Prospect LIPOFIB 160 mg capsule
Substanța activă: fenofibratum
Producator: Terapia S.A., România
Clasa ATC: [C10AB]:
sistem cardiovascular >>
hipolipemiante >>
hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante >>
fibrati
Categoria: Scaderea colesterolului
Grupa farmaceutică: modificatoare ale concentratiilor lipidelor fara combinatii, codul ATC: C10AB05.
Indicații LIPOFIB 160 mg capsule:
Lipofib este utilizat pentru a scădea valorile grăsimilor în sânge, în asociere cu o dietă alimentară cu conţinut scăzut de grăsimi şi cu alte tratamente nemedicamentoase, cum sunt activitatea fizică şi scăderea în greutate.Lipofib poate fi utilizat în asociere cu alte medicamente [statine] în anumite situaţii în care valorile grăsimilor în sânge nu sunt controlate numai prin tratamentul cu o statină.
Contraindicații:
Nu utilizaţi Lipofib- dacă sunteţi alergic la fenofibrat sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă aţi suferit reacţii fotoalergice (reacţie alergică determinată de expunerea la lumină solară sau la lumină UV) sau reacţii fototoxice (leziuni ale pielii determinate de expunerea la lumină solară sau la lumină UV) în timpul tratamentului cu fibraţi (medicamente care modifică concentraţiile lipidelor) sau ketoprofen (medicament antiinflamator).
- dacă suferiţi de boli severe ale ficatului, rinichilor sau ale vezicii biliare
- dacă aveţi pancreatită acută sau cronică (inflamarea pancreasului)- de altă cauză decât creşterea în exces a grăsimilor din sânge,
Nu luați Lipofib dacă oricare dintre cele de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră. Dacă nu sunteți sigur, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să luaţi Lipofib.
Administrare LIPOFIB 160 mg capsule:
Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul.Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
• Înghițiți capsula întreagă cu o cantitate suficientă de apă (un pahar cu apă).
• Nu mestecați capsula.
• Este important să luaţi capsula în timpul mesei, deoarece nu va acţiona la fel de bine dacă o luaţi pe stomacul gol.
Doza recomandată este de o capsulă Lipofib 160 mg o dată pe zi.
Persoanele cu afecțiuni renale
Dacă aveți afecțiuni renale, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați o doză mai mică.
Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul despre acest aspect.
Copii şi adolescenţi
Lipofib nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.
Dacă luaţi mai mult Lipofib decât trebuie
Dacă luaţi din greşeală mai multe capsule sau dacă credeţi că altcineva a înghiţit capsulele, mergeţi imediat la camera de gardă a celui mai apropiat spital sau spuneţi imediat medicului dumneavoastră.
Dacă uitaţi să luaţi Lipofib
Nu vă îngrijoraţi dacă uitaţi să luaţi o doză de Lipofib. Luaţi doza următoare în timpul mesei următoare şi continuaţi apoi ca de obicei. Dacă aţi uitat să luaţi medicamentul nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.
Dacă încetaţi să luaţi Lipofib
Nu întrerupeţi administrarea Lipofib decât la recomandarea medicului dumneavoastră sau în cazul în care nu vă simţiţi bine din cauza medicamentului. Acest lucru este necesar, datorită faptului că nivelul anormal al colesterolului necesită tratament pe o perioadă îndelungată. De asemenea, trebuie să continuați o dietă săracă în grăsimi și să faceți regulat exerciții.
Dacă medicul dumneavoastră vă întrerupe medicamentul, nu păstraţi capsulele rămase decât în cazul în care medicul vă indică acest lucru.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Compoziție LIPOFIB 160 mg capsule:
- Substanţa activă este fenofibrat micronizat. O capsulă conţine fenofibrat micronizat 160 mg.- Celelalte componente sunt: zahăr, amidon de porumb, hipromeloză (Pharmacoat 603), laurilsulfat de sodiu, dimeticonă emulsie (conţine: dimeticonă, polietoxietanol, polietilenglicol sorbitan monolaurat, polietilenglicol, benzoat de sodiu, p-hidroxibenzoat de metil, acid ascorbic, p-hidroxibenzoat de propil), simeticonă emulsie (conţine: simeticonă, polietilenglicol sorbitan tristearat, metilceluloză, polietilenglicol stearat, gliceride, gumă xantan, acid benzoic, acid sorbic, acid sulfuric), talc, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), oxid roşu de fer (E 172), gelatină.
Precauții:
Înainte să luaţi Lipofib, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.- dacă aveţi orice fel de probleme cu ficatul sau rinichii
- dacă ați putea avea o inflamație a ficatului (hepatită) - semnele includ: îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter) și creșterea enzimelor hepatice (fapt indicat de testele de sânge)
- dacă aveți activitate diminuată a glandei tiroide (hipotiroidism).
Dacă oricare dintre cele de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră (sau nu sunteți sigur), discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să luaţi Lipofib.
Efectele asupra mușchilor
Întrerupeți administrarea Lipofib și consultați imediat un medic dacă aveți dureri și crampe musculare inexplicabile sau tensiune sau slăbiciune musculară în timp ce luați acest medicament.
Aceasta, din cauza faptului că Lipofib poate cauza probleme musculare, ce pot deveni serioase.
Astfel de probleme sunt rare, dar ele pot cauza inflamații și leziuni ale mușchilor, fapt ce poate determina afecțiuni renale și chiar moarte.
Medicul dumneavoastră poate efectua un test de sânge pentru a verifica starea mușchiilor dumneavoastră înainte și după începerea tratamentului.
Riscul de leziuni musculare este mai mare la anumiți pacienți. Informați medicul dumneavoastră dacă:
- aveţi afecțiuni renale,
- luați medicamente pentru scăderea colesterolului, denumite statine, ca de exemplu: simvastatin, atorvastatin, pravastatin, rosuvastatin sau fluvastatin,
- dacă ați avut vreodată probleme musculare în timpul tratmentului cu statine sau fibrați, ca de exemplu: fenofibrat, bezafibrat sau gemfibrozil,
- aveţi vârsta peste 70 ani,
- dumneavoastră sau membrii apropiați ai familiei dumneavoastră suferă de afecţiuni musculare moștenite,
- aveți afecțiuni tiroidiene,
- consumaţi alcool etilic în exces.
Dacă oricare dintre cele de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră (sau nu sunteți sigur), discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să luaţi Lipofib.
Atenționări:
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelorFenofibratul nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Lipofib conţine zahăr, p-hidroxibenzoat de metil şi p-hidroxibenzoat de propil
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
p-Hidroxibenzoatul de metil şi p-hidroxibenzoatul de propil pot provoca reacţii alergice (chiar întârziate).
Reacții adverse ale LIPOFIB 160 mg capsule:
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.Opriți administrarea Lipofib și consultați imediat un medic, dacă observați oricare din următoarele reacții adverse grave – este posibil să aveți nevoie de tratament medical de urgență:
- reacții alergice – semnele pot include: umflarea feței, buzelor, limbii sau gâtului, ceea ce poate cauza dificultăți în respirație,
- dureri și crampe musculare inexplicabile sau slăbiciune musculară care pot fi semne ale inflamațiilor și leziunilor musculare, evenimente ce pot determina afecțiuni renale și chiar moarte,
- dureri abdominale - acest lucru poate fi un semn ca pancreasul este inflamat (pancreatită),
- dureri în piept și dificultate în respirație - aceastea pot fi semne ale unui cheag de sânge în plămâni (embolie pulmonară),
- durere, roșeață sau umflarea picioarelor - acestea pot fi semne ale unui cheag de sânge la nivelul picioarelor (tromboză venoasă profundă),
- îngălbenirea pielii și albului ochilor (icter) sau creșterea enzimelor hepatice - acestea pot fi semne ale unui ficat inflamat (hepatită).
Alte efecte secundare includ:
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
- diaree
- dureri abdominale
- flatulență
- greață
- vărsături
- valori crescute ale enzimelor hepatice (indicate de testele de sânge).
Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
- durere de cap
- calculi biliari
- astenie sexuală (lipsa dorinţei de a face sex)
- erupție cutanată, senzație de mâncărime sau roșeaţă pe piele
- creşterea creatininemiei serice (analiză care reflectă funcţia rinichilor)
- indicate de testele de sânge
- dureri musculare, inflamație musculară, crampe musculare și slăbiciune.
Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
- căderea părului (alopecie)
- senzație de amețeală (vertij)
- senzație de epuizare (oboseală)
- creşterea ureei serice (analiză care reflectă funcţia rinichilor)
- indicate de testele de sânge
- creşterea sensibilității pielii la lumina solară sau la lumină UV artificială (de exemplu, lămpi solare)
- reacții de fotosensibilitate
- scăderea hemoglobinemiei (componenta sângelui care transportă oxigenul), leucopenie (scăderea numărului celulelor albe din sânge)
- hipersensibilitate (reacţii alergice).
Efecte secundare la care frecvența de apariție nu este cunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile):
- formă severă de erupții cutanate cu înroșire, descuamare și umflare a pielii care seamănă cu arsuri grave
- probleme pulmonare pe termen lung
- distrugere musculară
- complicații ale calculilor biliari
- dacă aveți orice disconfort neobișnuit în respirație, spuneți imediat medicului dumneavoastră.
Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.În mod special spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați unul din următoarele medicamente:
- anticoagulante pentru subţierea sângelui (de exemplu, warfarină),
- alte medicamente folosite pentru a controla nivelul grăsimilor din sânge (de exemplu statine sau fibraţi). Utilizarea unei statine în acelaşi timp cu Lipofib poate creşte riscul afecţiunilor musculare,
- o anumită clasă de medicamente utilizate în tratamentul diabetului (ca de exemplu: rosiglitazonă sau pioglitazonă),
- ciclosporină (un imunosupresor).
Dacă vreuna din situațiile de mai sus vi se aplică (sau nu sunteți sigur), discutați cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua Lipofib.
Lipofib împreună cu alimente şi băuturi
Luaţi capsula cu un pahar cu apă. Este important să luaţi capsula împreună cu alimente, deoarece aceasta nu va acţiona la fel de bine pe stomacul gol.
Administrarea de LIPOFIB 160 mg capsule în sarcină / alaptare:
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.Nu luați Lipofib și discutați cu medicul dumneavoastră dacă sunteți gravidă, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă.
Nu luați Lipofib dacă alăptați.
Prezentare ambalaj:
Capsule cu capac de culoare portocaliu opac şi corp transparent, conţinând microgranule albe sferice.Cutie cu un blister din PVC/Al a 10 capsule.
Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 capsule.
Condiții de păstrare:
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra în ambalajul original.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă fenofibratum:
- Lipanthyl Supra 160 mg, comprimate filmate
- LIPANTHYL® 100, capsule
- Fenolip 160 mg, capsule
- LIPIFEN SR 250 mg, caps. ret.
- Fenofibrat Torrent 160 mg comprimate filmate
- Lipantil Nano 145 mg comprimate filmate
- Fenofibrat Teva 160 mg, comprimate filmate
- Fenofibrat LPH 200 mg, capsule
- LIPIVIM capsule
- LIPANTHYL® 200 M, capsule
- Lipofib 267 mg, capsule
- LIPANTHYL, caps.
- Lipantil Penta 145 mg, comprimate filmate
- Triglipo 160 mg, comprimate
- Lipanthyl 200 M, capsule, 200 mg
- FENOFIBRAT TERAPIA 160 mg comprimate filmate
- LICHOL, capsule
- Lipofib 67 mg, capsule
Medicamente cu indicații asemănătoare cu LIPOFIB 160 mg capsule(din aceeași clasă):
- ATROMID-S, capsule
- Bezafibrat Arena 200 mg, comprimate
- Bezafibrat Farmex 200 mg, comprimate
- Bezafibrat Slavia 200 mg, comprimate
- BEZALIP RETARD, compr.ret.
- BEZALIP, compr.
- DECOLEST, comprimate
- Fenofibrat LPH 200 mg, capsule
- FENOFIBRAT TERAPIA 160 mg comprimate filmate
- Fenofibrat Teva 160 mg, comprimate filmate
- Fenofibrat Torrent 160 mg comprimate filmate
- Fenolip 160 mg, capsule
- INNOGEM, caps.
- IPOLIPID, capsule
- LICHOL, capsule
- LIPANOR 100 mg, capsule
- Lipanthyl 200 M, capsule, 200 mg
- Lipanthyl Supra 160 mg, comprimate filmate
- LIPANTHYL, caps.
- Lipantil Nano 145 mg comprimate filmate
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul LIPOFIB 160 mg capsule vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!