Prospect Carvedilol Grindeks 6,25 mg comprimate

Substanța activă: carvedilolum
Producator: Pfizer Service Company, Belgia
Clasa ATC: [C07AG]: sistem cardiovascular >> betablocanti >> agenti betablocanti >> agenti alfa si beta blocanti

Indicații Carvedilol Grindeks 6,25 mg comprimate:

Carvedilol Grindeks conţine carvedilol care este un beta blocant. Medicamentul are acţiuni multiple care permit utilizarea sa în tratamentul mai multor boli cardiovasculare.
Substanţa activă a Carvedilol Grindeks dilată vasele sanguine şi reduce rezistenţa vasculară periferică. De aceea Carvedilol Grindeks este utilizat în tratarea hipertensiunii arteriale (tensiune arterială mare) şi anginei pectorale. Datele clinice arată faptul că Carvedilol Grindeks este adecvat în tratamentul hipertensiunii arteriale la pacienţii cu boli renale sau diabet zaharat.
Terapia de lunga durată cu Carvedilol Grindeks are efecte benefice asupra valorilor lipidelor serice ducând la scăderea colesterolului total, a lipoproteinelor de joasă densitate şi a trigliceridelor şi duce în acelaşi timp la creşterea lipoproteinelor de înaltă densitate. Carvedilol Grindekare are proprietăţi antioxidante şi ajută la eliminarea radicalilor liberi.
Carvedilol Grindeks se utilizează de asemenea în tratamentul insuficienţei cardiace.
Carvedilol Grindeks se utilizează în tratamentul:
* Hipertensiunii arteriale esenţiale (tensiune arterială mare)
* Angor cronic stabil. Carvedilol Grindeks se utilizează pentru tratamentul profilactic al anginei pectorale cronice stabile.
* Insuficienţă cardiacă cronică simptomatică. Carvedilol Grindeks se utilizează pentru tratamentul insuficienţei cardiace cronice uşoare, moderate şi severe ca şi adjuvant la terapiile standard, cum ar fi de exemplu diureticele, digoxina şi inhibitorii ECA.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Carvedilol Grindeks
* dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la carvedilol sau la oricare dintre celelalte componente ale Carvedilol Grindeks.
* dacă aveţi insuficienţă cardiacă instabilă/decompensată
* dacă suferiţi de retenţie lichidiană marcată sau supraîncărcare de lichide care necesită medicaţie intravenoasă pentru a ajuta la funcţionarea inimii,
* dacă aveţi dificultăţi de respiraţie din cauza astmului bronşic sau a unei afecţiuni cronice obstructive a căilor respiratorii (bronşită sau bronhospasm),
* dacă aveţi pulsul slab (<50 bpm) sau hipotensiune arterială severă (tensiune sistolică < 85 mmHg),
* alte afecţiuni cardiace severe,
* feocromocitom (în cazul în care nu este sub control adecvat cu un medicament alfa blocant),
* dacă aveţi insuficienţă hepatică,
* dacă aveţi acidoză metabolică
În cazul în care vi se aplică una dintre situaţiile de mai sus consultaţi medicul înainte de a începe să luaţi Carvedilol Grindeks.

Administrare Carvedilol Grindeks 6,25 mg comprimate:

Luaţi întotdeauna Carvedilol Grindeks exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Carvedilol Grindeks trebuie luat cu alimente.
Hipertensiune arterială esenţială
Adulţi
Doza recomandată pentru iniţierea tratamentului este de 12,5 mg carvedilol o dată pe zi, după care se creşte după 2 zile la 25 mg carvedilol, o dată pe zi. Dacă este necesar, doza poate fi crescută progresiv, la intervale de cel puţin 2 săptămâni, până la doza maximă zilnică recomandată de 50 mg carvedilol, administrată o dată pe zi sau în două prize.
Vârstnici
La vârstnici doza de 12,5 mg oferă un control satisfăcător în anumite cazuri. Dacă răspunsul terapeutic nu este adecvat, doza poate fi crescută treptat până la doza maximă zilnică recomandată de 50 mg carvedilol administrată o dată pe zi sau în două prize.
Angină pectorală cronică stabilă
Doza recomandată pentru iniţierea tratamentului este de 12,5 mg carvedilol de două ori pe zi, se creşte după 2 zile, după care se continuă cu 25 mg carvedilol de două ori pe zi. Conform datelor din literatura de specialitate, doza de carvedilol recomandată pentru tratarea anginei pectorale cronice stabile este de 50 mg de două ori pe zi.
Insuficienţa cardiacă cronică simptomatică
Iniţierea terapiei cu Carvedilol Grindeks trebuie făcută sub atenta supraveghere a medicului specialist.
Doza trebuie ajustată în funcţie de cerinţele individuale.
Adulţi
Doza recomandată pentru iniţierea tratamentului este de 3,125 mg de două ori pe zi, timp de 2 săptămâni. Dacă această doză este bine tolerată, se poate creşte progresiv, la intervale de minim 2 săptămâni, până la 6,25 mg de două ori pe zi, apoi la 12,5 mg de două ori pe zi şi apoi la 25 mg carvedilol de două ori pe zi. Doza trebuie crescută până la cea mai mare doză tolerată de pacient.
La pacienţii cu insuficienţă cardiacă severă şi cu greutate sub 85 kg, doza maximă recomandată este de 25 mg de două ori pe zi. La pacienţii cu insuficienţă cardiacă uşoară sau moderată şi cu greutate corporală peste 85 kg doza maximă recomandată este de 50 mg carvedilol de două ori pe zi.
Dacă tratamentul cu Carvedilol Grindeks este întrerupt pentru o perioadă mai lungă de 2 săptămâni, el trebuie reînceput de la doza de 3,125 mg carvedilol de două ori pe zi, care se va creşte progresiv conform recomandărilor de mai sus.
Insuficienţă hepatică
Doza de Carvedilol Grindeks trebuie redusă la pacienţii cu insuficienţă hepatică. La pacienţii cu insuficienţă hepatică severă Carvedilol Grindeks este contraindicat.
Insuficienţă renală
Nu se anticipează nicio ajustare a dozei atâta timp cât tensiunea arterială sistolică este peste 100 mmHg.
Copii şi adolescenţi
Siguranţa şi eficacitatea carvedilol-ului la copii şi adolescenţi ( sub 18 ani) nu a fost stabilită.
Dacă aveţi impresia că efectul Carvedilol Grindeks este prea puternic sau prea slab, vorbiţi cu medicul sau farmacistul dumneavoastră.
Dacă aţi luat mai mult Carvedilol Grindeks decât trebuie
Dacă aţi luat o doză prea mare pot apărea hipotensiune arterială, bradicardie, insuficienţă cardiacă şi chiarşoccardiac. În cazuri severe poate apărea stop cardiac. Pot de asemenea să fie probleme respiratorii, bronhospasm, vărsături, tulburări de conştienţă şi convulsii generalizate.
Pacientul trebuie aşezat întins pe spate; se apelează la serviciul medical de urgenţă pentru a asigura spălături gastrice sau inducerea de vărsături, care pot să fie utile la câteva ore după ingestie.

În caz de supradozaj consultaţi-vă medicul imediat !
Dacă aţi uitat să luaţi Carvedilol Grindeks
Dacă aţi uitat să luaţi Carvedilol Grindeks luaţi imediat când vă aduceţi aminte. Nu luaţi o doză dublă dacă sunteţi aproape de momentul să luaţi următoarea doză dar continuaţi să luaţi medicaţia precum a fost prescrisă, observând intervalul dintre doze.

Compoziție Carvedilol Grindeks 6,25 mg comprimate:

Fiecare comprimat conţine 6,25 mg de carvedilol.

Celelalte componente sunt lactoză monohidrat; celuloză microcristalină; crosopovidona (tipul A); dioxid de siliciu coloidal anhidru; stearat de magneziu.
Coloranţi: oxid galben de fier, E 172 (comprimate de 6,25 şi 12,5 mg), oxid roşu de fier, E 172 (comprimate de 12,5 mg).

Precauții:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Carvedilol Grindeks dacă:
* aveţi probleme cu rinichii;
* aveţi probleme cu ficatul. Medicul dumneavoastră vă poate reduce doza;
* aveţi diabet zaharat (concentraţii mari de zahăr în sânge). Medicamentul poate masca simptome de valori mici de glucoză în sânge (hipoglicemie). Astfel, glicemia dumneavoastră va trebui verificată regulat;
* aveţi tendinţa să faceţi reacţii bronhospastice;
* aveţi un tip de angină pectorală care se numeşte angina Prinzmetal (angina vasospastică);
* aveţi probleme vasculare (afecţiuni vasculare periferice);
* aveţi probleme cu circulaţia sângelui la degetele de la mâini şi picioare (fenomenul Raynaud). În acest caz ar putea avea loc o agravare a simptomelor;
* aveţi feocromocitom (o tumoră a glandei suprarenale, care provoacă creşteri bruşte ale tensiunii arteriale);
* aţi avut vreodată probleme cu glanda tiroidă;
* suferiţi de slăbiciune a muşchilor (miastenia gravis)
* aveţi o afecţiune dermatologică care se numeşte psoriazis;
* aţi avut vreodată o reacţie alergică gravă (exemplu umflări subite, care să provoace dificultăţi la respiraţie sau înghiţire, umflarea mâinilor, picioarelor şi gleznelor sau erupţie cutanată severă);
* aveţi vreo alergie şi faceţi tratament de desensibilizare;
* purtaţi lentile de contact. Carvedilol Grindeks reduce secreţia lacrimală.
Dacă vi se aplică vreuna din situaţiile de mai sus sau nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a lua Carvedilol Grindeks.

La pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică este necesară supravegherea stării clinice timp de 2-3 ore după iniţierea terapiei precum şi de fiecare dată când se creşte doza de Carvedilol Grindeks. Înainte de a creşte doza, se va controla funcţia renală.
Pacienţilor cu tulburări de conducere ale inimii li se recomandă utilizarea Carvedilol Grindeks strict în conformitate cu sfatul medicului.
Carvedilol Grindeks poate cauza încetinirea bătăilor inimii. Dacă vă scade pulsul sub 55 bătăi pe minut, medicul vă va reduce doza.
Dacă urmează să fiţi supus unei intervenţii chirurgicale, spuneţi-i medicului sau altor profesionişti din domeniul medical că luaţi Carvedilol Grindeks.
Sindromul de întrerupere
Nu întrerupeţi tratamentul sau opriţi tratamentul cu Carvedilol Grindeks fără sfatul medicului. Întreruperea bruscă a Carvedilol Grindeks ar putea provoca efecte nedorite (simptome acute de angină pectorală, care cresc riscul de infarct miocardic şi aritmii cardiace precum şi agravarea simptomelor de tireotoxicoză). Tratamentul cu Carvedilol Grindeks ar trebui oprit pe cât posibil gradual, timp de 1-2 săptămâni. Dacă angina pectorală se agravează se recomandă reinstituirea imediată a tratamentului cu Carvedilol Grindeks, cel puţin temporar după sfatul medicului.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Dacă pacientul are ameţeli sau alte simptome asemănătoare, nu ar trebui să conducă vehicule sau să folosească utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Carvedilol Grindeks
Comprimatele de Carvedilol Grindeks conţin lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, cum este lactoza, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a utiliza acest medicament.

Reacții adverse ale Carvedilol Grindeks 6,25 mg comprimate:

Ca toate medicamentele, Carvedilol Grindeks poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Frecvenţa reacţiilor adverse nu depinde de doză, cu excepţia ameţelii, a tulburărilor de vedere şi a bradicardiei.
Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 persoane)
* Ameţeală*
* Dureri de cap*
* Insuficienţă cardiacă
* Tensiune arterială scăzută
* Vă simţiţi slăbit şi obosit
Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 persoane)
* Infecţii ale căilor respiratorii (bronşită), plămânilor (pneumonie), nasului şi a gâtului (tractului respirator superior). Simptomele includ: respiraţie şuierătoare, lipsa de aer, apăsare în piept şi durere în gât;
* Infecţii ale tractului urinar
* Anemie (număr scăzut al celulelor roşii în sânge)
* Creştere în greutate
* Creşterea valorilor colesterolului (conform testelor de sânge)
* Tulburări ale controlului glicemiei (hipoglicemie sau hiperglicemie) la pacienţii cu diabet pre-existent
* Depresie, stare depresivă
* Tulburări de vedere, ochi dureroşi sau uscaţi datorită secreţiei lacrimale scăzute, ochi iritaţi
* Puls scăzut (bradicardie)
* Edem (incluzând edeme generalizate, periferice, dependente şi genitale, edeme la nivelul picioarelor şi al gleznelor)
* Retenţia de lichide. Simptomele includ umflare generalizată a corpului dumneavoastră, umflarea unor părţi ale corpului de exemplu mâinile, picioarele, glezna, talpa şi o creştere a volumului de sânge care îl aveţi în corp.
* Ameţeală sau vertij când vă ridicaţi
* Tulburări ale circulaţiei periferice (mâini şi picioare reci, afecţiuni ale vascularizatiei periferice, exacerbarea simptomelor la pacienţii cu claudicaţie intermitentă sau fenomene Raynaud)
* Probleme de respiraţie, edem pulmonar, astm bronşic la pacienţii predispuşi
* Stare de rău sau senzaţie de rău
* Diaree
* Deranjamente stomacale/indigestie
* Dureri abdominale
* Durere posibil la nivelul mâinilor sau picioarelor dumneavoastră
* Probleme cu rinichii, inclusiv schimbări în frecvenţa eliminărilor de urină
Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 de persoane)
* Tulburări de somn
* Leşin*
* Amorţeală sau furnicături ale mâinilor sau picioarelor dumneavoastră
* Angină pectorală
* Tulburări de conducere în inimă (bloc AV)
* Constipaţie
* Reacţii cutanate (reacţii alergice cutanate, dermatită, transpiraţie crescută, urticarie, prurit, leziuni psoriazice, prurit generalizat şi zone de piele uscată )
* Căderea părului
* Impotenţă (disfuncţie erectilă)
Rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 persoane)
* Trombocitopenie (număr scăzut de plachete din sânge). Simptomele includ vânătăi sau sângerări nazale.
* Nas înfundat, wheezing, simptome asemănătoare gripei
* Gură uscată
Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 de oameni)
* Leucopenie (număr scăzut a tuturor tipurilor de celule albe din sânge). Semnele includ infecţii ale gurii, gingiilor, gâtului şi plămânilor
* Hipersensibilitate (reacţii alergice)
* Schimbarea valorilor hepatice
* Incontinenţă urinară la femei care se rezolvă odată cu încetarea medicaţiei
* Se manifestă în mod special la începutul tratamentului
Se poate agrava psoriazisul.

Carvedilol Grindeks poate de asemenea să inducă diabet zaharat manifest la persoanele care suferă de un diabet uşor denumit diabet latent.
La pacienţii cu insuficienţă cardiacă congestivă, agravarea insuficienţei şi retenţia de fluide poate apărea în momentul titrării dozei cu Carvedilol Grindeks.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agraveazÇŽ sau dacă observaţi orice reacţie adversÇŽ nemenţionatÇŽ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului sau farmacistului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.
Substanţa activă, carvedilol, poate avea efecte asupra acţiunii altor medicamente. De asemenea alte medicamente pot avea efecte asupra acţiunii Carvedilol Grindeks.
În special, spuneţi-i medicului sau farmacistului dumneavoastră dacă luaţi unul din următoarele medicamente:
* digixină (pentru tratamentul insuficienţei cardiace). Utilizarea concomitentă poate duce la un nivel crescut de digoxină în sânge. Astfel, concentraţiile de digoxină ar trebui monitorizate. Carvedilol Grindeks poate potenţa bradicardia (ritm cardiac scăzut) cauzată de digoxină;
* ciclosporină (utilizată după un transplant de organ). Carvedilol Grindeks poate creşte concentraţia de ciclosporină în sânge. În consecinţă, după iniţierea tratamentului cu Carvedilol Grindeks se va reduce doza şi se va monitoriza concentraţia de ciclosporină din sânge;
* rifampicină (utilizată pentru tratamentul infecţiilor). Poate reduce efectul Carvedilol Grindeks;
* barbiturice (medicamente pentru tratamentul epilepsiei). Poate reduce efectul Carvedilol Grindeks;
* cimetidină (utilizată pentru tratamentul indigestiei, arsurilor din capul pieptului şi a ulcerelor stomacale). Poate potenţa efectul carvedilolului;
* eritromicină (antibiotic, utilizat pentru tratamentul infecţiilor). Poate potenţa efectul carvedilolului;
* fluvoxamină (medicament utilizat pentru tratamentul depresiei). Poate potenţa efectul carvedilolului;
* hidroxid de aluminiu, colestiramină: absorbţia carvedilolului este încetinită dacă se utilizează concomitent;
* medicamente pentru diabet zaharat, inclusiv insulină. Medicamentul poate masca simptome ale unor valori scăzute de zahăr în sânge (hipoglicemie);
* agenţi de depleţie a catecolaminelor (IMAO, reserpină);
* verpamil, diltiazem sau alte antiaritmice (exemplu amiodaronă). Există riscul de bradicardie severă sau stop cardiac. Injecţiile cu verapamil pot cauza hipotensiune severă. Amiodarona creşte riscul de aritmii ventriculare;
* clonidină (utilizată pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, migrenelor şi bufeurilor în perioada de menopauză)
* ergotamină, ergometrină;
* alprostadil;
* antimalarice (risc de bradicardie);
* clorpromazină
* alte medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale;
* antiinflamatoare nesteroidiene si corticosteroizi.

Anesteticele generale, hipnoticele, medicamentele cu efect sedativ (anxiolitice), alcoolul etilic potenţează efectul hipotensiv al Carvedilol Grindeks, în timp ce antiinflamatoarele nesteroidiene reduc efectul hipotensiv.
Carvedilol Grindeks poate creşte sau scădea efectul presor al adrenalinei.

Utilizarea Carvedilol Grindeks împreună cu alimente şi băuturi
Alcoolul etilic potenţează efectul hipotensiv al Carvedilol Grindeks.

Administrarea de Carvedilol Grindeks 6,25 mg comprimate în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului sau farmacistului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Carvedilol Grindeks nu ar trebui utilizat în timpul sarcinii decât dacă beneficiul pentru mamă depăşeşte riscurile pentru făt.
Carvedilolul este excretat în laptele matern. Aşadar, alăptarea ar trebui oprită pe perioada tratamentului.
Consultaţi-vă imediat medicul sau farmacistul dacă rămâneţi gravidă în timp ce luaţi acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Comprimate 6,25 mg - comprimate rotunde, biconvexe, de culoare galbenă, cu puncte galben închis, cu linie mediană de rupere pe o parte.

Un comprimat poate fi divizat în două părţi egale.
Blistere PVC/Aluminiu.
14 comprimate/ blister
Cutie cu 2 blistere.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Carvedilol Grindeks după data de expirare înscrisă pe etichetă. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă carvedilolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Carvedilol Grindeks 6,25 mg comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Carvedilol Grindeks 6,25 mg comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.