Prospect EFORTEX, compr.

Substanța activă: combinatii
Clasa ATC: [A13AN]: tractul digestiv si metabolism >> tonice >> tonice >> tonice

Indicații EFORTEX, compr.:

- stari de oboseala in conditiile unor eforturi intense si de durata, in convalescenta si de alte cauze;
- pregatirea biologica a sportivilor de performanta (indeosebi in sporturile de forta-rezistenta).

Contraindicații:

- stari de excitatie,
- insomnie,
- tahicardie,
- aritmii,
- boala coronariana,
- boala ulceroasa,
- insuficienta renala acuta si cronica,
- leziuni parenchimatoase renale severe,
- coma hepatica,
- tulburari ale metabolismului aminoacizilor (indeosebi prin defecte enzimatice genetice),
- astm bronsic,
- insuficienta suprarenala.

Administrare EFORTEX, compr.:

Cate 1-3 drajeuri de 3-4 ori/zi (de preferinta in timpul meselor, se evita administrarea inainte de culcare).

Acțiune:

Prin aminoacizii, mineralele si cafeina continute usureaza efortul neuromuscular, indeparteaza senzatia de oboseala si favorizeaza procesele de refacere dupa efort.

Cafeina absorbtia este completa, timpul de obtinere a maximului este 2 ore, este puternic metabolizata. Doar 2% din doza se regaseste sub forma neschimbata in urina.
Aspartatii se absorb din intestin in proportie de aproximativ 30%, au o biodisponibilitate convenabila si se elimina prin urina.

Compoziție EFORTEX, compr.:

1 drajeu contine glicocol 50,0 mg; acid L- glutamic 75,0 mg; aspartat de potasiu 75,0 mg; aspartat de magneziu 75,0 mg; L-tirozina 30,0 mg; L-lizina clorhidrat 87,5 mg;cafeina 31,0 mg.

Precauții:

Se recomanda prudenta in starile de deprimare respiratorie si hipoxie, ulcer gastro-duodenal (cafeina mareste secretia gastrica), anemie.

Reacții adverse ale EFORTEX, compr.:

Dozele excesive pot produce nervozitate, insomnie, tremor, palpitatii (prin excesul de cafeina); greata, disconfort abdominal, diaree (aspartatii).

Supradozajul:

Simptome: neliniste, anxietate, confuzie, insomnie, palpitatii, disconfort gastric si pirozis, vertij, cefalee (prin cafeina).
Tratament: intreruperea medicatiei.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Efectul cafeinei poate fi marit de izoniazida sau de meprobamat. In doze mari cafeina administrata pacientilor tratati cu IMAO prezinta riscul de criza hipertensiva.
Cafeina mareste actiunea antimigrenoasa a ergotaminei.

Utilizarea concomitenta a diureticelor economisitoare de potasiu este urmata de hipermagneziemie si hiperpotasiemie. La pacientii care primesc medicatie anticolinergica, exista riscul de scadere a motilitatii gastrointestinale. Magneziul scade absorbtia tetraciclinelor administrate oral.

Preparatele care contin calciu si fosfati reduc absorbtia magneziului. De aceea, Efortex se va administra cu 3 ore inainte de administrarea acestor preparate.

Administrarea de EFORTEX, compr. în sarcină / alaptare:

Se evita administrarea unor doze mari si prelungite in sarcina (datorita cafeinei).
Medicamente cu indicații asemănătoare cu EFORTEX, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul EFORTEX, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.