluţie) trebuie aruncate.
Perfuzia trebuie să se facă numai cu seturi de perfuzie noi, sterile, apirogene, prevazute cu filtru.

Compoziție DEXTRAN 70, 60 g/l în soluţie de GLUCOZĂ 50 g/l:

1000 ml soluţie perfuzabilă conţin dextran 70 (masă moleculară 70000) 60 g, glucoză 50 g sub formă de glucoză monohidrat 55 mg şi excipienţi: apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Se recomandă monitorizare hematocritului la pacienţii trataţi cu dextran 70, pentru ca acesta să nu scadă sub 30%.

În cazul tratamentului cu Dextran 70, 60 g/l în soluţie de Glucoză 50 g/l trebuie luate în considerare toate stările susceptibile de a coexista cu o supraîncărcare vasculară (de exemplu: insuficienţă cardiacă congestivă sau nefropatiile însoţite de scăderea filtrării glomerulare).

La bolnavii cu diabet zaharat trebuie să se ţină cont de aportul de glucoză din soluţia perfuzabilă.

Atenționări:

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Nu este cazul.

Reacții adverse ale DEXTRAN 70, 60 g/l în soluţie de GLUCOZĂ 50 g/l:

Dextranul 70 nu are efecte toxice, dar poate determina, rareori şi aproape exclusiv în timpul primei perfuzii, reacţii de hipersensibilitate cum ar fi: înroşirea feţei, erupţie urticariană, frison, e.t.c.
Excepţional, în primele minute ale primei perfuzii, poate să apară spasm bronşic şi/sau hipotensiune arterială, ceea ce impune supravegherea atentă a pacientului în intervalul de timp menţionat. Reacţiile de tip alergic sunt extrem de rare dacă perfuzia se instituie intraoperator sau imediat după intervenţia chirurgicală.
Apariţia reacţiilor de tip alergic necesită oprirea perfuziei şi instituirea tratamentului antialergic adecvat (antihistaminice, corticosteroizi, 0,1-0,5 ml de adrenalina 1:1000).

Supradozajul:

În cazul apariţiei semnelor de supradozaj, cel mai adesea survenind în cazul administrării de doze excesive sau în cazul unui debit prea rapid, tratamentul cu dextran se va întrerupe.
Se urmăreşte eventuala apariţie a semnelor şi simptomelor unei decompensări cardiorespiratorii, unei afectări a funcţiei hepatice şi renale sau ale echilibrului hidroelectrolitic.

Interacțiuni cu alte medicamente:

În prezenţa acizilor şi bazelor care conduc la un mediu cu un pH < 2 sau pH >10 se produce o depolimerizare a dextranului.
În prezenţa heparinei nefracţionate sau cu greutate moleculară mică, riscul de sângerare poate să crească prin inhibarea de către dextran a funcţiei plachetare.

Administrarea de DEXTRAN 70, 60 g/l în soluţie de GLUCOZĂ 50 g/l în sarcină / alaptare:

În timpul analgeziei şi anesteziei peridurale este contraindicată administrează dextranului atât preventiv cât şi curativ, datorită riscului letal sau sechelelor neurologice grave care pot afecta copilul.
Nu există date disponibile privind excreţia dextranului în laptele matern. Se recomandă utilizarea cu prudenţă a produsului la mamele care alăptează.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 6 flacoane a 500 ml soluţie perfuzabilă.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă dextranum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu DEXTRAN 70, 60 g/l în soluţie de GLUCOZĂ 50 g/l(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul DEXTRAN 70, 60 g/l în soluţie de GLUCOZĂ 50 g/l vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.