Prospect NOVANTRONE 20 mg/10 ml soluţie perfuzabilă

Substanța activă: mitoxantronum
Producator: MEDAPharma GmbH & Co. KG, Germania
Clasa ATC: [L01DB]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> antibiotice citotoxice >> antracilina

Indicații NOVANTRONE 20 mg/10 ml soluţie perfuzabilă:

Novantrone este indicat pentru chimioterapie în cancerul de sân – forme metastatice-, limfoame nonhodgkiniene, hepatom, leucemie acută nonlimfocitară la adulţi, criza blastică din leucemia granulocitară cronică.
Novantrone, asociat cu doze orale mici de glucocorticoizi, incluzând prednison şi hidrocortizon, este indicat pentru chimioterapia iniţială la pacienţii cu cancer de prostată avansat, refractar la tratamentul hormonal şi însoţit de dureri.
Mitoxantrona este indicată pacienţilor cu scleroză multiplă cronică, progresivă, care sunt imobilizaţi, prezintă sau nu atacuri intermitente şi sunt în fază activă a bolii, care este definită prin două atacuri sau printr-o deteriorare a EDSS de cel puţin un punct în decurs de 18 luni.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Novantrone:
- dacă sunteţi alergic la mitoxantronă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament

Administrare NOVANTRONE 20 mg/10 ml soluţie perfuzabilă:

Cancer de sân, hepatom, limfom
Doza iniţială recomandată în cazul folosirii în monoterapiepentru folosirea ca medicament unic este de 14 mg/m2 suprafaţă corporală, administrată intravenos ca doză unică, care poate fi repetată la interval de 21 zile. La pacienţii cu depresie medulară datorată tratamentului anterior sau stare generală alterată este recomandată o doză iniţială mai mică (12 mg/m2 sau mai puţin).
Modificarea dozei şi a intervalului de timp până la administrarea următoare trebuie stabilite pe baza aprecierii gravităţii şi duratei supresiei medulare. Dacă numărul leucocitelor şi a trombocitelor revine la un nivel adecvat după 21 zile, doza poate fi asemănătoare celei anterioare. În ceea ce priveşte următorul tabel reprezintă un ghid orientativ privind dozele în funcţie de gradul de supresie medulară, în tratamentul cancerului de sân, limfoamelor nonHodgkin şi hepatomului:

Numărul minim al leucocitelor şi trombocitelor (nr./mm2) → Timp de revenire la normal → Doza următoare
- Numărul minim al numărului leuco-citelor > 1500 şi al trombocitelor > 50000 → ≤ 21 zile → Se repetă doza anterioară sau se creşte cu 2 mg/m2 dacă supresia medulară nu este importantă.
- Numărul minim al leucocitelor > 1500 şi al trombocitelor > 50000 → > 21 zile → Se face pauză până la normalizare, apoi se repetă doza anterioară
- Numărul minim al leucocitelor < 1500 şi al trombocitelor < 50000 → orice durată → După normalizare se scade doza cu 2 mg/m2 faţă de doza anterioară
- Numărul minim al leucocitelor < 1000 şi al trombocitelor < 25000 → orice durată → După normalizare se scade doza cu 4 mg/m2 faţă de doza anterioară.

În tratamentul cancerului de sân şi al limfoamelor Novantrone, 20 mg/10ml a fost administrat în diferite asocieri cu următoarele citotoxice: ciclofosfamidă, fluorouracil, vincristină, vinblastină, bleomicină, metotrexat (îu doza standard sau 200 mg/m2 asociind leucovorin), precum şi cu gluococorticoizi.

În cazul asocierii cu alte mielosupresive doza iniţială de mitoxantronă trebuie redusă cu 2-4 mg/m2, deci mai mică decât doza recomandată în monoterapie; doza următoare depinde de gradul şi durata supresiei medulare.

Leucemie non-limfocitară acută în faza de recădere sau criză blastică din leucemia granulocitară cronică
Doza recomandată în faza de inducţie este de 12 mg/m2, administrată intravenos o dată pe zi, 5 zile consecutiv (total 60 mg/m2).
În studii clinice pacienţii la care s-a obţinut o remisiune completă au fost trataţi cu o doză de 12 mg/m2 zilnic, pe parcursul a 5 zile, ca ciclu de inducţie. În cazul recăderii se poate încerca reinducţia tot cu mitoxantronă, doza recomandată fiind de 12 mg/m2 zilnic, timp de 5 zile.

Terapia de asociere în leucemie
Clorhidratul de mitoxantronă asociat cu citozin arabinozidă s-a dovedit eficace, atât ca tratament de primă linie, cât şi de a doua linie la pacienţii cu leucemie acută non-limfocitară şi la cei cu leucemie granulocitară cronică în criză blastică.
Pentru inducţie, doza recomandată este de 10-12 mg/m2 mitoxantronă timp de 3 zile, asociată cu 100 mg/m2 citozin arabinozidă timp de 7 zile (ultima fiind administrată sub formă de perfuzie continuă timp de 24 de ore).
Dacă este indicat un al doilea ciclu de tratament, atunci este recomandată aceeaşi asociere, la aceeaşi doză zilnică, dar cu clorhidrat de mitoxantronă injectabil administrându-se timp de 2 zile şi citozin arabinozidă timp de 5 zile.
Dacă în timpul primului ciclu de tratament –în faza de inducţie- se constată toxicitate gravă nehematologică, dar care pune viaţa în pericol, al doilea ciclu de inducţie nu este administrat până la dispariţia reacţiilor toxice.

Cancer de prostată avansat refractar la tratamentul hormonal
Rezultatele a două studii clinice de fază II, comparative între Novantrone şi Novantrone în combinaţie cu corticosteroizi administraţi oral, recomandă administrarea de Novantrone în doză de 12-14mg/m2 în perfuzie i.v. de scurtă durată la intervale de 21 de zile.

Scleroza multiplă
Până când vor fi disponibile date suplimentare referitoare la utilizarea Novantrone în scleroza multiplă, se va folosi experienţa obţinută în oncologie.
Cantitatea de mitoxantronă administrată se calculează în funcţie de suprafaţa corporală.
Doza este de 12 mg/m2 administrată la interval de 3 luni.
Datele dintr-un studiu randomizat, dublu orb, referitor la utilizarea Novantrone în tratamentul sclerozei multiple se referă la o doză sumată de până la 96 mg/m2 (durata tratamentului: 24 luni). În afara studiului, pacienţii au mai fost trataţi o perioadă lungă de timp cu o doză sumată de peste 100 mg/m2.
Decizia de prelungire a tratamentului peste 2 ani va fi luată de către medic pentru fiecare caz în parte.

Copii
Nu există experienţă privind utilizarea la copii.

Administrare intravenoasă
Pentru a putea fi administrată intravenos soluţia injectabilă de mitoxantronă 2mg/ml trebuie diluată cu minim 50 ml clorură de sodiu sau glucoză 5%. Soluţia obţinută astfel se introduce timp de cel puţin de 3 până la 5 minute prin tubul de perfuzie prin care trece clorură de sodiu sau glucoză 5%. Dacă se produce extravazarea soluţiei, injectarea trebuie oprită imediat şi reîncepută în altă venă. Clorhidratul de mitoxantronă injectabil este foarte puţin iritant şi de aceea riscul apariţiei unor reacţii severe locale în cazul extravazării este mic.

Dacă utilizaţi mai mult Novantrone decât trebuie
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă încetaţi să utilizaţi Novantrone
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Următoarele informaţii sunt destinate numai profesioniştilor din domeniul sănătăţii:

Incompatibilităţi
Deoarece nu sunt disponibile suficiente date specifice de compatibilitate, soluţia injectabilă de clorhidrat de mitoxantronă nu se amestecă în aceeaşi perfuzie cu alte medicamente.

Instrucţiuni privind pregătirea produsului medicamentos în vederea administrătrii şi manipularea sa

Soluţia de mitoxantronă este limpede şi este de culoare albastru închis, ea nu trebuie să conţină precipitat. Pentru a putea fi administrată intravenos soluţia injectabilă de mitoxantronă 2 mg pe ml trebuie diluată în cel puţin 50 ml clorură de sodiu sau glucoză 5%. Soluţia obţinută astfel se introduce timp de cel puţin de 3 până la 5 minute prin tubul de perfuzie prin care trece clorură de sodiu sau glucoză 5%.
Trebuie acordată atenţie evitării contactului soluţiei de mitoxantronă cu tegumentele, mucoasele sau ochii. Se recomandă folosirea ochelarilor, mănuşilor şi a halatului de protecţie în timpul preparării şi administrării produsului. Clorhidratul de mitoxantronă injectabil 2 mg/ml poate să păteze.
Pielea expusă accidental la soluţia de clorhidrat de mitoxantronă injectabil 2 mg/ml trebuie curaţată bine cu apă caldă, iar dacă sunt afectaţi şi ochii trebuie folosite tehnici standard de spălare prin irigaţie.

Soluţia de mitoxantronă nu trebuie să fie amestecată în aceeaşi perfuzie cu alte medicamente. Scurgerile de soluţie pe echipament şi suprafeţele înconjurătoare trebuie curăţate folosind soluţie apoasă de hipoclorit de calciu (5,5 părţi de hipoclorit de calciu în 13 părţi de apă pentru fiecare parte de Novantrone).

Se absoarbe restul soluţiei cu pansamente sau şerveţele care se depozitrează şi se distrug în condiţii de siguranţă. În timp ce se lucrează cu soluţia de hipoclorit de calciu trebuie purtat echipament adecvat de protecţie, cum sunt ochelarii şi mănuşi.

Femeile gravide nu trebuie să lucreze cu clorhidratul de mitoxantronă.

Compoziție NOVANTRONE 20 mg/10 ml soluţie perfuzabilă:

- Substanţa activă este mitoxantronă. Fiecare ml conține 2 mg mitoxantronă sub formă de clorhidrat de mitoxantronă.
- Celelalte componente sunt: clorură de sodiu, acetat de sodiu, acid acetic, metabisulfit de sodiu (E 223), apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Deoarece clorhidratul de mitoxantronă produce supresie medulară, trebuie folosit cu prudenţă la pacienţii cu stare generală alterată sau cu mielosupresie preexistentă.

S-au observat cazuri de modificări ale funcţiei cardiace, incluzând insuficienţa cardiacă congestivă şi scăderea fracţiei de ejecţie a ventriculului stâng. Majoritatea acestor evenimente cardiace au apărut la pacienţi cărora li s-a administrat anterior un tratament cu antracicline, după radioterapie mediastinală sau care aveau boli cardiace preexistente. La aceştia se recomandă monitorizarea funcţiei cardiace. De asemenea la toţi pacienţii la care s-a depăşit doza de 160 mg/m2 de mitoxantronă se recomandă monitorizare cardiacă.
La pacienţii cu astm bronşic cu hipersensibilitate la sulfat, medicamentul se va utiliza după o atentă evaluare risc/beneficiu. Novantrone poate cauza reacţii de tip alergic inclusiv fenomene anafilactice şi bronhospasm la pacienţii cu predispoziţie, în special la aceia cu astm sau hipersensibilitate în antecedente.
Clorhidratul de mitoxantronă poate produce o colorare în albastru-verzui a urinii timp de 24 de ore după administrare. În timpul tratamentului, pacienţii trebuie avertizaţi despre acest fenomen. În două cazuri a fost observată o coloraţie albastră reversibilă a sclerelor.

Nu s-a stabilit siguranţa în folosirea mitoxantronei în cursul sarcinii.
Ca şi în cazul altor antineoplazice, pacienţii şi partenerii acestora trebuie să evite procreerea în cursul tratamentului şi cel puţin şase luni după întreruperea acestuia, folosind metode contraceptive sigure. Mitoxantrona se excretă în laptele matern şi au fost raportate concentraţii semnificative (18 ng/ml) timp de 28 de zile după ultima administrare. Datorită potenţialului de a provoca reacţii adverse grave la nou născuţi, alăptarea trebuie întreruptă înainte de începerea tratamentului.
Se recomandă supravegherea atentă în tratarea pacienţilor cu insuficienţa hepatică.
Novantrone nu este indicat a se utiliza intratecal. S-au raportat neuropatii, inclusiv paralizie şi disfuncţii ale vezicii urinare şi biliare după administrare intratecală.
Novantrone nu este indicat a se utiliza intraarterial. S-au raportat neuropatii locale/regionale, unele ireversibile după administrarea intra-arterială.
Până când vor fi disponibile date suplimentare referitoare la utilizarea Novantrone în scleroza multiplă, se va folosi experienţa obţinută in oncologie.
Novantrone trebuie utilizat numai de medici cu experienţă în tratarea sclerozei multiple.

Novantrone are acţiune mutagenă la şoareci atât in vitro cât şi in vivo. La unele specii a existat o posibilă asociere cu unele neoplazii.
S-a raportat apariţia leucemiei mieloide acute (LMA) sau a sindromului mielodisplazic (SMD) la pacienţii trataţi cu inhibitori de topoizomeraza II, inclusiv Novantrone asociat cu alţi agenţi antineoplazici.

Neexistînd date de siguranţă suficiente cu privire la tratamentul adjuvant în cancerul de sân şi având în vedere riscul crescut de leucemie, mitoxantrona nu trebuie utilizată în această indicaţie.

Imunizarea poate deveni ineficace după tratamentul cu Novantrone. Imunizarea cu vaccinuri cu viruşi vii nu este recomandată.
Pacienţii trataţi cu produse imunosupresive prezintă un răspuns imunologic redus la infecţii.
De aceea, infecţiile sistemice vor fi tratate concomitent sau chiar înainte de iniţierea terapiei cu mitoxantronă.

Clorhidratul de mitoxantronă poate produce o coloraţie albastră-verde a urinii timp de 24 de ore după administrare. In timpul tratamentului, pacienţii trebuie avertizaţi despre acest fenomen. In două cazuri a fost observată o coloraţie albastră reversibilă a sclerelor.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Novantrone conţine sodiu și metabisulfit de sodiu.
La pacienţii cu astm bronşic alergici la sulfat, medicamentul se va utiliza după o atentă evaluare risc/beneficiu.
Novantrone soluţie perfuzabilă 20 mg/10 ml poate cauza reacţii de tip alergic inclusiv fenomene anafilactice şi bronhospasm la pacienţii predispuşi, în special la cei cu astm sau hipersensibilitate în antecedente.

Reacții adverse ale NOVANTRONE 20 mg/10 ml soluţie perfuzabilă:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Este posibil ca după dozele recomandate să apară leucopenie mai mult sau mai puţin gravă. În cazul administrării la intervale de 21 de zile, supresia leucocitelor sub 1000/mm3 este rară. Leucopenia este de obicei tranzitorie, atingând cele mai scăzute valori la aproximativ 10 zile după administrare, revenirea la normal a numărului de leucocite făcându-de obicei spre a 21-a zi. Pot să apară trombocitopenie şi mai puţin frecvent anemie. Supresia medulară poate fi severă şi prelungită la pacienţii cărora li s-a administrat anterior chimioterapie intensă, radioterapie sau la cei taraţi. Mai puţin frecvent pot apărea hipoplazia medulară, neutropenia şi hemoragii.

Cancer de prostată refractar la tratament hormonal: într-un studiu clinic randomizat, în care au fost crescute dozele, pentru un număr de neutrofile mai mare de 1000/mm3 s-a observat neutropenie de grad 4 la 54% dintre pacienţii trataţi cu Novantrone asociat cu doze scăzute de prednison. Un alt studiu clinic randomizat a evidenţiat neutropenie de grad 4 la 23% dintre pacienţii trataţi cu Novantrone14 mg/m2asociat cu hidrocortizon. În cele două studii s-au mai raportat : febră neutropenică/ infecţie la 11% respectiv 10% dintre pacienţi, trombocite < 50.000 la 4%, respectiv 3% dintre pacienți, precum și un deces datorat unei hemoragii intracraniene posttraumatice la un pacient tratat cu Novantrone asociat cu hidrocortizon.

În cazul folosirii produsului în administrare unică la 3 săptămâni în tratamentul tumorilor solide şi limfoamelor, cele mai frecvente reacţii adverse sunt greaţa şi vărsăturile, în majoritatea cazurilor uşoare şi tranzitorii. Poate să apară alopecie, dar de cele mai multe ori aceasta este puţin importantă şi reversibilă la întreruperea terapiei.

Alte reacţii adverse care au fost raportate ocazional includ: reacţii anafilactice (inclusiv şoc), durere abdominală, amenoree, anorexie, constipaţie, diaree, dispnee, oboseală şi stare de slăbiciune, febră, sângerări gastrointestinale, stomatite/mucozite, cefalee, infecţii urinare, infecţii respiratorii superioare şi pneumonie, edem şi efecte neurologice nespecifice, precum ameţeală, stare confuzională, anxietate şi parestezii. La pacienţii cu leucemie, tipul reacţiilor adverse este în general similar; cu toate acestea există o creştere a frecvenţei şi severităţii acestora, în special a stomatitei şi mucozitei. Pacienţii cu leucemie tolerează totuşi bine tratamentul cu mitoxantronă.

S-au observat modificări rare ale testelor de laborator, cum ar fi creşterea creatininei serice şi a concentraţiei serice de uree, creşterea enzimelor hepatice (ocazional cu afectare gravă a funcţiei hepatice la cei cu leucemie).
Efectele cardiovasculare care au fost rareori semnificative clinic, au inclus scăderea asimptomatică a fracţiei de ejecţie a ventriculului stâng (determinată prin ECHO), infarct miocardic, bradicardie sinusală, hipotensiune arterială, modificări ECG, cardiomiopatii şi aritmii acute. S-au raportat cazuri de insuficienţă cardiacă congestivă. În general, pacienţii au răspuns bine la tratament cu digitală şi/sau diuretice. La pacienţii cu leucemie există o creştere a frecvenţei evenimentelor cardiace; este dificil de evaluat rolul direct al mitoxantronei în aceste cazuri, având în vedere că majoritatea pacienţilor au primit anterior tratament cu antracicline, iar evoluţia lor clinică a fost complicată frecvent de anemie, febră, infecţii şi au primit frecvent perfuzii intravenoase.

Mai puţin frecvent, s-au observat tulburări ale ţesuturilor cutanate şi subcutanate, ca, de exemplu, necroză tisulară, erupţii cutanate sau modificări ale patului unghial.

S-a raportat extravazare la locul perfuziei, ce poate dezvolta eritem, tumefiere, durere, arsură şi albăstrirea pielii. Extravazarea poate conduce la necroza ţesuturilor, ce poate determina necesitatea debridării şi a grefelor de piele. De asemenea, la locul perfuziei s-au raportat şi flebite.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Clorhidratul de mitoxantronă, nu trebuie perfuzat concomitent cu heparină pentru că precipită. Deoarece nu există date specifice privind compatibilitatea cu alte medicamente se recomandă ca soluţia de mitoxantronă să nu fie amestecată în aceeaşi perfuzie cu alte produse.
Deocamdată experienţa referitoare la interacţiunile dintre mitoxantronă în tratamentul sclerozei multiple şi alte medicamente non-oncologice este limitată. În cazul unei boli tumorale efectul mitoxantronei poate fi accentuat de către alţi agenţi citotoxici, până la nivelul toxic acut. În cazul unei boli tumorale pacientul va fi tratat de medicul oncolog ce are experiență în utilizarea mitoxantronei în tratamentul sclerozei multiple.

Administrarea de NOVANTRONE 20 mg/10 ml soluţie perfuzabilă în sarcină / alaptare:

Nu s-a stabilit siguranţa în folosirea mitoxantronei în cursul sarcinii.
Ca şi în cazul altor antineoplazice, pacienţii şi partenerii acestora trebuie să evite procreerea în cursul tratamentului şi cel puţin şase luni după încetarea acestuia, folosind metode contraceptive sigure.
Mitoxantrona se secretă în laptele matern şi au fost raportate concentraţii semnificative (18 ng/ml) timp de 28 de zile după ultima administrare. Datorită potenţialului de a provoca reacţii adverse grave la nou născuţi, alăptarea trebuie întreruptă înainte de începerea tratamentului.

Prezentare ambalaj:

Se prezintă sub formă de soluţie apoasă, limpede, de culoare albastru închis.
Este disponibil în cutii cu un flacon de sticlă tip I, închis cu dop din cauciuc butilic de culoare gri, fixat cu sigiliu din aluminiu/plastic; flaconul conține 10 ml soluție perfuzabilă.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după Exp.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalaj original.
A nu se congela.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă mitoxantronum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu NOVANTRONE 20 mg/10 ml soluţie perfuzabilă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul NOVANTRONE 20 mg/10 ml soluţie perfuzabilă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.