Prospect Torvalipin Plus 5 mg/10 mg, 10 mg / 10 mg, comprimate filmate

Substanța activă: combinatii
Clasa ATC: [C10BX]: >> >> >>

Indicații Torvalipin Plus 5 mg/10 mg, 10 mg / 10 mg, comprimate filmate:

Torvalipin Plus conţine două substanţe active, amlodipină şi atorvastatină. Amlodipina aparţine unei clase de medicamente numite „blocante ale canalelor de calciu” şi este utilizată în tratamentul tensiunii
arteriale mari (hipertensiune arterială). Atorvastatina aparţine unei clase de medicamente numite “statine” şi este utilizată pentru reducerea cantităţii de grăsimi (colesterol şi trigliceride) din sânge.
Torvalipin Plus este indicat pentru prevenţia evenimentelor cardiovasculare (legate de inimă şi vase de sânge, de exemplu angină pectorală, infarct miocardic sau accident vascular cerebral) la pacienţii cu valori mari ale tensiunii arteriale care prezintă factori suplimentari de risc cardiovascular, cum sunt fumatul, obezitatea, niveluri mari ale colesterolului în sânge, antecedente familiale de boli de inimă sau diabet zaharat. Dacă asemenea factori sunt prezenţi la persoanele cu valori mari ale tensiunii arteriale, există un risc crescut de apariţie a evenimentelor cardiovasculare.
Cum acţionează Torvalipin Plus
Tensiunea arterială mare este o afecţiune caracterizată prin valori anormal de mari ale tensiunii arteriale;
aceasta reprezintă un factor de risc pentru evenimentele cardiovasculare (de exemplu angină pectorală, infarct miocardic sau accident vascular cerebral). Amlodipina acţionează prin relaxarea vaselor de sânge, astfel încât sângele trece mai uşor prin acestea.
Colesterolul este o substanţă care se găseşte în mod normal în organismul uman, fiind necesar pentru creşterea normală a corpului. Dacă este prea mult colesterol în sângele dumneavoastră, se pot forma depozite de grăsime pe pereţii vaselor de sânge, determinând îngustarea şi, în final, blocarea acestora.
Aceasta este cea mai frecventă cauză a bolilor de inimă.
Atorvastatina acţionează prin scăderea concentraţiilor mari ale colesterolului “rău” (LDL-colesterol) şi creşterea concentraţiilor colesterolului “bun” (HDL-colesterol). Atorvastatina acţionează prin blocarea unei enzime de la nivelul ficatului, pe care organismul dumneavoastră o utilizează pentru a produce colesterol. De asemenea, ameliorează capacitatea organismului dumneavoastră de a îndepărta colesterolul din circulaţia sangvină.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Torvalipin Plus dacă:
- sunteţi alergic la amlodipină sau alt blocant al canalelor de calciu, la atorvastatină sau oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- aveţi sau aţi avut vreodată afecțiuni ale ficatului.
- aţi avut valori anormale ale testelor funcţiei ficatului.
- aveţi tensiune arterială foarte mică (hipotensiune arterială).
- aveţi şoc cardiogenic (o afecţiune în care inima dumneavoastră nu poate furniza suficient sânge organismului).
- aveţi valva aortică a inimii îngustată (stenoză aortică).
- aveți insuficienţă cardiacă, din cauza unui infarct miocardic.
- sunteţi gravidă sau alăptaţi sau nu utilizaţi măsuri contraceptive adecvate.
- utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente: ketoconazol, itraconazol (medicamente utilizate în tratamentul infecţiilor fungice), telitromicină (un antibiotic)

Administrare Torvalipin Plus 5 mg/10 mg, 10 mg / 10 mg, comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Adulţi
Doza iniţială uzuală este de un comprimat de Torvalipin Plus 5 mg/10 mg zilnic. Dacă este necesar, medicul dumneavoastră poate creşte doza la un comprimat de Torvalipin Plus 10 mg/10 mg zilnic.
Comprimatele trebuie înghiţite întregi, cu un pahar cu apă. Acestea pot fi luate în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Cu toate acestea, se recomandă să le luaţi la aceeaşi oră în fiecare zi.
Urmaţi în continuare recomadările medicului dumneavoastră privind regimul alimentar, în special regimul alimentar sărac în grăsimi, evitaţi fumatul şi faceţi regulat exerciţii fizice.
Utilizarea la copii şi adolescenţi
Acest medicament nu este recomandat copiilor şi adolescenţilor.
Dacă luaţi mai mult Torvalipin Plus decât trebuie
Dacă luaţi mai multe comprimate de Torvalipin Plus decât trebuie (mai mult decât doza uzuală), cea mai probabilă reacţie adversă este tensiunea arterială foarte mică (hipotensiune arterială). Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă a celui mai apropiat spital pentru recomandări. Luaţi cu dumneavoastră comprimatele care v-au rămas şi cutia sau flaconul, pentru ca
personalul spitalului să poată identifica cu uşurinţă medicamentul pe care l-aţi luat.
Dacă aţi uitat să utilizaţi Torvalipin Plus
Dacă uitaţi să luaţi o doză de Torvalipin Plus, luaţi doza următoare la ora obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Torvalipin Plus
Oprirea tratamentului cu Torvalipin Plus poate determina agravarea afecţiunii dumneavoastră. Nu încetaţi utilizarea acestui medicament decât dacă medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Torvalipin Plus 5 mg/10 mg, 10 mg / 10 mg, comprimate filmate:

- Substanţele active sunt amlodipina şi atorvastatina.
- Fiecare comprimat filmat conţine amlodipină 5 mg (sub formă de besilat de amlodipină) şi atorvastatină 10 mg (sub formă de atorvastatină calcică). Fiecare comprimat filmat conţine amlodipină 10 mg (sub formă de besilat de amlodipină) şi atorvastatină 10 mg (sub formă de
atorvastatină calcică).
- Celelalte componente sunt:
Nucleu: Carbonat de calciu, celuloză microcristalină, amidon de porumb pregelatinizat, croscarmeloză sodică, hidroxipropil celuloză, polisorbat 80, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.
Film: [ Torvalipin Plus 5 mg/10 mg:] Opadry II white 85F18422 conţinând alcool polivinilic, dioxid de titan (E171), polietilenglicol, talc. [ Torvalipin Plus 10 mg/10 mg:] Opadry II blue 85F205038 conţinând alcool polivinilic, dioxid de titan (E171), polietilenglicol, talc, indigotină (E132).

Precauții:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Torvalipin Plus, dacă:
- aveţi antecedente de afecțiuni ale ficatului sau consumaţi în mod regulat cantităţi substanţiale de alcool.
- aveţi vârsta peste 70 de ani.
- aveţi probleme ale rinichilor.
- aveţi glanda tiroidă mai puțin activă (hipotiroidism).
- aţi avut dureri musculare repetate sau inexplicabile sau aveţi antecedente personale sau familiale de probleme ale muschilor.
- aveţi un istoric de probleme ale muşchilor, asociate utilizării medicamentelor care scad valorile colesterolului (de exemplu “statine” sau “fibraţi”).
- consumaţi regulat cantităţi mari de alcool.
Dacă vreuna din situaţiile de mai sus este valabilă pentru dumneavoastră, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande efectuarea unor analize de sânge înaintea şi eventual în timpul tratamentului cu Torvalipin Plus, pentru a evalua riscul de apariţie a reacţiilor adverse musculare.
În timpul tratamentului cu Torvalipin Plus
Dacă manifestaţi dureri musculare inexplicabile (mialgie), crampe, febră musculară sau oboseală, în special asociate cu stare generală de rău sau febră, adresaţi-vă imediat unui medic, deoarece poate fi necesară întreruperea tratamentului cu Torvalipin Plus. De asemenea, trebuie să îl contactaţi pe medicul dumneavoastră dacă manifestaţi dificultate la respiraţie, tuse şi deteriorarea stării generale de sănătate (oboseală, pierdere în greutate şi febră).
În timpul tratamentului cu acest medicament, medicul dumneavoastră vă va monitoriza îndeaproape dacă aveţi diabet zaharat sau un risc crescut de a vă îmbolnăvi de diabet zaharat. Aveţi un risc crescut de diabet zaharat dacă aveţi cantităţi mari de glucoză şi grăsimi în sânge, sunteţi supraponderal sau aveţi tensiune arterială mare.
Copii şi adolescenţi
Nu daţi acest medicament copiilor sau adolescenţilor, deoarece este puţin probabil să prezinte siguranţă.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu este de aşteptat ca Torvalipin Plus să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, la conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor trebuie luată în considerare posibilitatea apariţiei ameţelilor.

Reacții adverse ale Torvalipin Plus 5 mg/10 mg, 10 mg / 10 mg, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, întrerupeţi administrarea Torvalipin Plus şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau mergeţi imediat la cel mai apropiat spital, deoarece este posibil să aveţi nevoie de asistenţă medicală de urgenţă:
Frecvente (pot afecta până la 1 persoană din 10):
- Reacţii alergice care pot include apariţia unor umflături de culoare roşie, care provoacă mâncărimi (urticarie).
Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 persoană din 100):
- Inflamaţia pancreasului (pancreatită). Simptomele pot inlcude dureri severe la nivelul abdomenului sau spatelui, greaţă şi vărsături.
- Inflamaţia ficatului (hepatită). Simptomele pot include îngălbenirea pielii, pierderea apetitului alimentar şi stare generală de rău.
Rare (pot afecta până la 1 persoană din 1000):
- Slăbiciune musculară inexplicabilă, crampe, sensibilitate la atingere sau durere, în special asociate cu senzaţia neobişnuită de rău sau febră (în cazuri rare, această combinaţie de simptome a dus la o afecţiune gravă, uneori letală, numită „randomioliză”, caracterizată prin distrugerea celulelor musculare).
- Reacţii alergice severe la nivelul pielii, cu simptome cum sunt apariţia unor pete roşii pe piele, erupţie trecătoare pe piele, băşicare (erupţie buloasă), desprinderea pielii care se poate răspândi rapid la nivelul întregului corp. Concomitent, pot apărea simptome asemănătoare gripei, cum sunt febră, dureri în gât şi oboseală.
Foarte rare (pot afecta până la 1 persoană din 10000):
- O reacţie alegică severă (numită anafilaxie) care include simptome ca umflarea rapidă a feţei, limbii sau gâtului şi care poate determina dificultăţi majore la respiraţie, erupţie trecătoare pe piele asociată cu mâncărimi şi tensiune arterială mică.
- Insuficienţă hepatică. Simptomele pot include îngălbenirea pielii şi a albului ochilor, abdomen umflat, urină de culoare închisă, greaţă, pierderea apetitului alimentar, febră şi oboseală.
Alte reacţii adverse posibile:
Frecvente (pot afecta până la 1 persoană din 10):
- Răceală comună (infecţie la nivelul căilor respiratorii superioare, cu simptome cum sunt tuse, dureri în gât, curgerea nasului şi febră)
- Creşterea concentraţiei de glucoză din sânge
- Dureri de cap, ameţeli, oboseală, somnolenţă
- Înroşirea pielii
- Dureri în gât, sângerări la nivelul nasului6
- Stare de rău (greaţă), dureri abdominale, disconfort gastric (indigestie), diaree, constipaţie şi flatulenţă (vânturi)
- Dureri musculare şi articulare, crampe musculare, spasme musculare, dureri de spate, dureri la nivelul membrelor
- Articulaţii şi glezne umflate (edem)
- Modificări ale analizelor de sânge, cum sunt creşterea concentraţiei enzimei „creatin fosfokinază” şi a unor enzime hepatice.
Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 persoană din 100):
- Dificultate de a dormi
- Scăderea concentraţiilor glucozei din sânge
- Leşin (sincopă)
- Pierderea apetitului alimentar
- Creştere sau pierdere în greutate
- Modificări de stare, anxietate, depresie, tremor, coşmaruri
- Pierderea memoriei, diminuarea simţului tactil sau senzaţiei de durere, înţepături sau furnicături la nivelul degetelor de la mâini sau de la picioare
- Tulburări de vedere, vedere în ceaţă, bâzâit sau ţiuit în urechi (tinitus)
- Conştientizarea unor bătăi neobişnuite ale inimii (palpitaţii)
- Tensiune arterială scăzută
- Scurtarea respiraţiei
- Uscăciune a gurii, modificări ale gustului, vărsături, nas înfundat (rinită), eructaţie
- Erupţie trecătoare pe piele sau mâncărimi, erupţie pe piele asociată cu mâncărimi (urticarie), căderea părului, apariţia unor vânătăi sau pete mici pe piele, decolorarea pielii, transpiraţie accentuată
- Durere la nivelul gâtului, slăbiciune musculară
- Dureri în piept
- Tulburări urinare (urinare excesivă în timpul nopţii şi frecvenţă crescută de urinare)
- Impotenţă, umflarea ţesutului mamar la bărbaţi
- Senzaţie de disconfort, senzaţie de slăbiciune, dureri, senzaţie sau stare generală de rău, febră
- Celule albe sangvine în urină.
Rare (pot afecta până la 1 persoană din 1000):
- Număr redus de plachete sangvine
- Confuzie
- Probleme ale nervilor la nivelul mâinilor sau picioarelor, cu simptome ca sensibilitate diminuată şi slăbiciune („neuropatie periferică”)
- Dureri în piept (angină)
- Blocarea canalelor biliare (colestază) cu simptome cum sunt îngălbenirea pielii şi albului ochilor şi urină de culoare închisă
- Umflături la nivelul pielii sau a membranelor mucoase
- Inflamaţie sau umflare a muşchilor scheletici (miozită), inflamaţia tendoanelor sau leziuni la nivelul
tendoanelor.
Foarte rare (pot afecta până la 1 persoană din 10000):
- Scăderea numărului celulelor albe din sânge
- Rigiditate sau tensiune musculară, inflamaţie a tendoanelor sau leziuni la nivelul tendoanelor.
- Ritm cardiac anormal (încetinit sau accelerat), infarct miocardic, inflamaţia vaselor de sânge mici
- Inflamaţia gingiilor (hiperplazie gingivală)
- Inflamaţia membranei care căptuşeşte stomacul (gastrită)
- Tuse
- Diminuare a auzului
- Umflarea straturilor profunde ale pielii, inclusiv umflarea buzelor, pleoapelor şi limbii, exfolierea pielii, sensibilitate a pielii la lumina soarelui.
Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa lor nu poate fi estimată din datele disponibile):
- Inflamaţia plămânilor, numită „boală pulmonară interstiţială” care cauzează dificultăţi la respiraţie, tuse persistentă şi febră.
- Afecţiune numită „sindrom extrapiramidal”, cu simptome ca mişcări involuntare, tremurături, rigiditate musculară şi spasme, de obicei la nivelul feţei şi al gâtului
- Diabet zaharat. Acesta este mai probabil dacă aveţi concentraţii mari de glucoză şi grăsimi în sânge, sunteţi supraponderal sau aveţi tensiune arterială mare. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza în timpul tratamentului cu acest medicament.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Torvalipin Plus împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Există unele medicamente care pot modifica efectul Torvalipin Plus, sau efectul lor poate fi modificat de Torvalipin Plus. Acest tip de interacţiune poate face ambele medicamente mai puţin eficiente. În mod alternativ, poate creşte riscul sau severitatea reacţiilor adverse, inclusiv afecţiunile musculare importante dar rare, cunoscute sub numele de “rabdomioliză” şi “miopatie”.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:
- Unele medicamente antibacteriene, cum sunt rifampicină sau acid fusidic sau unele antibiotice macrolide cum sunt eritromicină, claritromicină, telitromicină sau unele medicamente utilizate în tratamentul infecţiilor fungice cum sunt voriconazol, fluconazol, posiconazol, ketoconazol, itraconazol.
- Medicamente utilizate pentru ţinerea sub control a concentraţiilor de lipide din sânge: fibraţi, cum sunt gemfibrozil, acid nicotinic, colestipol sau ezetimib.
- Medicamente utilizate pentru ţinerea sub control a bătăilor inimii dumneavoastră cum sunt amiodaronă, diltiazem, sau a ritmului inimii, cum este digoxina.
- Mediamente utilizate în tratamentul şi prevenţia crizelor convulsive, cum sunt carbamazepină, fenobarbital, fenitoină, fosfenitoină, primidonă, stiripentol.
- Medicamente utilizate pentru modificarea modului în care funcţionează sistemul dumneavoastră imunitar, de exemplu ciclosporină.
- Inhibitori de proteaze şi alte medicamente utilizate în tratamentul infecţiei cu HIV, de exemplu ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir, nelfinavir, efavirenz, delavirdină.
- Warfarină (un medicament care subţiază sângele).
- Antiacide (utilizate pentru probleme digestive).
- Contraceptive orale (“pilula”).
- Medicamente utilizate în tratamentul depresiei, cum sunt nefazodonă şi imipramină.
- Medicamente utilizate în tratamentul afecţiunilor psihice, cum sunt antipsihoticele.
- Medicamente utilizate în tratamentul insuficienţei cardiace, cum sunt beta-blocantele (de exemplu bisoprolol, carvedilol, metoprolol).
- Medicamente utilizate în tratamentul tensiunii arteriale mari (cum sunt blocante ale receptorului pentru angiotensină, beta blocante, blocante ale canalelor de calciu, inhibitori ai ECA, diuretice şi nitraţi).
- Blocante alfa-1 utilizate în tratamentul tensiunii arteriale mari sau a unor afecţiuni ale prostatei (de exemplu prazosin, alfuzosin, doxazosin, tamsulosin, terazosin).
- Amifostină (utilizată în tratamentul cancerului).
- Sildenafil (utilizat în tratamentul disfuncţiei erectile, impotenţă).
- Dantrolenă sau baclofen (relaxante musculare).
- Corticosteroizi (medicamente utilizate în tratamentul afecţiunilor inflamatorii din organismul dumneavoastră).
- Preparate pe bază de plante medicinale care conţin sunătoare (utilizată în tratamentul depresiei).

Torvalipin Plus împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Torvalipin plus poate fi administrat în orice moment al zilei, cu sau fără alimente.
Suc de grepfrut
În timpul tratamentului cu Torvalipin Plus, nu beţi suc de grepfrut în cantităţi mari deoarece cantităţile mari (mai mult de 1 până la 2 pahare pe zi) de suc de grepfrut pot modifica efectele Torvalipin Plus.
Alcool
Evitaţi să beţi prea mult alcool în timpul tratamentului cu Torvalipin Plus.

Administrarea de Torvalipin Plus 5 mg/10 mg, 10 mg / 10 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina
Nu trebuie să utilizaţi Torvalipin Plus dacă sunteţi gravidă sau încercaţi să rămâneţi gravidă. Femeile aflate la vârsta fertilă trebuie să utilizeze metode contraceptive sigure în timpul tratamentului cu Torvalipin Plus.

Alăptarea
Nu trebuie să utilizaţi Torvalipin Plus dacă alăptaţi.

Prezentare ambalaj:

[Torvalipin Plus 5 mg/10 mg:] Comprimate filmate de culoare albă, ovale, biconvexe, dimensiuni 4,2 mm x 8,2 mm, marcate cu “AA” pe una din feţe.
[Torvalipin Plus 10 mg/10 mg:] Comprimate filmate de culoare albastră, ovale, biconvexe, dimensiuni 4,2 mm x 8,2 mm, marcate cu “AA1” pe una din feţe.
Mărimi de ambalaj
Cutii cu blistere: 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 90, 98 şi 100 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe blister şi cutie, după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25°C.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Torvalipin Plus 5 mg/10 mg, 10 mg / 10 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Torvalipin Plus 5 mg/10 mg, 10 mg / 10 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.