Prospect DIAPREL, compr. diviz.

Substanța activă: gliclazidum
Producator: Lab. Servier
Clasa ATC: [A10BB]: tractul digestiv si metabolism >> terapia antidiabetica >> antidiabetice orale >> sulfonamide

Indicații DIAPREL, compr. diviz.:

Diaprelul se adreseaza diabeticilor care necesita tratament antidiabetic oral: diabet non-acidocetozic, non-insulinodependent al adultului si al varstnicului, daca regimul prescris nu este suficient pentru a restabili echilibrul glucidic.

Contraindicații:

Diabet infantil, diabet juvenil; cetoza grava, acidoza; precoma si coma diabetica; insuficienta renala severa; insuficienta hepatica grava; antecedente alergice cunoscute sulfamidelor; asocierea cu miconazol (cale orala si injectabila); sarcina si alaptare.

Administrare DIAPREL, compr. diviz.:

In toate formele de diabet neechilibrate prin regimul prescris. In majoritatea cazurilor, posologia este de 2 comprimate (160 mg) pe zi, in doua prize (dimineata si seara) in timpul meselor. In formele usoare, posologia este de 1 comprimat (80 mg) pe zi, in cazurile mai severe, doza poate fi crescuta pana la 4 comprimate (320 mg) pe zi, in doua prize. Prescriptia poate fi progresiva si prudenta: in primele zile ale tratamentului, se va supraveghea glicemia ? jeun, post-prandiala si glicozuria pentru 24 ore.

Acțiune:

Diaprelul este o sulfamida hipoglicemianta care poseda o dubla polaritate de actiune: proprietatile metabolice insotesc proprietatile hemovasculare originale. Proprietati metabolice: Diaprelul este insulinosecretor si potenteaza efectul insulinosecretor al glucozei. El creste raspunsul pancreatic, stimuland celulele b ale pancreasului si determina un raspuns insulinic precoce, la ingestia alimentara. In plus, Diaprelul amelioreaza actiunea insulinei la nivelul ficatului si muschiului.

Diaprel diminueaza nivelul de colesterol si trigliceride plasmatice la diabetici. Proprietati hemovasculare: Diaprel reduce adezivitatea si agregarea plachetara, micsorand turn-overul trombocitelor si normalizeaza activitatea fibrinolitica endoteliala in toate formele de diabet insulino si non-insulinodependent. La pacientii cu retinopatie diabetica, aceste proprietati pot intarzia evolutia retinopatiei.

Reacții adverse ale DIAPREL, compr. diviz.:

O eruptie cutanata benigna sau un prurit moderat poate surveni in mod exceptional la pacientii cu intoleranta la sulfoniluree. Ca si alte produse din aceasta grupa terapeutica, actiunea hipoglicemianta poate sa potenteze administrarea simultana a altor medicamente: anticoagulante, cumarinice, fenilbutazona si derivati, salicilati, beta-blocanti, probenecid, sulfamide antibacteriene de lunga durata. Accidente toxice sanguine nu au fost relatate pana in prezent, dar pot fi intalnite ca si in cazul altor sulfamide. Manifestarile hipoglicemiante sunt exceptionale si nu s-a semnalat nici un caz de coma.
Alte medicamente cu substanța activă gliclazidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu DIAPREL, compr. diviz.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul DIAPREL, compr. diviz. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.