Prospect Epirubicina Kabi 2 mg/ml solutie injectabila/perfuzabila

Substanța activă: epirubicinum
Producator: Fresenius Kabi Oncology Plc., Marea Britanie
Clasa ATC: [L01DB]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> antibiotice citotoxice >> antracilina

Indicații Epirubicina Kabi 2 mg/ml solutie injectabila/perfuzabila:

Epirubicina aparţine grupei terapeutice de medicamente antineoplazice (medicamente împotriva cancerului). Epirubicina împiedică celulele canceroase să mai crească, pentru ca, în final, acestea să fie distruse. Se utilizează fie singură, fie în asociere cu alte medicamente antineoplazice.

Epirubicina Kabi se utilizează pentru tratamentul:
* cancerului de sân
* cancerului de stomac

Epirubicina Kabi este utilizat şi intravezical pentru tratamentul cancerului incipient (superficial) al vezicii urinare şi ajută la prevenirea reapariţiei cancerului de vezică urinară după intervenţia chirurgicală.

Contraindicații:

Nu vi se va administra Epirubicina Kabi dacă:
* sunteţi alergic (hipersensibil) la epirubicină sau la oricare dintre celelalte componente ale Epirubicina Kabi sau la oricare alt medicament similar (care aparţin unui grup de medicamente numite antracicline [de exemplu doxorubicină sau daunorubicină] sau antracendione)
* aveţi numărul de celule ale sângelui mai mic decât normal din cauza tratamentului anterior cu alte medicamente antitumorale sau a radioterapiei anterioare. Medicul dumneavoastră va verifica acest lucru.
* aţi fost tratat cu doze maxime din alte medicamente antitumorale incluzând doxorubicină şi daunorubicină care aparţin aceluiaşi grup de medicamente ca şi epirubicina (numite antracicline). Aceste medicamente determină reacţii adverse similare (inclusiv aceleaşi efecte asupra inimii).
* aţi avut sau aveţi în prezent probleme cu inima
* suferiţi de o infecţie acută severă
* aveţi tulburări severe ale ficatului
* aveţi o boală inflamatorie severă a gurii, gâtului, esofagului şi tractului gastrointestinal
* alăptaţi.

Când este administrat intravezical (direct în vezica urinară), nu vi se va administra epirubicină în cazul în care:
* cancerul a penetrat peretele vezicii urinare
* aveţi o infecţie a tractului urinar
* aveţi dureri sau inflamaţie a vezicii urinare
* medicul dumneavoastră are dificultăţi în a vă introduce un cateter (tub) în vezica urinară
* există încă o mare cantitate de urină în vezică, după ce aţi încercat să urinaţi
* aveţi o vezică urinară contractată.

Administrare Epirubicina Kabi 2 mg/ml solutie injectabila/perfuzabila:

Epirubicina Kabi vi se va administra numai sub supravegherea unui medic specializat în acest tip de tratament. Înainte şi în timpul tratamentului cu Epirubicina Kabi, medicul dumneavoastră va verifica diferiţi parametri de laborator (de exemplu numărul de celule sanguine, concentraţie de acid uric din sânge, funcţia ficatului) şi va monitoriza cu atenţie funcţia inimii. Monitorizarea funcţiei inimii va fi continuată timp de câteva săptămâni după încheierea tratamentului cu Epirubicina Kabi.
Administrarea prin injectare sau perfuzare într-o venă
Fiecare doză de Epirubicina Kabi este calculată în funcţie de suprafaţa corpului dumneavoastră. Aceasta se calculează în funcţie de înălţimea şi greutatea dumneavoastră. Doza de Epirubicina Kabi care vi se administrează va depinde, de asemenea, de tipul de cancer pe care îl aveţi, de starea dumneavoastră de sănătate, vârstă, de cât de bine vă funcţionează ficatul sau rinichii şi de alte medicamente pe care le luaţi.
Când se administrează în monoterapie, doza recomandată este de 60-90 mg/m² suprafaţă corp. Această doză este administrată ca o doză unică sau divizată pe parcursul a 2-3 zile consecutive. Aceasta se repetă la fiecare 21 zile. În asociere cu alte medicamente antitumorale, doza se reduce. Dozele mai mari (100-120 mg/m2 suprafaţă corp) vă pot fi administrare dacă suferiţi de cancer de sân.
Dozele pot fi reduse sau dozele următoare pot fi amânate dacă aveţi un număr scăzut de globule albe în sânge, dacă sunteţi vârstnic, dacă aveţi probleme cu ficatul sau dacă medicamentul se utilizează în asociere cu alte medicamente antineoplazice.
Epirubicina Kabi poate fi administrat sub formă de injecţie într-o venă, cu durata de 3-5 minute. Poate fi, de asemnea, diluat cu glucoză (soluţie de glucoză) sau clorură de sodiu (soluţie salină) înainte de a fi perfuzată lent, de regulă prin picurare într-o venă, timp de 30 minute. De regulă, se va administra la fiecare 3 (sau 4) săptămâni.
Acul trebuie să rămână în venă pe parcursul administrării Epirubicina Kabi. Dacă acul iese sau nu stă fixat, sau dacă soluţia pătrunde în ţesuturile din afara venei (puteţi simţi discomfort sau durere), spuneţi imediat medicului sau asistentei medicale.
Administrarea directă în vezica urinară (administrarea intravezicală)
Medicamentul poate fi introdus direct în vezica urinară, cu ajutorul unui cateter. Dacă se foloseşte această cale de administrare, nu trebuie să consumaţi niciun lichid cu 12 ore înainte de tratament, pentru ca urina să nu dilueze medicamentul prea mult.
Doza va depinde de tipul de cancer al vezicii urinare.
Soluţia trebuie păstrată în vezica urinară timp de 1-2 ore după instilaţie. Trebuie să vă schimbaţi poziţia din când în când pentru a asigura expunerea corespunzătoare a tuturor porţiunilor vezicii urinare.
Trebuie să vă asiguraţi că, atunci când goliţi conţinutul vezicii urinare, urina nu intră în contact cu pielea dumneavoastră. În caz de contact, spălaţi locul de contact cu săpun şi apă din abundenţă, dar nu frecaţi locul.
Dacă vi s-a administrat mai mult Epirubicina Kabi decât trebuie
Deoarece acest medicament este administrat de personalul medical, riscul unui supradozaj este puţin probabil. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă suspectaţi că vi s-a administrat prea mult Epirubicina Kabi.
Supradozajul cu Epirubicina Kabi poate cauza o scădere a numărului de globule roşii şi/sau albe din sânge. Poate cauza, de asemenea, probleme severe ale inimii, care pot să apară chiar şi la şase luni după supradozaj. Dacă vi se administrează un supradozaj, medicul dumneavoastră vă va monitoriza cu atenţie şi, dacă este necesar, va începe tratamentul adecvat.
Dacă s-a omis administrarea unei doze de Epirubicina Kabi
Deoarece acest medicament este administrat de către personalul medical, este puţin probabil ca administrarea unei doze să fie uitată.
Epirubicina Kabi trebuie administrat după o schemă fixă. Aveţi grijă să un omiteţi nicio şedinţă de chimioterapie. Dacă omiteţi o doză, trebuie să discutaţi acest lucru cu medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră va decide când trebuie să vi se administreze următoarea doză de Epirubicina Kabi.
Dacă încetaţi tratamentul cu Epirubicina Kabi
Încetarea tratamentului cu Epirubicina Kabi poate opri efectul asupra creşterii tumorii. Nu întrerupeţi tratamentul cu Epirubicina Kabi 2 mg/ml soluţie injectabilă/perfuzabilă cu excepţia cazului în care aţi discutat despre aceasta cu medicul dumneavoastră.
Dacă observaţi că efectul Epirubicina Kabi este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Dacă aveţi întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Compoziție Epirubicina Kabi 2 mg/ml solutie injectabila/perfuzabila:

Substanţa activă este clorhidratul de epirubicină; 1 ml conţine clorhidrat de epirubicină 2 mg.
Celelalte componente sunt acid clorhidric, clorură de sodiu şi apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Epirubicina Kabi:
* să vă asiguraţi că numărul de globule albe şi roşii şi de trombocite din sânge nu scade prea mult. Medicul dumneavoastră va verifica aceast lucru periodic.
* dacă aveţi inflamaţie severă sau ulceraţii la nivelul cavităţii bucale.
* să verificaţi valoarea acidului uric din sânge. Medicul dumneavoastră va verifica această valoare.
* dacă ficatul şi rinichii nu funcţionează corespunzător. Acest lucru poate accentua reacţiile adverse. Atât funcţia ficatului, cât şi cea a rinichilor vor fi verificate periodic şi, dacă este necesar, doza va fi modificată.
* să vă asiguraţi că inima dumneavoastră funcţionează corespunzător. Doza de epirubicină va trebui modificată. Medicul dumneavoastră va verifica periodic acest lucru.
* dacă aţi efectuat sau efectuaţi şedinţe de radioterapie la nivelul zonei toracelui sau dacă utilizaţi medicamente care ar putea avea reacţii adverse asupra inimii.
* dacă observaţi o senzaţie de discomfort în apropierea sau la nivelul locului de administrare, în timpul perfuzării (posibil să existe scurgere în ţesuturile din jur). Spuneţi imediat medicului dumneavoastră.
* dacă doriţi să aveţi copii. Atât bărbaţii, cât şi femeile trebuie să utilizeze măsuri contraceptive eficace, atât în timpul tratamentului, cât şi timp de 6 luni de la încetarea acestuia. Bărbaţii sunt sfătuiţi să solicite informaţii privind posibilitatea de a conserva spermă prin congelare înainte de tratament.
* dacă sunteţi vârstnic sau copil sau adolescent, din cauza riscului crescut de reacţii adverse severe la nivelul inimii. Funcţia inimii va fi verificată înainte şi după tratamentul cu epirubicină.
* dacă aţi fost tratat anterior cu medicamente antitumorale (precum doxorubicină sau daunorubicină sau derivaţi de antracendionă) sau dacă aţi efectuat şedinţe de radioterapie, deoarece riscul apariţiei reacţiilor adverse severe la nivelul inimii este mai mare. Spuneţi medicului dumneavoastră, deoarece acest lucru este luat în considerare la stabilirea dozei totale de epirubicină care vă va fi administrată.
* dacă aveţi infecţii sau sângerări. Epirubicina poate afecta măduva osoasă. Numărul de globule albe din sângele dumneavoastră se va reduce, ceea ce vă predispune la infecţii (leucopenie). Sângerările pot să apară mai uşor (trombocitopenie). Aceste reacţii adverse sunt temporare. Reducerea numărului de globule albe este maximă la 10-14 zile de la administrare şi, de regulă, revine la valori normale la 21 zile de la administrare.
* dacă v-aţi vaccinat recent sau doriţi să vă vaccinaţi;
* să verificaţi valoarea concentraţiei acidului uric din sânge. Medicul dumneavoastră va verifica acest lucru.
* acest medicament poate colora urina în roşu.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă vreuna din atenţionările de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră sau a fost valabilă în trecut.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu au fost efectuate studii privind efectele epirubicinei asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de folosi utilaje. Cu toate acestea, epirubicina poate provoca greaţă şi vărsături, care vă pot afecta temporar capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Epirubicina Kabi
Acest medicament conţine sodiu 3,5 mg pentru un ml de soluţie injectabilă/perfuzabilă. Diferitele mărimi de ambalaj pentru Epirubicina Kabi conţin următoarele cantităţi de sodiu:
- 1 flacon a 25 ml soluţie conţine sodiu 88,5 mg.
- 1 flacon a 100 ml soluţie conţine sodiu 354,1 mg.

Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii care urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

Reacții adverse ale Epirubicina Kabi 2 mg/ml solutie injectabila/perfuzabila:

Ca toate medicamentele, epirubicina poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă oricare din următoarele reacţii adverse se produc atunci când epirubicina se administrează într-o venă, spuneţi imediat medicului dumneavoastră:
* orice semn de roşeaţă, durere sau umflare la locul injectării. Se poate produce lezarea ţesuturilor după injectarea accidentală în afara venei.
* simptome ale problemelor cardiace, precum durere în piept, dificultăţi în respiraţie, umflarea gleznelor (aceste reacţii pot să apară chiar şi la câteva săptămâni după încheierea tratamentului cu epirubicină).
* reacţie alergică severă, simptomele includ leşin, erupţii pe piele, mâncărime, febră, frisoane, umflarea feţei şi dificultăţi în respiraţie sau respiraţie şuierătoare. În unele cazuri poate să apară colaps.
Acestea sunt reacţii adverse foarte grave. Este posibil să aveţi nevoie de îngrijire medicală de urgenţă.
Pot să apară, de asemnea, următoarele reacţii adverse:
Reacţii adverse foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 pacienţi);
Reacţii adverse frecvente (apar la mai mult de 1 din 100, dar la mai puţini de 1 din 10 pacienţi);
Reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la mai mult de 1 din 1000, dar la mai puţin de 1 din 100 pacienţi);
Reacţii adverse rare (apar la mai mult de 1 din 10000, dar la mai puţin de 1 din 1000 pacienţi);
Reacţii adverse foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi);
Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile).
Foarte frecvente:
* inhibarea producţiei de celule în măduva osoasă (mielosupresie)
* număr scăzut de globule albe în sânge (leucocitopenie)
* număr scăzut dintr-un tip special de globule albe în sânge (granulocitopenie şi neutropenie)
* neutropenie însoţită de febră (neutropenie febrilă)
* scădere a numărului de globule roşii în sânge (anemie)
* sângerare (hemoragie) şi hipoxie tisulară (aport inadecvat de oxigen) ca urmare a mielosupresiei
* căderea părului (alopecie), în mod obişnuit reversibilă
* lipsa creşterii bărbii, la bărbaţi
* urina dumneavoastră poate avea o culoare roşie, timp de până la două zile după tratament. Acest lucru este normal şi nu trebuie să vă îngrijoraţi.
Frecvente:
* reacţii alergice
* senzaţie de rău (greaţă)
* stare de rău (vărsături)
* diaree
* senzaţie accentuată de uscăciune şi sete (deshidratare)
* pierderea poftei de mâncare
* durere abdominală
* bufeuri
* inflamaţia mucoasei la nivelul cavităţii bucale cu zone cu eroziuni dureroase, ulceraţie şi sângerare (stomatită), inflamaţie a mucoasei (mucozită)
* roşeaţă de-a lungul venei în care s-a perfuzat medicamentul, inflamaţie locală a venei (flebită)
* îngroşarea pereţilor venei (fleboscleroză)
* inflamaţia vezicii urinare cu durere la urinare (cistită chimică), uneori cu sânge în urină (hemoragică) după administrarea în vezica urinară
* durere de cap, ameţeală (dezorientare), lezarea nervilor periferici caracterizată printr-o senzaţie de furnicături, senzaţie de amorţeală şi/sau durere la nivelul mâinilor şi/sau a picioarelor (neuropatie periferică)
* dacă epirubicina se scurge în afara venei (extravazare) poate determina o inflamaţie severă a ţesutului subcutanat (celulită), la formarea de vezicule şi distrugerea locală a ţesutului.
Mai puţin frecvente:
* număr scăzut de trombocite (trombocitopenie)
* sensibilitate la lumină sau hipersensibilitate în cazul radioterapiei
* inflamaţie a venei din cauza unui cheag de sânge (tromboflebită)
* pigmentare crescută (hiperpigmentare) a pielii şi unghiilor
* înroşirea pielii
* durere de cap.
Rare:
* hipersensibilitate severă (anafilaxie) cu sau fără şoc, incluzând erupţie pe piele, prurit (mâncărime), febră şi frisoane
* modificări ale ECG
* bătăi rapide ale inimii (tahicardie)
* bătăi lente ale inimii (bradicardie)
* forme speciale de aritmie (bloc atrioventricular şi bloc de ramură)
* ritm cardiac galopant
* afectarea muşchiului inimii (cardiomiopatie)
* dificultăţi în respiraţie (dispnee)
* acumulare de lichid (edeme)
* mărirea ficatului
* acumulare de lichid în cavitatea abdominală (ascită)
* edem pulmonar
* acumulare de lichid între torace şi plămân (pleurezie)
* urticarie (blânde)
* frisoane
* ameţeală
* temperatură corporală foarte mare (febră)
* senzaţie de discomfort (stare generală de râu)
* slăbiciune
* absenţa menstruaţiei (amenoree)
* absenţa spermatozoizilor în spermă (azoospermie)
* valori crescute ale enzimelor hepatice (transaminaze)
* concentraţie crescută a acidului uric în sânge (hiperuricemie) ca urmare a distrugerii rapide a celulelor canceroase
* tumori maligne ale ţesuturilor formatoare de elemente sanguine (leucemie mieloidă acută secundară), atunci când se administrează în asociere cu alte medicamente antineoplazice
* inflamaţie a mucoasei esofagului (esofagită), pigmentare la nivelul cavităţii bucale.
Cu frecvenţă necunoscută:
* pot să apară febră, infecţii, inflamaţia plămânilor (pneumonie), infecţie în sânge (sepsis) sau stare de şoc ca urmare a unei infecţii a sângelui (şoc septic)
* înfundarea unui vas de sânge din cauza unui cheag de sânge (evenimente tromboembolice), incluzând înfundarea unui vas de sânge de la nivelul plămânilor [embolie pulmonară (cu evoluţie letală în unele cazuri izolate)];
* urina devine tulbure (proteinurie).
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Trebuie acordată o atenţie deosebită dacă utilizaţi oricare din următoarele medicamente:
* alte medicamente care vă pot afecta inima, de exemplu alte medicamente antitumorale (de exemplu 5-fluorouracil, ciclofosfamidă, cisplatină, taxani, mitomicină-C, dacarbazină şi dactinomicină), blocante ale canalelor de calciu (utilizate pentru controlul tensiunii arteriale crescute, durerilor în piept şi bătăilor neregulate ale inimii), toxicitatea la nivelul inimii poate creşte. În acest caz este necesară monitorizarea suplimentară a inimii.
* radioterapie concomitentă (sau anterioară tratamentului) în zona mediastinală. Epirubicina poate creşte efectul radiaţiilor şi chiar după o perioadă de timp după iradiere poate provoca reacţii adverse grave în zona iradiată.
* alte medicamente care vă pot afecta ficatul, de exemplu barbiturice (utilizate pentru tratamentul epilepsiei) sau rifampicină (utilizată pentru tratamentul tuberculozei). Aceste medicamente scad cantitatea de epirubicină din sânge, care poate determina scăderea efectului epirubicinei.
* alte medicamnte care pot afecta măduva osoasă, de exemplu alte medicamente utilizate pentru tratamentul cancerului, sulfonamidă, cloramfenicol (utilizat pentru tratamentul infecţiilor), difenilhidantoină (utilizat pentru tratamentul epilepsiei), derivaţi de amidopirină (utilizaţi pentru calmarea durerilor), medicamente antiretrovirale (utilizate pentru tratamentul infecţiei cu HIV); formarea celulelor sanguine poate fi perturbată.
* cimetidină (medicament utilizat pentru reducerea acidităţii din stomac); cantitatea de epirubicină din sânge creşte, ceea ce poate determina intensificarea reacţiilor adverse.
* paclitaxel şi docetaxel (medicamente utilizate pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer); când paclitaxelul este administrat imediat după epirubicină, cantitatea de epirubicină din sânge creşte, ceea ce poate determina o intensificare a reacţiilor adverse.
* interferon alpha-2b (un medicament utilizat în tratamentul unor tipuri de cancer şi limfoame şi a unor forme de hepatită).
* chinină (un medicament utilizat pentru tratamentul malariei şi al crampelor musculare de la nivelul picioarelor); chinina poate accelera distribuţia epirubicinei în corp, ceea ce poate avea un efect negativ asupra globulelor roşii ale sângelui.
* dexrazoxan (un medicament utilizat uneori în asociere cu doxorubicină pentru a reduce riscul de probleme cardiace); poate să scadă durata în care epirubicina este prezentă în corp, ceea ce determină un efect diminuat al epirubicinei.
* dexverapamil (un medicament utilizat pentru tratamentul unor tulburări ale inimii); când este utilizat în asociere cu epirubicina poate avea un efect negativ asupra măduvei osoase.
* vaccinuri vii atenuate; există riscul unor boli letale, de aceea această asociere nu este recomandată.
* medicamente care provoacă insuficienţă cardiacă.
* medicamente care influenţează funcţia ficatului; degradarea epirubicinei de către ficat poate fi influenţată, ceea ce poate determina reducerea efectului epirubicinei sau amplificarea reacţiilor adverse.
* ciclosporina (un medicament care deprimă sistemul imunitar); sistemul imunitar poate fi deprimat prea mult.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea epirubicinei împreună cu alimente şi băuturi
Atunci când epirubicina va fi administrată în vezica urinară, nu trebuie să consumaţi băuturi cu 12 ore înainte de administrare.

Administrarea de Epirubicina Kabi 2 mg/ml solutie injectabila/perfuzabila în sarcină / alaptare:

Sarcina
Medicamentele antitumorale se administrează în timpul sarcinii numai în cazuri extreme. Trebuie evaluate beneficiile pentru mamă faţă de riscul posibil pentru făt. În studiile la animale epirubicina s-a dovedit nocivă pentru făt şi poate provoca malformaţii. Atât bărbaţii, cât şi femeile trebuie să utilizeze metode contraceptive eficace (comprimate contraceptive, prezervativ), atât în timpul tratamentului, cât şi timp de 6 luni după utilizarea acestui medicament pentru a preveni apariţie unei sarcini.
De asemenea, trebuie să preveniţi sarcina dacă partenerul dumneavoastră este în tratament cu epirubicină.
Dacă în timpul tratamentului cu epirubicină apare sarcina, se recomandă consilierea genetică.
Bărbaţii care doresc să aibă copii în viitor trebuie să solicite consiliere în privinţa posibilităţii de congelare a spermei înainte de începerea tratamentului cu epirubicină.

Alăptarea
Nu se cunoaşte dacă epirubicina se elimină în laptele uman. Trebuie să întrerupeţi alăptarea în timpul tratamentului cu Epirubicina Kabi.
Adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Epirubicina Kabi este disponibil în două mărimi diferite de ambalaj: flacoane conţinând clorhidrat de epirubicină 50 mg şi 200 mg, în flacoane de sticlă cu capacitatea de 25 ml şi, respectiv 100 ml. Conţine, de asemenea, următoarele componente inactive: acid clorhidric, clorură de sodiu şi apă pentru preparate injectabile.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se păstra la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la frigider (2ºC-8ºC). A nu se congela. A se păstra flaconul în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.
Medicul dumneavoastră trebuie să utilizeze Epirubicina Kabi imediat. Flacoanele utilizate trebuie eliminate de către personalul medical.
Păstrarea soluţei injectabile la congelator poate determina gelificarea medicamentului. După un interval de două până la maxim patru ore de păstrare la o temperatură controlată a camerei (15°C-25°C), medicamentul trece de la starea gelificată la uşor vârcos şi apoi la soluţie lichidă.
Dacă după preparare soluţia de Epirubicina Kabi devine tulbure, personalul medical trebuie să elimine medicamentul în condiţii de siguranţă. Epirubicina Kabi nu trebuie eliminat pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicul dumneavoastră nu va utiliza medicamentul după data de expirare înscrisă pe flacon şi cutie. În ambele cazuri, data este exprimată de "EXP:", urmată de lună şi an. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Alte medicamente cu substanța activă epirubicinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Epirubicina Kabi 2 mg/ml solutie injectabila/perfuzabila(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Epirubicina Kabi 2 mg/ml solutie injectabila/perfuzabila vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.