Prospect MILURIT 100 mg comprimate

Substanța activă: allopurinolum
Producator: EGIS PHARMACEUTICALS PLC., Ungaria
Clasa ATC: [M04AA]: sistemul muscular-scheletic >> antigutoase >> antigutoase >> produse ce inhiba formarea de acid uric
Categoria: Guta
Grupa farmaceutică: antigutoase, produse care inhiba formarea de acid uric
Tip: Comprimate
Milurit comprimate conține o substanță activă numită alopurinol. Aceasta acționează prin încetinirea vitezei anumitor reacții chimice în corpul dumneavoastră pentru a scădea concentrația de acid uric în sânge și urină.

Indicații MILURIT 100 mg comprimate:

Milurit este utilizat:
- pentru a preveni guta. Aceasta este o boală în care organismul dumneavoastră produce o cantitate prea mare dintr-o substanță numită “acid uric”. Acidul uric se acumulează în articulații și tendoane sub formă de cristale. Aceste cristale determină o reacție inflamatorie. Inflamația determină umflarea pielii din jurul anumitor articulații astfel devenind sensibilă și dureroasă la atingere. De asemenea, puteți avea dureri puternice atunci când mișcați articulația.
- pentru a preveni alte situații în care există nivele ridicate de acid uric în organism. Acestea includ pietre la rinichi și anumite afecțiuni la nivelul rinichiului, un tratament pentru cancer, sau prezența anumitor tulburări enzimatice.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Milurit:
- dacă sunteţi alergic la alopurinol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Administrare MILURIT 100 mg comprimate:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Milurit trebuie administrat o dată pe zi, după masă, cu un pahar de apă. Dacă doza zilnică depășește 300 mg, se recomandă un regim cu doze divizate.

Doza trebuie să fie întotdeauna stabilită individual de către medicul dumneavoastră.

Dozele recomandate sunt:

Adulţi
Doza de început recomandată este de 100 mg o dată pe zi. În cazul în care concentrația de urați serici este nesatisfăcătoare, medicul dumneavoastră poate crește treptat doza.
Dozele de întreţinere recomandate sunt următoarele:
100-200 mg pe zi, în cazuri ușoare, 300-600 mg pe zi în cazuri moderat severe, și 700-900 mg pe zi, în cazuri grave.

Dacă este necesară calcularea dozei pe baza greutății corporale trebuie utilizate 2-10 mg/kg corp/zi.

Utilizarea la copii și adolescenți (cu vârsta sub 15 ani)
Utilizarea la copii este rar indicată, cu excepția cazurilor maligne (în special leucemie), și în anumite afecțiuni enzimatice cum este sindromul Lesch-Nyhan.
Doza recomandată este de 10-20 mg/kg corp/ zi. Doza zilnică nu trebuie să depășească 400 mg.

Vârstnici (cu vârsta peste 65 ani)
Medicul dumneavoastră vă va prescrie cea mai mică doză de Milurit care vă controlează cel mai bine simptomele.

Dacă aveți probleme grave ale rinichilor
• vi se poate recomanda să utilizați o doză mai mică de 100 mg pe zi
• vi se poate recomanda să utilizați o doză de 100 mg la intervale mai mari de o zi

Dacă efectuați ședințe de dializă de două sau de trei ori pe săptămână, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o doză de 300 sau 400 mg, care urmează să fie utilizată imediat după ședintele de dializă.

Dacă aveți o afecțiune a rinichiului, medicul dumneavoastră vă poate verifica funcția rinichiului mai ales dacă utilizați comprimate pentru eliminarea apei (diuretice, în special diuretice tiazidice).

Dacă aveți probleme ale ficatului
Medicul dumneavoastră vă poate prescrie doze mai mici. Mai ales la începutul tratamentului, pot fi necesare teste periodice ale funcției ficatului.

Tratamentul afecțiunilor de recirculare a unei cantități mari de urați (ex. tulburări maligne, anumite afecțiuni enzimatice)
În cazul unui tratament citotoxic se recomandă începerea tratamentului cu Milurit înaintea celui citotoxic în vederea reducerii nivelului de acid uric. Este foarte importantă consumarea unor cantităţi suficiente de lichide în timpul tratamentului.

Dacă utilizaţi mai mult Milurit decât trebuie
Dacă utilizați mai mult Milurit decât trebuie, discutați cu un medic sau mergeți imediat la spital. Luați ambalajul medicamentului cu dumneavoastră.
Cele mai frecvente simptome ale unui supradozaj sunt: greaţă, vărsături și diaree. Până la intervenţia medicală primul lucru care trebuie făcut este ingerarea unor cantităţi cât mai mari de lichide.

Dacă uitaţi să utilizaţi Milurit
Dacă ați uitat să luați o doză, luați-o imediat ce v-ați amintit. Dacă totuși se apropie timpul pentru următoarea doză, săriți peste doza uitată. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetați să utilizați Milurit
Medicul dumneavoastră va decide durata tratamentului cu Milurit.
Nu încetați să utilizați Milurit fără să discutați cu medicul dumneavoastră, decât dacă aveți reacții alergice sau orice altă reacție adversă gravă.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție MILURIT 100 mg comprimate:

- Substanţa activă este alopurinolul. Fiecare comprimat conţine alopurinol 100 mg.
- Celelalte componente sunt: amidonglicolat de sodiu tip A, stearat de magneziu, talc, povidonă K 25, amidon de cartof, lactoză monohidrat.

Precauții:

Înainte să utilizaţi Milurit, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Pot fi necesare precauție specială și supraveghere medicală strictă:
• Dacă sunteți pacient de origine chineză Han, africană sau indiană.
• Dacă aveți probleme cu ficatul sau rinichii dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă poate administra o doză mai mică sau vă poate recomanda să nu utilizați medicamentul în fiecare zi. De asemenea veți fi monitorizat îndeaproape.
• Dacă aveți afecțiuni ale inimii sau tensiune arterială mare și utilizați diuretice și/sau anumite medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale numite inhibitori ai ECA.
• Dacă vă aflați în timpul unui atac de gută.
• Dacă dumneavoastră sau o rudă apropiată are hemocromatoză (o tulburare rară, caracterizată prin absorbție anormal de mare de fier de la nivelul tractului intestinal, determinând depozitarea excesivă de fier, mai ales la nivelul ficatului).

Dacă nu sunteți sigur că oricare dintre cele de mai sus vi se aplică, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Milurit.

La utilizarea alopurinolului au fost raportate erupţii trecătoare pe piele grave (sindrom de hipersensibilitate, sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică). Frecvent erupţiile trecătoare pe piele pot evolua către ulceraţii la nivelul mucoasei bucale, gâtului, nasului, la nivelul mucoasei genitale şi conjunctivită (înroşirea şi umflarea ochilor). Aceste erupţii trecătoare pe piele grave pot pune viaţa în pericol şi pot fi precedate de o stare gripală cu simptome ca febră, dureri de cap, durere la nivelul întregului corp (simptome asemănătoare gripei).

Dacă prezentaţi erupţii trecătoare pe piele sau aceste simptome la nivelul pielii, întrerupeţi utilizarea Milurit, cereţi de urgenţă sfatul medicului şi spuneţi medicului dumneavoastră că aţi utilizat acest medicament. Dacă prezentaţi erupţii trecătoare pe piele grave, sindrom de hipersensibilitate, sindrom Stevens-Johnson sau necroliză epidermică toxică la utilizarea Milurit nu trebuie să mai re-începeţi niciodată tratamentul cu Milurit.

Atacul acut de artrită gutoasă poate fi precipitat la începutul tratamentului cu Milurit. De aceea, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un tratament preventiv cu un antiinflamator nesteroidian sau cu colchicină, pentru cel puţin o lună.

Pentru a asigura siguranța și eficacitatea tratamentului cu Milurit, medicul dumneavoastră poate să vă ceară să efectuați unul sau mai multe teste de laborator. Mergeți și faceți aceste teste și nu uitați să arătați rezultatele testelor medicului dumneavoastră.

Dacă aveți cancer sau sindrom Lesch-Nyhan concentrația acidului uric în urină poate crește. Pentru a preveni acest lucru trebuie să beți o cantitate suficientă de lichide pentru a dilua urina.

În cazul în care aveți pietre la rinichi, acestea se pot micșora și pot intra în tractul urinar.

Copii și adolescenți
Copiii și adolescenții cu vârsta sub 15 ani, nu trebuie să utilizeze Milurit, cu excepția unor anumite tipuri de cancer (în special leucemia) sau tratamentului anumitor afecțiuni enzimatice cum este sindromul LeschNyhan.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Vă puteți simți somnolent, amețit sau puteți avea probleme de coordonare. Dacă se întâmplă acest lucru, nu conduceți vehicule, sau nu folosiți unelte sau utilaje.

Fiecare comprimat de Milurit 100 mg conține lactoză 50 mg.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenționat că aveți intoleranță la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebați înainte de a utiliza acest medicament.

Reacții adverse ale MILURIT 100 mg comprimate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacțiile adverse apărute în timpul tratamentului cu Milurit sunt rare și în cele mai multe cazuri, severitatea lor este ușoară. Frecvența reacțiilor adverse poate varia în funcție de doza administrată și, de asemenea în funcție de administrarea asociată cu alte medicamente. Frecvența lor este mai mare în prezența afecțiunilor rinichilor și/sau ficatului.

Au fost raportate erupții trecătoare pe piele care pun viața în pericol (sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică).

Reacții alergice
Simptomele pot include:
• Erupții trecătoare pe piele, descuamare a pielii, inflamare a buzelor și a gurii
• Umflare a feței, mâinilor, buzelor, limbii sau gâtului
• Dificultăți la înghițire sau respirație
• Simptome foarte rare pot include respirație șuierătoare neașteptată, bătăi ale inimii sau dureri în piept și colaps

Dacă aveți o reacție alergică sau oricare dintre următoarele reacții în timp ce utilizați Milurit, întrerupeți administrarea comprimatelor și adresați-vă imediat medicului dumneavoastră. Nu utilizați mai multe comprimate decât în cazul în care medicul dumneavoastră vă recomandă să faceți acest lucru.

Următoarele reacții adverse au fost raportate

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
• erupții trecătoare pe piele

Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
• greață, vărsături și diaree
• creșterea concentrației în sânge a unor enzime ale ficatului.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
• dureri ale articulațiilor sau umflare dureroasă a abdomenului, axilelor sau gâtului
• icter (îngălbenire a pielii și a albului ochilor)
• tulburări la nivelul ficatului cum este inflamația ficatului sau la nivelul rinichilor
• febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare (simptome asemănătoare gripei) și stare generală de rău
• orice modificări la nivelul pielii, de exemplu ulceraţii la nivelul mucoasei bucale, gâtului, nasului, la nivelul mucoasei genitale şi conjunctivită (înroşire şi umflare a ochilor), vezicule pe toată suprafața corpului sau descuamări
• reacții de hipersensibilitate severe care implică febră, erupții trecătoare pe piele, dureri la nivelul articulațiilor și rezultate anormale ale testelor funcției ficatului (acestea pot fi semne ale unei tulburări de sensibilitate la nivelul mai multor organe).

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane)
• Milurit vă poate afecta sistemul sanguin sau limfatic. Simptomele pot include: paloare, inflamație la nivelul mucoasei bucale, vânătăi care apar mai ușor decât în mod normal, sângerare la nivelul buzelor, ochilor, gurii sau organelor genitale, dureri în gât sau alte semne ale unei infecții. Aceste reacții apar de obicei la persoanele cu afecțiuni la nivelul ficatului sau rinichilor
• creșterea temperaturii normale a corpului
• pierdere de sânge prin urină, insuficiență renală
• vărsături cu sânge
• nivel ridicat de grăsimi în sânge
• stare de rău general
• slăbiciune, amorțeală la nivelul mâinilor sau picioarelor, instabilitate pe picioare, furnicături și înțepături, incapacitate de a mișca mușchii (paralizie) sau pierdere a conștienței
• dureri de cap, amețeli, somnolență sau tulburări de vedere
• dureri în piept, tensiune arterială mare sau frecvență scăzută a bătăilor inimii
• infertilitate la bărbați sau incapacitate de a obține și de a menține o erecție
• mărire a sânilor la bărbați și femei
• modificare a tranzitului intestinal normal, prezența grăsimilor în fecale
• modificari în percepția gustului,
• cataractă (senzație de înnourare a vederii)
• cădere sau decolorare a părului
• convulsii
• depresie
• acumulare de apă la nivelul țesuturilor, care determină umflături, în special la nivelul gleznelor
• senzație de sete, de oboseală și pierdere în greutate (acestea pot fi simptome ale diabetului zaharat). Medicul dumneavoastră poate dori să măsoare concentrația de zahăr din sângele dumneavoastră pentru a decide dacă acest lucru se întâmplă.
• furuncule (furunculoză, umflături mici, moi și roșii la nivelul pielii)
• dureri musculare

Cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)
• dureri la nivelul abdomenului
• formare de pietre la nivelul tractului urinar, simptomele pot include sânge în urină și durere la nivelul abdomenului, coastelor sau zonei inghinale.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente:
- acid acetilsalicilic
- teofilină, utilizată pentru probleme respiratorii
- medicamente utilizate pentru convulsii (epilepsie) (fenitoină)
- antibiotice (ampicilină, amoxicilină)
- didanosină, utilizată pentru a trata infecțiile cu HIV
- vidarabină, utilizată pentru a trata infecțiile virale
- medicamente pentru tratamentul cancerului (ex. ciclofosfamidă, doxorubicină, bleomicină, procarbazină, mecloroetamină)
- medicamente utilizate pentru a reduce răspunsul imun al organismului dumneavoastră (imunosupresoare) cum sunt ciclosporina, azatioprina
- medicamente utilizate pentru a trata diabetul zaharat (clorpropamida)
- medicamente utilizate pentru afecțiuni ale inimii sau tensiune arterială mare cum sunt “inhibitorii enzimei de conversie” sau comprimatele pentru eliminarea apei din organism (diuretice, în special diuretice tiazidice sau furosemid)
- medicamente utilizate pentru subțierea sângelui (anticoagulante), cum este warfarina sau acenocumarolul
- orice alt medicament utilizat pentru tratamentul gutei (probenecid, sulfinpirazonă).

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente. Acestea includ medicamente eliberate fără prescripție medicală, inclusiv medicamente din plante. Aceasta se datorează faptului că Milurit poate afecta modul în care acționează unele medicamente. De asemenea, alte medicamente pot afecta modul în care acționează Milurit.

Administrarea de MILURIT 100 mg comprimate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţivă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina
Nu există suficiente date în ceea ce privește siguranța administrării Milurit în timpul sarcinii. Milurit nu trebuie utilizat de către femeile gravide, decât în cazurile în care nu există o alternativă mai sigură de tratament și atunci când boala în sine reprezintă un risc pentru mamă sau făt.

Alăptarea
Milurit este excretat în laptele matern. În lipsa unor date relevante de siguranță, utilizarea Milurit în timpul alăptării, nu este recomandată.

Prezentare ambalaj:

Comprimate rotunde, de culoare albă până la aproape albă, marcate cu ”E 351” pe una din fețe și cu o linie mediană pe cealaltă față cu diametrul de aproximativ 8 mm. Comprimatul poate fi divizat în două doze egale.

Cutie cu un flacon din sticlă brună a 50 comprimate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă allopurinolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu MILURIT 100 mg comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul MILURIT 100 mg comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.