Prospect NOSTAMINE picături oftalmice/nazale, soluţie

Substanța activă: combinații
Producator: E.I.P.I.CO MED S.R.L., România
Clasa ATC: [S01GA]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> decongestionante si antialergice >> simpatomimetice folosite ca decongestionante
Grupa farmacoterapeutică: decongestionante şi antialergice de uz oftalmologic, combinaţii

Indicații NOSTAMINE picături oftalmice/nazale, soluţie:

Oftalmologie
Nostamine este o soluţie oftalmică cu acţiune decongestionantă, folosită ca tratament simptomatic al edemului şi hiperemiei conjunctivale din cadrul conjunctivitelor alergice, nespecifice sau catarale şi a iritaţiilor oculare minore. Nostamine ameliorează senzaţia de arsură, iritaţie, pruritul, inflamaţia şi lăcrimarea abundentă.

ORL
Tratament simptomatic al rinitelor alergice sezoniere.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la nafazolină, clorfeniramină sau la celelalte componente ale produsului.
Rinită atrofică;
Glaucom cu unghi închis;
Boli cardiovasculare organice severe;
Copii sub 7 ani.

Administrare NOSTAMINE picături oftalmice/nazale, soluţie:

Oftalmologie
Adulţi şi copii peste 7 ani: doza uzuală este de o picătură instilată în sacul conjunctival de 2-3 ori pe zi.
Deşi nu există studii care să evidenţieze eficacitatea şi siguranţa administrării produsului la copii sub 12 ani, experienţa clinică a dovedit că produsul poate fi administrat la copii > 7 ani.
Pentru a preveni contaminarea picurătorului şi a soluţiei, se va evita atingerea acestuia de pleoape, suprafeţe învecinate sau alte suprafeţe. Flaconul se păstrează închis între administrări.
După deşurubarea capacului flaconul se poziţionează cu orificiul în jos. Pentru a permite curgerea picăturilor se presează uşor pereţii flaconului.

ORL:
doza uzuală este de o picătură instilată în fiecare nară de 2-3 ori/zi.

Compoziție NOSTAMINE picături oftalmice/nazale, soluţie:

1 ml picături oftalmice/nazale, soluţie conţine clorhidrat de nafazolină 0,5 mg şi maleat de clorfeniramină 0,5 mg şi excipienţi: citrat de sodiu, acid boric, clorură de benzalconiu, edetat disodic, apă purificată.

Precauții:

Dacă se suspectează o reacţie alergică tratamentul trebuie întrerupt.
Administrarea frecventă poate determina fenomene de toleranţă (lipsa răspunsului); de asemenea este posibil un rebound al congestiei mucoasei şi secreţiei nazale.
Datorită efectelor simpatomimetice sistemice se impune prudentă în caz de hipertensiune arterială, feocromocitom, boală coronariană, aritmii, anevrism, ateroscleroză evolutivă, diabet zaharat, hipertiroidie, de asemenea la vârstnici.

Atenționări:

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Acest medicament poate afecta acuitatea vizuală, după administrare, pentru câteva minute. Pacientul trebuie avertizat să aştepte până când tulburările de vedere dispar, înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Atenţionări speciale
Nu se vor folosi lentilele de contact moi în timpul tratamentului datorită conţinutului în clorură de benzalconiu. Lentilele de contact trebuie îndepărtate înaintea administrării picăturilor şi nu trebuie reaplicate mai devreme de 15 minute.
În cazul persistenţei simptomatologiei medicul va reevalua conduita terapeutică.

Reacții adverse ale NOSTAMINE picături oftalmice/nazale, soluţie:

Oftalmologice
Rareori pot să apară vedere înceţoşată, senzaţii de arsuri oculare sau de corp străin, chemozis şi hiperemie conjunctivală, hemoragie subconjunctivală, eroziuni corneene, fotofobie.
Excepţional au fost raporate reacţii de hipersensibilitate după administrare de Nostamine (eritem,eczemă, urticarie), uscăciunea mucoasei bucale, cefalee, somnolenţă.

ORL
Imediat după aplicarea locală pot apare senzatie de întepături si arsură ale mucoasei nazale, care dispar în scurt timp; ocazional se produce strănut. In conditiile administrării prea frecvente se poate produce obstructie nazală prin hiperemie reactivă. Tratamentul îndelungat poate fi cauză de rinită atrofică.
Dozele excesive provoacă efecte sistemice: cresterea tensiunii arteriale, cefalee, tremor, oboseală si insomnie.

Supradozajul:

Până în prezent nu au fost descrise cazuri de supradozaj. În caz de suspiciune de supradozaj se recomandă tratament simptomatic şi supraveghere medicală.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Asocierea cu bromocriptina, inhibitori de monoaminooxidază (IMAO) si antidepresive triciclice trebuie evitată deoarece creste actiunea vasoconstrictoare si poate provoca pusee hipertensive.

În cazul tratamentului concomitent cu alte soluţii oftalmice, se recomandă administrarea acestora la intervale de minim 5 minute.
Asocierea antihistaminicelor sedative cu băuturi alcoolice potenţează efectul deprimant al sistemului nervos central. Deşi după administrare topică este puţin probabil să apară acest efect se impune prudenţă în cazul asocierii acestora.

Administrarea de NOSTAMINE picături oftalmice/nazale, soluţie în sarcină / alaptare:

In clinică nu există date suficiente privind eventualele efecte teratogene ale nafazolinei. Toxicitatea asupra fătului se manifestă prin tahicardie. Administrarea produsului nu este recomandată în timpul sarcinii decât la indicaţia medicului.
Nu se recomandă alăptarea în timpul tratamentului cu Nostamine, datorită posibilelor efecte cardiovasculare asupra nou-născutului.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon a 10 ml soluţie oftalmică/nazală.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se utiliza în cel mult 28 zile, după prima deschidere a flaconului.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă combinații:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu NOSTAMINE picături oftalmice/nazale, soluţie(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul NOSTAMINE picături oftalmice/nazale, soluţie vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.