Prospect Magrilan 20 mg, capsule

Substanța activă: fluoxetinum
Producator: MEDOCHEMIE LTD., Cipru
Clasa ATC: [N06AB]: sistemul nervos >> psihoanaleptice >> antidepresive >> derivati biciclici

Indicații Magrilan 20 mg, capsule:

Acest medicament este utilizat pentru tratamentul urmatoarelor afectiuni:
- Episoade depresive majore;
- Tulburare obsesiv-compulsiva;
- Bulimia-nervoasa: Magrilan este utilizat impreuna cu psihoterapia pentru reducerea poftei excesive de mancare si a varsaturilor;
Acest medicament este indicat numai pentru adulti.

Contraindicații:

Nu utilizati Magrilan
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la fluoxetina sau la oricare dintre celelalte componente ale Magrilan; o alergie poate include eruptie cutanata, intepaturi, fata sau buze umflate sau scurtarea respiratiei;
- daca luati alte medicamente denumite inhibitori de monoaminooxidaza (numiti si IMAO care sunt utilizati pentru tratamentul depresiei), deoarece pot aparea reactii grave sau chiar letale.

Tratamentul cu fluoxetina va fi inceput doar la 2 saptamani dupa intreruperea tratamentului cu un IMAO nereversibil (de exemplu tranilcipromina).
Totusi, tratamentul cu fluoxetina poate fi inceput a doua zi dupa intreruperea tratamentului cu anumiti IMAO numiti IMAO-A reversibili (de exemplu moclobemida).

Nu luati nici un IMAO timp de 5 saptamani dupa ce intrerupeti tratamentul cu Magrilan. Daca Magrilan v-a fost prescris pentru o perioada lunga de timp si/sau in doza mare, medicul dumneavoastra trebuie sa aiba in vedere un interval de timp mai mare.
Exemple de IMAO: nialamida, iproniazida, selegilina, moclobemida, fenelezina, tranilcipromina, isocarboxazid si toloxatona.

Administrare Magrilan 20 mg, capsule:

Luati intotdeauna Magrilan exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Depresie
Doza recomandata este o capsula Magrilan (20 mg) zilnic. Daca este necesar, medicul dumneavoastra va revizui si ajusta dozele la 3-4 saptamani de la inceperea tratamentului. Dozele pot fi crescute treptat pana la un maxim de 3 capsule Magrilan (60 mg). Doza va fi crescuta cu atentie pentru a se asigura faptul ca primiti doza minima eficace.
Este posibil ca la inceputul tratamentului pentru depresie sa nu va simtiti mai bine. Acest lucru este normal deoarece imbunatatirea simptomatologiei depresive poate apare doar dupa primele saptamani de tratament. Pacientii cu depresie trebuie sa urmeze tratament pentru o perioada de cel putin 6 luni.

Bulimie nervoasa
Doza recomandata este de 3 capsule Magrilan (60 mg) zilnic.

Tulburarea obsesiv-compulsiva
Doza recomandata este de o capsula Magrilan (20 mg) zilnic. Daca este necesar, medicul dumneavoastra va revizui si ajusta dozele la 2 saptamani de la inceperea tratamentului. Dozele pot fi crescute treptat pana la un maxim de 60 mg. Daca nu se observa o imbunatatire dupa 10 saptamani de tratament, tratamentul cu fluoxetina va fi reconsiderat.

Magrilan nu va fi utilizat in mod normal la copii si adolescenti cu varste sub 18 ani.
Daca sunteti varstnic, medicul dumneavoastra va creste dozele cu precautie si doza zilnica nu va fi in general mai mare de 40 mg. Doza maxima este de 60 mg/zi.
Daca aveti probleme cu ficatul sau utilizati alte medicamente ce pot influenta fluoxetina, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va prescrie o doza mai mica sau sa va recomande sa luati Magrilan o data la doua zile.
Comprimatele se introduc in 100 ml apa; inaintea administrarii se amesteca bine pana la dispersarea completa.

Daca luati mai mult decat trebuie Magrilan
Anuntati imediat medicul dumneavoastra sau farmacistul daca ati luat mai mult decat cantitatea de Magrilan prescrisa de medic.
Simptomele de supradozaj includ: greata, varsaturi, ameteli, probleme cardiace (ca de exemplu batai neregulate ale inimii si insuficienta cardiaca), probleme cu plsmanii si alterari ale starii mentale variind de la agitatie pana la coma.

Daca uitati sa luati Magrilan
Luati doza urmatoare ca de obicei. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Se recomanda sa luati medicamentul zilnic la aceeasi ora din zi; acest lucru va poate ajuta sa va amintiti sa-l luati zilnic.

Daca incetati sa luati Magrilan
Nu incetati sa luati comprimatele fara avizul medicului dumneavoastra, chiar daca va simtiti mai bine.
Este posibil sa remarcati urmatoarele efecte atunci cand opriti administrarea Magrilan: ameteli, senzatie de intepaturi, tulburari ale somnului (vise intense, cosmaruri, insomnie), senzatie de neliniste sau agitatie, senzatie de oboseala sau slabiciune; greata/varsaturi, frisoane, durei de cap.

Acțiune:

Magrilan apartine unui grup de medicamente antidepresive numite inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS)

Compoziție Magrilan 20 mg, capsule:

Substanta activa este fluoxetina.
O capsula contine fluoxetina 20 mg.
Celelalte componente: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, stearat de magneziu; capac-albastru brevetat V (E 131), dioxid de titan (E171), gelatina; corp- dioxid de titan (E171), gelatina

Precauții:

Spuneti medicului sau farmacistului daca:
- Aveti o eruptie cutanata sau alte reactii alergice (ca de exemplu senzatie de intepaturi, buze sau fata umflate, respiratie dificila); nu mai luati comprimatele si luati imediat legatura cu medicul dumneavoastra;
- Aveti epilepsie sau ati avut in trecut o convulsie; daca aveti o convulsie sau constatati o crestere a frecventei convulsiilor contactati imediat medicul; s-ar putea sa fie necesara intreruperea tratamentului cu fluoxetina;
- Ati suferit in trecut de manie; daca aveti un episod maniacal luati imediat legatura cu medicul dumneavoastra; s-ar putea sa fie necesara intreruperea tratamentului cu fluoxetina;
- Aveti diabet zaharat; s-ar putea ca medicul dumneavoastra sa modifice doza de insulina sau de antidiabetic oral;
- Aveti probleme cu ficatul (s-ar putea ca medicul dumneavoastra sa modifice dozajul);
- Aveti probleme cu inima;
- Urmati o terapie electroconvulsivanta;
- Aveti antecedente de sangerari sau faceti usor vanatai sau sangerari neobisnuite;
- Utilizati medicamente ce afecteaza coagularea sangelui (vezi pct. Utilizarea altor medicamente);
- Aveti febra, rigiditate musculara sau frisoane, daca suferiti schimbari ale starii mentale ca de exemplu confuzie, iritabilitate sau agitatie extrema; s-ar putea sa aveti asa numitul sindrom serotononergic sau sindrom neuroleptic malign. Cu toate ca acest sindrom survine rar, poate
determina situatii care pun viata in pericol. Luati imediat legatura cu medicul dumneavoastra; s-ar putea sa fie necesara intreruperea tratamentului cu fluoxetina.
- Aveti ganduri legate de sinucidere sau de autoagresiune. Depresia se asociaza cu o crestere a riscului de ideatie suicidara, acte de autoagresiune si suicid (evenimente asociate suicidului).
Riscurile persista pana cand starea dumneavoastra se imbunatateste. Deoarece pentru ameliorarea starii dumneavoastra sub tratament cu fluoxetina sunt necesare 3-4 saptamani, medicul va va supraveghea indeaproape la inceputul tratamentului. Alte afectiuni psihiatrice
pentru care Magrilan poate fi prescris pot fi de asemenea asociate cu o crestere a riscului de evenimente asociate suicidului. Aceleasi precautii trebuie luate si pentru tratamentul pacientilor cu alte afectiuni psihiatrice.

Utilizarea la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani:

In mod normal Magrilan nu trebuie utilizat la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.
De asemenea, trebuie sa stiti ca, atunci cand iau medicamente apartinand acestei clase, pacientii cu varsta sub 18 ani au un risc crescut de reactii adverse ca, de exemplu, tentative de suicid, ideatie suicidara si ostilitate (predominant agresivitate, comportament de opozitie si furie).
Cu toate acestea medicul poate prescrie Magrilan pacientilor sub 18 ani daca decide ca acest lucru este in favoarea pacientului.
Daca medicul a prescris Magrilan unui pacient cu varsta sub 18 ani si vreti sa discutati acest aspect, va rugam duceti-va inapoi la medic.
Atunci cand pacienti cu varsta sub 18 ani sunt tratati cu Magrilan, trebuie sa informati medicul daca vreunul din simptomele prezentate mai sus apare sau se agraveaza.
De asemenea, efectele pe termen lung ale administrarii Magrilan in siguranta asupra cresterii, maturarii, dezvoltarii cognitive si comportamentale la acest grup de varsta nu au fost demonstrate.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Acest medicament poate afecta atentia sau capacitatea de a reactiona; trebuie sa tineti seama de acest fapt atunci cand conduceti masini sau utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Magrilan
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Magrilan 20 mg, capsule:

Ca toate medicamentele, Magrilan poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Aceste reactii pot apare in special in primele doua saptamani de tratament si in general se diminueaza cu continuarea tratamentului.

Daca aveti o eruptie cutanata sau alte reactii alergice (ca de exemplu senzatie de intepaturi, buze sau fata umflate, respiratie dificila); nu mai luati comprimatele si luati imediat legatura cu medicul dumneavoastra.

Daca va simtiti nelinistit si nu puteti sta linistit asezat sau in picioare este posibil sa aveti acatizie; cresterea dozei de Magrilan poate face sa va fie mai rau. Daca va simtiti asa, luati legatura cu medicul dumneavoastra.

Anuntati-l imediat pe medicul dumneavoastra daca pielea se inroseste si capata aspect bulos sau se cojeste. Aceasta se intampla foarte rar.

Unii pacienti au avut:
- Sindrom serotoninergic: aparitia simultana sau nu a simptomelor: tahicardie, febra inexplicabila, transpiratii, frisoane sau rigiditate musculara, stare de confuzie, stare de agitatie extrema sau somnolenta (rar);
- Senzatie de ameteala sau confuzie, stare de oboseala la varstnici si pacienti care iau diuretice;
- Erectie prelungita si dureroasa;
- Iritabilitate si agitatie extrema.
Daca aveti oricare dintre simptomele prezentate mai sus, anuntati-l imediat pe medicul dumneavoastra.

Daca aveti oricare din simptomele prezentate in continuare si acestea sunt deranjante spuneti medicului sau farmacistului:

Corpul ca intreg: frisoane, sensibilitate la lumina, pierdere in greutate.

Aparat digestiv: diaree sau intoleranta digestiva, varsaturi, indigestie, dificultati de deglutitie sau alterare a gustului, senzatie de gura uscata. Afectarea functiei hepatice a fost raportata rar; foarte rar au fost raportate cazuri de hepatita.

Sistem nervos: dureri de cap, halucinatii, stare de euforie, stare de confuzie, agitatie, anxietate, nervozitate, tulburari de concentrare si de gandire, atacuri de panica (aceste simptome pot de asemenea sa apartina bolii dumneavoastra), ideatie suicidara sau acte de autoagresiune.

Aparat urogenital si tulburari de reproduere: urinare dificila, mictiuni dese, afectarea performantei sexuale, erectii prelungite, secretie lactata.

Aparat respirator: faringita, jena respiratorie; rar, afectiuni pulmonare de tip inflamator.

Altele: caderea parului, cascat, tulburari ale vederii, transpiratii excesive, dureri articulare, dureri musculare, scaderea tensiunii arteriale la ridicarea din pozitia culcat, sangerari sau echimoze ("vanatai") neexplicate; valori scazute ale sodiului in sange.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Va rugam sa spuneti medicului sau farmacistului dumneavoastra daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Acest medicament poate afecta felul in care actioneaza alte medicamente (interactiuni).
Pot apare interactiuni cu:
- Inhibitori-MAO (utilizati pentru tratamentul depresiei). Inhibitorii-MAO neselectivi si inhibitorii-MAO tip A (moclobemid) nu vor fi utlizati impreuna cu Magrilan deoarece pot apare reactii grave sau chiar letale (sindrom serotoninergic vezi pct. Nu utilizati Magrilan).
Inhibitorii-MAO tip B (selegilina) pot fi utilizati impreuna cu Magrilan doar daca medicul dumneavoastra va monitorizeaza indeaproape.
- Litiu, triptofan; exista un risc crescut de sindrom serotoninergic atunci cand aceste medicamente sunt administrate impreuna cu Magrilan. Atunci cand fluoxetina este administrata impreuna cu litiu medicul dumneavoastra va va face controale medicale mai dese.
- Fenitoina (pentru epilepsie); deoarece Magrilan poate influenta concentratia din sange a acestui medicament, s-ar putea ca medicul dumneavoastra sa initieze tratamentul cu fenitoina cu mai multa precautie atunci cand se asociaza si Magrilan.
- Clozapina (utilizata pentru tratamentul anumitor afectiuni mentale), tramadol (un analgezic) sau triptani (pentru tratamentul migrenei); exista un risc crescut de hipertensiune arteriala.
- Flecainida sau encainida (pentru probleme cardiace), carbamazepina (pentru epilepsie), antidepresive triciclice (de exemplu imipramina, desipramina si amitriptilina); deoarece Magrilan poate modifica concentratia plasmatica a acestor medicamente, este posibil ca la asocierea cu Magrilan medicul dumneavoastra sa scada dozele acestor medicamente.
- Warfarina sau alte medicamente utilizate pentru subtierea sangelui; Magrilan poate modifica efectele acestor medicamente in sange. Daca tratamentul cu Magrilan este inceput sau oprit in timp ce luati warfarina, medicul dumneavoastra va efectua anumite teste.
- Nu trebuie sa luati medicamente din plante care contin sunatoare atunci cand faceti tratament cu Magrilan deoarece exista un risc crescut de reactii adverse. Daca deja luati sunatoare atunci cand incepeti tratamentul cu Magrilan, opriti administrarea sunatoarei si spuneti-i medicului dumneavoastra.

Utilizarea Magrilan cu alimente si bauturi

Luati Magrilan cu sau fara alimente, dupa cum preferati.
Evitati sa beti alcool etilic atunci cand luati acest medicament.

Administrarea de Magrilan 20 mg, capsule în sarcină / alaptare:

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Sarcina
Informatiile culese pana in prezent nu indica cresterea riscului la administrarea in timpul sarcinii.
Totusi, este necesara prudenta atunci cand acest medicament este utilizat in cursul sarcinii, in special in perioada de sfartit a sarcinii sau imediat inainte de nastere deoarece au fost raportate la nou nascut urmatoarele efecte: iritabilitate, tremor, slabiciune a muschilor, plans persistent, dificultati la supt sau somn.
Alaptarea
Fluoxetina se elimina in lapte si poate determina reactii adverse la copil. Trebuie sa alaptati doar daca este absolut necesar. Daca alaptarea continua, s-ar putea ca medicul dumneavoastra sa va recomande o doza mai mica de fluoxetina.

Prezentare ambalaj:

Capsula de marimea "4" cu capac albastru luminos opac si corp alb.

Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule.

Condiții de păstrare:

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Magrilan dupa data de expirare inscrisa pe cutie(dupa EXP.). Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Magrilan trebuie pastrat la temperaturi sub 30 grade C, in ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă fluoxetinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Magrilan 20 mg, capsule(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Magrilan 20 mg, capsule vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.