Prospect Lipofib 267 mg, capsule

Substanța activă: fenofibratum
Producator: Terapia SA, Romania
Clasa ATC: [C10AB]: sistem cardiovascular >> hipolipemiante >> hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante >> fibrati

Indicații Lipofib 267 mg, capsule:

Lipofib apartine unui grup de medicamente cunoscute in mod obisnuit sub numele de fibrati. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a scadea valorile grasimilor (lipidelor) in sange, de exemplu, grasimile cunoscute sub numele de trigliceride.
Lipofib este utilizat pentru a scadea valorile grasimilor in sange, in asociere cu o dieta alimentara cu continut scazut de grasimi si cu alte tratamente nemedicamentoase, cum sunt activitatea fizica si scaderea in greutate.

Contraindicații:

Nu utilizati Lipofib
- daca sunteti hipersensibil (alergic) la fenofibrat sau la oricare dintre celelalte componente ale Lipofib,
- daca suferiti de boli severe ale ficatului sau rinichilor,
- daca aveti pietre la nivelul vezicii biliare (litiaza biliara) sau o boala numita ciroza biliara,
- daca ati suferit reactii fotoalergice (reactie alergica determinata de expunerea la lumina solara sau la lumina UV) sau reactii fototoxice (leziuni ale pielii determinate de expunerea la lumina solara sau la lumina UV) in timpul tratamentului cu fibrati (medicamente care modifica concentratiile lipidelor) sau ketoprofen (medicament antiinflamator),
- daca aveti pancreatita acuta sau cronica (inflamarea pancreasului)-de alta cauza decat cresterea in exces a grasimilor din sange.
Lipofib 267 mg nu este destinat utilizarii la copii.

Administrare Lipofib 267 mg, capsule:

Luati intotdeauna Lipofib exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra.
Adulti
Doza initiala recomandata este 200 mg fenofibrat pe zi, administrata in timpul unei mese principale. La pacientii cu dislipidemie severa se recomanda o doza de 267 mg fenofibrat.
Alternativ, se poate administra 67 mg fenofibrat de trei ori pe zi. Raspunsul la tratament trebuie monitorizat prin determinarea concentratiilor lipidelor (grasimilor) din sange, iar doza zilnica este de 67 mg pe zi de 2-4 ori pe zi.
Fenofibratul trebuie luat in timpul mesei, deoarece absorbtia este lenta in absenta alimentelor. Dieta instituita inaintea terapiei trebuie continuata. Inghititi capsula cu un pahar cu apa.
Copii
La copii, doza recomandata este de 67 mg fenofibrat/20 kg si zi.
Luati medicamentul asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra si cat timp v-a recomandat.
Tratamentul dislipidemiei trebuie efectuat pe o perioada indelungata. Nu incetati sa luati medicamentul decat daca medicul dumneavoastra va spune acest lucru. De asemenea, trebuie sa continuati dieta saraca in grasimi.
Daca mergeti la alt medic sau la spital, spuneti ca luati Lipofib, deoarece sunt unele medicamente pe care nu trebuie sa le luati concomitent cu Lipofib.
Daca aveti impresia ca efectul lui Lipofib este prea puternic sau prea slab, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Lipofib
Daca luati din greseala mai multe capsule, sau daca credeti ca un copil a inghitit capsulele, mergeti imediat la camera de garda a celui mai apropiat spital sau spuneti imediat medicului dumneavoastra.
Daca uitati sa luati Lipofib
Nu va ingrijorati daca uitati sa luati o doza de Lipofib. Luati doza urmatoare in timpul mesei urmatoare si continuati apoi ca de obicei. Daca ati uitat sa luati medicamentul nu luati o doza dubla in acelasi timp. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.

Compoziție Lipofib 267 mg, capsule:

- Substanta activa este fenofibrat. O capsula contine fenofibrat 267 mg.
- Celelalte componente sunt lactoza monohidrat, lauril sulfat de sodiu, amidon pregelatinizat, crospovidona, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer, indigotina (E132), cerneala de imprimare 1012-Opacode S-1-8100 HV neagra (Shellac, oxid negru de fer (E172), 2-etoxietanol, SDA 3A alcool (etanol, metanol), lecitina din soia (E 322), simeticona).

Precauții:

Aveti grija deosebita cand utilizati Lipofib
- daca aveti probleme cu ficatul sau rinichii,
- daca suferiti de hipotiroidie (activitate diminuata a glandei tiroide),
- daca consumati alcool etilic in exces.
Medicul dumneavoastra va poate recomanda analize ale sangelui pentru a monitoriza valorile colesterolului sau va recomanda efectuarea de teste pentru a evalua functia hepatica si musculara.
La copii fenofibratul se administreaza numai daca medicul considera ca este absolut necesar acest tratament.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Fenofibratul nu are nici o influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Lipofib
Medicamentulcontine lactoza.
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Lipofib 267 mg, capsule:

Ca toate medicamentele, Lipofib poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Majoritatea pacientilor nu vor prezenta reactii adverse in timp ce iau capsulele. Daca reactiile adverse nu dispar dupa cateva zile sau daca nu va simtiti bine in general, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua urmatoarea doza. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti dureri sau crampe musculare.
Principalele reactii adverse raportate sunt:
Tulburari gastro-intestinale: tulburari digestive, la nivelul stomacului sau intestinului (durere abdominala, greata, varsaturi, diaree si eliminare de gaze) de intensitate moderata, mai putin frecvent pancreatita..
Afectiuni cutanat si ale tesutului subcutanat: reactii cum ar fi eruptii pe piele, prurit (senzatie de mancarime), urticarie (basici rosii aparute pe piele) sau reactii de fotosensibilitate (la lumina solara sau la radiatii UV artificiale). In cazuri izolate poate sa apara fotosensibilitate manifestata prin eritem (inrosire trecatoare sau persistenta), formatiuni veziculare (basici cu lichid) sau nodulare (umflaturi solide).
Tulburari ale sistemului nervos: durere de cap
Tulburari generale: oboseala
Tulburari acustice si vestibulare: vertij
Tulburari vasculare: mai putin frecvent tromboembolism (blocarea vaselor de sange de la nivel plamanilor sau membrele inferioare prin cheaguri de sange).
Reactiile adverse raportate includ:
Tulburari la nivelul ficatului si biliare: Foarte rar, s-a raportat hepatita (inflamatie a ficatului) ale carei simptome pot fi icter (colorarea in galben a pielii sau a conjunctivei oculare), durere abdominala si prurit (senzatie de mancarime). La unele persoane s-a raportat formarea de pietre la nivel biliar.
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv: s-au raportat mialgie (durere musculara), miozita (inflamatie a muschilor), crampe musculare, diminuarea fortei musculare si rabdomioliza (distrugere a muschilor). De obicei, aceste efecte sunt reversibile dupa intreruperea administrarii medicamentului.
Alte reactii adverse: La un numar foarte mic de pacienti s-a raportat astenie sexuala (lipsa dorintei de a face sex), alopecie (caderea parului) si cazuri foarte rare de pneumopatie interstitiala (o boala cronica a tesutului pulmonar).
Investigatii diagnostice
-la unii pacienti, se pot observa cresteri moderate ale concentratiilor plasmatice ale transaminazelor (unele enzime hepatice),
-leucopenie (scaderea numarului celulelor albe din sange) si scaderea hemoglobinei,
-cresterea usoara a concentratiei plasmatice de creatinina si uree (substante eliminate in urina).
Daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-l informati imediat pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala, mai ales:
- daca luati medicamente care impiedica formarea cheagurilor de sange (de exemplu warfarina),
- daca luati alte medicamente modificatoare ale concentratiilor lipidelor (de exemplu medicamente cunoscute sub denumirile de statine sau fibrati),
- daca luati fenofibrat si ciclosporina (un imunosupresor),
- contraceptive orale.

Utilizarea Lipofib cu alimente si bauturi
Lipofib trebuie administrat intotdeauna cu alimente, deoarece acesta se absoarbe mai greu in cazul administrarii in conditii de repaus alimentar.

Administrarea de Lipofib 267 mg, capsule în sarcină / alaptare:

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Lipofib 267 mg se prezinta sub forma de capsule marimea 0, cu capac galben-pal si corp verde, imprimate cu FB 267 , continand pulbere granulara alba pana la aproape alba.
Este disponibil sub forma de cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule.

Condiții de păstrare:

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă fenofibratum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Lipofib 267 mg, capsule(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Lipofib 267 mg, capsule vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.