Prospect Glibenclamid Arena 5 mg, comprimate

Substanța activă: glibenclamidum
Producator: SC Arena Group S.R.L., Romania
Clasa ATC: [A10BB]: tractul digestiv si metabolism >> terapia antidiabetica >> antidiabetice orale >> sulfonamide
Grupa farmaceutică: antidiabetice orale, sulfoniluree

Indicații Glibenclamid Arena 5 mg, comprimate:

Diabet zaharat tip II insulino-independent, când glicemia este insuficient controlată prin regim dietetic.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la glibenclamidă, la alte sulfoniluree sau sulfonilamide sau la oricare dintre excipienţi.
Diabet insulinodependent, în particular diabet zaharat juvenil, diabet acido-acetozic, precoma diabetică.
Insuficienţă hepatică sau renală grave.
Porfirii
Alăptare.

Administrare Glibenclamid Arena 5 mg, comprimate:

Produsul este rezervat adulţilor.
La fel ca pentru toţi agenţii hipoglicemianţi, doza va fi adaptată individual.
În cazul unui dezechilibru metabolic tranzitoriu, la pacienţii la care în mod obişnuit starea clinică este bine controlată prin regim dietetic, poate fi suficientă administrarea produsului pentru o scurtă perioadă.

Pacienţi sub 65 de ani:
- doza iniţială recomandată este de ½ comprimat Glibenclamid ( 2,5 mg glibenclamidă) pe zi, administrată înaintea micului dejun;
- apoi, doza se creşte treptat cu câte ½ comprimat Glibenclamid, în funcţie de răspunsul glicemiei, repartizând doza înainte de cele 2-3 mese principale. Doza va fi crescută la interval de câteva zile;
- tratament de întreţinere: doza maximă recomandată este de 3 comprimate Glibenclamid pe zi (15 mg glibenclamidă), repartizată în 2-3 prize, înaintea meselor principale.
Pacienţi cu risc:
- persoane cu vârstă mai mare de 65 de ani: se începe cu o doză de ½-¼ comprimat Glibenclamid (2,5 mg sau 1,25 mg glibenclamidă) pe zi. Această doză poate fi crescută progresiv până la echilibrarea satisfăcătoare a glicemiei, cu respectatrea unui interval minim de 7 zile între creşterea dozei şi monitorizarea glicemiei;
- alţi pacienţi cu risc: la cei denutriţi sau cu alterarea marcată a stării generale, la cei cu aport caloric neregulat, în prezenţa insuficienţei renale sau hepatice, se începe cu doza cea mai mică posibilă şi intervalul de creştere se va respecta cu stricteţe, pentru a evita hipoglicemia;
- la pacienţii care primesc alte hipoglicemiante orale: ca şi pentru celelalte sulfamide hipoglicemiante, acest medicament poate înlocui alt tratament antidiabetic, fără a fi necesară o perioadă de pauză. Atunci când se înlocuieşte o sulfamidă hipoglicemiantă cu timp de înjumătăţire mai lung cu acest medicament, pacienţii trebuie urmăriţi atent (timp de câteva săptămâni) pentru a evita reacţiile hipoglicemice.

Compoziție Glibenclamid Arena 5 mg, comprimate:

Un comprimat conţine glibenclamidă 5 mg şi excipienţi: lactoză monohidrat, amidon de porumb, celuloză microcristalină, talc, acid stearic.

Precauții:

Hipoglicemia poate apărea în cazul folosirii sulfamidelor hipoglicemiante, putând fi severă şi prelungită, necesitând spitalizarea câteva zile. Este necesară o selecţie a pacienţilor, cu o informare clară a acestora pentru a evita hipoglicemia.
Hipoglicemia poate fi greu de recunoscut la vârstnici sau la pacienţii trataţi cu beta-blocante.
Acest medicament nu trebuie prescris la pacienţii care nu pot respecta un orar strict al meselor (mai ales micul dejun). Este important să existe un aport regulat de glucide, altfel, printr-o alimentaţie dezechilibrată în glucide sau prin întârzierea meselor, creşte riscul de hipoglicemie.
Hipoglicemia apare mai frecvent după o perioadă de regim hipocaloric, după un efort intens sau prelungit, după ingestia de alcool sau în cazul asocierii altor agenţi hipoglicemianţi.
Insuficienţa hepatică sau renală pot modifica distribuţia glibenclamidei; insuficienţa hepatică poate duce la diminuarea capacităţii de neoglicogeneză, efect care creşte riscul de apariţie a hipoglicemiei.
Modificarea echilibrului glicemiei la un pacient care primeşte tratament antidiabetic se poate datora febrei, traumatismelor, infecţiilor sau intervenţiilor chirurgicale. În acest caz, poate fi necesară întreruperea tratamentului şi administrarea insulinei.
Eficacitatea hipoglicemiantelor orale (inclusiv a glibenclamidei) de a scădea glicemia până la nivelul dorit se reduce la unii pacienţi după administrări lungi; acest fenomen poate fi produs prin agravarea diabetului zaharat sau prin scăderea răspunsului la tratament. Acest proces este cunoscut sub numele de eşec secundar şi trebuie diferenţiat de eşecul primar. În această situaţie sunt necesare adaptare dozei şi modificarea regimului alimentar.
Se recomandă monitorizarea periodică a glicemiei şi glicozuriei, putând fi utilă şi determinarea hemoglobinei glicozilate.

Atenționări:

La pacienţii cu insuficienţă hepatică sau renală, farmacocinetica şi/sau farmacodinamia glibenclamidei pot fi modificate. Insuficienţa hepatică sau renală pot modifica distribuţia glibenclamidei; insuficienţa hepatică poate duce la diminuarea capacităţii de neoglicogeneză, efect care creşte riscul de apariţie a hipoglicemiei.
Pacienţii vârstnici, denutriţi sau cei cu stare generală alterată, la fel ca şi cei cu insuficienţă suprarenaliană sau hipofizară sunt mai susceptibili la acţiunea hipoglicemiantă a antidiabeticelor.

Copii
Produsul este destinat adulţilor.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Pacienţii trebuie avertizaţi asupra simptomelor hipoglicemiei, care pot influenţa negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Glibenclamid Arena 5 mg, comprimate:

În timpul tratamentului cu glibenclamidă au fost raportate următoarele reacţii adverse:
- hipoglicemie;
- erupţii cutaneo-mucoase: prurit, urticarie, erupţii maculo-papulare. Au fost raportate câteva cazuri de fotosensibilizare şi, excepţional, vasculite alergice;
- tulburări gastro-intestinale: greaţă, diaree, jenă epigastrică;
- afectare hepatică: creşterea enzimelor hepatice, cu risc de hepatită citolitică sau colestatică, ce necesită oprirea tratamentului;
- afectare hematologică (reversibilă la oprirea tratamentului): leucopenie, trombocitopenie; rareori, agranulocitoză, anemie hemolitică, aplazie medulară şi pancitopenie;
- porfirii;
- hiponatremii (cazuri izolate);
- modificarea testelor de laborator: creşteri ocazionale şi uşoare-moderate ale uricemiei şi creatininemiei;
- reacţii de tip disulfiram.

Supradozajul:

Supradozajul sulfamidelor poate produce hipoglicemie.
Simptomele moderate de hipoglicemie (fără pierderea cunoştinţei sau semne neurologice) trebuie corectate prin aport de glucide, adaptarea dozei şi/sau modificarea regimului alimentar. Medicul trebuie să supravegheze atent pacientul până la dispariţia oricărui pericol.

Sunt posibile reacţii hipoglicemice severe cu comă, convulsii sau alte tulburări neurologice severe; acestea constituie o urgenţă medicală, necesitând tratament de urgenţă în spital.
Dacă se diagnostichează sau se suspectează o comă hipoglicemică, se injectează intravenos rapid soluţie concentrată de glucoză (50%). În continuare, se perfuzează iv soluţie de glucoză 10%, astfel încât glicemia să fie menţinută la valori mai mari de 100 mg/dl.
Pacientul trebuie urmărit atent cel puţin 48 ore, apoi medicul va decide dacă este necesară supraveghere suplimentară.
Nu se va utiliza glucagonul, deoarece poate să reapară hipoglicemia prin hipersecreţie secundară de insulină.
Clearance-ul plasmatic al glibenclamidei poate fi scăzut la pacienţii cu afectare hepatică. Dializa nu este utilă, deoarece glibenclamida se leagă în proporţie mare de proteinele plasmatice.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Risc crescut de hipoglicemie:

Asocieri contraindicate:
- miconazol: creşterea efectului hipoglicemiant cu posibil risc de reacţii hipoglicemice, inclusiv comă;
Asocieri nerecomandate:
- fenilbutazonă: creşterea efectului hipoglicemiant prin deplasarea de pe proteinele plasmatice şi/sau scăderea eliminării sulfamidelor;
- alcool etilic: creşterea riscului de reacţii hipoglicemice prin inhibarea reacţiilor compensatorii;
Asocieri care necesită prudenţă:
- beta-blocante: toate betablocantele maschează unele simptome ale hipoglicemiei; unele beta-blocante neselective cresc incidenţa şi severitatea hipoglicemiei;
- fluconazol: creşte timpul de înjumătăţire plasmatică a sulfamidelor cu creşterea riscului de reacţii hipoglicemice;
- inhibitori ai enzimei de conversie: creşterea efectului hipoglicemiant;
- sulfamide antibacteriene, fluorochinolone, anticoagulante orale, IMAO, cloramfenicol, clofibrat, fenofibrat, pentoxifilină şi disopiramidă: au fost semnalate reacţii hipoglicemice.
Risc crescut de hiperglicemie:
Asocieri nerecomandate:
- danazolul are efect diabetogen; dacă nu se poate evita asocierea sunt necesare adaptarea dozei şi supraveghere atentă.
Asocieri care necesită prudenţă:
- clorpromazină în doze mari, glucocorticoizi, progestative în doze mari, ritodrină, salbutamol şi terbutalină iv: risc crescut de hiperglicemie.
Alte interacţiuni:
- glibenclamida scade efectul diuretic al desmopresinei.

Administrarea de Glibenclamid Arena 5 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Sarcină:
Diabetul zaharat neechilibrat creşte riscul malformaţiilor congenitale şi al mortalităţii perinatale. Este necesară o echilibrare cât mai bună a stării pacientei în perioada peri-concepţie.
Sulfamidele hipoglicemiante în doze mari s-au dovedit teratogene la animalele de laborator. Nu există încă suficiente date clinice pentru evaluarea riscului malformativ şi fetotoxic al glibenclamidei administrată în timpul sarcinii.
În concluzie, echilibrarea diabetului zaharat permite evoluţia normală a sarcinii. Pentru aceasta, este necesară administrarea insulinei, indiferent de tipul diabetului zaharat. În cazul diabetului zaharat permanent, este necesară înlocuirea tratamentului oral cu insulină, imediat după instalarea sarcinii; administrarea prealabilă a glibenclamidei nu impune întreruperea sarcinii, dar face necesară o supraveghere prenatală atentă şi orientată.
Se recomandă supravegherea glicemiei în perioada neonatală.

Alăptare:
În absenţa datelor privind excreţia glibenclamidei în laptele matern şi ţinând cont de riscul hipoglicemiei la sugar, alăptarea este contraindicată în timpul tratamentului.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon cu 30 de comprimate.
Cutie cu un flacon cu 100 de comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi între 15-25°C, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă glibenclamidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Glibenclamid Arena 5 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Glibenclamid Arena 5 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.