Prospect Latanoprost Sandoz 50 micrograme/ml picături oftalmice soluție

Substanța activă: latanoprostum
Producator: Alcon-Couvreur N.V., Belgia
Clasa ATC: [S01EE]: >> >> >>
Latanoprost Sandoz conține substanța activă latanoprost. Latanoprost aparţine unui grup de medicamente cunoscut sub denumirea de analogi ai prostaglandinelor. Acţionează prin creşterea fluxului natural al fluidului din ochi în circulaţia sanguină.

Indicații Latanoprost Sandoz 50 micrograme/ml picături oftalmice soluție:

Latanoprost Sandoz este utilizat pentru a trata:
• afecţiuni cunoscute ca glaucom cu unghi deschis şi
• hipertensiunea intraoculară.

Ambele afecţiuni sunt legate de o creştere a presiunii din ochiul dumneavoastră, care poate determina afectarea vederii.

Latanoprost Sandoz este utilizat, de asemenea, în tratamentul presiunii intraoculare crescute şi glaucomului la copii sau sugari de orice vârstă.

Contraindicații:

Latanoprost Sandoz poate fi utilizat la adulţi bărbaţi sau femei (inclusiv vârstnici) şi la copii şi adolescenţi, de la naştere până la vârsta de 18 ani. Nu s-au făcut investigaţii privind utilizarea Latanoprost Sandoz la copii născuţi înainte de termen (cu vârsta gestaţională mai mică de 36 de săptămâni).

Nu utilizați Latanoprost Sandoz
• dacă sunteţi alergic la latanoprost sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Administrare Latanoprost Sandoz 50 micrograme/ml picături oftalmice soluție:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau medicul care vă tratează copilul. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu medicul care vă tratează copilul sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doze
Doza uzuală la adulţi (inclusiv vârstnici), copii şi adolescenţi este: O picătură administrată o dată pe zi în ochiul(i) afectat(ţi).

Cel mai indicat moment al zilei pentru aceasta este seara.

Nu utilizaţi Latanoprost Sandoz mai mult de o dată pe zi, deoarece eficacitatea tratamentului poate fi redusă dacă îl administraţi mai des.

Utilizaţi Latanoprost Sandoz aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau medicul care vă tratează copilul până când vă vor spune să opriţi tratamentul.

Persoane care poartă lentile de contact
Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră purtaţi lentile de contact, acestea trebuie înlăturate înainte să utilizaţi Latanoprost Sandoz. După ce aţi folosit Latanoprost Sandoz, trebuie să aşteptaţi cel puțin 15 minute înainte de a vă reaplica lentilele de contact.

Instrucţiuni de utilizare
Vă rugăm să urmați cu atenție aceste instrucțiuni atunci când utilizați Latanoprost Sandoz. Se recomandă să vă spălați pe mâini înainte de a utiliza picăturile pentru ochi.

Aveți grijă să nu vă atingeți ochiul sau zona din jurul ochiului cu vârful flaconului. Acesta se poate contamina cu bacterii, care pot provoca infecții ale ochiului care duc la afectarea gravă a vederii, chiar pierderea vederii. Pentru a evita posibila contaminare a flaconului, mențineți vârful flaconului departe de contactul cu orice suprafață.

1. Nu trebuie să utilizați flaconul dacă sigiliul de siguranță de pe gâtul flaconului este rupt înainte de a-l utiliza pentru prima dată.
2. Pentru a deschide flaconul deșurubați capacul, rotindu-l până când sigiliul de siguranță se rupe.
3. Înclinați capul pe spate și trageţi uşor cu degetul pleoapa inferioară a ochiului afectat, până când se formează un “buzunar” între pleoapă şi ochi (Fig. 1).
4. Înclinați flaconul și apăsați ușor flaconul (conform Fig. 2 și 3) până când o singură picătură cade în ochi, conform recomandării medicului dumneavoastră. Nu atingeți ochiul sau pleoapa cu vârful flaconului.
5. Închideți ochii și apăsaţi cu degetul colţul ochiului, aproape de nas. Ţineţi apăsat pentru 1 minut, cu ochiul închis.
6. Repetați pașii 3, 4 și 5 la celălalt ochi, dacă medicul v-a spus să faceţi acest lucru.
7. Puneţi la loc capacul flaconului și înșurubați-l bine imediat după utilizare.
8. Vârful flaconului este conceput pentru a elibera o picătură măsurată; prin urmare, nu lărgiți vârful flaconului.

Dacă utilizați Latanoprost Sandoz cu alte picături pentru ochi
Lăsaţi să treacă cel puţin 5 minute între utilizarea Latanoprost Sandoz şi administrarea unei alte picături pentru ochi.

Dacă aţi utilizat mai mult Latanoprost Sandoz decât trebuie
Dacă aplicaţi prea multe picături în ochi, este posibil să apară unele mici iritaţii la nivelul ochiului şi ochii pot să lăcrimeze şi să se înroşească. Aceasta ar trebui să treacă, dar dacă sunteţi îngrijorat adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau medicului care vă tratează copilul, pentru recomandări.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aţi înghiţit Latanoprost Sandoz în mod accidental.

Dacă uitaţi să utilizaţi Latanoprost Sandoz
Continuaţi să utilizaţi doza obişnuită. Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă nu sunteţi sigur, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Dacă încetaţi să utilizaţi Latanoprost Sandoz
Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu medicul care vă tratează copilul, dacă doriţi să încetaţi utilizarea Latanoprost Sandoz. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Latanoprost Sandoz 50 micrograme/ml picături oftalmice soluție:

- Substanţa activă este latanoprost. Un mililitru soluţie conţine latanoprost 50 micrograme (echivalent la 0,005% w/v). O picătură conţine latanoprost aproximativ 1,5 micrograme.
- Celelalte componente sunt: clorură de benzalconiu, dihidrogenofosfat de sodiu monohidrat (E339), hidrogenofosfat de sodiu anhidru (E339), clorură de sodiu, apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Înainte să utilizaţi Latanoprost Sandoz sau înainte să administraţi copilului dumneavoastră Latanoprost Sandoz, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră, medicului care vă tratează copilul sau farmacistului dacă credeţi că oricare dintre următoarele situaţii sunt valabile în cazul dumneavoastră sau al copilului dumneavoastră:
• dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră nu mai aveți o lentilă de ochi, capsula posterioară a ochiului dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră s-a rupt atunci când ați introdus o lentilă artificială, o lentilă artificială a fost pusă în camera anterioară a ochiului sau dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți factori de risc cunoscuți (de exemplu, deteriorarea retinei sau tromboza venei retiniene) pentru apariția edemului macular (acumularea de lichid în partea din spate a ochiului);
• dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră veţi fi supus sau aţi fost supus unei intervenţii chirurgicale la ochi;
• dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi astm bronşic sever sau dacă astmul bronşic nu este controlat adecvat;
• dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi uscăciune a ochilor;
• dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi probleme cu ochii cum sunt dureri la nivelul ochiului, iritaţie sau inflamaţie, vedere înceţoşată;
• dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră purtaţi lentile de contact (puteţi totuşi să utilizaţi Latanoprost Sandoz, însă trebuie să urmaţi instrucţiunile, pentru persoanele care poartă lentile de contact);
• dacă aveţi sau aţi avut o infecţie virală la nivelul ochiului determinată de virusul herpes simplex (VHS).

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Când utilizaţi Latanoprost Sandoz este posibil ca pentru scurt timp să aveţi vederea înceţoşată. Dacă vi se întâmplă acest lucru, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje, până când vederea dumneavoastră nu redevine limpede.

Latanoprost Sandoz conţine clorură de benzalconiu
Latanoprost Sandoz conţine conservantul denumit clorură de benzalconiu, care poate fi absorbit de lentilele de contact şi poate produce decolorarea lentilelor de contact moi.

Îndepărtaţi lentilele de contact înainte de administrare şi aşteptaţi cel puţin 15 minute până când le puteţi pune la loc. A se vedea instrucțiunile pentru purtătorii de lentile de contact.

Clorura de benzalconiu poate provoca iritaţie oculară, uscăciune a ochilor și poate afecta suprafaţa ochiului. Latanoprost Sandoz trebuie utilizat cu precauție la pacienții cu uscăciune a ochilor și la pacienții la care corneea este afectată. Suplimentar, este necesară monitorizarea utilizării indelungate la acești pacienți.

Reacții adverse ale Latanoprost Sandoz 50 micrograme/ml picături oftalmice soluție:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Următoarele reacții adverse au fost observate cu Latanoprost Sandoz:

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 utilizatori):
• modificare treptată a culorii ochiului prin creşterea cantităţii de pigment brun în partea colorată a ochiului cunoscută ca iris. Dacă culoarea ochilor dumneavoastră este un amestec de culoare (albastru-brun, gri-brun, galben-brun sau verde-brun), este mai probabil să observaţi aceste schimbări decât dacă aveţi o culoare unică a ochilor (albaştri, gri, verzi sau căprui). Poate dura mai mulţi ani până să apară orice modificare a culorii ochilor dumneavoastră, cu toate că este de obicei vizibilă după 8 luni de tratament. Modificarea culorii poate fi permanentă şi poate fi mai bine observabilă dacă utilizaţi Latanoprost Sandoz la nivelul unui singur ochi. Se pare că modificarea culorii ochilor nu este asociată cu alte probleme. Modificarea culorii ochilor nu continuă după încetarea tratamentului cu Latanoprost Sandoz;
• înroșirea ochilor ușoară până la moderată;
• senzație de arsură, de nisip, de mâncărime, de înţepătură sau de corp străin în ochi;
• modificarea genelor ochiului tratat şi a părului fin din jurul ochiului tratat, precum creștere a lungimii, grosimii, închidere a culorii și îndesire (observată în special la persoane de origine japoneză).

Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 utilizatori):
• modificări tranzitorii ale ţesutului cornean (de obicei nu provoacă disconfort);
• inflamația pleoapelor (blefarită);
• iritaţia sau afectarea suprafeţei ochiului;
• durere la nivelul ochiului;
• sensibilitate la lumină (fotofobie).

Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 de utilizatori):
• umflarea pleoapelor;
• uscăciunea ochilor;
• inflamarea sau iritaţia suprafeţei ochilor (keratită);
• durere la nivelul ochiului;
• vedere încețoșată;
• lăcrimare cu mâncărime, înroșire și umflarea ochilor;
• erupție trecătoare la nivelul pielii;
• inflamația mucoasei care înconjoară ochii (conjunctivită).

Rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 utilizatori):
• sensibilitate la lumină sau ochi roșu dureros;
• inflamaţia irisului, partea colorată a ochiului (irită/uveită);
• simptome de inflamaţie sau fisurare/deteriorare a suprafeţei oculare;
• acumularea de lichid în partea din spate a ochiului (edem macular);
• edem cornean simptomatic şi eroziuni;
• inflamaţie în jurul ochiului;
• modificări ale direcţiei de creştere a genelor, uneori determinând iritație a ochiului;
• existenţa a două rânduri de gene pe o pleoapă;
• reacţii ale pielii pleoapelor;
• înnegrirea pielii pleoapelor;
• astm bronşic, agravarea astmului bronşic şi scurtarea respiraţiei (dispnee).

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 utilizatori):
• agravarea simptomelor anginei pectorale;
• aspect de ochi înfundați (adâncirea șanțului ochiului);
• durere în piept.

Cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):
• durere de cap;
• amețeli;
• palpitații (bătăi ale inimii rapide sau puternice);
• dureri ale mușchilor;
• dureri ale articulațiilor;
• veziculă plină cu lichid în porţiunea colorată a ochiului (chistul irisului);
• apariţia unei infecţii virale a ochiului determinată de virusul herpes simplex (VHS).

Reacţiile adverse observate mai frecvent la copii şi adolescenţi în comparaţie cu adulţii sunt mâncărime, secreţie nazală şi febră.

În cazuri foarte rare, la unii pacienţi cu vătămări severe ale stratului transparent al părţii din faţă a ochiului (corneea), au apărut zone înceţoşate pe cornee, din cauza depunerilor de calciu din timpul tratamentului.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Latanoprost Sandoz împreună cu alte medicamente Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră, medicului care vă tratează copilul sau farmacistului dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente.

Utilizarea concomitentă de doi sau mai mulți analogi ai prostaglandinelor nu este recomandată deoarece aceasta poate conduce la o creștere a presiunii intraoculare.

Administrarea de Latanoprost Sandoz 50 micrograme/ml picături oftalmice soluție în sarcină / alaptare:

Nu utilizaţi Latanoprost Sandoz cât timp sunteţi gravidă. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă.

Nu utilizaţi Latanoprost Sandoz dacă alăptaţi.

Prezentare ambalaj:

Picături oftalmice, soluție.
Acest medicament este o soluție limpede, incoloră, practic lipsită de particule.

Flacon din PEJD de capacitate 4 ml cu picurător din PEJD și capac cu filet din PP, turcoaz. Siguranța închiderii este furnizată de o bandă din PVC în jurul gâtului și capacului.

Mărimi de ambalaj:
1 x 2,5 ml, 3 x 2,5 ml sau 6 x 2,5 ml soluție.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister, după “EXP”. Data expirării se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la frigider (2°C – 8°C).

A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.

După prima deschidere: a nu se păstra la temperaturi peste 25°C.

Latanoprost Sandoz trebuie utilizat în primele 4 săptămâni după prima deschidere a flaconului, dar nu după data de expirare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă latanoprostum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Latanoprost Sandoz 50 micrograme/ml picături oftalmice soluție(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Latanoprost Sandoz 50 micrograme/ml picături oftalmice soluție vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.