Prospect Fluoxetină Arena 10 mg, 20 mg capsule

Substanța activă: fluoxetinum
Producator: Arena Group Romania
Clasa ATC: [N06AB]: sistemul nervos >> psihoanaleptice >> antidepresive >> derivati biciclici
Fluoxetin Arena aparţine unui grup de medicamente antidepresive denumite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS).

Indicații Fluoxetină Arena 10 mg, 20 mg capsule:

Acest medicament este utilizat pentru tratamentul următoarelor afecţiuni:
− Episoade de depresie majoră;
− Tulburare obsesiv-compulsivă;
− Bulimia-nervoasă: este utilizat împreună cu psihoterapia pentru reducerea poftei excesive de mâncare şi a vărsăturilor.

Acest medicament este indicat numai pentru adulţi.

Contraindicații:

Nu luaţi Fluoxetin Arena:
- dacă sunteţi alergic la fluoxetină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament. O alergie poate include erupţie trecătoare pe piele, mâncărimi, umflare feţei, limbii sau buzelor sau senzaţie de sufocare.
- dacă luaţi alte medicamente denumite inhibitori de monoaminooxidază (IMAO, de exemplu nialamidă, iproniazidă, selegilină, moclobemidă, fenelfezină, tranilcipromină, isocarboxazid şi toloxatonă), utilizate pentru tratamentul depresiei, deoarece pot să apară reacţii adverse grave sau chiar letale.

Tratamentul cu fluoxetină va fi început doar la 2 săptămâni după întreruperea tratamentului cu un IMAO ireversibil (de exemplu, selegilină). Totuşi, tratamentul cu fluoxetină poate fi început a doua zi după întreruperea tratamentului cu anumiţi IMAO, denumiţi IMAO reversibili (de exemplu, moclobemidă).

Nu luaţi niciun IMAO timp de 5 săptămâni după ce aţi întrerupt tratamentul cu Fluoxetin Arena.
Dacă Fluoxetin Arena v-a fost prescris pentru o perioadă lungă de timp şi/sau în doză mare, medicul dumneavoastră vă va recomanda un interval de timp mai mare de la întreruperea tratamentului cu Fluoxetin Arena până la momentul când puteţi să luaţi în siguranţă un medicament care conţine IMAO.

Administrare Fluoxetină Arena 10 mg, 20 mg capsule:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza recomandată
Depresie
Doza recomandată este 20 mg fluoxetină zilnic. Dacă este necesar, medicul dumneavoastră va revizui şi ajusta dozele la 3-4 săptămâni de la începerea tratamentului.
Dozele pot fi crescute gradat până la un maxim de 60 mg fluoxetină pe zi. Doza va fi crescută cu atenţie, pentru a se asigura faptul că primiţi doza minimă eficace. Este posibil ca la începutul tratamentului pentru depresie să nu vă simţiţi mai bine. Acest lucru este normal, deoarece îmbunătăţirea manifestărilor de depresie poate să apară doar după primele săptămâni de tratament. Pacienţii cu depresie trebuie să urmeze tratament pentru o perioadă de cel puţin 6 luni.

Bulimie nervoasă
Doza recomandată este de 60 mg zilnic.

Tulburarea obsesiv-compulsivă
Doza recomandată este de 20 mg zilnic. Dacă este necesar, medicul dumneavoastră va revizui şi ajusta dozele la 2 săptămâni de la începerea tratamentului. Dozele pot fi crescute gradat până la un maxim de 60 mg fluoxetină pe zi. Dacă nu se observă o îmbunătăţire după 10 săptămâni de tratament, tratamentul cu Fluoxetin Arena va fi reconsiderat.

Fluoxetin Arena nu va fi utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Dacă aveţi vârsta de peste 65 ani, medicul dumneavoastră va creşte dozele cu precauţie şi doza zilnică nu va fi, în general, mai mare de 40 mg fluoxetină pe zi. Doza maximă este de 60 mg fluoxetină pe zi.

Dacă aveţi probleme cu ficatul sau utilizaţi alte medicamente care pot influenţa efectele fluoxetinei, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă prescrie o doză mai mică sau să vă recomande să luaţi Fluoxetin Arena o dată la două zile.

Dacă luaţi mai mult Fluoxetin Arena decât trebuie
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aţi luat o doză mai mare decât cea recomandată.
Simptomele de supradozaj includ: greaţă, vărsături, ameţeli, probleme cardiace (de exemplu, bătăi neregulate ale inimii şi insuficienţă cardiacă), probleme cu plămânii şi alterări ale stării mentale variind de la agitaţie până la comă.

Dacă uitaţi să luaţi Fluoxetin Arena
Luaţi doza următoare ca de obicei. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Se recomandă să luaţi medicamentul zilnic la aceeaşi oră din zi; acest lucru vă poate ajuta să vă amintiţi să-l luaţi zilnic.

Dacă încetaţi să luaţi Fluoxetin Arena
Nu încetaţi să luaţi Fluoxetin Arena fără ca medicul dumneavoastră să vă recomande acest lucru, chiar dacă vă simţiţi mai bine. Este posibil să remarcaţi următoarele efecte atunci când opriţi administrarea Fluoxetin Arena: ameţeală, senzaţie de înţepături, tulburări ale somnului (vise intense, coşmaruri, insomnie), senzaţie de nelinişte sau agitaţie, senzaţie de oboseală sau slăbiciune; greaţă/vărsături, frisoane, durere de cap.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Fluoxetină Arena 10 mg, 20 mg capsule:

Fluoxetin Arena 10 mg
- Substanţa activă este fluoxetina 10 mg.
Fiecare capsulă conține fluoxetina 10 mg (sub formă de clorhidrat de fluoxetină 11,18 mg).
- Celelalte componente sunt: conținutul capsulei: lactoză monohidrat, amidon de porumb, talc, povidonă K30, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, laurilsulfat de sodiu; capsula: dioxid de titan (E 171), galben de chinolină (E 104), galben amurg (E 110), albastru strălucitor (E 133), roșu Allura (E 129), gelatină, p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216)

Fluoxetin Arena 20 mg
- Substanţa activă este fluoxetina 20 mg.
Fiecare capsulă conține fluoxetina 20 mg (sub formă de clorhidrat de fluoxetină 22,36 mg).
- Celelalte componente sunt: : conținutul capsulei: lactoză monohidrat, amidon de porumb, talc, povidonă K30, dioxid de siliciu coloidal anhidru, laurilsulfat de sodiu; capsula: dioxid de titan (E 171), galben amurg (E 110), ponceau 4R (E 124), tartrazină (E 102), roșu Allura (E 129), albastru strălucitor (E 133), gelatină, p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216)

Precauții:

Înainte să luaţi Fluoxetin Arena, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă:
− Aveţi o erupţie trecătoare pe piele sau alte reacţii alergice (de exemplu senzaţie de înţepături, umflarea buzelor sau a feţei, respiraţie dificilă); nu mai luaţi capsulele şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră;
− Aveţi epilepsie sau aţi avut în trecut o convulsie; dacă aveţi o convulsie sau constataţi o creştere a frecvenţei convulsiilor adresaţi-vă imediat medicului; s-ar putea să fie necesară întreruperea tratamentului cu fluoxetină;
− Aţi suferit în trecut de manie; dacă aveţi un episod maniacal adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră; s-ar putea să fie necesară întreruperea tratamentului cu fluoxetină;
− Aveţi diabet zaharat; s-ar putea ca medicul dumneavoastră să vă modifice doza de insulină sau de antidiabetic oral;
− Aveţi probleme cu ficatul (s-ar putea ca medicul dumneavoastră să vă recomande altă schemă de tratament);
− Aveţi probleme cu inima;
− Urmaţi o terapie electroconvulsivantă;
− Aveţi un istoric de sângerări sau faceţi uşor vânătăi sau aveţi sângerări neobişnuite; Utilizaţi medicamente care afectează coagularea sângelui (vezi pct. Fluoxetin Arena împreună cu alte medicamente);
− Aveţi febră, rigiditate musculară sau frisoane, dacă suferiţi schimbări ale stării mentale cum sunt confuzia, iritabilitatea sau agitaţia extremă; s-ar putea să aveţi aşa numitul sindrom serotoninergic sau sindrom neuroleptic malign. Cu toate că acest sindrom apare rar, poate determina situaţii care pun viaţa în pericol. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră; s-ar putea să fie necesară întreruperea tratamentului cu fluoxetină.
− Aveţi gânduri de sinucidere şi agravarea stării dumneavostră de depresie sau de anxietate Depresia şi/sau tulburările de anxietate de care suferiţi vă pot provoca uneori idei de auto-vătămare sau sinucidere. Acestea se pot accentua la începerea tratamentului cu medicamente antidepresive, deoarece acţiunea tuturor acestor medicamente se produce în timp, de obicei în aproximativ două săptămâni şi câteodată şi mai mult. Sunteţi mai înclinat spre astfel de idei: − Dacă aţi avut anterior gânduri de sinucidere sau auto-vătămare.
− Dacă sunteţi tânăr. Informaţia rezultată din studiile clinice arată existenţa unui risc crescut de comportament suicidar la persoanele cu vârstă mai mică de 25 de ani, care suferă de o afecţiune psihică şi au urmat un tratament cu un antidepresiv. În cazul în care aveţi gânduri de auto-vătămare sau sinucidere, indiferent de moment, contactaţi-vă imediat medicul sau adresaţi-vă fără întârziere unui spital.

Poate fi util să vă adresaţi unei rude sau unui prieten apropiat, căruia să-i spuneţi că vă simţiţi deprimat sau că suferiţi de o tulburare de anxietate şi pe care să-l rugaţi să citească acest prospect. În acelaşi timp, puteţi ruga persoana respectivă să vă spună dacă nu consideră că starea dumneavoastră de depresie sau anxietate s-a agravat sau dacă o îngrijorează vreo modificare apărută în comportamentul dumneavoastră Riscurile persistă până când starea dumneavoastră de sănătate se îmbunătăţeşte.

Deoarece pentru ameliorarea stării dumneavoastră sunt necesare 3-4 săptămâni de tratament cu fluoxetină, medicul vă va supraveghea îndeaproape la începutul tratamentului. Alte afecţiuni psihice pentru care poate fi prescris Fluoxetin Arena pot fi, de asemenea, asociate cu o creştere a riscului de evenimente asociate suicidului. Trebuie luate aceleaşi precauţii ca şi pentru tratamentul pacienţilor cu alte afecţiuni psihice.

Utilizarea la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani
Fluoxetin Arena nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, deoarece pentru această grupă de vârstă, siguranţa şi eficacitatea medicamentului nu au fost determinate. De asemenea, trebuie să ştiţi că la pacienţii cu vârstă sub 18 ani există un risc crescut de apariţie a reacţiilor adverse cum sunt încercarea de suicid, gânduri de suicid şi ostilitate, atunci când aceştia iau medicamente din această clasă.

Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate să prescrie Fluoxetin Arena pacienţilor cu vârstă sub 18 ani deoarece el/ea decide că le este neapărat necesar acestora.

Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă acesta a prescris Fluoxetin Arena unui pacient cu vârsta sub 18 ani şi dumneavoastră doriţi să discutaţi despre aceasta. Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă oricare dintre simptomele enumerate mai sus apare sau se agravează, în cazul unui pacient cu vârsta sub 18 ani care ia Fluoxetin Arena.

De asemenea, nu s-a demonstrat până în prezent siguranţa efectelor administrării pe termen îndelungat de Fluoxetin Arena la această categorie de vârstă, referitoare la creştere, maturizare, dezvoltare cognitivă şi comportamentală.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Acest medicament poate afecta atenţia sau capacitatea de a reacţiona; trebuie să ţineţi seama de acest fapt atunci când conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje.

Fluoxetin Arena conţine lactoză monohidrat.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Deoarece conţine tartrazină (E 102), galben amurg (E 110), ponceau 4R (E 124), p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216), Fluoxetin Arena poate provoca reacţii alergice, chiar întârziate.

Reacții adverse ale Fluoxetină Arena 10 mg, 20 mg capsule:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:
Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi
Rare: care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi
Foarte rare: afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi
Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibil

Aceste reacţii adverse pot să apară mai ales în primele două săptămâni de tratament şi, în general, se reduc în timpul continuării tratamentului. Dacă aveţi o erupţie trecătoare pe piele sau alte reacţii alergice (de exemplu senzaţie de înţepături, umflarea buzelor, a limbii sau a feţei, respiraţie dificilă) nu mai luaţi capsulele şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Dacă vă simţiţi neliniştit şi nu puteţi sta liniştit aşezat sau în picioare este posibil să aveţi acatizie; creşterea dozei de Fluoxetin Arena poate determina agravarea manifestărilor. Dacă simţiţi astfel de reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă pielea se înroşeşte, se cojeşte sau se formează băşici pe piele. Aceste manifestări apar foarte rar.

Reacţii adverse frecvente:
− diaree sau intoleranţă digestivă, vărsături, indigestie
− dureri de cap, tulburări de somn (de exemplu vise anormale, insomnie, somnolenţă), ameţeală, lipsa poftei de mâncare (anorexie), oboseală, stare de euforie
− ejaculare întârziată sau absentă, lipsa orgasmului

Reacţii adverse mai puţin frecvente:
− dificultăţi la înghițire sau alterare a gustului, senzaţie de gură uscată
− mişcări anormale tranzitorii (de exemplu, fasciculaţii musculare, ticuri, ataxie, tremor, mioclonie), faringită, senzaţie de sufocare

Reacţii adverse rare:
− erupţie trecătoare pe piele sau alte reacţii alergice (de exemplu senzaţie de înţepături, umflarea buzelor, a limbii sau a feţei, respiraţie dificilă), frisoane, sensibilitate la lumină
− sindrom serotoninergic caracterizat prin apariţia simultană sau nu a următoarelor manifestări: bătăi accelerate ale inimii, febră inexplicabilă, transpiraţii, frisoane sau rigiditate musculară, stare de confuzie, stare de agitaţie extremă sau somnolenţă;
− afectarea funcţiei hepatice
− agitaţie, anxietate, nervozitate, tulburări de concentrare şi de gândire, atacuri de panică (aceste simptome pot, de asemenea, să fie determinate de boala dumneavoastră), idei suicidare sau acte de autoagresiune
− incapacitate de a urina, urinări frecvente
− erecţie prelungită şi dureroasă, secreţie lactată în afara perioadelor de alăptare
− afecţiuni pulmonare de tip inflamator
− scădere concentraţiei de sodiu, reversibilă la întreruperea tratamentului.
− valori anormale ale testelor funcţiei hepatice

Reacţii adverse foarte rare:
− cazuri de hepatită
− necroliză toxică epidermică (sindrom Lyell)
− sindrom serotoninergic

Alte reacţii adverse: căderea părului, căscat, tulburări ale vederii, transpiraţii excesive, dureri articulare, dureri musculare, scăderea tensiunii arteriale la ridicarea din poziţia culcat, sângerări sau echimoze („vânătăi”) neexplicabile, valori mici ale sodiului în sânge.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Fluoxetin Arena împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Acest medicament poate afecta felul în care acţionează alte medicamente (interacţiuni).

Pot să apară interacţiuni cu:
− Inhibitori MAO (utilizaţi pentru tratamentul depresiei). Inhibitorii MAO ireversibili (de exemplu selegilină) şi inhibitorii MAO reversibili (de exemplu moclobemidă) nu vor fi utilizaţi împreună cu Fluoxetin Arena deoarece pot să apară reacţii adverse grave sau chiar letale (sindrom serotoninergic) (vezi pct. Nu luaţi Fluoxetin Arena).
− Litiu, triptofan; există un risc crescut de sindrom serotoninergic atunci când aceste medicamente sunt administrate împreună cu Fluoxetin Arena. Atunci când fluoxetina este administrată împreună cu litiu, medicul dumneavoastră vă va efectua mai des controalele medicale.
− Fenitoină (pentru epilepsie); deoarece Fluoxetin Arena poate influenţa concentraţia din sânge a acestui medicament, s-ar putea ca medicul dumneavoastră să iniţieze tratamentul cu fenitoină cu mai multă precauţie atunci când luaţi şi Fluoxetin Arena.
− Clozapină (utilizată pentru tratamentul anumitor afecţiuni mentale), tramadol (un analgezic) sau triptani (pentru tratamentul migrenei); există un risc crescut de hipertensiune arterială.
− Flecainidă sau encainidă (pentru probleme cardiace), carbamazepină (pentru epilepsie), antidepresive triciclice (de exemplu imipramină, desipramină şi amitriptilină); deoarece Fluoxetin Arena poate modifica nivelul din sânge al acestor medicamente, este posibil ca la asocierea cu Fluoxetin Arena medicul dumneavoastră să scadă dozele acestor medicamente.
− Warfarină sau alte medicamente utilizate pentru fluidifierea sângelui; Fluoxetin Arena poate modifica efectele acestor medicamente. Dacă tratamentul cu Fluoxetin Arena este început sau oprit în timp ce luaţi warfarină, medicul dumneavoastră va recomanda efectuarea anumitor teste.
− Nu trebuie să luaţi preparate pe bază de plante care conţin sunătoare atunci când faceţi tratament cu Fluoxetin Arena, deoarece există un risc crescut de reacţii adverse. Dacă deja luaţi preparate pe bază de plante care conţin sunătoare atunci când începeţi tratamentul cu Fluoxetin Arena, opriţi administrarea sunătoarei şi spuneţi-i medicului dumneavoastră.

Fluoxetin Arena împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Puteţi să luaţi Fluoxetin Arena cu sau fără alimente, după cum preferaţi. Evitaţi să beţi alcool etilic atunci când luaţi acest medicament.

Administrarea de Fluoxetină Arena 10 mg, 20 mg capsule în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi- vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcină
Până în prezent, informaţiile disponibile nu indică creşterea riscului la administrarea în timpul sarcinii. Totuşi, este necesară prudenţă atunci când acest medicament este utilizat în timpul sarcinii, în special în ultimul trimestru de sarcină sau imediat înainte de naştere, deoarece la nou-născut au fost raportate următoarele efecte adverse: iritabilitate, tremor, slăbiciune a muşchilor, plâns persistent, dificultăţi la supt sau tulburări ale somnului.

Alăptare
Fluoxetina se elimină în lapte şi poate determina la sugar efecte adverse. Dacă tratamentul cu fluoxetină este considerat necesar, trebuie luată în considerare întreruperea alăptării. Dacă alăptarea continuă, s-ar putea ca medicul dumneavoastră să vă recomande o doză mai mică de fluoxetină.

Prezentare ambalaj:

Fluoxetin Arena 10 mg se prezintă sub formă de capsule nr. 4, de formă cilindrică cu corp de culoare crem și cap de culoare maro, ce conţin o pulbere granulată de culoare albă sau aproape albă.

Fluoxetin Arena 20 mg se prezintă sub formă de capsule nr. 2, de formă cilindrică cu corp de culoare crem și cap de culoare portocalie, ce conţin o pulbere granulată de culoare albă sau aproape albă.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă fluoxetinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Fluoxetină Arena 10 mg, 20 mg capsule(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Fluoxetină Arena 10 mg, 20 mg capsule vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.