Prospect Pancreatină Forte Mylan 35000 capsule gastrorezistente

Substanța activă: pancreatinum
Producator: Abbott Laboratories GmbH, Germania
Clasa ATC: [A09AA]: tractul digestiv si metabolism >> alte produse, inclusiv enzime digestive >> enzime digestive >> preparate enzimatice
• Pancreatină Forte Mylan conţine un amestec de enzime numit „pancreatină pulbere”.
• Pancreatina pulbere se numeşte deasemenea pancreatină. Aceasta vă ajută să digeraţi alimentele. Enzimele sunt extrase din pancreasul de porc.
• Capsulele de Pancreatină Forte Mylan conţin mici pelete care eliberează lent pancreatina în intestinul dumneavoastră (pelete gastro-rezistente numite minimicrosfere).

Indicații Pancreatină Forte Mylan 35000 capsule gastrorezistente:

Pancreatină Forte Mylan este utilizat pentru tratamentul „insuficienţei pancreatice exocrine”. Aceasta apare atunci când pancreasul nu secretă suficiente enzime pentru a digera mâncarea. Este des întâlnită la persoanele care prezintă:
• fibroză chistică, o boală genetică rară
• inflamaţia cronică a pancreasului (pancreatită cronică)
• cancer de pancreas
• au suferit o operaţie de îndepărtare a unei porţiuni din pancreas sau a întregului pancreas (pancreatectomie parţială sau totală)

Pancreatină Forte Mylan 35000 poate fi utilizat de copii, adolescenți și adulți. Modul de adminstrare pe grupe de vârste este explicat la punctul 3 al acestui prospect “Cum să utilizaţi Pancreatină Forte Mylan”.

Tratamentul cu Pancreatină Forte Mylan ameliorează simptomele insuficienței pancreatice exocrine, incluzând consistența scaunelor (ca de exemplu, scaune cu grăsimi), durerea abdominală, flatulența și frecvența scaunelor (diaree sau constipaţie), indiferent de boala pre-existentă.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Pancreatină Forte Mylan
• dacă sunteţi alergic la pancreatină de origine porcină sau la oricare dintre excipienţii din Pancreatină Forte Mylan

Administrare Pancreatină Forte Mylan 35000 capsule gastrorezistente:

Luaţi întotdeauna Pancreatină Forte Mylan exact cum v-a recomandat medicul sau farmacistul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza dumneavoastră este măsurată în unităţi de lipază. Lipaza este una dintre enzimele din compoziţia pancreatinei. Diferitele concentraţii de Pancreatină Forte Mylan conţin cantităţi diferite de lipază. Urmaţi întotdeauna recomandarea medicului dumneavoastră privind doza de Pancreatină Forte Mylan pe care trebuie să o luaţi. Medicul dumneavoastră vă va ajusta doza în funcţie de necesităţile dumnevoastră.
Aceasta va depinde de:
- severitatea bolii pe care o aveţi;
- greutatea dumneavoastră;
- dieta dumneavoastră;
- cantitatea de grăsimi din scaune (materii fecale).
Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă încă prezentaţi scaune de consistenţă grăsoasă sau alte probleme ale stomacului sau intestinului (simptome gastro-intestinale), deoarece este posibil să fie necesară ajustarea dozei dumneavoastră.

Cât de mult Pancreatină Forte Mylan să luaţi

Pentru pacienţii cu fibroza chistică
Copii:
Concentraţia acestui medicament poate fi inadecvată pentru iniţierea terapiei la copii, depinzând de vârsta copilului şi greutatea sa corporală.
Dozele necesare pentru copii trebuiesc stabilite de către un medic cu doze care conţin mai puţine unităţi de lipază (ca de exemplu lipază 10000 sau 5000 unităţi).
După ce a fost stabilită doza pentru o masă, concentraţia acestui medicament poate fi folosită la copii.
- Doza iniţială uzuală la copii cu vârsta sub 4 ani este de 1000 unităţi de lipază/kg la o masă.
- Doza iniţială uzuală la copii cu vârsta peste 4 ani este de 500 unităţi de lipază/kg la o masă.

Adolescenţi şi adulţi:
La adolescenţi şi adulţi tratamentul stabilit în funcţie de greutatea corporală va fi iniţiat cu doza de 500 unităţi lipază/kg la o masă.

Pentru toate grupele de vârstă:
Dozele dumneavoastră trebuie să nu depăşească 2500 unităţi lipază/kg la o masă sau 10000 unităţi lipază/kg şi zi sau 4000 unităţi lipază/gram de grăsime ingerată.

Pentru pacienţi cu alte afecţiuni ale pancreasului
Adolescenţi şi adulţi:
Doza uzuală pentru o masă principală este cuprinsă între 25000 şi 80000 unităţi lipază.
Doza uzuală pentru o gustare este jumătate din doza necesară la o masă principală.

Când să utilizaţi Pancreatină Forte Mylan
Utilizaţi întotdeauna Pancreatină Forte Mylan în timpul meselor sau gustărilor sau imediat după acestea. Aceasta va permite enzimelor să se amestece împreună cu alimentele şi să le digere la trecerea prin intestin.

Cum să utilizaţi Pancreatină Forte Mylan
- Pancreatină Forte Mylan trebuie întotdeauna utilizat la o masă sau gustare.
- Capsulele trebuiesc înghiţite întregi cu o cantitate de apă sau suc. - Nu spargeţi şi nu mestecaţi capsulele sau conţinutul acestora deoarece aceasta vă poate provoca iritaţie la nivelul gurii sau poate modifica modul în care Pancreatină Forte Mylan acţionează în organismul dumneavoastră.
- Dacă înghiţirea capsulelor este dificilă, capsulele pot fi desfăcute cu grijă şi minimicrosferele adăugate unor cantităţi mici de alimente acide de consistenţă moale sau băuturi acide. Alimente acide de consistenţă moale pot fi de exemplu iaurt sau piure de mere. Minimicrosferele nu se vor amesteca cu apă, lapte, inclusiv lapte cu arome, lapte matern sau formule de lapte pentru sugari sau cu alimente fierbinţi. Înghiţiţi amestecul imediat fară a sparge sau mesteca şi beţi nişte apă sau suc.
- Amestecarea cu alimente sau băuturi ne-acide, spargerea sau mestecarea minimicrosferelor poate provoca iritaţie la nivelul gurii sau poate modifica modul în care Pancreatină Forte Mylan acţionează în organismul dumneavoastră.
- Nu ţineţi în gură capsulele de Pancreatină Forte Mylan sau conţinutul acestora. Asiguraţi-vă că medicamentul şi amestecul de alimente este înghiţit complet şi nu vă mai rămân minimicrosfere în gură.
- Nu depozitaţi amestecul.

Dacă utilizaţi mai mult Pancreatină Forte Mylan decât trebuie
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Pancreatină Forte Mylan, beţi multă apă şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Doze mari de pancreatină au determinat uneori producerea unei cantităţi prea mari de acid uric în urină (hiperuricozurie) şi în sânge (hiperuricemie).

Dacă uitaţi să utilizaţi Pancreatină Forte Mylan
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi doza următoare la aceeaşi oră ca de obicei, la următoarea masă. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Pancreatină Forte Mylan
Nu întrerupeţi utilizarea Pancreatină Forte Mylan fără să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră. Mulţi pacienţi vor avea nevoie să utilizeze Pancreatină Forte Mylan tot timpul vieţii.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acțiune:

Enzimele din Pancreatină Forte Mylan acţionează prin digerarea alimentelor care trec prin intestin. Trebuie să utilizaţi Pancreatină Forte Mylan în timpul meselor sau gustărilor sau imediat după acestea. Acest lucru va permite enzimelor să se amestece bine împreună cu alimentele.

Compoziție Pancreatină Forte Mylan 35000 capsule gastrorezistente:

Substanţa activă din Pancreatină Forte Mylan este pancreatina.
Fiecare capsulă de Pancreatină Forte Mylan 35000 conține pancreatină 420 mg, echivalând cu (U-FE):
-Lipază 35000
-Amilază 25200
-Protează 1400

Celelalte componente sunt:
Conţinutul capsulei:
-macrogol 4000,
-hipromeloză ftalat,
-cetil alcool,
-trietilcitrat,
-dimeticonă 1000.
Capsula:
-gelatină,
-oxid roşu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172), oxid negru de fer, (E 172),
-dioxid de titan (E 171),
-laurilsulfat de sodiu.

Precauții:

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să utilizaţi Pancreatină Forte Mylan.

Pacienţi cu fibroză chistică
La pacienţii cu fibroză chistică care folosesc doze mari din produse ce conţin pancreatină a fost raportată o boală rară numită „colonopatie fibrozantă”, afecţiune în care intestinul este îngustat. Dacă aveţi fibroză chistică şi luaţi mai mult de 10000 unităţi de lipază/kg şi zi şi aveţi dureri abdominale neobişnuite sau modificări ale simptomelor abdominale, spuneţi medicului dumneavoastră. Modul de administrare al unităţilor de lipază este explicat la punctul 3 al acestui prospect ‘Cum să utilizaţi Pancreatină Forte Mylan’.

Reacţii alergice severe
Dacă apare vreo reacţie alergică, opriţi tratamentul şi vorbiţi cu medicul dumneavoastră. O reacţie alergică ar putea include mâncărimi, urticarie sau erupţie trecătoare pe piele. Mai rar, a reacţie alergică mai severă poate include o senzaţie de căldură, ameţeală şi leşin, probleme la respiraţie; aceaste sunt simptome ale unei afecţiuni severe, potenţial ameninţătoare pentru viaţă numită ‘şoc anafilactic’. Dacă aceasta apare solicitaţi de urgenţă asistenţă medicală.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă sunteţi alergic la proteinele porcine înainte să utilizaţi Pancreatină Forte Mylan.

Iritaţie a gurii
Durere la nivelul gurii, iritaţie (stomatită), sângerare şi formare de ulceraţii la nivelul gurii pot apărea dacă capsulele sunt mestecate şi/sau ţinute prea mult în gură. Clătirea gurii cu apă şi băutul unui pahar cu apă pot fi de ajutor în caz că apar semne preliminare de iritaţie la nivelul gurii. Pancreatină Forte Mylan poate fi presărat doar peste anumite alimente (vezi punctul 3 al acestui prospect “Cum să utilizaţi Pancreatină Forte Mylan”).

Acest medicament conţine mai puţin de 1 mmol de sodiu (23 mg) per capsulă, deci esenţial este ‘fără sodiu’.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Pancreatină Forte Mylan nu afectează capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Pancreatină Forte Mylan 35000 capsule gastrorezistente:

Ca toate medicamentele, Pancreatină Forte Mylan poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.

Următoarele reacţii adverse pot apărea pentru acest medicament.
Cele mai importante reacţii adverse grave observate la medicamente care conţin suplimente de enzime pancreatice sunt reacţii anafilactice şi colonopatia fibrozantă. Aceste două reacţii adverse au apărut la un număr foarte mic de persoane, însă frecvenţa exactă este necunoscută.

Şocul anafilactic este o reacţie alergică gravă, potenţial ameninţătoare pentru viaţă care poate apărea rapid.
Dacă observaţi oricare dintre cele de mai jos vă rugăm să solicitaţi asistenţă medicală de urgenţă:
- Mâncărimi, urticarie sau erupţie trecătoare pe piele
- Umflarea feţei, a ochilor, a buzelor, a mâinilor sau picioarelor
- Senzaţie de ameţeală sau leşin
- Dificultăţi la respiraţie sau la înghiţire
- Palpitaţii
- Ameţeli, colaps sau stare de inconştienţă

Administrarea repetată de doze mari din produse ce conţin pancreatină poate cauza apariţia de cicatrici şi îngroşarea peretelui intestinal care poate conduce la blocaj intestinal, o afecţiune numită colonopatie fibrozantă. Dacă aveţi dureri abdominale severe, probleme în a avea scaun (constipaţie), greaţă sau vărsături, spuneţi medicului dumneavoastră imediat.

Reacţii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
- Durere de stomac (abdomen).

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
- Senzaţie de rău (greaţă);
- Vărsături;
- Constipaţie;
- Balonare (distensie abdominală);
- Diaree.
Aceste reacţii se pot datora și bolii pentru care utilizaţi Pancreatină Forte Mylan.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane):
- erupţie trecătoare pe piele.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe website-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi mediculul dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau aţi putea lua orice alte medicamente.

Administrarea de Pancreatină Forte Mylan 35000 capsule gastrorezistente în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea rămâne gravidă sau intenţionaţi să aveţi un copil, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Medicul dumneavoastră va decide dacă puteţi să utilizaţi Pancreatină Forte Mylan cât sunteţi gravidă. Pancreatină Forte Mylan poate fi utilizat pe perioada alăptării.

Prezentare ambalaj:

Capsulele de Pancreatină Forte Mylan 35000 sunt capsule gelatinoase tari marimea 00, cu cap de culoare brun-roscată opacă şi corp incolor, transparent, conţinând minimicrosfere gastrorezistente de culoare brun deschis.
Pancreatină Forte Mylan 35000 este disponibil în flacoane din PEÎD cu închidere prin răsucire a 50 capsule, 60 capsule, 100 capsule, 120 capsule, 200 capsule.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25°C.
După deschidere a se păstra la temperaturi sub 25°C şi a se utiliza în interval de 6 luni. A se ţine flaconul bine închis, pentru a fi protejat de umiditate.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă pancreatinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Pancreatină Forte Mylan 35000 capsule gastrorezistente(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Pancreatină Forte Mylan 35000 capsule gastrorezistente vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.