Prospect Dilatrend 6,25 mg, comprimate

Substanța activă: carvedilolum
Producator: F. Hoffmann-La Roche Ltd Elvetia
Clasa ATC: [C07AG]: sistem cardiovascular >> betablocanti >> agenti betablocanti >> agenti alfa si beta blocanti
Grupa farmaceutică: antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene; derivati ai acidului acetic si substante inrudite.
Tip: Comprimate filmate cu eliberare prelungita

Indicații Dilatrend 6,25 mg, comprimate:

Boli reumatismale inflamatorii sau degenerative: artrita reumataica, artrita reumatoida juvenila, spondilita snkilopoetica, osteoartrita si spondilartrita, sindroame dureroase ale coloanei vertebrale, reumatism abarticular
Atacuri acute de guta,
Durere, inflamatie si edem post-traumatice si post-operator (de exemplu dupa interventii chirurgicala stomatologica sau ortopedice).
Adjuvant in infectii severe, cu componenta dureroasa importanta, ale urechii, nasului sau patului, de exemplu, faringoamigdalita, otita.

Conform principiilor terapeutice generale, boala de baza trebuie tratata cu terapie antiinfectioasa corespunzatoare.

Febra ca singur simptom nu reprezinta o indicatie.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la diclofenacul sodic sau la oricare dintre excipientii produsului.
Hipersensibilitate la alte AINS (inclusiv criza de astm bronsic, Urticarie sau rinita acuta).
Ulcer gastric sau duodenal activ
Insuficienta hepatica sau renala severa.
Insuficienta cardiaca severa.
Ultimul trimestru de sarcina (dupa luna a VI-a).
Copii sub 15 ani

Administrare Dilatrend 6,25 mg, comprimate:

Adulti si copii peste 15 ani
Doza zilnica recomandata este de 100mg dclofenac sodic (un comprimat cu eliberare prelingita Diclotard 100mg). Daca este necesar doza poate fi crescuta la 150mg diclofenac pe zi, suplimentarea acesteia realizandu-se cu Diclofenac 50 mg comprimate filmare gastro-rezistente. Se administreaza cu un pahar mare cu apa, de obicei in timpul mesei.

Nu se recomanda administrarea Diclofenac 100 mg la copii cu varsta sub 15ani.
Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor.

Compoziție Dilatrend 6,25 mg, comprimate:

Un comprimat filmat cu eliberare prelungita contine diclofenac sodic 100mg si excipienti: nucleu: hidroxipropilmetilceluloza (Methocel K15 MCR). lactoza atomizata, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc; film: Opadry verde ll B5F 21515 (alcool polivinilc partial hidrolizat, dioxid de titan (E 171), macrogol 3350. talc. galben de quinolina - lac de aluminiu (E 104). FD & C Blue Indigo carmin - lac de aluminiu (E132).

Precauții:

Ca si in cazul altor AINS (antiinflamatoare nesteroidiene). In cazuri care pot sa apara reactii alergice, inclusiv reactii anafilactice/anafilactoide, fara o expunere anterioara la medicament. Terapia cu diclofenac trebuie intrerupta.

In cazul in care apare o reactie alergica la diclofenac. Daca apar reactii adverse severe, iar scaderea dozei nu duce la ameliorare a acestora, terapia cu diclofenac trebuia intrerupta, in cazul tratamentui prelungit este necesar controlul functiilor hepatice si renale.

Deoarece contine lactoza, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorptie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Atenționări:

Medicamente precum Diclotard 100mg se pot asocia cu risc usor crescut de aparitie a atacului de cord (Infarct miocardic) sau a accidentului vescular cerebral.

Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari si in cazul tratamentului de lunga durata. Nu depasiti doza si durata recomandata pentru tratament. Daca aveti probleme cardiace, accident vascular cerebral in antecedente sau considerati ca ati putea fi in situatie de risc din cauza acestor afectiuni (de exemplu, daca aveti hipertensiune arteriala, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteti fumator) trebuie sa discutati despre tratament cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul
La astmatici cu hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic, diclofenacul poate produce bronhospasm
Este necesara aprecierea raportului risc/beneficiu terapeutic in:
Reactii alergice (rinita alergica, rash cutanat) induse de acidul acetilsalicilic;
reactii alergice la alte medicamente sau alimente (de exemplu conservantii):
astm bronsic;
istoric de afectiuni inflamatorii sau ulceratve ale tractusului gastro-intestinal, incluzand ulcerul gastro-duodenal, colita ulceroasa, boala Crohn: sunt necesare supraveghere atenta si tratament antisecretor.
afectiuni cu tendinta la retente hidrosalina, Insuficienta cardiaca congestiva, edeme;
hipertensiune arteriala;
discrazii sanguine (creste riscul de sangerare);

Infectii:
diabet zaharat
insuficienta hepatica si renala (risc de crestere a toxicitatii prin acumularea produsului).
Este necesara prudenta in interventii chirurgicale deoarece existe risc crescut de hemoragii. Diclofenacul inhiba agregarea plachtara.

Varstnici
Este necesara monitorizarea atenta a pacientilor din acrasta grupa de varsta. Se vor utiliya doze mai mici decat cele uzuale deoarece epurarea produsului este scazuta prin insuficienta functionala hepatica si renala.

Este crescut riscul reactiilor adverse gastro-inteslirele.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Pacientii care prezinta ameteli sau alte tulburari ale sistemului nervos central, incluzand tulburari vizuale, nu trebuie sa conduca vehicule sau sa foloseasca utilaje.

Reacții adverse ale Dilatrend 6,25 mg, comprimate:

Medicamente precum Diclotard 100mg se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord (infarct miocardic) sau a accidentului vascular cerebral.

Tulburari gastro-intestinale: greata, varsaturi, diaree, rareori ulceratii gastro-intestinale, sangerari digestive; reactii iritative le nivelul rectului.

Reactii cutanata: eruptii cutanato, prurit, entem poliform, dermatita exfoliativa, sindrom Stevens-Jahnson, necroliza toxica dermica (rareori), astm bronsic, soc anafilactic (rareori), reactii de fotosensibilizare

Sistem nervos: cefalee (frecvent), vertij, astenic, rareori somnolent, insomnie, anxietate, tulburari de memorie, dezorientare, stare confuzica si alte tulburari psihice, convulsie, neuropatie periferica incluzand parestezii

Organe de simt: tulburari de vedere(vedere incetosata; diplopie); tulburari de auz; tulburari ale senzatiei gustative.

Apatat genito-urinar: tulburari renale, rareori prnleinurie. valori crescute ale creatininei plasmatice,
sindrom nefrotic, nefrita interstitiala renala,oligurie, hematurie.

Hematologice: leucopenie, agranulaciloza, trombocitopenie, anume feripriva sau hemolitica, deprimare medulara.

Tulburari metabolice: hiperglicemie, gicozurie si hiperkaliemie

Alte reactii: cresterea transaminazelor plasmatice, edeme: cazuri izolate de hipertensiune arteriala, dureri toracice, palpitatii, branhospasm, reactii anafilaclice.

Supradozajul:

Simptomatologia
Cefalee, agitatie motorie, secuse musculare, iritabilitate, elaxie, vertij, convulsii (indeosebi la copii), dureri epigastrice, greata, voma, diaree, ulcer gastro-duodenal, tulburari ale functiei hepatice,
oligurie.
Tratament
In caz de supradozaj sa impun urmatoarele masuri terapeutice:
absorbtia trebuie prevenitacat mai curand posibil prin lavaj gastric si administrare de carbune actival.
Tratamentul simptomatic si de sustinere trebuie instituit in cazul aparitiilor complicatiilor cum sunt hipotensiune arteriala, insuficienta renala, convulsii, iritatie gastro-intestinala si deprimare respiratorie.

Masurile specifice cum sunt diureia fortata, dializa, sau hemoperfuzia sunt putin probabil sa fie utile in accelerarea eliminarii AINS datorita legarii acestuia in peparate mari de proteinele pasmatice ti a metabolizarii extensive.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Este necesara supravegherea atenta in cazul asocierii diclofenacutui cu urmatoarele medicamente:
Alte antiinflamatoare nesteroidiene " risc de ulceratii si hemoragii digestive, acid acetilsalicilic-scade concentratia plasmatica a diclofenacului; glucocorticoizi " risc de ulceratii si hemoragii digestive;
anticoagulante orale - risc hemoragic (este necesara monitorizarea timpului de protrombina si adaptarea dozelor); heparine-risc hemoragic.

Ticlopidina si alte antiagregante plachetare (creste riscul hemoragiilor)
Trombolitice:alteplaza, streptokinaza (risc hemoragic);
litiu-creste concentratia plasmatica a acestuia (risc toxic)
metotrexat-creste toxicitatea hematologica;
diuretice si inhibitoare ale enzimei de conversie a angixatensinei (risc de insuficienta renala acuta);
diuretice-scade efectul diuretic, risc de hiperkaliemle la diureticele antialdosteronice
antihipertensive-tendinta de retentie hidrosalina (este necesara monitorizarea tratamentului);
bete blocante-scade efectul hipertensiv digoxina-creste concentratia pasmatica a acesteia in sange si riscul toxic, (tratamentul trebuie monitorizat)
ciclosporina, compusii cu aur, medicatie nefrotoxica - creste concentratia plasmatica si efectele nefrotoxice zidovudina-risc crescut de toxicitate hematologica medicatie fotosensibilizanta " apar efecte aditive de fotosensibilizare

Modificari ale reyultatelor unor analize de laborator
Diclofenacul poate determina modificari usoare ale valorilor transaminayelor serice (daca acestea se mentin sau apar complicatii, tratamentul trebuie intrerupt) si ponte creste kalcemia.

Administrarea de Dilatrend 6,25 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Sarcina
La om nu au fost semnalate malformatii. Ca si alte antiinflamatoare nestetoidiene. In cursul trimestrului al lll-lea de sarcina diclofenacul are efect toxic cardio-pulmonar (inchiderea prematura a canalului arterial) si renal la fat. Prelungeste travaliul.
Diclofenacul nu se administreaza in ultimul trimestru de sarcina (incepand cu luna a Vl-a).

Alaptare

Diclofenanul este excretat in cantitati mici in laptele matern. Diclofenacul nu se administreaza in timpul alaptarii.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 2 blistere din Al/PVC a cate 10 comprimate filmate cu eliberare prelungita.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25ËšC, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă carvedilolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Dilatrend 6,25 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Dilatrend 6,25 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.