Prospect Paroxat 20 mg, comprimate filmate
Substanța activă: paroxetinum
Producator: SmithKline Beecham Pharmaceuticals, Marea Britanie
Grupa farmaceutică: antidepresive, inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei
Indicații Paroxat 20 mg, comprimate filmate:
Paroxat poate fi prescris pentru adulţii care suferă de următoarele afecţiuni:- depresie (chiar dacă alt tratament antidepresiv nu a avut efect în trecut)
- comportamentul obsesiv sau compulsiv (necontrolat)
- atacuri de panică, inclusiv cele determinate de frica de spaţii deschise (agorafobie)
- senzaţia de a fi foarte anxios sau nervos în cazul în care trebuie să vă socializaţi sau să vă exprimaţi
- anxietate ca urmare a unui eveniment traumatic (Stresul Posttraumatic) de exemplu accident de maşină, agresiune fizică, dezastre naturale cum ar fi inundaţii sau cutremure
Paroxat poate fi prescris pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani care suferă de comportament obsesiv sau compulsiv (necontrolat)
Paroxat poate fi prescris copiilor cu vârsta mai mare de 8 ani care suferă de senzatie de anxietate sau nervozitate marcate în situaţii în care trebuie să se socializeze sau să se exprime.
Aceste afecţuni de mai sus apar atunci când nivelul unui compus chimic din creier denumit serotonina (5-hidroxitriptamina) este redus. Paroxetina acţionează, de obicei, în primele săptămâni de tratament prin creşterea nivelului serotoninei din creier.
Contraindicații:
Nu luaţi Paroxat dacă:*Dumneavoastră/copilul dumneavoastră este alergic (hipersensibil) sau a avut o reactie negativă la oricare dintre componenţii Paroxat.
*Dumneavoastră/copilul dumneavoastră luaţi sau aţi luat recent (în ultimele două săptămâni) alte medicamente antidepresive) denumite Inhibitori de Monoaminoxidaze
*Dumneavoastră /copilul dumneavoastră luaţi un medicament denumit tioridazină.
Administrare Paroxat 20 mg, comprimate filmate:
Urmaţi instrucţiunile medicului referitoare la cum şi când să luaţi medicamentul. Medicul va decide ce doză de Paroxat să luati în fiecare zi.Administrarea Paroxat cu alimente sau băuturi:
Este de preferat să luaţi medicamentul cu alimente (de exemplu doza de dimineaţă cu micul dejun).
Comprimatele vor fi înghiţite întregi, cu apă; nu le mestecaţi.
Adulţi
În general, cele mai multe persoane adulte trebuie să ia între 20 şi 50 mg paroxetină pe zi. Dacă aveţi o vârstă mai mare de 65 de ani, doza maximă recomandată este de 40 mg paroxetină pe zi.
Medicul poate să vă recomande la început o doză mai mică sau să crească doza în timp.
Pentru tratamentul atacurilor de panică sau obsesiilor şi crizelor compulsive, medicul vă poate sugera să luaţi până la 60 mg paroxetină pe zi.
Copii:
Pentru administrarea la copii pentru tratamentul comportamentului obsesiv sau compulsiv sau anxietăţii în situatii sociale, doza de start poate fi de 10 mg paroxetină pe zi. Medicul vă poate sugera să ia până la 50 mg paroxetină pe zi.
Dumneavoastră/copilul dumneavoastră trebuie să continuaţi să luaţi medicamentul chiar dacă dumneavoastră/copilul dumneavoastră nu vă simţiţi bine imediat deoarece poate să dureze câteva săptămâni până când tratamentul cu Paroxat îşi face efectul.
Dacă aveţi senzaţia că efectul Paroxat este prea puternic sau prea slab, sau dumneavoastră/copilul dumneavoastră aveţi orice alte probleme care credeţi că ar putea fi legate de administrarea Paroxat, informaţi medicul sau farmacistul. Totuşi, medicamentul va fi administrat până când medicul vă recomandă dumneavoastră sau copilului dumneavoastră să opriti tratamentul. Medicul vă poate recomanda sau poate recomanda copilului dumneavoastră să continuati tratamentul pentru câteva luni, chiar dacă vă simţiţi mai bine (sau copilul dumneavoastră se simte mai bine), pentru a împiedica revenirea simptomelor. (vezi mai jos). Continuaţi să urmaţi sfaturile medicilor.
După începerea tratamentului cu Paroxat
Ca în cazul altor medicamente de acest tip, Paroxat nu va îndepărta imediat simptomele. În general oamenii încep să se simtă mai bine în câteva săptămâni. Ocazional, simptomele de depresie sau alte afecţiuni psihiatrice pot include idei de autovătămare sau sinucidere. Este posibil ca aceste simptome să continue să crească în intensitate până când efectul medicamentului devine aparent. Informaţi medicul imediat sau mergeţi la cel mai apropiat spital dacă dumneavoastră/sau copilul dumeavoastră aveţi aveţi orice idei supărătoare sau experienţe în timpul acestei perioade sau în orice alt moment.
Chiar după ce începeţi să vă simţiţi mai bine este important să continuati să luaţi medicamentul atât timp cât medicul va recomanda aceasta, pentru a împiedica revenirea simptomelor. Aceasta va dura probabil câteva luni după revenirea din depresie şi poate fi chiar mai lungă pentru atacuri de panică sau obsesii şi afecţiuni compulsive. Pentru orice alt document medicul vă va indica pentru ce perioadă să luaţi (dumneavoastră sau copilul dumneavoastră) Paroxat..
Dacă dumneavoastră/copilul dumneavoastră luaţi prea multe doze: Informaţi medicul cât mai curând posibil dacă luaţi prea mult.
Dacă dumneavoastră/copilul dumneavoastră nu luaţi o doză: Aşteptaţi şi luati Paroxat la momentul stabilit, dimineaţa următoare. Dacă uitaţi să luaţi tratamentul pentru o zi întreagă, NU luaţi o doză dublă în ziua următoare.
Întreruperea tratamentului
Nu opriţi tratamentul cu Paroxat până când medicul nu vă recomandă aceasta.
Medicul recomanda de obicei ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să opriţi tratamentul prin reducerea treptată a dozelor pe o perioadă de câteva săptămâni. Dacă dumneavoastră/copilul dumneavoastră întrerupeţi tratamentul cu Paroxat, în special dacă aceasta este realizată brusc, puteţi avea simptome ca ameţeală, tulburari ale somnului (visuri stranii, incapacitate de a dormi), senzaţii neobişnuite cum ar fi senzaţie de înţepături, de arsură, de şoc electric, senzaţie de greaţă, nervozitate, agitaţie/nelinişte sau transpiraţii. În cazul majorităţii persoanelor aceste simptome dispar fără tratament.
Simptome adiţionale care au apărut la copii în timpul intreruperii tratamentului sunt durerea abdominală, nervozitatea şi modificările de dipoziţie.
Dacă vă deranjează oricare dintre aceste simptome, vă rugăm să va adresaţi medicului dumneavoastră, care vă poate modifica doza.
Compoziție Paroxat 20 mg, comprimate filmate:
Substanţa activă este paroxetina sub formă de clorhidrat de paroxetină.Excipienţi: Film: fosfat de calciu dibazic dihidrat, amidonglicolat de sodiu magneziu; Nucleu: Opadry White YS-1R-7003 - hidroxipropilmetilceluloză, (E171), polietilenglicol 400, polisorbat 80.
Precauții:
Cereţi sfatul medicului înainte să folosiţi Paroxat dacă:- Dumneavoastră/copilul dumneavoastră aveţi probleme renale, hepatice sau cardiace.
- Dumneavoastră/copilul dumneavoastră aţi avut vreodată un episod "maniacal" (hiperexcitabilitate necontrolată).
- Dumneavoastră/copilul dumneavoastră suferiţi de epilepsie sau aţi avut vreodată convulsii.
- Dumneavoastră/copilul dumneavoastră suferiţi de glaucom (presiune crescută în ochi).
- Dumneavoastră/copilul dumneavoastră sunteţi gravidă sau alăptaţi.
- Dumneavoastră/copilul dumneavoastră sângeraţi usor sau luaţi medicamente care cresc sângerarea (cum ar fi aspirina)
- Dumneavoastră/copilul dumneavoastră luaţi orice alt tratament antidepresiv -Dumneavoastră/copilul dumneavoastră sunteţi diagnosticat cu schizofrenie şi luaţi medicamente care să trateze această afecţiune.
Aveţi grijă când luaţi Paroxat dacă sunteţi în vârstă de peste 65 ani deoarece Paroxat poate determina o reducere a cantităţii de sodiu din sânge care poate duce la somnolenţă şi slăbiciune musculară. Dacă aveţi aceste simptome consultaţi medicul de îndată ce este posibil.
Administrarea la copii cu vârsta mai mică de 18 ani
Administrarea la copii cu vârsta mai mică de 18 ani nu este recomandată pentru tratamentul depresiei, deorece nu a fost demonstrată eficienţa la acest grup de vârsta şi există posibilitatea apariţiei reacţiilor adverse. Totuşi, poate fi administrat copiilor pentru a trata comportamentul obsesiv sau compulsiv (necontrolat), sau pentru a trata anxietatea determinată de situaţii sociale (vezi pct. Ce este Paroxat şi pentru ce este utilizat).
Atenționări:
Capacitatea de conduce vehicule sau de folosi utilaje.Înainte de a conduce masini şi utilaje, verificati dacă Paroxat nu vă face să vă simţiţi obosit sau somnoros.
În acest caz, evitaţi aceste activităţi.
Reacții adverse ale Paroxat 20 mg, comprimate filmate:
Mulţi pacienţi nu prezintă reacţii adverse în cazul tratamentului cu Paroxat. Totuşi, ca toate medicamentele, Paroxat poate determina reactii adverse. Cele mai multe reacţii adverse devin mai puţin supărătoare pe măsura continuării tratamentului.Anumiţi pacienţi pot fi hipersensibili (alergici) la medicamente, totuşi acest lucru este foarte rar. Dacă aveţi oricare dintre următoarele simptome după ce luaţi Paroxat informaţi imediat medicul sau contactaţi departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.:
-Umflarea pleoapelor, faţei, buzelor, gurii sau limbii
-Eritem cutanat, erupţii papuloase sau urticarie pe orice porţiune a corpului
-Prurit
-Dificultate la respiraţie sau înghiţit
Dacă observati oricare dintre reacţiile adverse menţionate mai jos, care pot fi sa fie determinate de Paroxat sau nu, trebuie să informaţi medicul.
Cele mai frecvente reacţii adverse sunt:
-Senzaţie de greaţă (dacă luaţi medicamentuil dimineaţa, în timpul mesei, senzaţia apare mai rar)
-Modificare a funcţiei sexuale normale, de exemplu impotenţă, ejaculare precoce.
-Scăderea apetitului
-Somnolenţă
-Incapacitatea de a dormi
-Ameţeală
-Tremor (tremurături necontrolate)
-Vedere înceţoşată
-Căscat
-Constipaţie
-Diaree
-Gură uscată
-Transpiraţie
-Slăbiciune
Reacţiile adverse mai puţin frecvente care pot să apară în timpul tratamentului cu Paroxat sunt:
-Sângerări neobişnuite sau vânătăi care apar uşor în special pe piele sau membrane mucoase.
-Confuzie
-Mişcări necontrolate ale corpului, inclusiv ale feţei.
-Bătăi rapide ale inimii
-Creştere sau scădere temporară a tensiunii arteriale (observată de obicei la pacienţi cu anxietate sau tensiune arterială crescută)
-Eritem cutanat
-Incapacitate de a urina.
Anumite reacţii adverse apar doar la un număr mic de pacienţi. Aceste reacţii adverse rare includ:
-Presiune crescută la nivelul ochiului (glaucom acut)
-Convulsii
-Stare de excitaţie sau comportament necontrolat şi hiperactivitate (episoade maniacale)
-Modificări ale rezultatelor testelor enzimatice hepatice sau simptome de afectare a ficatului cum sunt: greaţă, vărsături, pierderea apetitului alimentar, senzaţie generală de disconfort, febră, prurit, îngălbenirea tegumentelor şi ochilor, urină colorată în negru.
-Umflarea braţelor/picioarelor
-Sensibilitate a pielii la lumină
-Secreţia de lapte când nu alăptaţi.
-Sindrom serotoninergic (o asociere de simptome care pot include nelinişte, confuzie, transpiraţii, halucinaţii, reflexe crescute, spasme musculare, tremurături, creşterea ritmului cardiac şi frisoane)
-Niveluri scăzute ale sodiului în sânge (în special la vârstnici).
-Creşterea nivelului unui hormon (ADH) care determină retenţia de apă.
Cele mai frecvente reacţii adverse la copii cu vârsta mai mică de 18 ani sunt:
-Scăderea apetitului
-Tremor (tremurături incontrolabile)
-Transpiraţii -Hiperactivitate
-Comportament ostil/neprietenos -Agitatie
-Modificări emoţionale inclusiv plâns, modificări ale dispoziţiei, încercare de a-şi face rău, idei de sinucidere şi încercări de sinucidere.
Anumiţi pacienţi pot prezenta reacţii adverse în cazul opririi tratamentului cu Paroxat.
Dacă observaţi aceste reacţii adverse sau orice alte reacţii nemenţionate aici, trebuie să informaţi medicul.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Înainte de a administra Paroxat concomitent cu alte medicamente, informaţi medicul dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv cele pe care le-aţi cumpărat singuri.Paroxat poate afecta acţiunea anumitor medicamente cum ar fi:
*Alte antidepresive
*Anumite medicamente administrate pentru a trata pacienţi cu ritm cardiac neregulat (aritmia)
*Anumite medicamente administrate pentru a trata schizofrenia
*Litiu, care este administrat pentru a trata "depresia maniacala" (boala bipolară)
*Prociclidina, care este administrată pentru a trata boala Parkinson sau alte tulburări de mişcare
*Metoprolol, care este folosit pentru a trata presiunea sanguină mare, bătăi cardiace neregulate (aritmie) şi angină.
*Medicamente care conţin triptofan
*Anumite medicamente administrate pentru a trata epilepsia.
Când luaţi Paroxat cu alimente sau băuturi
Ca şi în cazul altor medicamente este recomandat să nu consumaţi alcool etilic în timp ce luaţi Paroxat.
Administrarea de Paroxat 20 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:
Vezi pct. Precautii.Prezentare ambalaj:
Paroxat, conţine paroxetina 20 mg sub formă de clorhidrat de paroxetină activă.Cutie cu 2 blistere a câte 7 comprimate filmate.
Cutie cu 2 blistere a câte 15 comprimate filmate.
Condiții de păstrare:
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 30ºC, în ambalajul original.
Alte medicamente cu substanța activă paroxetinum:
- Paroxetine Teva 20 mg, comprimate filmate
- Als-Paroxetin 20 mg, comprimate filmate
- Arketis 20 mg comprimate
- Paxetin 20 mg comprimate filmate
- Paluxetil 40 mg, comprimate filmate
- Seroxat 20 mg / 30 mg comprimate filmate
- Seroxat 20 mg comprimate filmate
- Paroxetină Atb 20 mg comprimate filmate
- Arketis 10 mg comprimate
- Paroxat 30 mg, comprimate filmate
- Arketis 40 mg comprimate
- Arketis 30 mg comprimate
- Rexetin, 20 mg, comprimate filmate
- Paluxetil 20 mg, comprimate filmate
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Paroxat 20 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
- Adjuvin 50 mg/ 100 mg comprimate filmate
- Als-Paroxetin 20 mg, comprimate filmate
- Als-sertralina 100 mg, comprimate filmate
- Als-sertralina 50 mg, comprimate filmate
- Arketis 10 mg comprimate
- Arketis 20 mg comprimate
- Arketis 30 mg comprimate
- Arketis 40 mg comprimate
- ASENTRA 100 mg comprimate filmate
- ASENTRA 50 mg comprimate filmate
- Asertin 100 mg, comprimate filmate
- Asertin 50 mg, comprimate filmate
- Belosert 100 mg, comprimate filmate
- Belosert 50 mg, comprimate filmate
- CIPRALEX 10 mg comprimate filmate
- Cipralex 15 mg, comprimate filmate
- Cipralex 20 mg, comprimate filmate
- Cipralex 5 mg, comprimate filmate
- Cipralex MELTZ 10 mg, comprimate orodispersabile
- Cipralex MELTZ 20 mg, comprimate orodispersabile
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Paroxat 20 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!