Prospect Panretin 0,1%, gel
Substanța activă: alitretinoinum
Producator: Eisai Manufacturing Limited, Marea Britanie
Clasa ATC: [L01XX]:
antineoplazice si imunomodulatoare >>
citostatice >>
alte citostatice >>
alte citostatice
Indicații Panretin 0,1%, gel:
Panretin gel este indicat în tratamentul local al leziunilor cutanate la pacienţii cu sarcomul Kaposi (SK) asociat cu SIDA când:- leziunile nu sunt ulcerate sau limfoedemice, şi
- nu este necesar tratamentul sarcomului Kaposi visceral, şi
- leziunile nu răspund la tratamentul contra retrovirusului, şi
- radioterapia sau chemoterapia nu sunt indicate
Contraindicații:
• Hipersensibilitate generală la retinoide, la alitretinoină sau la oricare dintre excipienţi.• Sarcina şi alăptărea.
• Tratament al leziunilor SK în apropierea altor zone cu boală cutanată.
Administrare Panretin 0,1%, gel:
DozeTerapia cu Panretin trebuie iniţiată şi întreţinută de medici specialişti cu experienţă în tratarea bolnavilor cu sarcom Kaposi.
Bărbaţi
Pacienţii trebuie să aplice Panretin pe leziunile cutanate ale SK utilizând suficient gel pentru a acoperi leziunea cu un strat gros.
Frecvenţa aplicării
Iniţial pacienţii trebuie să aplice Panretin de două ori pe zi pe leziunile cutanate ale SK. Frecvenţa aplicării poate fi crescută treptat la 3-4 aplicaţii pe zi, în conformitate cu toleranţa individuală a leziunii, crescând dozele de aplicare la interval de cel puţin 2 săptămâni. Frecvenţa aplicării trebuie stabilită independent pentru fiecare leziune. Dacă apare toxicitate la locul aplicării, frecvenţa aplicării poate fi redusă în conformitate cu cele descrise mai jos. Nu există date cu privire la eficienţa Panretin aplicat cu frecvenţă mai mică de două ori pe zi.
Iritaţia locală dermică poate fi clasificată în conformitate cu scala de 5 puncte dată în Tabelul 1.
Recomandările pentru ajustarea tratamentul necesar datorită toxicităţii locale dermice este prezentat în Tabelul 2.
Tabelul 1: Clasificarea iritaţiei locale a pielii
GRAD DEFINIREA SEMNELOR CLINICE
0 = fără reacţie Nici unul
1 = slab Colorare evidentă roz spre roşu
2 = moderat Roşeaţă crescută, posibil edem
3 = sever Foarte roşu, cu edem, cu sau fără vezicule
4 = foarte sever Roşu închis, umflat şi cu edem, cu sau fără semne de formare a băşicilor şi necroză
Tabelul 2: Îndrumar pentru ajustarea tratamentului ca urmare a toxicităţii legate de tratament IRITAŢIA LOCALĂ DERMICĂ
(Clasificat conform Tabelului 1) AJUSTAREA TRATAMENTULUI
Gradul 0, 1 sau 2 În afară de monitorizarea permanentă, nu este necesară nici o intervenţie.
Gradul 3 Frecvenţa tratamentului pentru această leziune trebuie redusă sau suspendată. Când iritaţia pielii descreşte la gradul 0 sau 1, tratamentul poate fi reiniţiat cu două aplicări pe zi, crescând numărul aplicărilor la interval de două săptămâni până la nivelul tolerat.
Gradul 4 Se procedează identic ca şi la iritaţia de gradul 3. Cu toate acestea, tratamentul nu trebuie reluat dacă a apărut toxicitate de gradul 4 la o frecvenţă de aplicare de mai puţin de 2 ori pe zi.
Durata aplicării
Este recomandabil ca Panretin să fie aplicat pe leziuni pentru o perioadă iniţială de până la 12 săptămâni.
Trebuie întrerupt tratamentul leziunilor care la nivelul săptămânii 12 nu arată o descreştere a suprafeţei şi/sau înălţimii.
Pentru acele leziuni care manifestă o descreştere a înălţimii şi/sau a suprafeţei la nivelul săptămânii 12, aplicările mai pot fi continuate cu condiţia observării unei îmbunătăţiri sau cel puţin a menţinerii răspunsului, şi ca produsul să fie în continuare tolerat.
Trebuie întrerupt tratamentul oricărei leziuni care s-a resorbit complet din punct de vedere clinic.
Precauţii care trebuie luate înainte de manipularea sau administrarea medicamentului
Pacienţii trebuie să se spele pe mâini înainte şi după aplicare; nu este necesară purtarea mănuşilor.
Înainte de acoperirea cu îmbrăcăminte, gelul trebuie lăsat să se usuce timp de 3-5 minute. Trebuie evitate pansamentele ocluzive.
Trebuie evitată aplicarea gelului pe suprafaţa pielii normale din jurul leziunii.
Gelul nu trebuie aplicat pe sau în zona ochilor sau a altor suprafeţe mucoase ale organismului. Trebuie evitat duşul, baia sau înotul cel puţin 3 ore după aplicarea tratamentului.
Femei
Din cauza datelor clinice limitate, nu a putut fi stabilită siguranţa şi eficacitatea la femei. Sarcomul Kaposi asociat cu SIDA apare rar la femei.
Copii şi adolescenţi
Siguranţa şi eficacitatea Panretin gel la copii cu vârsta sub 18 ani nu a fost stabilită.
Nu există date disponibile.
Panretin nu este aprobat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.
Vârstnici
Nu există recomandări specifice cu privire la utilizarea la vârstnici (peste vârsta de 65 ani). Sarcomul Kaposi asociat cu SIDA apare rar la această populaţie.
Tulburări renale sau hepatice
Nu există date cu privire la utilizarea Panretin gel la pacienţii cu insuficienţă renală sau boli hepatice.
Studiile farmacocinetice au indicat că domeniul şi frecvenţa decelării de cantităţi cuantificabile în plasmă a acidului 9-cis-retinoic la pacienţii cu SK după aplicarea medicamentului, sunt comparabile cu domeniul şi frecvenţa decelării de cantităţi cuantificabile în plasmă ale acidului 9-cis-retinoic care apare normal la indivizii netrataţi (vezi pct. 5.2). Teoretic, nu este necesară ajustarea dozei în cazul pacienţilor cu insuficienţă renală sau boli hepatice, dar aceşti pacienţi trebuie monitorizaţi strict, iar dacă se constată efecte adverse, frecvenţa tratamentului trebuie redusă până la oprire completă.
Compoziție Panretin 0,1%, gel:
1 g de gel conţine alitretinoină 1 mg (0,1%).Lista excipienţilor:
Etanol
Macrogol 400
Hidroxipropil celuloză
Butilhidroxi toluen
Precauții:
Clasa retinoidelor a fost asociată cu fotosensibilitatea. În studiile clinice nu s-au semnalat cazuri de fotosensibilitate asociate tratamentului cu Panretin gel. Cu toate acestea, pacienţii trebuie să fie atenţionaţi să minimalizeze expunerea la soare sau alte surse de ultraviolete.Este recomandabil ca doza de vitamina A din alimente să nu depăşească doza zilnică normal recomandată.
Alitretinoina poate afecta fătul. Femeile cu potenţial fertil trebuie să recurgă la o formă fiabilă de contracepţie în timpul tratamentului cu Panretin gel (vezi pct. 4.6) şi până la o lună după întreruperea tratamentului.
Atenționări:
Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilajePanretin gel este destinat aplicării cutanate şi este puţin probabil să influenţeze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reacții adverse ale Panretin 0,1%, gel:
Evenimentele adverse legate de utilizarea gelului Panretin în SK asociat cu SIDA s-au observat aproape exclusiv la locul aplicării. Toxicitatea dermică începe tipic sub formă de eritem; iar în cazul continuării aplicării gelului Panretin se poate amplifica şi se poate dezvolta edem. Toxicitatea dermică poate deveni limitantă a tratamentului, cu eritem pronunţat, edem şi veziculare. La aplicarea gelului Panretin, 69,1% din pacienţi au manifestat reacţii medicamentoase adverse la locul aplicării.În studii clinice cu pacienţi cu SK, s-au semnalat următoarele reacţii adverse la locul aplicării.
Frecvenţa evenimentelor adverse sunt clasificate după cum urmează: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 şi, <1/10), mai puţin frecvente (≥1/1,000 şi <1/100), rare (≥1/10,000 şi <1/1,000), şi foarte rare (<1/10,000). Evenimentele adverse includ termenii textuali în paranteze.
În cadrul fiecărei grupe de frecvenţă, reacţiile adverse sunt prezentate în ordinea descrescătoare a gravităţii.
5Tulburări hematologice şi limfatice:
Mai puţin frecvente: Limfadenopatie
Tulburări ale sistemului nervos
Frecvente: Parestezie (înţepături, mâncărimi)
Tulburări vasculare
Frecvente: Hemoragie (sângerare la sau în jurul leziunilor), edem (edem, umflare, inflamaţie), edem periferic
Mai puţin frecvente: Flebită, tulburări vasculare
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
Foarte frecvente: Tulburări ale pielii (crăpare, coajă, crustă, cojire, supurare, scurgeri), erupţii cutanate (eritem, roşeaţă, cojire, iritaţie, dermatită), prurit (mâncărime, prurit)
Frecvente: Ulcere cutanate, supurare seroasă, dermatită exfoliativă (formare de solzi, cojire, descuamare, exfoliere), decolorarea pielii (decolorare maro, hiperpigmentare în jur, mai palid), uscăciunea pielii
Mai puţin frecvente: Celulită, erupţii cutanate veziculobuloase, erupţii cutanate maculopapulare, reacţii alergice
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
Foarte frecvente: Dureri (arsuri, dureri, sensibilizare)
Mai puţin frecvente: Infecţie, inclusiv infecţie bacteriană
Siguranţa gelului Panretin a fost evaluată în studii clinice cu peste 469 pacienţi cu SK asociat cu SIDA, din care 439 au fost trataţi cu o concentraţie de alitretinoină de 0,1%.
Incidenţa tulburărilor pielii, ulcerelor cutanate, durerilor şi a erupţiilor cutanate determinate de medicament pare să fie mai mare la pacienţii care au aplicat Panretin gel de patru ori pe zi, decât la cei care au aplicat cu frecvenţă mai redusă. Cu toate acestea, incidenţa altor efecte adverse comune legate de medicament, cum ar fi prurit, edem, dermatită exfoliativă şi uscăciunea pielii, nu pare să crească în funcţie de frecvenţa aplicării.
Incidenţa erupţiilor cutanate slabe/moderate (toate evenimentele indiferent de cauzalitate) a fost mai mică la pacienţii trataţi mai puţin de 16 săptămâni, decât la cei trataţi 16 săptămâni sau mai mult (slab, 33% contra 63%; moderat, 29% contra 43%). Incidenţa erupţiilor cutanate grave a fost independentă de durata tratamentului (10% în ambele cazuri).
Toxicitatea dermică locală asociată terapiei cu Panretin gel se rezolvă în general prin ajustarea sau întreruperea tratamentului.
S-au semnalat doar două reacţii adverse serioase (septicemie şi celulită la acelaşi pacient).
Evenimentele adverse constatate la utilizarea gelului Panretin sunt similare cu cele întâlnite la utilizarea topică a altor retinoide. Este improbabil ca efecte secundare sistemice asociate cu retinoide orale vor fi observate la utilizarea gelului Panretin deoarece domeniul şi frecvenţa decelării de cantităţi cuantificabile în plasmă a acidului 9-cis-retinoic după aplicarea medicamentului sunt comparabile cu domeniul şi frecvenţa decelării de cantităţi cuantificabile în plasmă ale acidului 9-cis-retinoic care apare normal la indivizii netrataţi.
Supradozajul:
Nu s-a raportat nici un caz de supradozaj.Este improbabilă toxicitatea sistemică după supradozaj acut al aplicării topice a gelului Panretin.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Utilizarea altor produse topice pe leziunile SK tratate cu Panretin trebuie evitată. În scopul prevenirii uscăciunii excesive şi a mâncărimii, poate fi utilizat ulei mineral între aplicaţiile de Panretin. Cu toate acestea, uleiul mineral nu trebuie aplicat cu cel puţin două ore înainte sau după aplicarea de Panretin.Nu este recomandat ca pacienţii să aplice Panretin gel simultan cu produse care conţin N,N-dietil-mtoluamidă (DEET), un constituent uzual al produselor pentru alungarea insectelor. Studiile toxicologice efectuate pe animale au indicat o creştere a toxicităţii DEET când acesta a fost inclus în compoziţie.
Intervalul şi frecvenţa decelării în plasmă a unor cantităţi cuantificabile de acid 9-cis-retinoic la pacienţii cu SK care aplicau medicamentul pe până la 64 de leziuni, a fost comparabil cu valorile respective observate la pacienţii netrataţi. În consecinţă, probabilitatea interacţiunii medicamentoase cu agenţii sistemici este minimă.
În studiile controlate cu substanţe vehicul nu s-au constatat dovezi clinice ale interacţiunii medicamentoase cu agenţi sistemici antiretrovirali, inclusiv cu inhibitorii de protează; antibiotice macrolide şi antifungice pe bază de azol. Deşi nu există date în acest sens, este posibil ca administrarea concomitentă cu medicamente care induc izoenzime CYP să scadă concentraţiile de alitretinoină din circulaţie, cu un posibil efect negativ asupra eficacităţii gelului Panretin.
Administrarea de Panretin 0,1%, gel în sarcină / alaptare:
Femei aflate la vârsta fertilăFemei aflate la vârsta fertilă trebuie să utilizeze măsuri contraceptive eficace în timpul tratamentului şi până la o lună după încheierea acestuia.
Bărbaţii care utilizează Panretin trebuie să ia măsuri de precauţie pentru ca partenerele lor de sex feminin să nu rămână gravide.
Sarcina
Panretin este contraindicat în sarcină (vezi pct. 4.3), deoarece alitretinoina poate afecta fătul când este administrată sistemic unei femei gravide. La iepuri s-a demonstrat că alitretinoina este teratogenă la doze care au determinat concentraţii plasmatice de cca. 60 de ori mai mari decât cea mai ridicată concentraţie plasmatică la pacienţi bărbaţi cu SK după administrarea locală a gelului. Cu toate acestea, la această oră nu este clar în ce măsură tratamentul topic cu Panretin gel creşte concentraţia plasmatică a acidului 9-cisretinoic peste nivelul natural, în cazul femeilor cu SK; în consecinţă, alitretinoina nu trebuie utilizată la femei gravide.
Alăptarea
Nu se ştie dacă acest medicament este excretat în laptele uman. Având în vedere concentraţiile plasmatice observate la pacienţi, concentraţia de acid 9-cis-retinoic în lapte va determina probabil un risc redus pentru sugar. Cu toate acestea, din cauza potenţialului de reacţii adverse ale gelului Panretin asupra sugarilor alăptaţi, mamele trebuie să întrerupă alăptarea înainte de utilizarea medicamentului şi să evite reluarea acesteia în timpul utilizării medicamentului.
Trebuie evitat contactul dermic al locurilor aplicării gelului Panretin cu pielea nou născutului. Este recomandat ca mamele infectate cu HIV să nu-şi alăpteze copii pentru a exclude transmiterea virusului.
Fertilitatea
Nu au fost efectuate studii specifice referitoare la fertilitate, la bărbaţi sau femei. Totuşi, alitretionina este teratogenă, prin urmare atât bărbaţii cât şi femeile trebuie să ia măsuri adecvate pentru a evita ca partenerele de sex feminin să rămână gravide.
Prezentare ambalaj:
Panretin gel este livrat în tuburi de 60 g din aluminiu căptuşit cu epoxi, pentru mai multe utilizări.Fiecare cutie conţine un tub de gel.
Condiții de păstrare:
96.4 Precauţii speciale pentru păstrareA nu se păstra la temperaturi peste 25°C
A se păstra în tubul original pentru a fi protejat de lumină.
A se ţine tubul bine închis.
După deschiderea tubului în scopul aplicării, trebuie reînchis bine tubul cu capacul, pentru a asigura o închidere etanşă. Tuburile de Panretin gel deschise nu trebuie păstrate la peste 25°C, şi trebuie protejate de expunere la lumină puternică şi căldură (ex. lumina solară).
Alte medicamente cu substanța activă alitretinoinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Panretin 0,1%, gel(din aceeași clasă):
- Anagrelidă Accord 0,5 mg, 1 mg capsule
- Anagrelidă AOP 0,5 mg capsule
- Anagrelidă Aurobindo 0,5 mg capsule
- Anagrelidă Dr. Reddy’s 0,5 mg capsule
- Anagrelidă Glenmark 0,5 mg capsule
- Anagrelidă Mylan 0,5 mg capsule
- Anagrelidă Mylan 1 mg capsule
- Anagrelidă Nordic 0,5 mg, 0,75 mg, 1,0 mg comprimate
- Anagrelidă Sandoz 0,5 mg capsule
- Anagrelidă Terapia 0,5 mg capsule
- Anagrelidă Teva 0,5 mg capsule
- Anagrelidă Zentiva 0,5 mg capsule
- Asparaginase 10000 medac pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă
- Asparaginase 5000 medac pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă
- Bortega 3,5 mg pulbere pentru soluţie injectabilă
- Bortezomib Accord 3,5 mg pulbere pentru soluţie pentru injecţie
- Bortezomib Actavis 3,5 mg pulbere pentru soluţie injectabilă
- Bortezomib CADmed 3,5 mg pulbere pentru soluţie injectabilă
- Bortezomib Dr. Reddy’s 3,5 mg pulbere pentru soluţie injectabilă
- Bortezomib Glenmark 1 mg / 3,5 mg pulbere pentru soluţie injectabilă
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Panretin 0,1%, gel vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!