Prospect Glipizida Atb 5 mg, comprimate
Substanța activă: glipizidum
Producator: Antibiotice SA, Romania
Clasa ATC: [A10BB]:
tractul digestiv si metabolism >>
terapia antidiabetica >>
antidiabetice orale >>
sulfonamide
Indicații Glipizida Atb 5 mg, comprimate:
Glipizida este un medicament utilizat la adulţi pentru tratamentul diabetului zaharat tip 2 insulinoindependent (o boală în care organismul nu produce suficientă insulină pentru a controla concentraţia zahărului din sânge, adică glicemia), atunci când doar regimul alimentar, exerciţiile fizice şi scăderea greutăţii corporale nu pot menţine glicemia la valori normale.Contraindicații:
Nu utilizaţi Glipizidă Atb- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la glipizidă sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului.
- dacă aveţi diabet zaharat insulino-dependent
- dacă aţi sesizat un miros neobişnuit al respiraţiei sau aveţi manifestări cum sunt confuzie, leşin, pierdere a conştienţei sau chiar comă;
- dacă aveţi boli severe ale ficatului sau rinichilor;
- dacă aveţi tulburări severe ale glandelor corticosuprarenală, hipofiză sau tiroidă;
- dacă treceţi prin situaţii stresante, cum sunt: intervenţii chirurgicale de urgenţă, infecţii însoţite de febră puternică.
- dacă utilizaţi în acelaşi timp un medicament numit miconazol, pentru tratamentul infecţiilor determinate de ciuperci
- dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi
Administrare Glipizida Atb 5 mg, comprimate:
Utilizaţi întotdeauna Glipizidă Atb exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.Acest medicament este destinat exclusiv adulţilor.
Luaţi Glipizidă Atb cu 30 de minute înainte de masă. Înghiţiţi comprimatele întregi, fără a le mesteca, cu o cantitate suficientă de apă.
Doza de Glipizidă Atb este stabilită de medic, în funcţie de concentraţia de zahăr în sânge şi, posibil, în urină. Modificarea factorilor externi (de exemplu scăderea greutăţii, modificarea stilului de viaţă, stresul) sau îmbunătăţirea controlului glicemiei pot necesita modificarea dozelor de glipizidă.
Doza iniţială recomandată este de 5 mg pe zi. Dacă glicemia nu este controlată adecvat, medicul dumneavoastră poate creşte doza în etape succesive, de obicei la intervale de câteva zile.
Doza maximă zilnică de Glipizidă Atb este de 20 mg. Dacă doza zilnică de Glipzidă Atb depăşeşte 15 mg, luaţi medicamentul în două prize.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Glipizidă Atb
Dacă aţi luat o doză mai mare de glipizidă decât cea recomandată, există pericolul aparţiei concentraţiilor mici ale zahărului în sânge şi, ca urmare, trebuie să consumaţi imediat o cantitate suficientă de zahăr (de exemplu baton de glucoză, cuburi de zahăr, sucuri dulci, ceai îndulcit) şi să anunţaţi imediat medicul. Aceleaşi măsuri trebuie luate şi dacă altcineva, de exemplu un copil, a luat medicamentul accidental. Persoanelor care şi-au pierdut starea de conştienţă nu trebuie să li se administreze alimente sau băuturi.
Deoarece starea de hipoglicemie poate dura un anumit timp, este foarte important ca pacientul să fie supravegheat cu atenţie, până când nu mai este în pericol. Cazurile severe de hipoglicemie însoţite de pierderea conştienţei şi de afectare neurologică severă sunt situaţii de urgenţă medicală, care necesită tratament medical imediat şi spitalizare.
Trebuie să vă asiguraţi că există întotdeauna în jurul dumneavoastră o persoană informată, care să anunţe medicul în caz de urgenţă.
Dacă uitaţi să luaţi Glipizidă Atb
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi medicamentul imediat ce vă amintiţi.Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Glipizidă Atb
Nu întrerupeţi tratamentul cu Glipizidă Atb decât în situaţia în care medicul dumneavostră vă recomandă acest lucru.
Dacă întrerupeţi sau opriţi tratamentul trebuie să ştiţi că valorile concentraţiilor de zahăr din sângele dumneavoastră vor creşte. Dacă este necesară orice modificare, este obligatoriu să vă adresaţi în prealabil medicului dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Acțiune:
Glipizidă Atb face parte din grupul de medicamente cunoscute sub denumirea de hipoglicemiante orale, sulfonamide, derivaţi de uree.Compoziție Glipizida Atb 5 mg, comprimate:
- Substanţa activă este glipizida. Fiecare comprimat conţine glipizidă 5 mg.- Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidon de porumb pregelatinizat, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.
Precauții:
Acest medicament trebuie utilizat doar dacă este posibil să aveţi mese regulate (incluzând micul dejun). Este important să aveţi un aport regulat de carbohidraţi, deoarece în cazul întârzierii sau omiterii unei mese sau în cazul consumului unei cantităţi inadecvate de alimente sau al consumului de alimente cu puţini carbohidraţi există un risc crescut de apariţie a concentraţiei mici a zahărului însânge (hipoglicemie).
În timpul tratamentului cu glipizidă este necesară monitorizarea regulată a concentraţiei zahărului din sânge (şi dacă este posibil, din urină). De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate recomanda efectuarea de teste de sânge pentru a vă monitoriza hemoglobina glicozilată (HbA1c).
Trebuie să urmaţi schema de tratament recomandată de către medicul dumneavostră, pentru a obţine concentraţia optimă recomandată de zahăr în sânge. Acest lucru înseamnă să luaţi regulat comprimatele de Glipizidă Atb şi să urmaţi recomandările cu privire la dietă şi excerciţii fizice.
În primele săptămâni de tratament poate creşte riscul de a avea concentraţii mici ale zahărului în sânge (hipoglicemie). Ca urmare, este esenţial să fiţi supravegheat cu atenţie de medicul dumneavoastră.
Hipoglicemia poate să apară:
- dacă aveţi mese neregulate sau chiar omiteţi unele dintre mese
- dacă ţineţi post
- dacă sunteţi malnutrit
- dacă vă modificaţi dieta
- dacă creşteţi nivelul activităţii fizice, fără a creşte corespunzător aportul de carbohidraţi
- dacă consumaţi alcool, mai ales în asociere cu omiterea meselor
- dacă luaţi în acelaşi timp alte medicamente sau preparate pe bază de plante medicinale
- dacă luaţi doze mari de glipizidă
- dacă aveţi o boală endocrină (tulburări funcţionale ale glandei tiroide, ale glandei hipofize sau ale glandei suprarenale)
- dacă funcţia renală sau hepatică sunt sever reduse.
Dacă aveţi o concentraţie mică a zahărului în sânge puteţi prezenta următoarele simptome: durere de cap, foame exagerată, paloare, slăbiciune, epuizare, greaţă, vărsături, oboseală, somnolenţă, tulburări ale somnului, nelinişte, agresivitate, tulburări de concentrare, scădere a stării de vigilenţă şi a timpului de reacţie, depresie, confuzie, tulburări de vedere sau de vorbire, tremurături, tulburări senzoriale, ameţeli şi senzaţie de neputinţă. De asemenea, pot să apară următoarele semne şi simptome:
transpiraţii, piele umedă, anxietate, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, tensiune arterială mare şi durere bruscă şi puternică în piept, cu iradiere în zonele învecinate (angină pectorală).
În cazul în care concentraţia zahărului din sângele dumneavoastră continuă să scadă puteţi să aveţi confuzie marcată (delir), convulsii, pierdere a controlului, respiraţie superficială şi bătăi rare ale inimii, pierdere a conştienţei care pot determina, posibil, comă. Tabloul clinic al hipoglicemiei severe poate semăna cu cel al unui accident vascular cerebral.
În majoritatea cazurilor, simptomele determinate de concentraţia mică a zahărului în sânge dispar foarte repede atunci când consumaţi anumite forme de glucide, de exemplu cuburi de zahăr, sucuri dulci, ceai îndulcit. Ca urmare, trebuie să aveţi întotdeauna la dumneavoastră glucide sub diferite forme (cuburi de zahăr). Reţineţi faptul că îndulcitorii nu sunt eficace. Vă rugăm să vă adresaţi
medicului dumneavoastră sau să vă prezentaţi la cel mai apropiat spital, dacă faptul că aţi consumat zahăr nu v-a ajutat sau dacă simptomele reapar.
Este posibil ca simptomele determinate de concentraţia mică a zahărului în sânge să nu apară, să apară prea încet sau să nu vă daţi seama la timp că valoarea glicemiei a scăzut.
Acest lucru se poate întâmpla dacă sunteţi un pacient vârstnic care utilizează anumite medicamente (de exemplu, cele care acţionează la nivelul sistemului nervos central şi beta-blocante). De asemenea, acest lucru se poate întâmpla când aveţi anumite tulburări ale glandelor endocrine (de exemplu anumite tulburări ale funcţiei tiroidei sau hipofizei şi insuficienţă suprarenaliană).
Dacă vă aflaţi într-o situaţie stresantă (de exemplu accidente, intervenţii chirurgicale, infecţii cu febră etc.) este posibil ca medicul dumneavoastră să vă schimbe temporar tratamentul, trecându-vă la terapia cu insulină.
În timpul tratamentului cu Glipizidă Atb poate să apară hiperglicemie. Simptomele determinate de concentraţia mare a zahărului în sânge (hiperglicemie) pot include sete, urinare frecventă, gură uscată, piele uscată şi mâncărimi, infecţii la nivelul pielii şi performanţă scăzută.
Hiperglicemia este determinată de controlul inadecvat al concentraţiei zahărului în sânge, din cauza complianţei scăzute la tratament sau a situaţiilor de stres, cum sunt infecţiile. Trebuie să-l anunţaţi pe medicul dumneavoastră dacă vă aflaţi într-o astfel de situaţie.
Glipizidă Atb nu trebuie utilizat pentru tratamentul diabetului zaharat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.
Atenționări:
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelorCapacitatea dumneavoastră de concentrare sau de reacţie poate fi afectată în cazul în care concentraţia de zahăr în sânge este prea mică (hipoglicemie) sau prea mare (hiperglicemie) sau dacă prezentaţi tulburări de vedere determinate de acest tip de situaţii. Ţineţi minte că puteţi să vă puneţi în pericol pe dumneavoastră şi pe ceilalţi (de exemplu atunci când conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje). Vă rugăm să-l întrebaţi pe medicul dumneavoastră dacă puteţi conduce în cazul în care:
- aveţi episoade frecvente de hipoglicemie
- aveţi puţine simptome sau nu aveţi deloc simptome determinate de hipoglicemie.
Informaţii importante privind unele componente ale Glipizidă Atb
Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Reacții adverse ale Glipizida Atb 5 mg, comprimate:
Ca toate medicamentele, Glipizidă Atb poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.Reacţii adverse frecvente (care afectează mai puţin de 1 pacient din 10): hipoglicemie (concentraţie mică a zahărului în sânge). Simptomele includ transpiraţii, paloare, senzaţie de foame, bătăi neregulate sau rapide ale inimii şi pierderea conştienţei şi alte simptome (vezi pct. 2). De asemenea, pot să apară greaţă, diaree, dureri abdominale.
Reacţii adverse mai puţin frecvente (care afectează mai puţin de 1 pacient din 100): recţii de tip Antabus (disulfiram sau antalcool), ameţeli, somnolenţă, tremurături, vedere înceţoşată, vărsături, icter, eczemă, înroşire a pielii.
Reacţii adverse foarte rare (care afectează mai puţin de 1 pacient din 10000): agranulocitoză (lipsă a globulelor albe din sânge), anemie aplastică, anemie hemolitică (reducere a numărului de globule roşii din sânge), leucopenie (reducere a numărului de globule albe din sânge), pancitopenie (reducere a numărului tuturor globulelor din sânge), trombopenie (reducere a numărului de trombocite din sânge),
scădere a concentraţiei de sodiu din sânge, confuzie, dureri de cap, constipaţie, hepatită, porfirie, reacţii la nivelul pielii (fotosensibilitate, reacţii alergice, erupţii trecătoare pe piele, urticarie, mâncărimi), stare generală de rău, creştere uşoară până la moderată a valorilor serice ale TGO, LDH, fosfatazei alcaline, azotului ureic şi creatininei.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.Dacă luaţi acest medicament în acelaşi timp cu alte medicamente, se poate modifica modul lor de acţiune.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră în cazul în care utilizaţi:
* medicamente care cresc efectul hipoglicemiant al glipizidei cum sunt inhibitori de enzimă de conversie a angiotensinei, steroizi anabolizanţi, hormoni sexuali masculini, chinolone, derivaţi de cumarină, disopiramidă, fenfluramină, fibraţi, inhibitori ai recaptării serotoninei (de exemplu fluoxetină), citostatice cum sunt ciclofosfat şi ifosfamidă, insulină şi alte antidiabetice orale, inhibitori de monoaminooxidază (IMAO), pentoxifilină (administrată parenteral în doze mari), antiinflamatoare nesteroidiene, probenecid, salicilaţi, sulfonamide, tetracicline, inhibitori ai CYP2C9 (de exemplu fluconazol, miconazol)
* medicamente care scad efectul hipoglicemiant al glipizidei cum sunt danazol, acetazolamidă, corticoizi, tetracosactide, diazoxid, diuretice, progestative, glucagon, laxative (în cazul utilizării abuzive), acid nicotinic şi derivaţii săi (în doze mari), estrogeni, fenotiazină, hormoni
tiroidieni, simpatomimetice (de exemplu adrenalină), inductori ai CYP2C9 (de exemplu rifampicină, barbiturice, fenitoină)
* medicamente care determină atât creşterea, cât şi scăderea efectului hipoglicemiant al glipizidei (antagonişti ai receptorilor H2, betablocante, clonidină, rezerpină)
Administrarea concomitentă a medicamentelor simpatolitice (de exemplu betablocante, clonidină, rezerpină) poate masca simptomele de hipoglicemie.
Utilizarea de Glipizidă Atb cu alimente şi băuturi
Consumul simultan de alcool etilic poate produce, într-o manieră imprevizibilă, atât diminuarea, cât şi accentuarea efectului hipoglicemiant al glipizidei. Ocazional, administrarea concomitentă de glipizidă şi alcool etilic poate induce o reacţie similară celei deteminate de disulfiram.
Ca urmare, în timpul tratamentului cu Glipizidă Atb, evitaţi consumul de alcool.
Administrarea de Glipizida Atb 5 mg, comprimate în sarcină / alaptare:
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.Glipizidă Atb nu este recomandat în timpul sarcinii. Dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau aţi rămas gravidă în timpul tratamentului cu Glipizidă Atb, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Nu trebuie să utilizaţi Glipizidă Atb în timpul alăptării.
Prezentare ambalaj:
Glipizidă Atb se prezintă sub formă comprimate rotunde, plate, de culoare albă, cu o linie mediană pe una dintre feţe. Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.Glipizidă Atb este disponibil în cutii cu blistere din PVC/Al care conţin 30 de comprimate.
Condiții de păstrare:
A nu se lăsa la îndemâna sau vederea copiilor.A se păstra la temperaturi sub 25ï‚°C în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.
Nu utilizaţi Glipizidă Atb după data de expirare înscrisă pe blister şi cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu utilizaţi Glipizidă Atb dacă observaţi semne vizibile de deteriorare a cutiei sau blisterului.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă glipizidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Glipizida Atb 5 mg, comprimate(din aceeași clasă):
- Adozid MR 30 mg, comprimate cu eliberare prelungita
- Amaryl 1mg, comprimate
- Amaryl 6mg, comprimate
- AMGLIDIA 6 mg/ml suspensie orală
- AMGLIDIA suspensie orală 6 mg/ml
- Amyx 1 mg, comprimate
- Amyx 2 mg, comprimate
- Amyx 3 mg, comprimate
- Amyx 4 mg, comprimate
- Diabrezide 80 mg, comprimate
- Diaprel MR 30 mg, compr. elib. modif.
- DIAPREL MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată
- DIAPREL, compr. diviz.
- Diclazid 80 mg, comprimate
- ESQUEL 80 mg comprimate
- GILEMAL®, comprimate 5 mg
- GLIBENCLAMID ARENA 1,75 mg, comprimate
- GLIBENCLAMID ARENA 3,5 mg, comprimate
- Glibenclamid Arena 5 mg, comprimate
- Glibenclamid Atb 1,75 mg, comprimate
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Glipizida Atb 5 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!