Prospect Paluxetil 20 mg, comprimate filmate
Substanța activă: paroxetinum
Producator: Hexal Pharma GMBH Germania
Categoria: Afectiuni neuropsihiatrice
Grupa farmaceutică: Antidepresive, inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei.
Indicații Paluxetil 20 mg, comprimate filmate:
Paroxetina este recomandată pentru tratamentul simptomelor apărute in toate formele clinice ale bolii depresive inclusiv a depresiei insoţită de anxietate. Continuarea tratamentului cu paroxetină, după obţinerea răspunsului terapeutic iniţial dorit, este eficace in profilaxia recurenţelor bolii depresive.Tratamentul simptomelor şi profilaxia recurenţelor tulburării obsesiv-compulsive.
Tratamentul simptomelor şi profilaxia recurenţelor tulburării de panică cu sau fără agorafobie.
Tratamentul simptomelor tulburării anxioase sociale/fobiei sociale.
Contraindicații:
Hipersensibilitate cunoscută la paroxetină sau la oricare dintre excipienţii medicamentului.Inhibitori ai monoaminooxidazei (IMAO): la pacienţii care au utilizat inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) concomitent cu IMAO [inclusiv selegilină (IMAO selectiv) şi moclobemidă (IMAO reversibil)] precum şi la pacienţii care au intrerupt recent tratamentul cu ISRS şi au inceput tratamentul cu IMAO au fost raportate reacţii adverse severe, care in unele cazuri au pus in pericol viaţa. Unele cazuri au prezentat o simptomatologie asemănătoare cu cea a sindromului serotoninergic.
Simptomele unei interacţiuni medicamentoase cu IMAO includ: hipertermie, rigiditate, mioclonii, instabilitate neuro-vegetativă cu posibilitatea de apariţie a fluctuaţiilor rapide ale semnelor vitale, modificări ale statusului mental ce includ confuzie, iritabilitate şi agitaţie extremă ce pot evolua către delir şi comă.
Paroxetina nu trebuie utilizată in asociere cu thioridazina deoarece, ca in cazul altor medicamente care inhibă activitatea enzimei hepatice CYP2D6 a citocromului P450, poate determina creşterea valorilor concentraţiei plasmatice a thioridazinei. Administrarea thioridazinei in monoterapie poate determina prelungirea intervalului QT asociat cu producerea unor aritmii grave precum torsada vârfurilor şi a morţii subite.
Administrare Paluxetil 20 mg, comprimate filmate:
DozeBoala depresivă
Doza zilnică recomandată este de 20 mg paroxetină. La unii pacienţi poate fi necesară creşterea dozei administrate. Aceasta trebuie făcută treptat cu 10 mg paroxetină până la o doză zilnică maximă de 50 mg paroxetină in funcţie de răspunsul terapeutic al pacientului.
Tulburarea obsesiv-compulsivă
Doza zilnică recomandată este de 40 mg paroxetină. Tratamentul trebuie inceput prin administrarea dozei zilnice de 20 mg paroxetină, ce este crescută treptat cu de 10 mg paroxetină la intervale de o săptămână. La unii pacienţi doza zilnică maximă poate fi de 60 mg paroxetină.
Tulburarea de panică
Doza zilnică recomandată este de 40 mg paroxetină. Tratamentul trebuie inceput prin administrarea dozei zilnice de 10 mg paroxetină, care este crescută treptat cu 10 mg paroxetină la intervale de o săptămână, in funcţie de răspunsul terapeutic al pacientului. La unii pacienţi doza zilnică maximă poate fi de 50 mg paroxetină. Aşa cum se ştie deja, in perioada de inceput a tratamentului tulburării de panică este posibilă agravarea simptomatologiei, de aceea se recomandă utilizarea unei doze mici la inceputul tratamentului.
Tulburarea anxioasă socială/Fobia socială
Doza zilnică recomandată este de 20 mg paroxetină. Tratamentul trebuie inceput prin administrarea dozei zilnice de 20 mg paroxetină şi, dacă nu este observată ameliorarea după cel puţin 2 săptămâni de tratament, aceasta poate fi crescută treptat cu 10 mg paroxetină, la intervale de o săptămână, până la doza zilnică maximă de 50 mg paroxetină, in funcţie de răspunsul terapeutic al pacientului.
Eficacitatea administrării paroxetinei a fost dovedită in studiile controlate cu placebo, cu durată de 12 săptămâni. Referitor la eficacitatea administrării de paroxetină pe perioade mai mari de 12 săptămâni nu există date suficiente.
Ca in cazul tuturor medicamentelor antidepresive, dozele utilizate trebuie reevaluate şi, dacă este necesar, ajustate, in decurs de 2-3 săptămâni de la inceperea tratamentului şi după aceea aşa cum se consideră adecvat din punct de vedere clinic.
Tratamentul trebuie efectuat pe o perioadă suficientă de timp până la remisia completă a simptomelor. În cazul tratamentului bolii depresive, această perioadă trebuie să fie de cel puţin 4-6 luni după remisia simptomelor. Ca in cazul multor medicamente psihotrope, trebuie evitată intreruperea bruscă a tratamentului (vezi pct. Reacţii adverse).
Vârstnici
La vârstnici pot să se realizeze concentraţii plasmatice crescute de paroxetină.
Tratamentul poate fi inceput utilizând doza zilnică recomandată pentru adulţi, care poate fi crescută, la nevoie, cu 10 mg paroxetină, la intervale de o săptămână, până la doza zilnică maximă de 40 mg paroxetină, in funcţie de răspunsul terapeutic al pacientului.
Copii
Nu este recomandată utilizarea paroxetinei la copii deoarece nu a fost stabilit profilul de siguranţă şi eficacitate a administrării la această categorie de pacienţi.
Pacienţi cu afectare a funcţiei renale/hepatice
La pacienţii cu afectare severă a funcţiei renale (clearance al creatininei < 30 ml/min) sau a funcţiei hepatice pot să se realizeze concentraţii plasmatice crescute de paroxetină. Doza zilnică recomandată este de 20 mg paroxetină. Dacă sunt necesare creşteri ulterioare ale dozelor trebuie utilizate cele mai mici doze eficace.
Mod de administrare
Comprimatele filmate se administrează pe cale orală.
Se recomandă ca doza zilnică de paroxetină să fie administrată dimineaţa, in priză unică, in timpul micului dejun. Comprimatele filmate trebuie inghiţite intregi, fără a fi mestecate.
Compoziție Paluxetil 20 mg, comprimate filmate:
Un comprimat filmat conţine paroxetină 20 mg sub formă de clorhidrat de paroxetină anhidru 22,2 mg şi excipienţi: nucleu - manitol, celuloza microcristalina, copovidona K28, amidonglicolat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, film - hipromeloză, talc, dioxid de titan (E 171).Precauții:
Paroxetina nu trebuie utilizată in asociere cu IMAO. Administrarea paroxetinei trebuie incepută după cel puţin 14 zile după intreruperea tratamentului cu un IMAO ireversibil şi după cel puţin o zi după intreruperea tratamentului cu un IMAO reversibil (moclobemidă). Tratamentul cu IMAO trebuie inceput după cel puţin 14 zile după intreruperea tratamentului cu paroxetină.Convulsii : În cazul utilizării medicamentelor antidepresive există riscul de apariţie a convulsiilor. Administrarea paroxetinei trebuie intreruptă in cazul in care apar convulsii.
Terapie electro-convulsivantă (TEC) : Experienţa clinică referitoare la asocierea terapeutică dintre paroxetină şi TEC este limitată, de aceea se recomandă precauţie in cazul utilizării acesteia.
Suicid : Deoarece ameliorarea simptomelor poate să apară după câteva săptămâni de tratament, pacienţii trebuie monitorizaţi cu atenţie in această perioadă. În cazul bolii depresive riscul producerii unei tentative de suicid este foarte mare şi poate persista până in momentul obţinerii unui răspuns terapeutic semnificativ; experienţa clinică generală referitoare la utilizarea antidepresivelor atenţionează asupra persistenţei riscului de producere a unei tentative de suicid in primele stadii ale ameliorării simptomatologiei.
Atenționări:
Ca în cazul altor ISRS, paroxetina trebuie utilizată cu precauţie la pacienţii care primesc neuroleptice, deoarece a fost raportată apariţia unor simptome asemănătoare celor din sindromul neuroleptic malign în cazul utilizării acestei asocieri terapeutice.Antecedente de manie : Ca în cazul tuturor antidepresivelor, paroxetina trebuie utilizată cu precauţie la pacienţii cu antecedente de manie. Administrarea paroxetinei trebuie întreruptă în cazul în care pacientul intră în faza maniacală.
Pacienţi ce utilizează anticoagulante orale : Paroxetina trebuie administrată cu precauţie la pacienţii care utilizează anticoagulante orale (vezi pct. Interacţiuni).
Afecţiuni cardiace : Paroxetina nu determină modificări semnificative clinic ale tensiunii arteriale, frecvenţei cardiace şi electrocardiogramei (ECG). Totuşi, ca în cazul tuturor medicamentelor psihotrope, se recomandă precauţie în cazul efectuării acestui tratament la pacienţii care au afecţiuni cardiace.
Diabet zaharat : Tratamentul cu ISRS poate afecta controlul glicemiei, posibil datorită ameliorării simptomelor depresive. Poate fi necesară ajustarea dozelor de insulină şi/sau antidiabetice orale.
Epilepsie : Ca în cazul celorlalte antidepresive, paroxetina trebuie utilizată cu precauţie la pacienţii cu epilepsie. Trebuie evitată administrarea paroxetinei la pacienţii cu epilepsie instabilă.
Sângerări : în urma tratamentului cu paroxetină au fost semnalate sângerări la nivel cutanat şi al mucoaselor, de exemplu echimoze şi purpură. De aceea, paroxetina trebuie utilizată cu precauţie la pacienţii trataţi concomitent cu medicamente care cresc riscul de sângerare, de exemplu antipsihotice atipice şi fenotiazine, majoritatea antidepresivelor triciclice, acid acetilsalicilic şi antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) precum şi la pacienţii cu afecţiuni predispozante şi/sau pacienţi cu antecedente de tulburări de sângerare.
Glaucom : Ca în cazul altor ISRS, paroxetina determină, mai puţin frecvent, midriază şi trebuie utilizată cu precauţie la pacienţii cu glaucom cu unghi închis.
Hiponatremie : Rareori a fost raportată hiponatremia, mai ales la vârstnici. Aceasta este, de obicei, reversibilă după întreruperea administrării paroxetinei.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Experienţa clinică a indicat că tratamentul cu paroxetină nu este asociat cu afectarea funcţiilor cognitive sau psihomotorii. Totuşi, ca în cazul tuturor celorlalte medicamente psihotrope, pacienţii trebuie să fie atenţionaţi referitor la posibilitatea afectării capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reacții adverse ale Paluxetil 20 mg, comprimate filmate:
În studiile controlate reacţiile adverse observate cel mai frecvent, care au fost asociate cu utilizarea paroxetinei şi care au avut o incidenţă mai mare faţă de cea observată la cei care au primit placebo, au fost: greaţă, somnolenţă, transpiraţii, tremor, astenie, xerostomie, insomnie, afectarea funcţiei de reproducere (hiperprolactinemie/galactoree), tulburări de dinamică sexuală (impotenţă, tulburări de ejaculare, anorgasmie), ameţeli, constipaţie, diaree şi scăderea poftei de mâncare. Intensitatea şi frecvenţa majorităţii acestor reacţii adverse s-au diminuat in decursul continuării tratamentului şi nu au făcut necesară intreruperea tratamentului.În plus, au existat raportări spontane de ameţeli, vărsături, greaţă, xerostomie, diaree, anorexie, retenţie urinară, insomnie, fatigabilitate, somnolenţă, tulburări de vedere, artralgii, mialgii. Au fost raportate erupţii cutanate inclusiv urticarie asociată cu prurit sau angioedem, echimoze sau transpiraţii. De asemenea, au fost raportate tulburări neurologice şi psihice precum: convulsii, tremor, reacţii adverse extrapiramidale, sindrom serotoninergic şi halucinaţii, manie, confuzie, agitaţie, anxietate, depersonalizare, atacuri de panică, nervozitate (deşi acestea pot fi simptome datorate bolii subiacente). Au fost raportate simptome similare hipotensiunii arteriale posturale, adeseori la pacienţi cu alţi factori de risc.
Rareori au fost raportate modificări ale valorilor testelor funcţionale hepatice, hiponatremie şi secreţie inadecvată a hormonului antidiuretic (ADH). Acestea s-au remis rapid după intreruperea administrării paroxetinei.
Este posibil ca paroxetina să determine xerostomie, constipaţie şi somnolenţă mai puţin frecvent decât antidepresivele triciclice.
În urma intreruperii bruşte a administrării paroxetinei au fost raportate următoarele simptome: ameţeli, tulburări senzoriale (de exemplu parestezii), anxietate, tulburări ale somnului (inclusiv vise intense), agitaţie, tremor, greaţă, transpiraţii şi confuzie. Acestea sunt, de obicei, autolimitante, rareori fiind necesar tratamentul simptomatic. Riscul apariţie acestor simptome prezintă variaţie in funcţie de diferitele grupuri de pacienţi, de aceea se recomandă ca in cazul in care tratamentul antidepresiv nu mai este necesar, intreruperea acestuia să fie făcută treptat prin administrarea unor doze din ce in ce mai mici sau prin administrarea dozelor la intervale de 2 zile.
Supradozajul:
Datele disponibile indică limite de siguranţă largi. Au fost raportate tentative de supradozaj la pacienţi care au luat doze unice de până la 2000 mg paroxetină. Rareori au fost raportate manifestări precum comă sau modificări ECG şi, foarte rar, deces. Decesul s-a produs mai ales in cazul in care paroxetina a fost utilizată in asociere cu alte medicamente psihotrope, cu sau fără etanol.Experienţa referitoare la supradozajul cu paroxetină a indicat apariţia simptomelor menţionate la pct. Reacţii adverse precum şi a vărsăturilor, midriazei, febrei, modificărilor tensiunii arteriale, cefaleei, contracţiilor musculare involuntare, agitaţiei, anxietăţii şi tahicardiei.
Nu se cunoaşte un antidot specific.
Tratamentul constă in măsurile terapeutice ce sunt luate in cazul supradozajului cu orice antidepresiv. Administrarea precoce de cărbune activat poate intârzia absorbţia paroxetinei.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Alimente/antiacide : Absorbţia şi parametrii farmacocinetici ai paroxetinei nu sunt influenţate de alimente şi antiacide.Triptofan : Ca in cazul altor inhibitori ai recaptării 5-hidroxitriptaminei (5-HT), studiile efectuate la animale au indicat posibilitatea apariţiei unei interacţiuni intre paroxetină şi triptofan, ce determină sindrom serotoninergic evidenţiat printr-o asociere de simptome precum agitaţie, nelinişte şi tulburări gastro-intestinale inclusiv diaree. De aceea, utilizarea paroxetinei in asociere cu triptofan trebuie făcută cu precauţie.
Inductori/inhibitori ai activităţii enzimelor implicate in metabolizarea medicamentelor : Metabolismul şi parametrii farmacocinetici ai paroxetinei pot fi afectaţi de către medicamente ce induc sau inhibă activitatea enzimelor hepatice implicate in metabolizarea medicamentelor. Când paroxetina este administrată in asociere cu un medicament cunoscut ca fiind inhibitor al activităţii enzimelor hepatice implicate in metabolizarea medicamentelor, trebuie avută in vedere utilizarea celor mai mici doze eficace. Nu este considerată necesară ajustarea dozelor iniţiale in cazul administrării paroxetinei in asociere cu un medicament cunoscut ca fiind inductor al activităţii enzimelor hepatice implicate in metabolizarea medicamentelor. Orice altă modificare ulterioară a dozelor administrate trebuie făcută in funcţie de efectul clinic (tolerabilitate şi eficacitate).
Etanol : Deşi paroxetina nu potenţează afectarea capacităţilor mentale sau motorii determinată de etanol, nu este recomandată utilizarea paroxetinei concomitent cu consumul de etanol.
Haloperidol/amilobarbital/oxazepam : Experienţa clinică dobândită in urma administrării la un număr redus de voluntari sănătoşi a paroxetinei in asociere cu haloperidol, amilobarbital sau oxazepam a arătat că aceasta nu a potenţat sedarea şi somnolenţa determinate de celelalte medicamente administrate in asociere.
IMAO : Ca in cazul altor inhibitori ai recaptării 5-HT, studiile efectuate la animale au indicat posibilitatea apariţiei unei interacţiuni intre paroxetină şi IMAO (vezi pct. Contraindicaţii şi pct. Precauţii).
Litiu : Datorită experienţei clinice reduse şi datorită raportărilor referitoare la interacţiunea dintre litiu şi alţi inhibitori ai recaptării 5-HT, administrarea paroxetinei in asociere cu litiu trebuie făcută cu precauţie. Trebuie monitorizate valorile concentraţiilor plasmatice de litiu.
Fenitoină/anticonvulsivante : Administrarea concomitentă a paroxetinei cu carbamazepină, fenitoină sau valproat de sodiu pare să nu afecteze profilul farmacocinetic/farmacodinamic la pacienţii cu epilepsie.
Warfarină : Datele preliminare sugerează posibilitatea existenţei unei interacţiuni de ordin farmacodinamic intre paroxetină şi warfarină ce poate determina creşterea incidenţei sângerărilor in prezenţa unor valori nemodificate ale timpului de protrombină. De aceea, paroxetina terbuie administrată cu precauţie la pacienţii care efectuează tratament cu anticoagulante orale.
Medicamente serotoninergice : Administrarea in asociere cu medicamente serotoninergice precum tramadol, sumatriptan poate determina o potenţare a efectelor stimulării receptorilor 5-HT.
Prociclidină : Administrarea zilnică a paroxetinei scade semnificativ valorile concentraţiilor plasmatice ale prociclidinei.
Medicamente pe bază de sunătoare (Hypericum perforatum): Ca in cazul celorlalte ISRS, pot să se producă interacţiuni de ordin farmacodinamic intre paroxetină şi medicamente pe bază de sunătoare (Hypericum perforatum) ce pot determina creşterea incidenţei reacţiilor adverse.
Administrarea de Paluxetil 20 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:
Deşi studiile efectuate la animale nu au indicat apariţia efectelor teratogene sau embriotoxice specifice, nu a fost stabilit profilul de siguranţă a administrării paroxetinei la om in perioada de sarcină şi de aceea, aceasta nu trebuie utilizată de către gravide sau femei care alăptează decât dacă beneficiul terapeutic depăşeşte riscul posibil.Prezentare ambalaj:
Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate.Condiții de păstrare:
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.A se păstra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemâna copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă paroxetinum:
- Paroxetină Atb 20 mg comprimate filmate
- Als-Paroxetin 20 mg, comprimate filmate
- Arketis 20 mg comprimate
- Arketis 10 mg comprimate
- Seroxat 20 mg / 30 mg comprimate filmate
- Paxetin 20 mg comprimate filmate
- Rexetin, 20 mg, comprimate filmate
- Arketis 40 mg comprimate
- Paroxetine Teva 20 mg, comprimate filmate
- Paluxetil 40 mg, comprimate filmate
- Paroxat 20 mg, comprimate filmate
- Seroxat 20 mg comprimate filmate
- Paroxat 30 mg, comprimate filmate
- Arketis 30 mg comprimate
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Paluxetil 20 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
- Adjuvin 50 mg/ 100 mg comprimate filmate
- Als-Paroxetin 20 mg, comprimate filmate
- Als-sertralina 100 mg, comprimate filmate
- Als-sertralina 50 mg, comprimate filmate
- Arketis 10 mg comprimate
- Arketis 20 mg comprimate
- Arketis 30 mg comprimate
- Arketis 40 mg comprimate
- ASENTRA 100 mg comprimate filmate
- ASENTRA 50 mg comprimate filmate
- Asertin 100 mg, comprimate filmate
- Asertin 50 mg, comprimate filmate
- Belosert 100 mg, comprimate filmate
- Belosert 50 mg, comprimate filmate
- CIPRALEX 10 mg comprimate filmate
- Cipralex 15 mg, comprimate filmate
- Cipralex 20 mg, comprimate filmate
- Cipralex 5 mg, comprimate filmate
- Cipralex MELTZ 10 mg, comprimate orodispersabile
- Cipralex MELTZ 20 mg, comprimate orodispersabile
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Paluxetil 20 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!