Prospect Insulatard Penfill 300/3ml, cartuse
Substanța activă: insuline
Clasa ATC: [A10AC]:
tractul digestiv si metabolism >>
terapia antidiabetica >>
insuline si alte preparate parenterale >>
insuline si analogi cu actiune intermediara
Categoria: Scaderea glicemiei
Indicații Insulatard Penfill 300/3ml, cartuse:
Insulatard® este o insulina umana utilizata in tratamentul diabetului zaharat. Produsul se prezinta incartus a 3 ml, denu-mit Penfill, destinat utilizarii cu un sistem de administrare a insulinei.
Insulatard este o insulina cu actiune prelungita. Aceasta inseamna ca la o ora si jumatate dupa injectare, Insulatard va incepe sa scada nivelul zaharului din sangele dumneavoastra si efectul va dura aproximativ 24 ore. Frecvent, Insulatard se administreaza in asociere cu insuline cu actiune rapida.
Contraindicații:
Nu utilizati Insulatard daca:Simtiti ca veti avea o reactie hipoglicemica (concentratie mica a zaharului din sange). Ce este de facut in cazuri de urgenta;
Sunteti alergic (aveti hipersensibilitate) la acest produs de insulina, la metacrezol sau la oricare dintre
componentele produsului. Efecte secundare posibile.
Administrare Insulatard Penfill 300/3ml, cartuse:
Discutati despre necesarul dumneavoastra de insulina cu medicul sau cu asistenta medicala. Urmati-le sfatul cu atentie. Acest prospect reprezinta numai un ghid general.Daca medicul dumneavoastra v-a trecut de pe un tip sau marca de insulina pe un alt tip sau marca, atunci sar putea ca doza de insulina sa fie ajustata de catre medic.
Este recomandat sa va determinati cu regularitate glucoza din sange (glicemia).
Inainte de a utiliza Insulatard
Verificati eticheta pentru a va asigura ca aveti tipul corect de insulina;
Verificati intotdeauna cartusul Penfill, inclusiv pistonul.
Nu utilizati cartusul daca observati orice deteriorare sau daca pistonul de cauciuc este vizibil mai mare decat latimea benzii-cod albe;
Dezinfectati membrana de cauciuc cu alcool medicinal.
Nu folositi Insulatard: in pompele de insulina;
Daca Penfill-ul sau dispozitivul care il contine este spart, defect sau strivit, exista risc de scurgere a
insulinei;
Daca nu a fost pastrat corespunzator sau a fost congelat
â–º Daca suspensia nu este uniform albicioasa si laptoasa dupa amestecare.
Nu reumpleti Insulatard Penfill. Cartusele Penfill sunt destinate utilizarii cu dispozitivele Novo Nordisk de administrare a insulinei si cu acele Novofine ®. Daca sunteti tratat cu insulatard Penfill si o alta insulina in cartus Penfill, trebuie sa utilizati doua dispozitive de administrare a insu-linei, cate unul pentru fiecare tip de insulina.
Amestecarea insulinei
Amestecarea este mai usoara cand insulina a ajuns la tempe-ratura camerei.
Inainte de a pune cartusul Penfill in sistemul de administrare a insulinei, miscati-l in sus si in jos intre pozitiile A si B si inapoi (vezi figura), astfel incat bila de sticla sa se deplaseze de la un capat al cartusului la celalalt de cel putin 20 ori. Repetati aceasta miscare de cel putin 10 ori inaintea fiecarei injectari. Miscarea trebuie repetata intotdeauna pana cand lichidul devine uniform albi-cios si laptos. Efectuati imediat, fara intarziere, toate operatiunile injectarii.
Verificati daca au mai ramas cel putin 12 unitati in cartus pentru a putea permite amestecarea. Daca in cartus sunt mai putin de 12 unitati folositi unul nou.
Cum se utilizeaza aceasta insulina Insulatard se foloseste pentru injectare sub piele (subcutanata). Nu injectati niciodata insulina direct in vena sau muschi. Schimbati mereu locul injectarii pentru a evita nodulii .
Cel mai indicat loc pentru injectare este fata anterioara a coapsei. De asemenea, se poate administra in peretele abdominal, fese sau partea superioara a bratului.
Cum se injecteaza aceasta insulina
â–º Injectati insulina subcutanat, utilizand tehnica de injectare recomandata de medicul dumneavoastra sau de asistenta medicala sau asa cum este descris in manualul dispozitivului de administrare.
Mentineti acul sub piele timp de cel putin 6 secunde pentru a fi siguri ca ati administrat intreaga doza.
Dupa fiecare injectie asigurati-va ca ati indepartat acul.Altfel, lichidul se poate scurge prin ac la modificari de temperatura.
4. Ce este de facut in cazuri de urgenta
Daca aveti un episod hipoglicemic
O hipoglicemie inseamna un nivel prea mic al zaharului in sange.
Semnele de avertizare ale hipoglicemiei pot sa apara brusc si pot include: transpiratii reci, piele palida si rece, dureri de cap, batai rapide ale inimii, senzatie de rau, senzatie intensa de foame, tulburari de vedere trecatoare, somnolenta, oboseala si slabiciune neobisnuite, nervozitate sau tremor, stare de neliniste, confuzie, dificultati de concentrare.
Daca prezentati oricare dintre aceste semne: mancati tablete de glucoza sau gustari bogate in zahar (dulciuri, biscuiti, suc de fructe), apoi odihniti-va.
Nu utilizati insulina daca simtiti ca urmeaza sa aveti un episod de hipoglicemie.
Este recomandabil sa aveti asupra dumneavoastra tablete de glucoza, dulciuri, biscuiti sau suc de fructe pentru a preveni o hipoglicemie.
Informati-i pe cei din jur ca in cazul in care va pierdeti constienta trebuie sa va aseze pe o parte si sa va acorde imediat asistenta medicala. Nu trebuie sa va administreze mancare sau bauturi pentru ca va puteti ineca.
â–º Daca hipoglicemia severa nu este tratata, aceasta poate cauza leziuni ale creierului (temporare sau permanente) si chiar moarte.
â–º Informati medicul dumneavoastra daca aveti o hipoglicemie si v-ati pierdut constiensa sau aveti frecvent hipoglicemii. Doza si momentul administrarii insulinei, dieta sau exercitiul fizic pot necesita ajustari.
Utilizarea glucagonului
Va puteti reveni mai repede din starea de inconstienta daca vi se administreaza o injectie cu glucagon de catre o persoana instru-ita. Daca vi se injecteaza glucagon veti avea nevoie de glucoza sau de o gustare dulce cat mai curand posibil dupa ce va recapa-tati constienta. Daca nu raspundeti la tratamentul cu glucagon va trebui sa fiti tratat in spital. Adresati-va medicului dumneavoastra sau unui serviciu de urgenta dupa o injectie cu glucagon: motivul hipoglicemiei trebuie identificat pentru a preveni alte episoade de hipoglicemie.
Cauzele hipoglicemiei
Daca zaharul clin sange scade prea mult, atunci aveti o hipoglicemie. Aceasta se poate intampla in
urmatoarele situatii:
-Daca ati utilizat prea multa insulina;
-Daca mancati prea putin sau omiteti o masa;
-Daca depuneti un efort fizic mai mare decat de obicei.
-Daca zaharul din sange creste prea mult
=Zaharul din sange poate creste prea mult (aceasta se numeste hiperglicemie).
Semnele de avertizare apar treptat. Acestea includ urinare frecventa, senzatie de sete, pierderea poftei de man-care, senzatie de rau (greata sau varsaturi), ameteala sau oboseala, piele uscata si rosie, gura uscata si respiratie cu miros de fructe (acetona).
Daca prezentati oricare dintre aceste semne: masurati nivelul zaharului din sange; masurati corpii cetonici din urina, daca este posibil, apoi adresati-va urgent medicului. Acestea pot fi semne ale unei stari critice numita cetoaci-doza diabetica. Daca nu sunteti tratat pentru aceasta stare, ea poate duce la coma diabetica si moarte.
Cauze de hiperglicemie
-Ati omis o doza de insulina;
-V-ati administrat in mod repetat doze mai mici de insulina decat cele necesare;
-Aveti o infectie sau febra;
-Ati mancat mai mult decat de obicei;
-Ati depus mai putin efort fizic decat de obicei.
Compoziție Insulatard Penfill 300/3ml, cartuse:
Insulina umana, ADN recombinant. Insulatard este o suspensie de izofan insulina (NPH). Substantaactiva este insulina umana obtinuta prin biotehnologie recombinanta.
Un ml suspensie injectabila contine insulina umana 100 UI. Un cartus contine 3 ml suspensie injectabila
echivalent cu 300 UI. Alte componente sunt: clorura de zinc, glicerol, metacrezol, fenol,
hidrogenofosfat de disodiu dihidrat, hidroxid de sodiu, acid clorhidric, sulfat de protamina, apa pentru
preparate injectabile.
Precauții:
Aveti grija deosebita cand utilizati Insulatard daca:Aveti probleme cu rinichii, ficatul, glandele suprarenale, hipofiza sau tiroida;
Ati consumat alcool: atentie la semnele hipoglicemiei si nu consumati niciodata alcool pe stomacul gol;
Ati facut un efort fizic mai intens decat de obicei sau doriti sa va modificati dieta obisnuita;
Sunteti bolnav: continuati sa utilizati insulina;
Calatoriti in strainatate: calatoriile in zone cu diferenta de fus orar pot influenta necesarul dumneavoastra de insulina si momentul injectiilor;
Sunteti gravida, doriti sa deveniti gravida sau alaptati: va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra
pentru sfat;
Conduceti vehicule sau folositi utilaje: fiti atenti la semnele hipoglicemiei. Capacitatea dumneavoastra de a
va concentra si a reactiona poate fi scazuta in timpul hipoglicemiei.
Niciodata nu conduceti vehicule sau nu folositi utilaje cand simtiti ca o sa aveti hipoglicemie. Discutati cu
medicul dum-neavoastra daca este recomandabil sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje in cazul in care
aveti episoade frecvente de hipoglicemie sau simptome de avertizare a hipoglicemiei reduse sau absente.
Reacții adverse ale Insulatard Penfill 300/3ml, cartuse:
Ca toate medicamentele Insulatard poate avea efecte secun-dare. Insulatard poate cauza hipoglicemie (cantitate mica a zaharului in sange). Vezi pct. 4. Ce este de facut in cazuri de urgenta.Efecte secundare mai putin frecvente(<1/100)
Tulburari de vedere. La inceputul tratamentului cu insulina pot sa apara tulburari de vedere, care dispar, de obicei, in timpul tratamentului.
Modificari la nivelul locului de injectare. Daca va injec-tati insulina de prea multe ori in acelasi loc, pot sa apara noduli. In plus, puteti simti durere si senzatie de arsura la locul de injectare. Preveniti acest lucru prin schimbarea locu-lui de injectare la fiecare injectie in cadrul aceleiasi regiuni anatomice.
Semne de alergie. La locul injectarii pot sa apara reactii alergice locale (roseata, tumefactie, mancarime). De obicei, acestea dispar dupa cateva saptamani de tratament cu insulina. In cazul in care nu dispar, adresati-va medicului dumneavoastra. Adresati-va medicului imediat:
Daca semnele de alergie se extind si in alte parti ale corpului, sau daca brusc va simtiti rau si incepeti sa transpirati, sa varsati, prezentati dificultate in respiratie, prezentati:
• batai rapide ale inimii, va simtiti ametit.
S-ar putea sa aveti o reactie alergica grava, foarte rara la Insulatard sau la unul dintre componentele sale, denumita reactie alergica sistemica.
Neuropatie dureroasa. Daca glicemia dumneavoastra revine la valori normale foarte repede, puteti avea asa numita neuropatie acuta dureroasa care de obicei este treca-toare. Daca nu dispare, adresati-va medicului dumneavoa-stra in legatura cu acest lucru.
Efecte secundare foarte rare (< 1/10000)
Umflarea incheieturilor. La inceperea tratamentului cu insulina retinerea apei in organism poate produce umflaturi in jurul gleznelor sau a altor articulatii. Acestea dispar repede.
Retinopatie diabetica. Daca aveti retinopatie diabetica si glicemia dumneavoastra revine la valori normale foarte repede, atunci retinopatia se poate inrautati. Adresati-va medicului dumneavoastra in legatura cu acest lucru. Daca observati orice alt efect secundar, chiar daca nu este mentionat in acest prospect, va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Multe medicamente influenteaza modul in care glucoza este uti-lizata in organismul dumneavoastra siaceasta poate influenta doza dumneavoastra de insulina. Medicamentele cel mai des uti-lizate care pot influenta tratamentul dumneavoastra cu insulina sunt enumerate mai jos. Va rugam sa discutati cu medicul dum-neavoastra sau farmacistul daca utilizati sau ati utilizat de curand orice alt medicament, chiar si dintre cele care se elibereaza fara prescriptie medicala.
De asemenea, necesarul dumneavoastra de insulina se poate modifica daca utilizati; antidiabetice orale, inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO), blocante beta-adrenergice, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), acid acetilsalicilic, tiazide, glucocorticoizi, hormoni tiroidieni, simpatomimetice betaadrenergice, hormon de crestere, danazol, octreotid si lanreotid.
Prezentare ambalaj:
Suspensia injectabila se prezinta sub forma unei suspensii apoase, albicioase silaptoase in cutie cu 5 cartuse a 3 ml
Condiții de păstrare:
Nu lasati Insulatard la indemana si vederea copiilor. Insulatard Penfill care nu este utilizat trebuie pastrat la frigider (2°C - 8°C), in ambalajul original. A nu se congela. Insulatard Penfill pe care il folosiji sau care urmeaza sa fie folosit nu trebuie pastrat la frigider. II puteti purta cu dumneavoastra si poate fi pastrat la temperaturi sub 30°C pana la 6 saptamani. Cand nu-l utilizati, pastrati intotdeauna cartusul in ambalajul original,"pentru a-l proteja de lumina. Insulatard nu trebuie expus la caldura excesiva si la soare. Nu folositi Insulatard dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.Alte medicamente cu substanța activă insuline:
- ACTRAPID HM PENFILL, sol.inj.
- INSULATARD PENFILL, sol. inj.
- INSULATARD HM (flac.)
- Mixtard 30 Penfill 100 ui
- INSULATARD NOVOLET, sol. inj.
- INSULATARD HM PENFILL, sol.inj.
- INSULATARD NOVOLET, sol.inj.
- NPH ILETIN II, sol.inj.
- HUMULIN-L, susp.inj.
- ACTRAPID NOVOLET, sol.inj.
- MIXTARD 30 HM NOVOLET, sol. inj.
- ACTRAPID HM, sol.inj.
- Mixtard 30 Penfill 300UI/3ml, susp. inj.
- ACTRAPID NOVOLET, sol. inj.
- MIXTARD 20 HM PENFILL, sol. inj.
- INSULIN ACTRAPID HM PEN, sol. inj.
- MIXTARD 20 HM NOVOLET, sol. inj.
- MIXTARD 40 HM NOVOLET, sol. inj.
- Actrapid HM 40UI/ml soluie injectabila (10ml)
- INSULIN LENTE G PP, sol.inj.
- ULTRATARD HM, sol.inj.
- Insulatard HM Penfil 3 ml
- MIXTARD 40 HM PENFILL, sol. inj.
- Actrapid HM Penfill 100UI/ml (3ml)
- HUMULIN -S, sol.inj.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Insulatard Penfill 300/3ml, cartuse(din aceeași clasă):
- Humalog BASAL 100 unități/ml KwikPen suspensie injectabilă
- Humalog BASAL 100 unități/ml suspensie injectabilă în cartuş
- HUMULIN N 100 UI/ml suspensie injectabilă în cartuş
- HUMULIN N 100 UI/ml suspensie injectabilă în flacon
- HUMULIN N 100 UI/ml suspensie injectabilă în stilou injector (pen) preumplut
- Insulatard 100 UI/ml, suspensie injectabila in flacon
- Insulatard 40 UI/ml, suspensie injectabila in flacon
- Insulatard FlexPen 100 UI/ml susp. injec. in stilou injector (pen) preumplut
- Insulatard HM Penfil 3 ml
- Insulatard InnoLet 100 UI/ml susp. injec. in stilou injector (pen) preumplut
- Insuman Basal 100 UI/ml suspensie injectabilă în cartuş
- Insuman Basal 100 UI/ml suspensie injectabilă în flacon
- Insuman Basal 40 UI/ml suspensie injectabilă în flacon
- Insuman Basal SoloStar 100 UI/ml suspensie injectabilă în stilou injector (pen) preumplut
- Protaphane 100 UI/ml suspensie injectabilă în flacon
- Protaphane 40 UI/ml suspensie injectabilă în flacon
- Protaphane FlexPen 100 UI/ml susp. inj. în stilou injector (pen) preumplut
- Protaphane InnoLet 100 UI/ml susp. inject. în stilou injector (pen) preumplut
- Protaphane NovoLet 100 UI/ml susp. inj. în stilou injector (pen) preumplut
- Protaphane Penfill 100 UI/ml suspensie injectabilă în cartuş
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Insulatard Penfill 300/3ml, cartuse vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!